a l* !!I I Zeekraal, rauw K! IS Zeeuws lam, rosé Meer samenwerking bij bestrijden rampen M 5 ft 1 ftl ft 1 ia U| f i ftl 1 ft 1 1 Bij lamskoteletjes gebruik ik verse kruiden: thijm en rozemarijn. Zeekraal gebruik ik het liefst rauw. Dan behoudt hij zijn bite. pm iMa* -- - \i, MIRG's (Maritime Incident Res ponse Groups) zijn brandweer- groepen die zijn opgeleid om snel uit te rukken naar scheepsbran den. Zeeland heeft zo'n eigen team, met name vanwege de drukke scheepvaart op de Wester- schelde. Sinds vier jaar werkt die ploeg samen met MIRG's uit Bel gië, Frankrijk en Engeland. Door precies dezelfde opleiding te vol gen en goede afspraken te maken, kunnen de teams bij een ramp op zee samenwerken. Vorige maand werd voor de Bel gische kust voor het eerst getest of dat werkt. Op een ferry op de Noordzee oefenden de MIRG's sa men bij het bestrijden van een brand. De volgende dag ging de oefening in de haven van Zee- brugge verder en werd het aan land brengen van passagiers, on der wie 'gewonden', geoefend. Die oefening, waar vijfhonderd mensen aan meewerkten en die twee jaar lang werd voorbereid, Nieuwe standaard op het gebied van internationale samenwerking werd gisteren in Brugge geëvalu eerd. De woorden 'complex' en 'ingewikkeld' vielen nogal eens. Des te blijer waren de betrokke nen dat de oefening prima bleek te zijn verlopen. De dingen die nog wat beter kunnen, zoals de com municatie tussen de leiding van het schip en het arriverende MIRG-team, bleken formaliteiten. Uit de totstandkoming van de overeenkomst bleek overigens ook de grote inbreng van Zeeland bij het initiatief. Onder het handjevol mensen dat tekende, waren zowel commissaris van de koning Han Polman en - namens de Veilig heidsregio Zeeland - de Thoolse burgemeester Ger van de Velde. Volgens Polman hebben de MIRG's 'een nieuwe standaard neergezet op het gebied van inter nationale samenwerking'. De MIRG's spraken af voortaan jaarlijks samen te komen en hun leden regelmatig samen te laten trainen. De betrokken landen wil len ook gezamenlijk met een bre dere blik naar het thema 'veilig heid op zee' kijken. Er wordt ge dacht aan het vormen van medi sche teams. donderdag 24 november 2016 M Jeffrey Buijl. foto ruben oreel Jeffrey Buijl (16), Zierikzee. „Zeekraal! Een mooie zilte groente. Met een lekkere bite. Daar kook ik heel graag mee. Al thans, ik gebruik zeekraal het liefst rauw. Dan blijven de vitamines er goed in zitten en dan verliest het zijn bite niet. Natuurlijk kun je zeekraal ook wok ken, maar meestal komen er dan pro ducten bij, zoals een uitje of wat knoflook. En dat gaat toch ten koste van die pure smaak van de zee kraal zelf. Dus ja, rauw. Je moet alleen de harde kern eruit halen, die hardere stukjes aan de on derkant van de steel. Ik serveer de zee kraal graag met op de graat gebakken griet of op de huid gebakken kabeljauw. Een limoencrème zorgt voor het zuur tje. Die maak je met crème fraïche, li moensap, zout en een beetje xantana om de crème te bin den. Verder serveer ik er dan aardappel mousseline bij en een beurre noisette (bruin gebakken bo ter). Dit is echt een fa voriet gerecht. Je moet het erg nauw keurig bereiden om de balans te behou den, maar dan ziet het er heel mooi uit." -Anne Seijbel (17) A Anne Seijbel. foto ruben oreel -Jeffrey Buijl (16) Anne Seijbel (17), Nieuw- en Sint Joosland. „Zeeuws lam, dat is toch wel mijn favo riet. Omdat het heel jong vlees is, is het ook heel mals. Ik heb het liefst lams koteletjes. En dan lekker rosé gebak ken, in olie en boter. Ik kook erg graag met verse kruiden. Bij de lamskoteletjes gebruik ik het liefst rozemarijn en thijm. Maar niet te veel hoor! Je moet goed oppassen dat de kruiden de smaak van het vlees niet gaan overheersen. Het Zeeuws lam is van zichzelf al heel lekker. Bij de koteletjes kun je aardappel serveren. In de be reidingswijze kun je variëren. Gebakken, gekookt, gepureerd. Ik vind aardappelpu ree er lekker bij. En dan met een saus. De jus van het bak ken van het vlees bijvoorbeeld. Die is lekker door de krui den die je gebruikt. Een frisse salade er bij maakt het voor mij helemaal af. Bij het eten kun je een glas goede rode wijn schenken. Ja, dan heb je volgens mij een mooi Zeeuws gerecht. Ik heb het wel eens klaargemaakt met mijn moeder. Dat was heel smakelijk." De samenwerking tussen de vier Europese MIRG-teams, waarvan er één Zeeuws is, wordt uitgebreid. Vertegen woordigers van de vier teams tekenden, mede naar aanleiding van een succesvolle, gezamen lijke oefening vorige maand, gis teren een overeenkomst om vaker samen op te trekken. Martijn de Koning Brugge (B) - Han Polman, commissaris Een Zeeuwse MIRG-oefening. archieffoto marcel modde

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 37