a
l*
!!I
I
Zeekraal, rauw
K!
IS
Zeeuws lam, rosé
Meer samenwerking bij bestrijden rampen
M
5
ft 1
ftl
ft 1
ia
U|
f
i
ftl 1
ft 1 1
Bij lamskoteletjes
gebruik ik verse
kruiden: thijm en
rozemarijn.
Zeekraal gebruik
ik het liefst rauw.
Dan behoudt hij
zijn bite.
pm
iMa*
-- - \i,
MIRG's (Maritime Incident Res
ponse Groups) zijn brandweer-
groepen die zijn opgeleid om snel
uit te rukken naar scheepsbran
den. Zeeland heeft zo'n eigen
team, met name vanwege de
drukke scheepvaart op de Wester-
schelde. Sinds vier jaar werkt die
ploeg samen met MIRG's uit Bel
gië, Frankrijk en Engeland. Door
precies dezelfde opleiding te vol
gen en goede afspraken te maken,
kunnen de teams bij een ramp op
zee samenwerken.
Vorige maand werd voor de Bel
gische kust voor het eerst getest of
dat werkt. Op een ferry op de
Noordzee oefenden de MIRG's sa
men bij het bestrijden van een
brand. De volgende dag ging de
oefening in de haven van Zee-
brugge verder en werd het aan
land brengen van passagiers, on
der wie 'gewonden', geoefend.
Die oefening, waar vijfhonderd
mensen aan meewerkten en die
twee jaar lang werd voorbereid,
Nieuwe standaard
op het gebied van
internationale
samenwerking
werd gisteren in Brugge geëvalu
eerd. De woorden 'complex' en
'ingewikkeld' vielen nogal eens.
Des te blijer waren de betrokke
nen dat de oefening prima bleek te
zijn verlopen. De dingen die nog
wat beter kunnen, zoals de com
municatie tussen de leiding van
het schip en het arriverende
MIRG-team, bleken formaliteiten.
Uit de totstandkoming van de
overeenkomst bleek overigens ook
de grote inbreng van Zeeland bij
het initiatief. Onder het handjevol
mensen dat tekende, waren zowel
commissaris van de koning Han
Polman en - namens de Veilig
heidsregio Zeeland - de Thoolse
burgemeester Ger van de Velde.
Volgens Polman hebben de
MIRG's 'een nieuwe standaard
neergezet op het gebied van inter
nationale samenwerking'.
De MIRG's spraken af voortaan
jaarlijks samen te komen en hun
leden regelmatig samen te laten
trainen. De betrokken landen wil
len ook gezamenlijk met een bre
dere blik naar het thema 'veilig
heid op zee' kijken. Er wordt ge
dacht aan het vormen van medi
sche teams.
donderdag 24 november 2016
M
Jeffrey Buijl. foto ruben oreel
Jeffrey Buijl (16),
Zierikzee.
„Zeekraal! Een
mooie zilte groente.
Met een lekkere
bite. Daar kook ik
heel graag mee. Al
thans, ik gebruik
zeekraal het liefst
rauw. Dan blijven de
vitamines er goed in
zitten en dan verliest
het zijn bite niet.
Natuurlijk kun je
zeekraal ook wok
ken, maar meestal
komen er dan pro
ducten bij, zoals een
uitje of wat knoflook.
En dat gaat toch ten
koste van die pure
smaak van de zee
kraal zelf. Dus ja,
rauw. Je moet alleen
de harde kern eruit
halen, die hardere
stukjes aan de on
derkant van de steel.
Ik serveer de zee
kraal graag met op
de graat gebakken
griet of op de huid
gebakken kabeljauw.
Een limoencrème
zorgt voor het zuur
tje. Die maak je met
crème fraïche, li
moensap, zout en
een beetje xantana
om de crème te bin
den. Verder serveer
ik er dan aardappel
mousseline bij en
een beurre noisette
(bruin gebakken bo
ter).
Dit is echt een fa
voriet gerecht. Je
moet het erg nauw
keurig bereiden om
de balans te behou
den, maar dan ziet
het er heel mooi uit."
-Anne Seijbel (17)
A Anne Seijbel. foto ruben oreel
-Jeffrey Buijl (16)
Anne Seijbel (17),
Nieuw- en Sint
Joosland.
„Zeeuws lam, dat is
toch wel mijn favo
riet. Omdat het heel
jong vlees is, is het
ook heel mals. Ik
heb het liefst lams
koteletjes. En dan
lekker rosé gebak
ken, in olie en boter.
Ik kook erg graag
met verse kruiden.
Bij de lamskoteletjes
gebruik ik het liefst
rozemarijn en thijm.
Maar niet te veel
hoor! Je moet goed
oppassen dat de
kruiden de smaak
van het vlees niet
gaan overheersen.
Het Zeeuws lam is
van zichzelf al heel
lekker.
Bij de koteletjes
kun je aardappel
serveren. In de be
reidingswijze kun je
variëren. Gebakken,
gekookt, gepureerd.
Ik vind aardappelpu
ree er lekker bij. En
dan met een saus.
De jus van het bak
ken van het vlees
bijvoorbeeld. Die is
lekker door de krui
den die je gebruikt.
Een frisse salade er
bij maakt het voor
mij helemaal af.
Bij het eten kun je
een glas goede rode
wijn schenken. Ja,
dan heb je volgens
mij een mooi
Zeeuws gerecht. Ik
heb het wel eens
klaargemaakt met
mijn moeder. Dat
was heel smakelijk."
De samenwerking tussen de
vier Europese MIRG-teams,
waarvan er één Zeeuws is,
wordt uitgebreid. Vertegen
woordigers van de vier teams
tekenden, mede naar aanleiding
van een succesvolle, gezamen
lijke oefening vorige maand, gis
teren een overeenkomst om
vaker samen op te trekken.
Martijn de Koning
Brugge (B)
- Han Polman, commissaris
Een Zeeuwse MIRG-oefening. archieffoto marcel modde