ftl cèsêê capr 1 cm 5 CAPRIOLE CAFE STUKJE ZEEUWS-VLAANDEREN IN DEN HAAG We zitten wat verstopt, geven de Zeeuws- Vlaamse eigenaren van Capriole Café in Den Haag op hun website toe. Maar Capriole is een parel tussen de slooppanden. %|V1P ■4 Broer en zus Joyce en Pascal Het verhaal achter Capriole laat zich lezen als een boek. Peter Ultee uit Sluis richtte het bedrijf in 1975 op. „Als aanvulling op zijn groothandel in ta bak importeerde hij koffieapparaten vanuit Amerika", vertelt dochter Joyce in haar nieuwe zaak in Den Haag. „Die bracht hij met een oud bestelbusje naar de klanten. Een ap paraat op de bijrijdersstoel, en eentje achterin." Dergelijke koffieapparaten waren destijds revolutionair. „Tot die tijd moest er handmatig koffie gezet wor den, ook in de grote bedrijven met veel personeel. De koffiejuffrouw kwam eens in de zoveel tijd langs. Even naar de automaat kunnen lopen voor een bakje veranderde dat volle dig." Capriole bleek succesvol, ging naast apparaten ook koffie verkopen en groeide uit tot een bedrijf met vestigingen in Nederland en België, en ruim honderd mensen personeel. Peters kinderen Pascal en Joyce kwa men ook in het bedrijf terecht. „Ik heb een poosje vanuit het kantoor in België gewerkt en Pascal steeds van uit Den Haag", geeft Joyce aan. Met de opening van Capriole Café zet het bedrijf een flinke stap. „Tot nu hadden we alleen bedrijven als klanten. We richten ons hiermee ook rechtstreeks op de consument." Het openen van de horecazaak ligt deels in het verlengde van Joyce' interesses en capaciteiten. „Ik heb de hotel school in Brugge gedaan en bij Oud Sluis gewerkt. Ik heb dus wat met ho reca." Ze strikte de prijswinnende Rotterdamse hamburgerchef Diego Buik voor de keuken, waardoor het bedrijf naast koffie met de burgers nóg een specialiteit op de kaart heeft. Desalniettemin ademt Capriole Café natuurlijk vooral koffie. In het restaurant staat een professionele koffiebrander, waar roaster Giancarlo dagelijks de bonen brandt waar de barista's achter de bar mee aan de slag gaan. En boven, toont Joyce, is plek voor workshops en er komt nog een kleine showroom met koffieau- tomaten. Ze neemt de modeterm 'ex perience' in de mond. „Koffie is emo tie en beleving, dat proberen we hier over te brengen." En dan die locatie... Capriole Café is gevestigd in het voormalig maga zijn van een verffabriek in de voor malige Fokkerhaven. Het pand ligt weliswaar pal achter de drukke Fok kerhal, maar het terrein heeft z'n oude functie verloren en is onmis kenbaar toe aan een opknapbeurt. Ter illustratie: het voormalige kan toor van de verffabriek, vlak bij Ca priole Café, staat er als dichtgetim- Die jachthaven is net aangelegd. Volgend jaar komen er ligplaatsen pal aan ons terras. Geweldig toch! merde bouwval bij. Maar niet lang meer, vertelt Joyce. „De gemeente heeft grote plannen met dit gebied. Er is 10 miljoen uitgetrokken voor de herinrichting. Oude panden worden gesloopt, er komen minstens 750 huizen en appartementen voor in de plaats, en ook een hotel. En de omge ving wordt waterrijk en krijgt veel groen." Broer Pascal zag twee jaar ge leden al de potentie van het gebied. „Hij heeft z'n fiets gepakt, is hier gaan rondfietsen en kwam met deze plek terug." Hippe buurt De eerste stappen om van het oude havengebied een hippe woon- en werkbuurt te maken, zijn al gezet. Joyce wijst naar het haventje naast de zaak. „Dat is pas aangelegd. Volgend jaar komen er ligplaatsen in. Pal aan ons terras! Geweldig toch." De route naar Capriole Café, die nu nog tussen oude panden loopt, ver betert dan ook. Al hoeft Joyce zich geen zorgen te maken over de bereik baarheid van haar zaak, waar ontbijt, lunch en diner wordt aangeboden. Ze ging in augustus open en al meteen liep het storm. „We zitten elk week end volgeboekt." Capriole mag dan zijn uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming met het hoofdkantoor in Den Haag, toch bleef oprichter Pe- ter Ultee Zeeuws-Vlaanderen altijd trouw. „Ook toen het hoofdkantoor naar Delft verhuisde, reed hij elke dag op en neer", vertelt Joyce. En dat geldt nu ook voor haarzelf: ze rijdt minstens vier keer per week vanuit Sluis naar Den Haag. Ze maakt er geen punt van. „Ach, ik heb daar mijn leven en hier mijn werk. Geen pro bleem, hoor." En enthousiast vervolgt ze de rondleiding. Langs de bar, waar ze vertelt over de speciale espressoma chine, een San Remo Opera. Over de koffiebrander, die zo'n heerlijke geur door de zaak verspreidt. Over de me nukaart, waar uitgebreid het verschil tussen pakweg een Leche y Leche en een Latte Macchiato wordt uitgelegd. Over de vergaderzaal, die je kan afhu ren. En over de workshops en proeve- rijen, waar deelnemers trouwens ook allerlei soorten thee kunnen probe ren. Thee? „Ja hoor. We bieden emo tie en beleving. Daar zitten geen grenzen aan." dinsdag 22 november 2016 9 Ultee. FOTO'S CAPRIOLE CAFÉ Koffie, dat is emotie en beleving Martijn de Koning Den Haag - Joyce Ultee Capriole Café in de Fokkerhaven in Den Haag.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 34