ftl
cèsêê capr
1 cm
5
CAPRIOLE CAFE STUKJE ZEEUWS-VLAANDEREN IN DEN HAAG
We zitten wat verstopt, geven de Zeeuws-
Vlaamse eigenaren van Capriole Café in Den
Haag op hun website toe. Maar Capriole is
een parel tussen de slooppanden.
%|V1P
■4 Broer en zus Joyce en Pascal
Het verhaal achter Capriole
laat zich lezen als een boek.
Peter Ultee uit Sluis richtte
het bedrijf in 1975 op. „Als
aanvulling op zijn groothandel in ta
bak importeerde hij koffieapparaten
vanuit Amerika", vertelt dochter
Joyce in haar nieuwe zaak in Den
Haag. „Die bracht hij met een oud
bestelbusje naar de klanten. Een ap
paraat op de bijrijdersstoel, en eentje
achterin."
Dergelijke koffieapparaten waren
destijds revolutionair. „Tot die tijd
moest er handmatig koffie gezet wor
den, ook in de grote bedrijven met
veel personeel. De koffiejuffrouw
kwam eens in de zoveel tijd langs.
Even naar de automaat kunnen lopen
voor een bakje veranderde dat volle
dig."
Capriole bleek succesvol, ging
naast apparaten ook koffie verkopen
en groeide uit tot een bedrijf met
vestigingen in Nederland en België,
en ruim honderd mensen personeel.
Peters kinderen Pascal en Joyce kwa
men ook in het bedrijf terecht. „Ik
heb een poosje vanuit het kantoor in
België gewerkt en Pascal steeds van
uit Den Haag", geeft Joyce aan.
Met de opening van Capriole Café
zet het bedrijf een flinke stap. „Tot
nu hadden we alleen bedrijven als
klanten. We richten ons hiermee ook
rechtstreeks op de consument." Het
openen van de horecazaak ligt deels
in het verlengde van Joyce' interesses
en capaciteiten. „Ik heb de hotel
school in Brugge gedaan en bij Oud
Sluis gewerkt. Ik heb dus wat met ho
reca." Ze strikte de prijswinnende
Rotterdamse hamburgerchef Diego
Buik voor de keuken, waardoor het
bedrijf naast koffie met de burgers
nóg een specialiteit op de kaart heeft.
Desalniettemin ademt Capriole
Café natuurlijk vooral koffie. In het
restaurant staat een professionele
koffiebrander, waar roaster Giancarlo
dagelijks de bonen brandt waar de
barista's achter de bar mee aan de
slag gaan. En boven, toont Joyce, is
plek voor workshops en er komt nog
een kleine showroom met koffieau-
tomaten. Ze neemt de modeterm 'ex
perience' in de mond. „Koffie is emo
tie en beleving, dat proberen we hier
over te brengen."
En dan die locatie... Capriole Café
is gevestigd in het voormalig maga
zijn van een verffabriek in de voor
malige Fokkerhaven. Het pand ligt
weliswaar pal achter de drukke Fok
kerhal, maar het terrein heeft z'n
oude functie verloren en is onmis
kenbaar toe aan een opknapbeurt.
Ter illustratie: het voormalige kan
toor van de verffabriek, vlak bij Ca
priole Café, staat er als dichtgetim-
Die jachthaven is net
aangelegd. Volgend
jaar komen er
ligplaatsen pal aan ons
terras. Geweldig toch!
merde bouwval bij. Maar niet lang
meer, vertelt Joyce. „De gemeente
heeft grote plannen met dit gebied.
Er is 10 miljoen uitgetrokken voor de
herinrichting. Oude panden worden
gesloopt, er komen minstens 750
huizen en appartementen voor in de
plaats, en ook een hotel. En de omge
ving wordt waterrijk en krijgt veel
groen." Broer Pascal zag twee jaar ge
leden al de potentie van het gebied.
„Hij heeft z'n fiets gepakt, is hier
gaan rondfietsen en kwam met deze
plek terug."
Hippe buurt
De eerste stappen om van het oude
havengebied een hippe woon- en
werkbuurt te maken, zijn al gezet.
Joyce wijst naar het haventje naast de
zaak. „Dat is pas aangelegd. Volgend
jaar komen er ligplaatsen in. Pal aan
ons terras! Geweldig toch."
De route naar Capriole Café, die nu
nog tussen oude panden loopt, ver
betert dan ook. Al hoeft Joyce zich
geen zorgen te maken over de bereik
baarheid van haar zaak, waar ontbijt,
lunch en diner wordt aangeboden. Ze
ging in augustus open en al meteen
liep het storm. „We zitten elk week
end volgeboekt."
Capriole mag dan zijn uitgegroeid
tot een internationaal opererende
onderneming met het hoofdkantoor
in Den Haag, toch bleef oprichter Pe-
ter Ultee Zeeuws-Vlaanderen altijd
trouw. „Ook toen het hoofdkantoor
naar Delft verhuisde, reed hij elke
dag op en neer", vertelt Joyce. En dat
geldt nu ook voor haarzelf: ze rijdt
minstens vier keer per week vanuit
Sluis naar Den Haag. Ze maakt er
geen punt van. „Ach, ik heb daar mijn
leven en hier mijn werk. Geen pro
bleem, hoor."
En enthousiast vervolgt ze de
rondleiding. Langs de bar, waar ze
vertelt over de speciale espressoma
chine, een San Remo Opera. Over de
koffiebrander, die zo'n heerlijke geur
door de zaak verspreidt. Over de me
nukaart, waar uitgebreid het verschil
tussen pakweg een Leche y Leche en
een Latte Macchiato wordt uitgelegd.
Over de vergaderzaal, die je kan afhu
ren. En over de workshops en proeve-
rijen, waar deelnemers trouwens ook
allerlei soorten thee kunnen probe
ren. Thee? „Ja hoor. We bieden emo
tie en beleving. Daar zitten geen
grenzen aan."
dinsdag 22 november 2016
9
Ultee. FOTO'S CAPRIOLE CAFÉ
Koffie, dat is emotie en beleving
Martijn de Koning
Den Haag
- Joyce Ultee
Capriole Café in de
Fokkerhaven in Den
Haag.