Driejaar geleden kreeg Ida Sinke het aanbod directeur te worden van Le Petit Pêcheur, een handelsbedrijf in exotische schelpen. Het bevalt de fractieondersteuner van de VVD Reimerswaal beter dan de politiek. „Dat is te veel praten, te weinig dóen." 16 ZE PORTRET IDASINKE In mijn ideale wereld is ruimte voor discussie, met respecten tolerantie Ons bedrijf is sterk in innovaties, maar wij zijn niet de enigen die van alles proberen Onder de tafel wacht een breisel met ingestoken pennen tot Ida Sinke tijd heeft. Tijd maakt, beter gezegd. Achter het huis aan de Grintweg in Yerseke is een paardenstal annex pension met buitenbak en een stapmolen. Elke dag om 6.30 uur, vóór de directeur van Le Petit Pêcheur naar haar werk gaat, staat ze stront te scheppen. Tus sen de middag: honden uitlaten, paarden van wei verwisselen of hooi geven. 18 uur: voederen, anderhalf uur paardrijden. 10 uur: stal uitmes ten. „Ik schep vier keer op een dag stront." „Ik heb er wel over gedacht om in de paarden te gaan. Maar als het je werk wordt, is het geen hobby meer. Een keer per jaar doe ik nog een wedstrijd, puur voor de lol. Een tijd lang hebben we echt gefokt. Nu heb ik pension- paarden om zelf nog wat paarden te kunnen houden. Paarden kosten best wel wat. Maar het zijn zulke mooie beesten! Paarden leven altijd in het hier en nu. En ze hebben geen verbor gen agenda." „Politiek betekent vaak gekonkel, compromissen. Dat vind ik inderdaad moeilijk. Het past niet bij mijn karak ter. Zelfben ik erg rechttoe, rechtaan. Ik kan slecht tegen vriendjespolitiek en zaken die doorgedrukt worden omwille van persoonlijke belangen. Het algemeen belang moet vóórgaan. Altijd. Ik ben me nu aan het bezin nen. je kunt elk uur maar één keer besteden." „Twee jaar als financieel consulent, negen jaar als communicatieadviseur. Het werken als ambtenaar was voor mij, als vrouw van de praktijk, van aanpakken, wel een cultuurschok. Van: even doordouwen, het werk moet af, naar: als het vandaag niet klaar komt, doen we het morgen wel. Politiek is te veel praten, te weinig dóen. Maar je kunt niet iedereen over één kam scheren." „Thuis was het zaterdagavond 'café Nel'; zo heet mijn moeder. Dan kook ten we samen en hadden het als ge zin over de toestand in de wereld en de politiek. In mijn ideale wereld is ruimte voor discussie, met respect en tolerantie voor anderen. Pas nog, zo'n discussie over een opvang voor men sen met psychische problemen, waarin mensen gaan roepen: prima, maar niet in mijn achtertuin. Ik denk: we leven allemaal samen op deze pla neet, iedereen verdient een plekje, ook mensen waarmee het even min der gaat. Van huis uit stem ik WD. Maar actief zijn in de politiek kon niet toen ik nog communicatieadvi seur was. Toen dat stopte, was de weg vrij." „Mijn moeder was in eerste instantie huisvrouw, maar ze moest wel altijd iets om handen hebben. Breien, handwerken, kleren naaien, iedere dinsdag op bezoek bij haar moeder in Ter Valcke. Toen we gingen verhui zen naar een stuk grond met kippen- boerderij, nam ze daarvoor ook de zorg op zich. Alles kwam thuis op haar neer, want elke zondagavond stapte mijn vader op zijn mosselkot- ter, de Yerseke 62, en voer naar de Zuiderzee. Donderdagavond pas was hij terug. Zo ging het bijna het hele jaar. Als we hem zagen, was het feest." „In 1974 voer het schip 62 terug, vol mossels, toen het bij de Dordtse Kil overvaren werd door een dronken ka pitein van een duwbak. Mijn vader viel overboord en ging onder het schip door. Hij kwam aan de andere kant weer boven. Ongedeerd. Op dat IDASINKE moment voer daar net een schip van de familie Schot, die het ongeluk had zien gebeuren en te hulp schoot. Mijn vader is geplet tussen de duw bak en die mosselboot. Zijn borstkas was helemaal ingedrukt. Een andere opvarende sprong overboord en is verdronken. Er was er nog een, sla pend in de kooi. Het schip kantelde; onder water zat een luchtbel en daar zat hij in. Zes uur lang heeft hij ge klopt, om redders te laten weten waar hij was. Mijn vader is er bo venop gekomen, maar nooit meer heeft hij met plezier gevaren. Wij hadden een verwerkingsbedrijf voor mossels aan de Korringaweg. Dat bouwde hij uit tot een handel in mossels. Het duurde een jaar voor de Yerseke 62 gerepareerd was." „En dan toont Yerseke zijn kracht. De hele gemeenschap heeft meege holpen om ons bedrijf door te laten gaan. En ik heb toen geleerd wat de schelpdierhandel inhield. Dat kwam me goed van pas bij mijn eerste baan: bij Franken in Goes, een be drijf dat machines produceerde voor schaal- en schelpdieren. Ik heb er achttien jaar gewerkt. In Frankrijk en Spanje verkochten we complete verwerkingslijnen. Ik sprak de talen en kende de machines en het pro duct. Dat is goud waard. Maar Fran ken ging failliet. Daarna heb ik elf jaar bij de gemeente gewerkt." „Het voelde als thuiskomen. Drie jaar geleden kreeg ik het aanbod di recteur van Le Petit Pêcheur te wor den. Een jong bedrijf dat zich richtte op kweek, productie en verpakking van schelpdieren. Eigenlijk een vreemde eend in de bijt hier. Yer seke, dat is mosselen en oesters. Onze specialiteit zijn de minder be kende, exotische schelpen. Bouchots zijn Franse mosselen die op palen gekweekt worden in de baai van Mont Saint-Michel. Met eb gaat een tractor met een speciaal apparaat erop langs de palen om ze eraf te schrapen. De mossels zijn dan nog klein, maar vol vlees en heel zacht. Uit Canada komen de clams van bijna twee ons per stuk. Amandes zijn een soort grote kokkels. De lu- pini is juist heel klein en delicaat. Wij hebben ook oesters, maar dan op Franse wijze geteeld op rekken aan de kust van Normandië en Bretagne. Bij laag water komen de tafels vrij waarop de zakken met oesters lig gen. De zakken worden gekeerd en als de oesters groter zijn, verplaatst de kweker ze om ze meer ruimte te geven. En dan de coquille St. Jacques, de Sint Jacobsschelp: die wordt in Frankrijk opgedoken. Duikers halen ze stuk voor stuk met een mandje van de bodem, per dag zo'n 100 tot 150 kilo. Sint Jacobsschelpen duiken is daar een beroep." „Een buitenbeentje ben ik altijd ge weest. Iedereen ging in Goes naar school, ik in Bergen op Zoom. Ik ben ook open en onderzoekend. Dat past goed bij dit bedrijf. Wij waren een van de eersten die gingen werken met lekbakken. Vier jaar geleden zijn we met een proef begonnen die over twee jaar in volledige kweek van een nieuwe, luxe Zeeuwse creuse moet uitmonden. Er zijn al genoeg proble men in de oestersector; we zoeken naar manieren om meer controle te krijgen op de teelt en dat kan met de Franse kweekmethoden, met zakken op tafels. Dit jaar zijn we een heel stuk verder gekomen met vervoer van schelpen in hun eigen zeewater waarin ze gewoon doorleven." „Ons bedrijf is sterk in innovaties, maar wij zijn niet de enigen die van alles proberen. Prins en Dingemanse en Roem van Yerseke doen ook mee in de proef met de creuses. De mos selsector heeft de omslag moeten maken van bodemcultuur naar mos- selzaadvanginstallaties. Een totaal andere kweek, door de nood ge dwongen. Zoeken naar nieuwe we gen, dat onderzoekende, dat is de Yersekenaar eigen geworden." zaterdag 19 november 2016 'Compromissen passen niet bij mijn karakter' Ondine van der Vleuten Heb je niet de verkeerde baan? Je bent sinds een paar jaar fractie ondersteuner voor de VVD in de gemeente Reimerswaal. Is dat niet lastig, voor iemand die niet van ver borgen agenda's houdt? Je was al bekend met de politiek. Elf jaar als woordvoerder bij de ge meente Reimerswaal. Dat moet toch een mooi inkijkje geweest zijn. Waarom dan toch de politiek in? Een vrouw aan het hoofd van een groot bedrijf. Gaf je moeder het voorbeeld? Ida Sinke werd op 12 juni 1964 geboren in Yerseke. Na de mavo in Yerseke volgde ze de havo in Bergen op Zoom. In 1982 verhuisde ze naar Rotterdam om daar de Hogere Economische School te doen. Nadat haar eerste werkgever failliet ging, werkte Sinke elf jaar bij de ge meente Reimers waal. Drie jaar gele den verruilde ze die baan voor haar hui dige als directeur van de innovatieve groothandel Le Petit Pêcheur. Niet varen, geen inkomsten. Dat moet moeilijk zijn geweest. En nu weer terug bij uw oude liefde, schelpdieren. Het heeft iets symbolisch: een bui tenbeentje, zoals u zichzelf om schrijft, bij een vreemde eend in de bijt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51