Troostrijke soep met kip 8 Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff is al 20 twintig jaar dirigent van het Don KosakenChor Russland. Binnenkort neemt hij de Russen mee naar zijn woonplaats Wolphaartsdijk. Mijn dorp „Optredens in kleinere steden lijken misschien totaal anders dan een op treden in het Witte Huis in Moskou of het Concertgebouw in Amster dam, maar dat is zeker niet het geval. Een van onze doelstellingen is om naar het publiek toe te gaan. Naar mensen die niet in staat zijn ver te reizen om in een grote stad een pro fessionele voorstelling bij te wonen. Zaterdag staan we in in de Nicolaus- kerk in Wolphaartsdijk en op 30 no vember in Terneuzen. Het wordt de derde keer dat we met het koor mijn dorp aandoen." Zalig Zeeland „Sinds zeven jaar woon ik zalig in Zeeland. Ik wilde graag weg uit de Randstad en zo ben ik hier beland. Vanuit het dorp ben je zo op vlieg veld Zaventem. Tegelijkertijd ligt het Veerse Meer om de hoek. Het spel van mooie luchten en water is vlakbij mijn huis te zien. Een van mijn favo riete plekken is het strand bij Oranje zon. Kijkend naar de ondergaande zon en luisterend naar de golven is het een mooie plek om inspiratie op te doen. Een meditatieve ervaring." Via de tuindeur „Ik heb leuke contacten in het dorp. Als ik aan het eind van een reeks con certen thuiskom en in mijn eigen tuin appels en peren pluk om een drank van te brouwen, komt er regel matig iemand via de tuindeur naar binnenlopen. 'Wat doe jij nou?', vra gen ze dan en voordat je het weet, voer je diepgaande gesprekken over allerlei thema's. Van dat gemoede lijke samenzijn kan ik echt genieten." Grote familie „In Rusland komen we regelmatig samen in een 'datsja', dat is het Rus sische woord voor een buitenhuis. Daar zitten we samen rond de knis perende open haard, het voelt dan als een grote, hechte familie. Er worden gedichten voorgedragen en er wordt Het wordt de derde keer dat we met het koor mijn dorp Wolphaartsdijk aandoen gesleuteld aan een nieuw repertoire. Vaak zijn dat liederen die niet eens op papier staan, maar van geslacht op geslacht zijn doorgegeven. Een groot deel van ons publiek spreekt geen Russisch, maar toch merk je dat mensen aanvoelen waar het over gaat. Elke zanger heeft een eigen ver haal. Mijn taak is om al die emoties respectvol tot een geheel te smeden. Het mooiste compliment is wanneer iemand met een glimlach in zijn hart na de voorstelling de zaal verlaat." Kleine man „Tijdens mijn studententijd aan het conservatorium trof de Russische muziek mij in het hart. Ik kreeg een beurs om in Rusland te studeren en werd op een gegeven moment uitge nodigd door het Groot Russisch Aca demisch Staatskoor te Moskou. Nu moet je je inbeelden: ik ben niet zo'n groot mannetje en ik stond voor ne gentig professionele zangers en zan geressen. Ik was helemaal happy dat ik als jonge student voor dit be roemde koor mocht staan. Later werd ik gevraagd om chef-dirigent te wor den van een nieuw op te richten pro fessioneel Kozakkenkoor, het Don KosakenChor Russland." Nicolajevich „In Rusland noemen ze mij ook wel Nicolajevich. Dat betekent: zoon van Nico. Nico was mijn vader, hij was ook dirigent. Hij is overleden toen ik nog jong was. Na zijn overlijden dacht ik regelmatig: hoe kan ik mijn vader toch meedragen op het podium? Toen kwa men de Russen met deze naam. Zo mooi: zijn naam en mijn naam neem ik nu iedere keer mee het podium op." Nagenieten „Nu zit ik nog in mijn appartement in hartje centrum van de miljoenenstad Moskou. Mijn vrouw is gisteren rich ting huis vertrokken. We vinden het beiden heerlijk in Rusland. Maar pas wanneer ik in Wolphaartsdijk bij de openhaard zit en de klok hoor slaan, kan ik ontsnappen aan de drukte. Dan kan ik pas echt nagenieten van een tournee." PUCK KOOKT KLASSIEKERS RECEPT Ierse aardappelsoep donderdag 17 november 2016 PZ 'Moskou is heerlijk, maar Wolphaartsdijk is thuis' Janneke Koster Marcel Verhoeff M Marcel Verhoeff: „De natuur van Oranjezon is geweldig. Het is een mooie plek om inspiratie op te doen." FOTO MONIQUE LIET Het Don KosakenChor Russland treedt zaterdag 19 november om 20.00 uur op in de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk. Woensdag 30 no vember om 20.00 uur staat het koor in het Scheldetheater te Terneuzen. Ingrediënten Voor 6 flinke kommen: 50 gr roomboter; 2 grote witte uien, gesnipperd; 500 gr kruimig kokende aardappels, geschild, in blokjes; 1,5 I kippenbouil lon; 200 gr gaar kippen vlees; zeezout en vers gemalen zwarte peper; J4 rode peper of mes puntje sambal; 1 tl gem bersiroop; scheutje melk; versgeraspte nootmus kaat; 14 el verse bieslook, grofgesneden Bereiding Smelt boter in grote pan met dikke bodem. Voeg uisnippers toe, roer even om, doe dek sel op pan en bak op klein vuur tot ze zacht zijn, laat niet kleuren. Voeg aardappelblokjes en rode peper toe, roer goed door. Kruid met zout en peper, bak ca. 10 minuten op laag vuur. Voeg hete kippenbouil lon toe, laat 20 minu ten sudderen tot de aardappels zacht zijn. Neem van het vuur, laat iets afkoelen en pureer glad met een staaf mixer. Voeg stukjes kip toe, laat al roerend lang zaam aan de kook komen. Te dik? Verdun met scheutje melk. Proef, breng op smaak met nootmuskaat, gembersiroop, extra zout en peper. Schep loeihete soep in kommen of diepe borden en bestrooi met bieslook. Lekker met stokbrood een glas Guinness bier. Tip: deze aardappelsoep is ook erg lekker met reepjes ham of gebak ken bacon i.p.v. kip. en ringetjes lente-ui. eren zijn gek op mister potato en ze maken er de heerlijkste gerech ten mee. Mijn favorieten: donzige driehoekige aardappelcakejes die ze eten als ontbijt. En de klassieke Ierse aardap pelsoep met kip: er is niets troostrijkers op een grijze regendag! Ooit ge geten in een pub in Dublin: fluweelzacht, roomwit met flinke stuk ken kip. Hij zorgt voor een tevreden gevoel rond de maagstreek. Na zo'n dampend bord soep, met vers soda bread met ge zouten boter en een nachtzwart bier, kun je er weer even tegen. Hutspot, babi pangang of coq au vin. Het zijn klassiekers die niet van het menu te slaan zijn. Culinair journalist Puck Kerkho ven scherpt de recepten aan, om uit te knippen en lek ker vaak thuis te maken. Vandaag: Ierse aard appelsoep met kip.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 55