Intocht
0
O
O
Petaten voor de lekkerste
friet of zelfs 'steppegras'
ZEELAND 15
MARGOT
eindscore
BEOORDELING
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland.
Hij komt! En dat doet me altijd denken
aan uren wachten in de kou. Warm in
gepakt en berekend op een paar uur
staan en lopen met een gespannen Mannetje
aan iedere hand.
Ooit, in een ver verleden, was ik zelf natuur
lijk ook zeer gespannen. Elke keer weer de
vraag of de goede Sint wel zou komen met al
die cadeaus. Maar tevens de dreiging van de
zak en de roe.
Omdat ik als klein kind alle Sinterklaaslied
jes feilloos kon zingen, schoven mijn oudere
zussen me steevast naar voren bij de intocht
van Sint in ons dorp. Niet omdat ze vonden
dat ik mooi kon zingen, dat namen ze voor
lief. Nee, ze inden maar wat graag het lekkers
dat ik na afloop ontving. Nadat ik dit een paar
jaar achtereen deed, vroeg de Sint uiteindelijk
of er ook een ander kind was dat wilde komen
zingen. Tot groot verdriet van mijn zussen.
Zelf kan ik me er niet meer zo heel veel van
herinneren. Wel nog de liedjes, die ik leerde
van mijn ouders. Toch ben ik blij dat ik niet
meer naar de intocht hoef en dat ik het alle
maal van een afstandje kan bekijken. Hoewel
de gezelligheid van het Sinterklaasfeest en het
lekkers me natuurlijk altijd blijven bekoren.
Dat dat weer wel. Dus bakte ik kruidnoten.
Neem 250 gram Zeeuwse tarwebloem, 125
gram bruine basterdsuiker, 100 gram Zeeuwse
roomboter, 6 eetlepels melk, 4 theelepels spe
culaaskruiden en zout. Meng alles snel tot een
mooi deeg en draai er kleine balletjes van. Bak
de kruidnoten 25 minuten op 175 C in de
oven. Om alvast in de stemming te komen,
maar te lekker om te strooien.
Wat direct opvalt zijn de porties. Dit zijn se
rieuze vissen, niet van die afgepaste blokjes.
Met gul saus op het bord en artistieke strepen
groentepuree: pompoenpuree bij de heilbot, in
tense broccolipuree bij mij. De vis is prima ge
gaard, mijn kabeljauw krijgt een lift door een
mediterraan smeerseltje van zwarte en groene
olijfflinters, spekjes en zeezout. Knapperige,
hete frietjes komen erbij en een smaakvolle
warme groentengarnituur van bleekselderij,
courgette en dik gesneden champignons.
Dessert
Ik ben de lastige klant met een notenallergie,
en bij het dessert gaat het eventjes mis: het me
nudessert bevat chocoladevegen met gekarame-
liseerde nootjes eroverheen. Gastvrouw Mar
lies biedt oprechte excuses aan en wil graag
een ander bordje geven, maar het is geen ramp
omdat de nootjes niet in de dessertonderdelen
zitten. Koude maar smakelijke crème brülée
met een knapperig suikerlaagje en een mini-
kopje tiramisu.
Disgenoot heeft de maxi-variant, tiramisu in
een glas, op de Zilveren Lepel-manier (een on
verslaanbaar Italiaans kookboek). Simpel ge
houden, met drassige koek of cake die niet ont
vlambaar is door de koffielikeur. Met een dik
ke laag romige, verleidelijke mascarpone.
Fairtrade
We nemen nog een kopje thee en dat is de
Pickwickvariant van fairtrade: Slow Tea, met
kruiden. De Peperboom doet er ook wat (pra
liné) bonbonnetjes en chocoladekoffieboontjes
bij. Wat een no-nonsense gastvrije sfeer! Mis
schien kan de opmaak van de borden nog iets
fraaier, bij de hoofdgerechten zaten namelijk
binnenzeeën van saus. En het constante opdui
ken van rode uienringen hoeft ook niet zo, het
ringsteekseizoen is immers voorbij. Maar dat is
eigenlijk zeuren. De porties en de smaken zijn
hier prima. En de rekening? Verre van gepe
perd.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Omdat ik als klein kind alle Sinterklaasliedjes
feilloos kon zingen, schoven mijn oudere
zussen me steevast naar voren bij de intocht
Voor deze mooie, karak
teristieke boerderij in
Kloetinge staat een
grote houten aardappel die op
een vork is geprikt. 'Petaten
te koop', staat erop geschil
derd. Zeeuwse aardappelen
van Bert en Annemiek Van
Nieuwenhuyze.
Bert nam het bedrijf jaren
geleden van zijn vader over.
Ze telen er naast aardappelen,
okkernoten en bruine bonen.
„We hebben hier de lekkerste
frietaardappel, de Agria", ver
telt Annemiek enthousiast.
„Die zijn groot en geel van
kleur. Daarnaast telen we
Bildtstar, dat is een echte ta
felaardappel. We telen ook
Frieslander maar die is in au
gustus al gerooid."
De aardappelen die ze op
hun bedrijf telen, verkopen
ze vooral aan huis en bij diver
se groente- en fruitwinkels in
de buurt. Behalve de Fontana,
die gaat naar de groothandel.
„Afgelopen jaar was best een
bijzonder aardappeljaar", ver
telt Annemiek. „Eerst was het
heel lang nat, toen lang droog
waardoor de aardappelen niet
gerooid konden worden om
dat de kans bestond dat ze
dan beschadigden. Gelukkig
ging het regenen en konden
we op tijd rooien. Want als
het kouder wordt dan vijf gra
den Celcius krijgen de aardap
pelen blauwe plekken. Toch
hebben we een mooi vak en
doordat we aan huis verko
pen, staan we dichtbij onze
producten; sorteren, afzakken
en, in sommige gevallen, ook
afleveren. Een praatje maken
hoort daar ook bij", lacht ze.
„Een klant van ons zit in
Eindhoven. Die maakt steppe
gras met onze aardappelen.
Dat is een berg zeer dunne
frietjes met daaronder bief
stuk en salade. Dat is daar he
lemaal in. Gewoon van onze
Zeeuwse petaten."
zaterdag 12 november 2016
tuurhut
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
A Bert en Annemiek van Nieuwenhuyze. foto marcelle davidse