Intocht 0 O O Petaten voor de lekkerste friet of zelfs 'steppegras' ZEELAND 15 MARGOT eindscore BEOORDELING Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. Hij komt! En dat doet me altijd denken aan uren wachten in de kou. Warm in gepakt en berekend op een paar uur staan en lopen met een gespannen Mannetje aan iedere hand. Ooit, in een ver verleden, was ik zelf natuur lijk ook zeer gespannen. Elke keer weer de vraag of de goede Sint wel zou komen met al die cadeaus. Maar tevens de dreiging van de zak en de roe. Omdat ik als klein kind alle Sinterklaaslied jes feilloos kon zingen, schoven mijn oudere zussen me steevast naar voren bij de intocht van Sint in ons dorp. Niet omdat ze vonden dat ik mooi kon zingen, dat namen ze voor lief. Nee, ze inden maar wat graag het lekkers dat ik na afloop ontving. Nadat ik dit een paar jaar achtereen deed, vroeg de Sint uiteindelijk of er ook een ander kind was dat wilde komen zingen. Tot groot verdriet van mijn zussen. Zelf kan ik me er niet meer zo heel veel van herinneren. Wel nog de liedjes, die ik leerde van mijn ouders. Toch ben ik blij dat ik niet meer naar de intocht hoef en dat ik het alle maal van een afstandje kan bekijken. Hoewel de gezelligheid van het Sinterklaasfeest en het lekkers me natuurlijk altijd blijven bekoren. Dat dat weer wel. Dus bakte ik kruidnoten. Neem 250 gram Zeeuwse tarwebloem, 125 gram bruine basterdsuiker, 100 gram Zeeuwse roomboter, 6 eetlepels melk, 4 theelepels spe culaaskruiden en zout. Meng alles snel tot een mooi deeg en draai er kleine balletjes van. Bak de kruidnoten 25 minuten op 175 C in de oven. Om alvast in de stemming te komen, maar te lekker om te strooien. Wat direct opvalt zijn de porties. Dit zijn se rieuze vissen, niet van die afgepaste blokjes. Met gul saus op het bord en artistieke strepen groentepuree: pompoenpuree bij de heilbot, in tense broccolipuree bij mij. De vis is prima ge gaard, mijn kabeljauw krijgt een lift door een mediterraan smeerseltje van zwarte en groene olijfflinters, spekjes en zeezout. Knapperige, hete frietjes komen erbij en een smaakvolle warme groentengarnituur van bleekselderij, courgette en dik gesneden champignons. Dessert Ik ben de lastige klant met een notenallergie, en bij het dessert gaat het eventjes mis: het me nudessert bevat chocoladevegen met gekarame- liseerde nootjes eroverheen. Gastvrouw Mar lies biedt oprechte excuses aan en wil graag een ander bordje geven, maar het is geen ramp omdat de nootjes niet in de dessertonderdelen zitten. Koude maar smakelijke crème brülée met een knapperig suikerlaagje en een mini- kopje tiramisu. Disgenoot heeft de maxi-variant, tiramisu in een glas, op de Zilveren Lepel-manier (een on verslaanbaar Italiaans kookboek). Simpel ge houden, met drassige koek of cake die niet ont vlambaar is door de koffielikeur. Met een dik ke laag romige, verleidelijke mascarpone. Fairtrade We nemen nog een kopje thee en dat is de Pickwickvariant van fairtrade: Slow Tea, met kruiden. De Peperboom doet er ook wat (pra liné) bonbonnetjes en chocoladekoffieboontjes bij. Wat een no-nonsense gastvrije sfeer! Mis schien kan de opmaak van de borden nog iets fraaier, bij de hoofdgerechten zaten namelijk binnenzeeën van saus. En het constante opdui ken van rode uienringen hoeft ook niet zo, het ringsteekseizoen is immers voorbij. Maar dat is eigenlijk zeuren. De porties en de smaken zijn hier prima. En de rekening? Verre van gepe perd. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Omdat ik als klein kind alle Sinterklaasliedjes feilloos kon zingen, schoven mijn oudere zussen me steevast naar voren bij de intocht Voor deze mooie, karak teristieke boerderij in Kloetinge staat een grote houten aardappel die op een vork is geprikt. 'Petaten te koop', staat erop geschil derd. Zeeuwse aardappelen van Bert en Annemiek Van Nieuwenhuyze. Bert nam het bedrijf jaren geleden van zijn vader over. Ze telen er naast aardappelen, okkernoten en bruine bonen. „We hebben hier de lekkerste frietaardappel, de Agria", ver telt Annemiek enthousiast. „Die zijn groot en geel van kleur. Daarnaast telen we Bildtstar, dat is een echte ta felaardappel. We telen ook Frieslander maar die is in au gustus al gerooid." De aardappelen die ze op hun bedrijf telen, verkopen ze vooral aan huis en bij diver se groente- en fruitwinkels in de buurt. Behalve de Fontana, die gaat naar de groothandel. „Afgelopen jaar was best een bijzonder aardappeljaar", ver telt Annemiek. „Eerst was het heel lang nat, toen lang droog waardoor de aardappelen niet gerooid konden worden om dat de kans bestond dat ze dan beschadigden. Gelukkig ging het regenen en konden we op tijd rooien. Want als het kouder wordt dan vijf gra den Celcius krijgen de aardap pelen blauwe plekken. Toch hebben we een mooi vak en doordat we aan huis verko pen, staan we dichtbij onze producten; sorteren, afzakken en, in sommige gevallen, ook afleveren. Een praatje maken hoort daar ook bij", lacht ze. „Een klant van ons zit in Eindhoven. Die maakt steppe gras met onze aardappelen. Dat is een berg zeer dunne frietjes met daaronder bief stuk en salade. Dat is daar he lemaal in. Gewoon van onze Zeeuwse petaten." zaterdag 12 november 2016 tuurhut (Prijs/kwaliteit telt dubbel) A Bert en Annemiek van Nieuwenhuyze. foto marcelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 53