14 ZEELAND
ETEN BRASSERIE DE PEPERBOOM IN VEERE A
1
In deze kille
herfstmaanden
willen we ons
graag warmen
aan hartige
seizoenskost, in
een hartelijke
omgeving. Bij De
Peperboom in
Veere kun je prima
schuilen voor de
storm.
Taveerne De Peperboom bestaat al
sinds 1976, lezen we op de onvol
prezen Dronk websites (Middel
burg Dronk, Veere Dronk en nog
vele andere dronken zusjes). Pagi
na's vol leuke Zeeuwse horecaweetjes, liefde
vol bij elkaar gesprokkeld door Edwin Mijns-
bergen en Rob van Hese. Dankzij hun speur
werk kan ik als exotische Brabander de Zeeuw
se horecanetwerken doorgronden. Ooit kookte
hier chef Corjan Hoogerheide, die je vandaag
de dag in het fijne restaurant In Den Struyskel-
der kunt terugvinden. Vanaf april 2015 mogen
Marlies Keukelaar en Cees Verspuij zich de
nieuwe eigenaren van De Peperboom noemen.
Marlies was al eerder verbonden aan De Hee-
ren van Sint Jan in Middelburg, Cees is chef en
visboer. Hij leerde zichzelf koken en bewaart
nu de mooiste vangst voor zijn eigen restau
rant.
Nautisch
Als we binnenstappen beseffen we pas hoe we
het hebben gemist - een nostalgisch, gezellig
interieur. Na alle fabriekspanden, minimal in-
HET MENU
terieurs, plastic stoelen en sloophout is dit ei
genlijk heerlijk: hout dat gewoon bruin mag
zijn, mooie oude balken. De stoelen zitten lek
ker, er zijn onderborden van leer met een retro-
randje raffia. Het thema hier is nautisch en dat
wordt serieus doorgetrokken: een ankertje
hier, een driemastertje daar. Oh ja, en een hal
ve stuurhut in de zaak, die trouwens groot ge
noeg is om een compleet schip in te parkeren.
Schotjes en balustrades creëren rustige hoek
jes. De zaak is toegankelijk voor mindervali-
den en in de zomer kun je vanaf het grote ter
ras de Grote Kerk en het Stadhuis bewonde
ren.
Seizoenen
Op onze donkere donderdagavond zijn er nog
flink wat tafels bezet. Vooral Veerenaren die
iets te vieren hebben. Misschien zijn ze blij dat
ze dit heerlijke ministadje weer voor zichzelf
hebben, nu de toeristen weg zijn. Dat hier een
visboer aan het roer staat blijkt duidelijk uit de
kaart: diverse krabben, oesters, mossels en kou
de en warme visschotels. Lastig kiezen. Wel
veel exoten, zoals dorade, heilbot en koolvis.
En dat terwijl ons eigen zeetje zoveel lekkers
heeft! We staan al startklaar om in de rol van
WAAR
milieuridder te schieten, maar Cees en Marlies
vertellen dat ze rekening houden met de sei
zoenen. Platvissen die een plekje hadden op
de vorige kaart gaan binnenkort in de kuit, en
chef Cees vindt dat je vis dan met rust moet la
ten. Kijk, met een verhaal erbij snap je keuzes
beter.
Herfstsoep
Eetvriend gaat voor oesters omdat hij net jarig
is geweest: zes Cap Horn oesters zitten ver
stopt onder een dikke gratineerlaag van pittige
oude kaas en knoflook. Wat cherrytomaatjes
en partjes citroen erbij voor de frisheid, en ook
wat dikke ringen rode ui. Zo'n ring drijft ook
in mijn soep: pompoensoep, altijd fijn als je
die mutanten niet zelf hoeft te slachten. Maar
wat een lekkere soep kun je ervan maken: knal
oranje, zoet en kruidig, met een fijn takje ker
vel erin. Lekkere dikke soep, echt herfst dit.
„Ik laat het brood gewoon staan goed?",
vraagt Marlies. En dat vinden we fijn, het is al
tijd zo raar als een broodmandje met inhoud
bruut wordt weggenomen. We smeren nog
wat lekkere kruidenboter tot de hoofdgerech
ten arriveren: vis uiteraard, heilbot voor disge
noot, kabeljauw van het weekmenu voor mij.
REKENING
zaterdag 12 november 2016
I.ro»!, Jt cjift-p ocl-ial is
Marlies Keukelaar en Cees Verspuij runnen het restaurant, foto's ruben oree
Het restaurant heeft een nostalgisch interieur.
Lekker herfstdiner vanuit de s
Marloes Matthijssen
Voorgerechten
vanaf 9,50 (rivier
kreeft, scampi en
avocado), huisge-
maakte tomaten
soep is er voor
5,50. Hoofdge
rechten starten bij
18,50 (Waterzooi).
Ook is er een wis
selend driegangen
menu voor 29,50.
De kaart bevat
veel vis, maar er
is ook Zeeuws
lamsvlees en ri-
beye van kalf.
Voor vegetariërs
schotels als roer
gebakken gort en
paddenstoelen,
couscous met biet
of penne met no
ten en groenten.
De Peperboom
Kapellestraat 11
3 glazen frisdrank
6,60
1 glas rode wijn
4,25
1 glas witte wijn
3,75
2 thee
4,50
driegangenmenu
29,50
oesters
13,50
heilbotfilet
21,50
tiramisu
7,50
Totaal:
91,10