14 ZEELAND ETEN BRASSERIE DE PEPERBOOM IN VEERE A 1 In deze kille herfstmaanden willen we ons graag warmen aan hartige seizoenskost, in een hartelijke omgeving. Bij De Peperboom in Veere kun je prima schuilen voor de storm. Taveerne De Peperboom bestaat al sinds 1976, lezen we op de onvol prezen Dronk websites (Middel burg Dronk, Veere Dronk en nog vele andere dronken zusjes). Pagi na's vol leuke Zeeuwse horecaweetjes, liefde vol bij elkaar gesprokkeld door Edwin Mijns- bergen en Rob van Hese. Dankzij hun speur werk kan ik als exotische Brabander de Zeeuw se horecanetwerken doorgronden. Ooit kookte hier chef Corjan Hoogerheide, die je vandaag de dag in het fijne restaurant In Den Struyskel- der kunt terugvinden. Vanaf april 2015 mogen Marlies Keukelaar en Cees Verspuij zich de nieuwe eigenaren van De Peperboom noemen. Marlies was al eerder verbonden aan De Hee- ren van Sint Jan in Middelburg, Cees is chef en visboer. Hij leerde zichzelf koken en bewaart nu de mooiste vangst voor zijn eigen restau rant. Nautisch Als we binnenstappen beseffen we pas hoe we het hebben gemist - een nostalgisch, gezellig interieur. Na alle fabriekspanden, minimal in- HET MENU terieurs, plastic stoelen en sloophout is dit ei genlijk heerlijk: hout dat gewoon bruin mag zijn, mooie oude balken. De stoelen zitten lek ker, er zijn onderborden van leer met een retro- randje raffia. Het thema hier is nautisch en dat wordt serieus doorgetrokken: een ankertje hier, een driemastertje daar. Oh ja, en een hal ve stuurhut in de zaak, die trouwens groot ge noeg is om een compleet schip in te parkeren. Schotjes en balustrades creëren rustige hoek jes. De zaak is toegankelijk voor mindervali- den en in de zomer kun je vanaf het grote ter ras de Grote Kerk en het Stadhuis bewonde ren. Seizoenen Op onze donkere donderdagavond zijn er nog flink wat tafels bezet. Vooral Veerenaren die iets te vieren hebben. Misschien zijn ze blij dat ze dit heerlijke ministadje weer voor zichzelf hebben, nu de toeristen weg zijn. Dat hier een visboer aan het roer staat blijkt duidelijk uit de kaart: diverse krabben, oesters, mossels en kou de en warme visschotels. Lastig kiezen. Wel veel exoten, zoals dorade, heilbot en koolvis. En dat terwijl ons eigen zeetje zoveel lekkers heeft! We staan al startklaar om in de rol van WAAR milieuridder te schieten, maar Cees en Marlies vertellen dat ze rekening houden met de sei zoenen. Platvissen die een plekje hadden op de vorige kaart gaan binnenkort in de kuit, en chef Cees vindt dat je vis dan met rust moet la ten. Kijk, met een verhaal erbij snap je keuzes beter. Herfstsoep Eetvriend gaat voor oesters omdat hij net jarig is geweest: zes Cap Horn oesters zitten ver stopt onder een dikke gratineerlaag van pittige oude kaas en knoflook. Wat cherrytomaatjes en partjes citroen erbij voor de frisheid, en ook wat dikke ringen rode ui. Zo'n ring drijft ook in mijn soep: pompoensoep, altijd fijn als je die mutanten niet zelf hoeft te slachten. Maar wat een lekkere soep kun je ervan maken: knal oranje, zoet en kruidig, met een fijn takje ker vel erin. Lekkere dikke soep, echt herfst dit. „Ik laat het brood gewoon staan goed?", vraagt Marlies. En dat vinden we fijn, het is al tijd zo raar als een broodmandje met inhoud bruut wordt weggenomen. We smeren nog wat lekkere kruidenboter tot de hoofdgerech ten arriveren: vis uiteraard, heilbot voor disge noot, kabeljauw van het weekmenu voor mij. REKENING zaterdag 12 november 2016 I.ro»!, Jt cjift-p ocl-ial is Marlies Keukelaar en Cees Verspuij runnen het restaurant, foto's ruben oree Het restaurant heeft een nostalgisch interieur. Lekker herfstdiner vanuit de s Marloes Matthijssen Voorgerechten vanaf 9,50 (rivier kreeft, scampi en avocado), huisge- maakte tomaten soep is er voor 5,50. Hoofdge rechten starten bij 18,50 (Waterzooi). Ook is er een wis selend driegangen menu voor 29,50. De kaart bevat veel vis, maar er is ook Zeeuws lamsvlees en ri- beye van kalf. Voor vegetariërs schotels als roer gebakken gort en paddenstoelen, couscous met biet of penne met no ten en groenten. De Peperboom Kapellestraat 11 3 glazen frisdrank 6,60 1 glas rode wijn 4,25 1 glas witte wijn 3,75 2 thee 4,50 driegangenmenu 29,50 oesters 13,50 heilbotfilet 21,50 tiramisu 7,50 Totaal: 91,10

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52