Aan de slag Oesters met komkommerschuim en roze peper Kortom, we respecteren klassieke smaakcombinaties maar bieden toch een verrassend smakend hapje. Yuzu, een citroenachtig, zeer aromatisch citrusfruit, is voor veel kokkies een heilige graal, zoals de truffel dat vroeger was. Tegenwoordig wordt truffel- smaak overal in gedouwd. Is gewoon een marketingdingetje. Want vaak zit er maar een ver waarloosbaar spoortje truffel in veel van die verpakte producten. Wil je the real thing, laat dan ook de potjes truffelpasta links liggen. Want daar zit vooral veel padden stoel in met wat zomertruffel. Die haalt het qua geur niet bij de wintertruffel. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Wil je de volle smaak van truffel ervaren, scoor dan een rijpe grote winter truffel en verwerk deze in royale hoeveelheden in een bij voorkeur boers gerecht: iets met aardappe len, room, eieren pasta, dat werk. Ja, je bent dan zomaar 100 euro verder. Maar het zal doorgaans 0111 een eenmalige seizoensactie gaan, waarmee je een onuitwis bare indruk op gasten kunt maken. Van yuzu, die andere heilige graal, heb je maar heel weinig nodig. Dus in die zin is het fruit een wat minder asociaal duur product. Een yuzu zien te scoren is een heel gevecht. Ik zeg: ga het niet aan. Alleen de Japan ners hebben de allerbeste aan de bomen hangen en die mogen ze vanwege een plantenziekte niet exporteren. Willen ze waarschijn lijk niet eens, want veel yuzu hebben ze niet. Van een flink deel van de oogst wordt sap gemaakt en je kunt via aanbieders op internet aan flesjes yuzu komen. Laat je wel goed informeren. Want ook hier ligt de verdunning op de loer, want dat is handel. Heb je geen zin in dit mijnenveld, vervang dan het Japanse vruchtje door limoen, de zomertruffel onder de yuzu! Een yuzu zien te scoren is een heel gevecht. Ik zeg: ga het niet aan magazine 39 Y Ingrediënten 12 oesters (3 p.p.) V2 tl roze peper (al leen de schilletjes) V2 komkommer, voorde garnering (met schil) Voorde mousse: 2Vi komkommer, geschild 10 mlyuzusap (eventueel vervan gen door limoensap) 1 rijpe limoen (uitge perst) V2 g Pro espuma van Sosa (verkrijgbaar via internet) 85S Bereiding Doe de geschilde komkommer, het yuzusap en het sap van een uitgeknepen Limoen in de blender en giet dit door een bolzeef. Voeg de espuma toe. Doe het mengsel in een kidde-spuitfles met twee patronen. Snij de andere halve komkommer in kleine blokjes voor de garnering. Open de oester schelpen en maak de oesters Los. Spuit de komkom mermousse in de schelp op de oester. Garneer met roze peper en de stukjes komkommer.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 105