u Kapelle bindt de strijd aan met georganiseerde criminaliteit DE WEEK De eigenaresse van 't Schuitje in Zierikzee zwaait sinds ruim twee weken ook de scepter in Segundo aan het Schuttershof in Goes. Stadsschuur: een begrip in Goes BEVELANDEN EN THOLEN 7 RESTAURANT BEKEND HORECAPAND WEER GEVULD 'Het vierde gewas' CADEAU BIJ AANKOOP VAN TEN MINSTE €15,-AAN BOEKEN vertrouwt op zichzelf en bedient bovendien een heel andere doel groep. Het begin is in elk geval bemoe digend. Al in het eerste weekend waren alle stoeltjes bezet en moest Speksnijder mensen teleur stellen. „Dat had ik niet ver wacht", zegt ze. „Mijn team heeft echt keihard moeten werken, ze ker omdat dit voor veel personeels leden ook een nieuw concept is. Dat we 83 verschillende gerechtjes op de kaart hebben staan, vraagt bovendien veel van de mensen in de keuken. Maar ze hebben zich er fantastisch doorheen geslagen." De Stadsschuur was een be grip in Goes. Cor en Lies van de Zandt runden het restau rant bijna dertig jaar toen ze in 2013 besloten het stokje over te geven. De nieuwe eigenaresse wist het restaurant echter niet rendabel te maken. Eind 2014 gingen de deuren op slot. Onder de naam 'De Nieuwe Stadsschuur' deed de bekende horeca- man Raymond Nico- dem een paar maan den later een nieu we poging, maar ook die strandde snel. Volgens Nico- dem had Van de Zandt hem gebak ken lucht verkocht door grote hoeveel heden klanten voor te spiegelen. De pandeigenaar wees die kritiek van de hand. „Hij had bij de curator kunnen zien hoe de zaken ervoor stonden." Goes Waarom begin je geen restaurant in Goes? Gasten van tapasbar 't Schuitje in Zie rikzee, van wie er veel uit Goes en omstreken komen, vroegen dat wel eens aan Carola Speksnijder. „Poeh, dat is nogal wat, een twee de restaurant", vond ze. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. Sinds twee weken zwaait ze de scepter over tapasbar Segundo. Het restaurant zit aan het Schut tershof in Goes, in een pand met historie. Menig Goesenaar heeft wel eens op stand gedineerd in De Stadsschuur. „Toen ik hier voor het eerst binnenstapte, had ik ook echt zoiets van: wauw, wat chic", vertelt Speksnijder. „Het was echt zo'n restaurant met wit te tafelkleden en heel veel bestek naast de borden." De onderneem ster liet zich daar niet door af schrikken en zag meteen mogelijk heden. Ze heeft van de voormali ge Stadsschuur een warm en sfeer vol etablissement gemaakt. En dat terwijl ze bepaald niet is opge groeid in de horeca. Haar ouders zaten op de binnenvaart en zelf werkte Speksnijder al 28 jaar in de zorg toen ze ruim twee jaar gele den besloot het over een andere boeg te gooien. In Zierikzee open de ze een a la carte-restaurant met een Spaans tintje. Maar het liep niet echt lekker. In een poging het tij te keren, maakte ze er een tapas bar van. Dat was wél een schot in de roos. 't Schuitje trok al vrij snel een jong publiek en later wisten ook oudere bezoekers de weg naar de bar steeds vaker te vinden. „Zij zijn meestal niet zo bekend met het fenomeen tapas", weet de eige naresse. „Maar aangezien ze vaak niet zoveel meer op kunnen, blij ken ze het vaak juist fijn te vin den om de hele avond door kleine hapjes te kunnen eten." Speksnijder merkt dat veel men sen het concept 'tapas eten' nog moeten ontdekken. „Mijn idee daarbij is dat het laagdrempelig en heel erg gezellig is", stelt ze. „Maar vooral dat je er lekker de tijd voor neemt. Gelukkig doen de meeste mensen dat nu." Goed gevoel Hoewel het idee voor een tweede restaurant in Goes al wel speelde in haar gedachten, kwam het voor malige pand van De Stadsschuur als het ware op haar pad. Toen ze er ging kijken, had ze er meteen een goed gevoel bij. Dat de twee laatste restaurants die in het pand zaten het niet lang volhielden, deert de nieuwe huurder niet. Zij Voor tapas eten moet je lekker de tijd nemen, gelukkig doen de mensen dat 2 T/M 12 NOVEMBER „Het is in Kapelle veilig wonen en dat willen we graag zo hou den", verklaart burgemeester An ton Stapelkamp het nieuwe actie plan. „Daarom willen we de me dewerkers gaan trainen om de be stuurlijke weerbaarheid te vergro ten." Die training zal volgens Stapel kamp gebaseerd zijn op twee pij lers. Enerzijds de signalering van vreemdsoortige praktijken en an derzijds de verwerking van mel dingen in het bestuurlijke appa raat. „Je kunt denken aan men sen die wel eens buiten komen of baliemedewerkers. Als zij iets vaags signaleren moeten ze dat ook ergens kwijt kunnen." Het actieplan wordt samen met het Regionaal Expertise Cen trum (Riec) Zeeland West-Bra bant opgesteld. Het Riec verzorgt ook de trainingen. „Maar die zijn we nog aan het ontwikkelen", laat Monique Verhallen van het Riec weten. „Want dat is maat werk. Bij Kapelle zou je bijvoor beeld kunnen kijken naar situa ties rond arbeidsuitbuiting. Niet dat daar nu allemaal misstanden in voorkomen, maar je kan wel zorgen dat de gemeente er alerter op wordt." Maar waar let je dan op in zo'n geval? Verhallen: „Bijvoorbeeld door te kijken of er bepaalde woonsituaties zijn waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Hoe zijn de arbeiders gehuisvest? Heb ben ze werk en zo ja, waar? En op welke manier gaat dat?" Verhallen hoopt begin 2017 met de trainingen te beginnen. - Chris de Stoop - Tapasbar doet voormalige Stadsschuur weer opbloeien Eigenaresse Carola Speksnijder in tapasbar Segundo in Goes, foto marcelle davidse woensdag 9 november 2016 Rob Paardekam —Carola Speksnijder, Segundo Het is niet omdat het in Kapelle nou zo'n criminele bende is, maar toch is de Bevelandse ge meente de eerste in Zeeland met een actieplan tegen de ge organiseerde criminaliteit. Willem Adriaansens Kapelle Chris de Stoop

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 76