u
Kapelle bindt de strijd aan met
georganiseerde criminaliteit
DE WEEK
De eigenaresse van 't Schuitje in
Zierikzee zwaait sinds ruim twee
weken ook de scepter in Segundo
aan het Schuttershof in Goes.
Stadsschuur: een begrip in Goes
BEVELANDEN EN THOLEN 7
RESTAURANT BEKEND HORECAPAND WEER GEVULD
'Het vierde gewas'
CADEAU
BIJ AANKOOP VAN TEN MINSTE
€15,-AAN BOEKEN
vertrouwt op zichzelf en bedient
bovendien een heel andere doel
groep.
Het begin is in elk geval bemoe
digend. Al in het eerste weekend
waren alle stoeltjes bezet en
moest Speksnijder mensen teleur
stellen. „Dat had ik niet ver
wacht", zegt ze. „Mijn team heeft
echt keihard moeten werken, ze
ker omdat dit voor veel personeels
leden ook een nieuw concept is.
Dat we 83 verschillende gerechtjes
op de kaart hebben staan, vraagt
bovendien veel van de mensen in
de keuken. Maar ze hebben zich
er fantastisch doorheen geslagen."
De Stadsschuur
was een be
grip in Goes. Cor en
Lies van de Zandt
runden het restau
rant bijna dertig
jaar toen ze in 2013
besloten het stokje
over te geven. De
nieuwe eigenaresse
wist het restaurant
echter niet rendabel
te maken. Eind 2014
gingen de deuren
op slot. Onder de
naam 'De Nieuwe
Stadsschuur' deed
de bekende horeca-
man Raymond Nico-
dem een paar maan
den later een nieu
we poging, maar
ook die strandde
snel. Volgens Nico-
dem had Van de
Zandt hem gebak
ken lucht verkocht
door grote hoeveel
heden klanten voor
te spiegelen. De
pandeigenaar wees
die kritiek van de
hand. „Hij had bij
de curator kunnen
zien hoe de zaken
ervoor stonden."
Goes
Waarom begin je
geen restaurant
in Goes? Gasten
van tapasbar 't
Schuitje in Zie
rikzee, van wie er veel uit Goes en
omstreken komen, vroegen dat
wel eens aan Carola Speksnijder.
„Poeh, dat is nogal wat, een twee
de restaurant", vond ze. Maar het
bloed kroop waar het niet gaan
kan. Sinds twee weken zwaait ze
de scepter over tapasbar Segundo.
Het restaurant zit aan het Schut
tershof in Goes, in een pand met
historie. Menig Goesenaar heeft
wel eens op stand gedineerd in
De Stadsschuur. „Toen ik hier
voor het eerst binnenstapte, had
ik ook echt zoiets van: wauw, wat
chic", vertelt Speksnijder. „Het
was echt zo'n restaurant met wit
te tafelkleden en heel veel bestek
naast de borden." De onderneem
ster liet zich daar niet door af
schrikken en zag meteen mogelijk
heden. Ze heeft van de voormali
ge Stadsschuur een warm en sfeer
vol etablissement gemaakt. En dat
terwijl ze bepaald niet is opge
groeid in de horeca. Haar ouders
zaten op de binnenvaart en zelf
werkte Speksnijder al 28 jaar in de
zorg toen ze ruim twee jaar gele
den besloot het over een andere
boeg te gooien. In Zierikzee open
de ze een a la carte-restaurant met
een Spaans tintje. Maar het liep
niet echt lekker. In een poging het
tij te keren, maakte ze er een tapas
bar van. Dat was wél een schot in
de roos. 't Schuitje trok al vrij snel
een jong publiek en later wisten
ook oudere bezoekers de weg naar
de bar steeds vaker te vinden. „Zij
zijn meestal niet zo bekend met
het fenomeen tapas", weet de eige
naresse. „Maar aangezien ze vaak
niet zoveel meer op kunnen, blij
ken ze het vaak juist fijn te vin
den om de hele avond door kleine
hapjes te kunnen eten."
Speksnijder merkt dat veel men
sen het concept 'tapas eten' nog
moeten ontdekken. „Mijn idee
daarbij is dat het laagdrempelig en
heel erg gezellig is", stelt ze.
„Maar vooral dat je er lekker de
tijd voor neemt. Gelukkig doen de
meeste mensen dat nu."
Goed gevoel
Hoewel het idee voor een tweede
restaurant in Goes al wel speelde
in haar gedachten, kwam het voor
malige pand van De Stadsschuur
als het ware op haar pad. Toen ze
er ging kijken, had ze er meteen
een goed gevoel bij. Dat de twee
laatste restaurants die in het pand
zaten het niet lang volhielden,
deert de nieuwe huurder niet. Zij
Voor tapas eten
moet je lekker de tijd
nemen, gelukkig
doen de mensen dat
2 T/M 12 NOVEMBER
„Het is in Kapelle veilig wonen
en dat willen we graag zo hou
den", verklaart burgemeester An
ton Stapelkamp het nieuwe actie
plan. „Daarom willen we de me
dewerkers gaan trainen om de be
stuurlijke weerbaarheid te vergro
ten."
Die training zal volgens Stapel
kamp gebaseerd zijn op twee pij
lers. Enerzijds de signalering van
vreemdsoortige praktijken en an
derzijds de verwerking van mel
dingen in het bestuurlijke appa
raat. „Je kunt denken aan men
sen die wel eens buiten komen
of baliemedewerkers. Als zij iets
vaags signaleren moeten ze dat
ook ergens kwijt kunnen."
Het actieplan wordt samen
met het Regionaal Expertise Cen
trum (Riec) Zeeland West-Bra
bant opgesteld. Het Riec verzorgt
ook de trainingen. „Maar die zijn
we nog aan het ontwikkelen",
laat Monique Verhallen van het
Riec weten. „Want dat is maat
werk. Bij Kapelle zou je bijvoor
beeld kunnen kijken naar situa
ties rond arbeidsuitbuiting. Niet
dat daar nu allemaal misstanden
in voorkomen, maar je kan wel
zorgen dat de gemeente er alerter
op wordt."
Maar waar let je dan op in zo'n
geval? Verhallen: „Bijvoorbeeld
door te kijken of er bepaalde
woonsituaties zijn waar je je
vraagtekens bij kunt zetten. Hoe
zijn de arbeiders gehuisvest? Heb
ben ze werk en zo ja, waar? En op
welke manier gaat dat?"
Verhallen hoopt begin 2017
met de trainingen te beginnen.
- Chris de Stoop -
Tapasbar doet voormalige
Stadsschuur weer opbloeien
Eigenaresse Carola Speksnijder in tapasbar Segundo in Goes, foto marcelle davidse
woensdag 9 november 2016
Rob Paardekam
—Carola Speksnijder, Segundo
Het is niet omdat het in Kapelle
nou zo'n criminele bende is,
maar toch is de Bevelandse ge
meente de eerste in Zeeland
met een actieplan tegen de ge
organiseerde criminaliteit.
Willem Adriaansens
Kapelle
Chris de Stoop