B
I
44
8
Overspel
plegen
zit in de
familie
B
Help altijd de ander, zeg gedag, zorg dat je ergens bijhoort - en eet niet te veel
J 1
PZ
De uitdrukking 'Zo
moeder, zo dochter'
heeft er een nieuwe di
mensie bij gekregen.
Dat blijkt uit een pei
ling van Illicit Encoun
ters, een grote Britse
datingsite voor buiten
echtelijke relaties en
flirts.
Welke invloed heb
ben jouw ouders op
jouw beslissing om
overspel te plegen?,
luidde de vraag. Circa
duizend mannen en
vrouwen reageerden
hierop.
Van de vrouwelijke
respondenten ant
woordde 71 procent dat
hun moeder ook
vreemdging. De mees
ten, 66 procent, gaven
aan het gevoel te heb
ben 'toestemming' van
hun moeder te hebben
om zelf ook ontrouw te
mogen zijn aan hun
partner.
Enige druk
van hun
moeder
zeiden
de be
drieg
sters niet
te voelen:
zij deed het
toch zelf ook?
Slechts 22 procent van
de vrouwen gaf aan met
vreemdgaan te stoppen
als hun moeder de bui
tenechtelijke relatie zou
afkeuren.
Britse mannen blij
ken trouwer dan de
vrouwen. Van de man
nelijke deelnemers aan
de Britse peiling gaf 45
procent aan buiten de
pot te piesen als hun
vader dit eerder ook
deed.
Elianne van Meerendonk
(50)uitlJzendijkewas
rijksambtenaar, maar
kreeg last van haar ogen.
Tegenwoordig is ze
'pizzaiola' en runt ze
een mobiele pizzeria.
ent u ergens allergisch voor,
vroeg de verpleegkundige nog.
Ik antwoordde van niet. Het
was mijn eerste cortisonenbehande-
ling vanwege een beknelde zenuw,
dus wist ik veel. Een dag na de injec
tie, in 2008, kon ik niet meer goed
zien. Ik bleek allergisch voor bijnier-
schorshormonen en dus voor corti-
sonen. Achter het netvlies van mijn
ogen hoopte zich vocht op, waardoor
mijn zicht vertroebeld raakte. Een
jaar later was dat over, maar er had
zich wel littekenweefsel gevormd. Ik
kon niet meer goed lezen en dat had
gevolgen voor mijn loopbaan als
rijksambtenaar. Mijn leessnelheid
nam af, terwijl mijn werk voor een
belangrijk deel bestond uit rappor
ten lezen en schrijven. Gelukkig
toonde mijn werkgever begrip. Ik
kreeg meer tijd voor het uitvoeren
van mijn takenpakket."
Pizzachef
„Ondertussen stortte ik me in mijn
vrije tijd met hart en ziel op pizza's
bakken. Gebruikte ik daarvoor aan
vankelijk nog kant-en-klaar-produc-
ten, van lieverlee pakte ik het steeds
professioneler aan.
Ik ontdekte dat er in Zwitserland
een Italiaans instituut was dat men
sen opleidde tot professioneel piz
zabakker. Eind 2012 reisde ik af naar
Bern. Daar dompelde ik me, onder
leiding van een gerenommeerd piz
zachef uit Calabrië, onder in de ho
gere kunst van het pizzabakken.
Gillend van de lach, van top tot
teen bestoven met bloem, zwierden
mijn medecursisten en ik net zo lang
onze handgemaakte pizzabodems de
lucht in tot we er meesters in waren.
Ook in het perfect beleggen van piz
zabodems gingen vrolijke uren zit-
ten. Na drie verrukkelijke weken
keerde ik terug als gediplomeerd
'pizzaiola'. Mijn man verraste me met
een professionele, houtgestookte
pizzaoven en zingend bakte ik pizza
na pizza.
Met mijn werk liep het stukken
minder voorspoedig. Mijn productie
capaciteit was fors teruggelopen van
wege mijn lage leessnelheid. Om zo
veel mogelijk aan mijn eisen te vol
doen, liep ik op de toppen van mijn
tenen. Door alle stress verergerde
mijn oogprobleem en zo bleef ik
maar tobben.
De grote ommezwaai kwam nadat
ik op een camping een dagje pizza's
Gillend van de
lach, bestoven
met bloem,
gooiden we
onze bodems
in de lucht
had staan bakken. Eén camping wer
den er al snel vier. De reacties waren
lovend en ik genoot. Ook Italiaanse
klanten waren dol op mijn pizza's.
'Una auténtica pizza Italiana', riepen
ze verrukt. Toen wist ik: dit is het
moment. In overleg met mijn werk
gever zegde ik mijn baan op en sinds
oktober 2015 ben ik zelfstandig piz
zaiola. Met een speciaal voor mij ont
worpen mobiele pizzakeuken rijd ik
bij mijn klanten voor en doe wat ik
het allerliefst doe: pizza's bakken.
Het is hard werken, maar de waarde
ring die ik krijg, maakt dat ruim
schoots goed. Hoe dat voelt?
Benissimal"
GEZOND OUD WORDEN
DrcTtE
dinsdag 8 november 2016
Dochters lijken soms
als twee druppels
water op hun moeder.
Niet alleen wat het ui
terlijk betreft, ook in
hun gedrag. Tot aan
het bedriegen van de
eigen partner toe.
Arnoud Kluiters
'Zelfs Italianen houden
van mijn pizzas
Door Paula Koster
Pizza's
bakken
bleek de
roeping
van
Elianne
van Mee
rendonk.
FOTO RONALD
DEN DEKKER
Elianne van
Meerendonk
Was rijksambtenaar
Is nu mobiel
pizzaiola
Bewoners van het
Japanse eiland
Okinawa leven lan
ger dan waar ook
ter wereld. Uit het
recent verschenen
boek 'Ikigai, de Ja
panse geheimen
voor een lang, ge
zond en gelukkig
leven' selecteren
we vijf tips.
1 Behandel iedereen
alsof het je broe
der is, ook al ont
moet je ze voor het
eerst. Gemeenschaps
gevoel speelt volgens
de Japanners een rol in
het gezond oud worden.
De een helpt de ander.
Zeg altijd de ander
gedag en zorg dat je
ergens bijhoort.
2 Ontdek je ikigai.
Oftewel: de reden
waarom je 's och
tends opstaat, je doel
dat je door je leven leidt.
De Japanners zijn er
van overtuigd: iedereen
heeft een ikigai.
Sommigen hebben het
gevonden, anderen zijn
nog zoekende.
3 Blijf optimistich
en geef nooit op.
Het leven kan
klappen uitdelen, er
kunnen grote obstakels
zijn, maar geef niet op.
Concentreer je op fac
toren waarover je con
trole hebt en maak je
niet druk over zaken
waarop je geen invloed
hebt.
4 Stop met eten
zodra je voelt dat
je maag voor 80
procent vol is. De inwo
ners van Okinawa krij
gen gemiddeld 1.900
calorieën per dag bin
nen en eten minstens
vijf groente- en fruitge-
rechten per dag. Vis
staat drie keer per week
op het menu.
5 Leef zonder
haast. Het geheim
voor een lang
leven is vroeg naar bed
gaan, vroeg opstaan en
wandelen. Rustig leven,
bezig blijven maar jezelf
niet uitputten. Intensief
sporten valt daar dus
niet onder. Werk liever
in een moestuin.
Sanne van der Kolk
Jong oud worden.