B I 44 8 Overspel plegen zit in de familie B Help altijd de ander, zeg gedag, zorg dat je ergens bijhoort - en eet niet te veel J 1 PZ De uitdrukking 'Zo moeder, zo dochter' heeft er een nieuwe di mensie bij gekregen. Dat blijkt uit een pei ling van Illicit Encoun ters, een grote Britse datingsite voor buiten echtelijke relaties en flirts. Welke invloed heb ben jouw ouders op jouw beslissing om overspel te plegen?, luidde de vraag. Circa duizend mannen en vrouwen reageerden hierop. Van de vrouwelijke respondenten ant woordde 71 procent dat hun moeder ook vreemdging. De mees ten, 66 procent, gaven aan het gevoel te heb ben 'toestemming' van hun moeder te hebben om zelf ook ontrouw te mogen zijn aan hun partner. Enige druk van hun moeder zeiden de be drieg sters niet te voelen: zij deed het toch zelf ook? Slechts 22 procent van de vrouwen gaf aan met vreemdgaan te stoppen als hun moeder de bui tenechtelijke relatie zou afkeuren. Britse mannen blij ken trouwer dan de vrouwen. Van de man nelijke deelnemers aan de Britse peiling gaf 45 procent aan buiten de pot te piesen als hun vader dit eerder ook deed. Elianne van Meerendonk (50)uitlJzendijkewas rijksambtenaar, maar kreeg last van haar ogen. Tegenwoordig is ze 'pizzaiola' en runt ze een mobiele pizzeria. ent u ergens allergisch voor, vroeg de verpleegkundige nog. Ik antwoordde van niet. Het was mijn eerste cortisonenbehande- ling vanwege een beknelde zenuw, dus wist ik veel. Een dag na de injec tie, in 2008, kon ik niet meer goed zien. Ik bleek allergisch voor bijnier- schorshormonen en dus voor corti- sonen. Achter het netvlies van mijn ogen hoopte zich vocht op, waardoor mijn zicht vertroebeld raakte. Een jaar later was dat over, maar er had zich wel littekenweefsel gevormd. Ik kon niet meer goed lezen en dat had gevolgen voor mijn loopbaan als rijksambtenaar. Mijn leessnelheid nam af, terwijl mijn werk voor een belangrijk deel bestond uit rappor ten lezen en schrijven. Gelukkig toonde mijn werkgever begrip. Ik kreeg meer tijd voor het uitvoeren van mijn takenpakket." Pizzachef „Ondertussen stortte ik me in mijn vrije tijd met hart en ziel op pizza's bakken. Gebruikte ik daarvoor aan vankelijk nog kant-en-klaar-produc- ten, van lieverlee pakte ik het steeds professioneler aan. Ik ontdekte dat er in Zwitserland een Italiaans instituut was dat men sen opleidde tot professioneel piz zabakker. Eind 2012 reisde ik af naar Bern. Daar dompelde ik me, onder leiding van een gerenommeerd piz zachef uit Calabrië, onder in de ho gere kunst van het pizzabakken. Gillend van de lach, van top tot teen bestoven met bloem, zwierden mijn medecursisten en ik net zo lang onze handgemaakte pizzabodems de lucht in tot we er meesters in waren. Ook in het perfect beleggen van piz zabodems gingen vrolijke uren zit- ten. Na drie verrukkelijke weken keerde ik terug als gediplomeerd 'pizzaiola'. Mijn man verraste me met een professionele, houtgestookte pizzaoven en zingend bakte ik pizza na pizza. Met mijn werk liep het stukken minder voorspoedig. Mijn productie capaciteit was fors teruggelopen van wege mijn lage leessnelheid. Om zo veel mogelijk aan mijn eisen te vol doen, liep ik op de toppen van mijn tenen. Door alle stress verergerde mijn oogprobleem en zo bleef ik maar tobben. De grote ommezwaai kwam nadat ik op een camping een dagje pizza's Gillend van de lach, bestoven met bloem, gooiden we onze bodems in de lucht had staan bakken. Eén camping wer den er al snel vier. De reacties waren lovend en ik genoot. Ook Italiaanse klanten waren dol op mijn pizza's. 'Una auténtica pizza Italiana', riepen ze verrukt. Toen wist ik: dit is het moment. In overleg met mijn werk gever zegde ik mijn baan op en sinds oktober 2015 ben ik zelfstandig piz zaiola. Met een speciaal voor mij ont worpen mobiele pizzakeuken rijd ik bij mijn klanten voor en doe wat ik het allerliefst doe: pizza's bakken. Het is hard werken, maar de waarde ring die ik krijg, maakt dat ruim schoots goed. Hoe dat voelt? Benissimal" GEZOND OUD WORDEN DrcTtE dinsdag 8 november 2016 Dochters lijken soms als twee druppels water op hun moeder. Niet alleen wat het ui terlijk betreft, ook in hun gedrag. Tot aan het bedriegen van de eigen partner toe. Arnoud Kluiters 'Zelfs Italianen houden van mijn pizzas Door Paula Koster Pizza's bakken bleek de roeping van Elianne van Mee rendonk. FOTO RONALD DEN DEKKER Elianne van Meerendonk Was rijksambtenaar Is nu mobiel pizzaiola Bewoners van het Japanse eiland Okinawa leven lan ger dan waar ook ter wereld. Uit het recent verschenen boek 'Ikigai, de Ja panse geheimen voor een lang, ge zond en gelukkig leven' selecteren we vijf tips. 1 Behandel iedereen alsof het je broe der is, ook al ont moet je ze voor het eerst. Gemeenschaps gevoel speelt volgens de Japanners een rol in het gezond oud worden. De een helpt de ander. Zeg altijd de ander gedag en zorg dat je ergens bijhoort. 2 Ontdek je ikigai. Oftewel: de reden waarom je 's och tends opstaat, je doel dat je door je leven leidt. De Japanners zijn er van overtuigd: iedereen heeft een ikigai. Sommigen hebben het gevonden, anderen zijn nog zoekende. 3 Blijf optimistich en geef nooit op. Het leven kan klappen uitdelen, er kunnen grote obstakels zijn, maar geef niet op. Concentreer je op fac toren waarover je con trole hebt en maak je niet druk over zaken waarop je geen invloed hebt. 4 Stop met eten zodra je voelt dat je maag voor 80 procent vol is. De inwo ners van Okinawa krij gen gemiddeld 1.900 calorieën per dag bin nen en eten minstens vijf groente- en fruitge- rechten per dag. Vis staat drie keer per week op het menu. 5 Leef zonder haast. Het geheim voor een lang leven is vroeg naar bed gaan, vroeg opstaan en wandelen. Rustig leven, bezig blijven maar jezelf niet uitputten. Intensief sporten valt daar dus niet onder. Werk liever in een moestuin. Sanne van der Kolk Jong oud worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 52