14 ZEELAND ETEN GASTERIJ SCHOUDEE IN WEMELDINGE Campingbazen die een restaurant zijn begonnen? Daar willen we meer van weten. We snellen naar het Wemeldingse Schoudee. In vorige eeuwen lagen er aardappelen in de schuur, maar zolang ik Schoudee in Wemeldinge ken (sinds de jaren 70), is de monumentale boerenschuur met zijn rieten dak een horecazaak. Na een rondje discovertier nam je daar nog een slaapmutsje. De schuur uit 1752 is niet meer de originele. Een brand legde het rijksmonument in 2000 in de as, waarna het in 2oor weer werd opge bouwd. Vorig jaar namen de exploitanten van de aangrenzende camping Linda - Andrea en Emanuel Dekker - Schoudee over van Martin Gunst die een makeover niet kon financieren. De donkere zaak was wel aan een opfrisbeurt toe. De nieuwe eigenaren konden zich een ton nen kostende verbouwing wel permitteren. Ze openden 1 april dit jaar de nieuwe Gasterij Schoudee. Geen geintje. Gunst blijft het be drijf wel trouw, als gastheer. Wat is veranderd? Veel. Het knerpende grind op het parkeerter rein en het rieten dak zijn gebleven, maar dat is bijna het enige. Waar je je vroeger door een ouderwetse deur naar binnen moest wurmen, is er nu een statige entree met brede, glazen deuren. Aan de oostgevel zien we nieuwe HET MENU raampartijen, maar de kers op de cake is de uit bouw. Het puntdak sluit aan bij de schuur, voor de rest is er royaal gebruik gemaakt van glas. Via tuindeuren bereik je een reusachtig terras. Ouders kunnen hier luieren, met zicht op hun kinderen die zich kunnen uitleven op speeltoestellen. Nou ja, hopelijk over een half jaar weer. Binnen ontwaren we een kinder speelruimte. Verderop in het oude deel is het partycentrum op punt gezet. De Dekkers wil len de ruimte in de schuur nog wel iets lichter maken, verklapt Andrea. Is de brasserie een beetje gezellig? Absoluut. Bij de bar staat een comfortabele loungebank, waar je dankzij een nogal effi ciënt haardvuurtje zelf langzaam gaart. Warm hout op de vloer, lichtblauwe en witte muren, goede stoelen met donker- en lichtgrijze bekle ding en verder industriële lampen. Het oogt strak, eigentijds en tegelijk behaaglijk. Een aan gename oase na een soort van Halloween-rit door de donkere polder, want Schoudee ligt nogal afgelegen, tussen het voormalige sluizen- complex en het Kanaal door Zuid-Beveland. Voldoende keuze op de menukaart? Best wel. Er staan leuke gerechten op, zoals 'kistje platteland' met een uiensoepje, steak tar- WAAR taar met piccalilly-crème, Zeeuws spek en een bitterbal van pulled pork en cajun-kruiden. Van het kistje bestaat ook een zee-variant. Ver der bespeuren we diverse bereidingen van oes ters. Tevens biedt Schoudee een weekmenu voor 19,95 euro. Een scherpe prijs voor drie gangen. Aan de spelling op de menukaart valt nog iets te verbeteren. En een 'klein uiensoep- je', is dat een vingerhoedje soep? Nou, hoe is dat driegangenmenu? Op papier ziet het er veelbelovend uit. Als voorgerecht wacht me een gekonfijte en ge plukte eendenbout, met truffelmayonaise en een compote van ui. Het leuk gedresseerde, rechthoekige bord bevat ook blokjes rode biet, broodkrokantjes en wat groene scheuten (van erwt, lijkt ons). De eend is 'uit elkaar getrok ken' en in een vogelnestje gevouwen. Er is goed geplukt, waardoor we de kok geen veer meer op zijn hoed kunnen steken. Het lekker gekruide vlees mag wat sappiger. De uiencom- pote ijlt wat scherp en bitter na. Zo wordt dit voorafje halverwege vermoeiend. Als de chef dat bijvijlt, heb je een erg leuke entree. Dan het hoofdgerecht. Het is een bord vol spektakel: drie speenvarken-racks met pom poencrème, aardappel, aardappelpuree, cous cous met wortel, thijmsaus, paprikagel en pe- REKENING zaterdag 5 november 2016 'Big racks' van speenvarken, met pompoencrème, aardappel, aardappelpuree, couscous met wor tel, thijmsaus, paprikagel en peterseliedrupjes. Voormalig exploitant en nu bedrijfsleider Martin Gunst schenkt gasten v Schoudee schept met gulle hai Frank Balkenende Schoudee kent een weekmenu van drie gangen voor 19,95 euro. Voor de rest biedt de kaart een rui me keuze. Het goedkoopste voor gerecht is brood met 'smeersels' (4,50), het duur ste op drie manie ren bereide oes ters (15,50). Bij de hoofdgerechten is de gast spekkoper met Vlaamse sto- verij en beefbur ger (14,50). Surf Turf (21,00) is het duurst. De kinderkaart telt vijf gerechten, met zelfs sliptong! 1 fles water 5,00 2 glazen rode wijn 7,00 2 glazen port 6,50 2 koffie 4,00 1 salade beef teriyaki 9,50 1 Vlaamse stoverij 14,50 1 weekmenu 19,95 Totaal: 66,45 Gasterij Schoudee Schoudeeweg 1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51