14 ZEELAND
ETEN GASTERIJ SCHOUDEE IN WEMELDINGE
Campingbazen
die een
restaurant zijn
begonnen? Daar
willen we meer
van weten. We
snellen naar het
Wemeldingse
Schoudee.
In vorige eeuwen lagen er aardappelen in
de schuur, maar zolang ik Schoudee in
Wemeldinge ken (sinds de jaren 70), is
de monumentale boerenschuur met zijn
rieten dak een horecazaak. Na een rondje
discovertier nam je daar nog een slaapmutsje.
De schuur uit 1752 is niet meer de originele.
Een brand legde het rijksmonument in 2000
in de as, waarna het in 2oor weer werd opge
bouwd. Vorig jaar namen de exploitanten van
de aangrenzende camping Linda - Andrea en
Emanuel Dekker - Schoudee over van Martin
Gunst die een makeover niet kon financieren.
De donkere zaak was wel aan een opfrisbeurt
toe. De nieuwe eigenaren konden zich een ton
nen kostende verbouwing wel permitteren. Ze
openden 1 april dit jaar de nieuwe Gasterij
Schoudee. Geen geintje. Gunst blijft het be
drijf wel trouw, als gastheer.
Wat is veranderd?
Veel. Het knerpende grind op het parkeerter
rein en het rieten dak zijn gebleven, maar dat
is bijna het enige. Waar je je vroeger door een
ouderwetse deur naar binnen moest wurmen,
is er nu een statige entree met brede, glazen
deuren. Aan de oostgevel zien we nieuwe
HET MENU
raampartijen, maar de kers op de cake is de uit
bouw. Het puntdak sluit aan bij de schuur,
voor de rest is er royaal gebruik gemaakt van
glas. Via tuindeuren bereik je een reusachtig
terras. Ouders kunnen hier luieren, met zicht
op hun kinderen die zich kunnen uitleven op
speeltoestellen. Nou ja, hopelijk over een half
jaar weer. Binnen ontwaren we een kinder
speelruimte. Verderop in het oude deel is het
partycentrum op punt gezet. De Dekkers wil
len de ruimte in de schuur nog wel iets lichter
maken, verklapt Andrea.
Is de brasserie een beetje gezellig?
Absoluut. Bij de bar staat een comfortabele
loungebank, waar je dankzij een nogal effi
ciënt haardvuurtje zelf langzaam gaart. Warm
hout op de vloer, lichtblauwe en witte muren,
goede stoelen met donker- en lichtgrijze bekle
ding en verder industriële lampen. Het oogt
strak, eigentijds en tegelijk behaaglijk. Een aan
gename oase na een soort van Halloween-rit
door de donkere polder, want Schoudee ligt
nogal afgelegen, tussen het voormalige sluizen-
complex en het Kanaal door Zuid-Beveland.
Voldoende keuze op de menukaart?
Best wel. Er staan leuke gerechten op, zoals
'kistje platteland' met een uiensoepje, steak tar-
WAAR
taar met piccalilly-crème, Zeeuws spek en een
bitterbal van pulled pork en cajun-kruiden.
Van het kistje bestaat ook een zee-variant. Ver
der bespeuren we diverse bereidingen van oes
ters. Tevens biedt Schoudee een weekmenu
voor 19,95 euro. Een scherpe prijs voor drie
gangen. Aan de spelling op de menukaart valt
nog iets te verbeteren. En een 'klein uiensoep-
je', is dat een vingerhoedje soep?
Nou, hoe is dat driegangenmenu?
Op papier ziet het er veelbelovend uit. Als
voorgerecht wacht me een gekonfijte en ge
plukte eendenbout, met truffelmayonaise en
een compote van ui. Het leuk gedresseerde,
rechthoekige bord bevat ook blokjes rode biet,
broodkrokantjes en wat groene scheuten (van
erwt, lijkt ons). De eend is 'uit elkaar getrok
ken' en in een vogelnestje gevouwen. Er is
goed geplukt, waardoor we de kok geen veer
meer op zijn hoed kunnen steken. Het lekker
gekruide vlees mag wat sappiger. De uiencom-
pote ijlt wat scherp en bitter na. Zo wordt dit
voorafje halverwege vermoeiend. Als de chef
dat bijvijlt, heb je een erg leuke entree.
Dan het hoofdgerecht. Het is een bord vol
spektakel: drie speenvarken-racks met pom
poencrème, aardappel, aardappelpuree, cous
cous met wortel, thijmsaus, paprikagel en pe-
REKENING
zaterdag 5 november 2016
'Big racks' van speenvarken, met pompoencrème, aardappel, aardappelpuree, couscous met wor
tel, thijmsaus, paprikagel en peterseliedrupjes.
Voormalig exploitant en nu bedrijfsleider Martin Gunst schenkt gasten v
Schoudee schept met gulle hai
Frank Balkenende
Schoudee kent
een weekmenu
van drie gangen
voor 19,95 euro.
Voor de rest biedt
de kaart een rui
me keuze. Het
goedkoopste voor
gerecht is brood
met 'smeersels'
(4,50), het duur
ste op drie manie
ren bereide oes
ters (15,50). Bij de
hoofdgerechten is
de gast spekkoper
met Vlaamse sto-
verij en beefbur
ger (14,50). Surf
Turf (21,00) is het
duurst.
De kinderkaart
telt vijf gerechten,
met zelfs sliptong!
1 fles water
5,00
2 glazen rode wijn
7,00
2 glazen port
6,50
2 koffie
4,00
1 salade beef teriyaki
9,50
1 Vlaamse stoverij
14,50
1 weekmenu
19,95
Totaal:
66,45
Gasterij Schoudee
Schoudeeweg 1