Aan de slag landse liefde. Wil je toch lekker culi met het visje aan de slag, dan kun je haring ook zelf marineren en zo de smaak sturen. Of ik zeker weet dat zure haring en rol- mops echt authentieke Hollandse waar is? Zou zomaar kunnen. Want we zitten al eeuwen in de haringhandel. Ik heb onze huis professor gevraagd. Hij meldde dat we de zure haring aan de joden te danken hebben die eeu wen geleden van Oost- naar West- Europa trokken. Het woord 'rolmops' schijnt z'n oorsprong in het Nederlands of het Duits te hebben. We verscheepten de rolmopsen onder meer naar Polen en Rusland waar ze nog steeds het woord met één '1' spel len. Je hebt ook volkeren die het woord met dubbel '1' schrijven. Die volken hebben minder geluk dan de Polen en Russen want zij moesten het met Duitse waar Rolmops is 100 procent NL. Dat 'mops' betekent snuit, zoals die van een hond waar de rolmops een beetje op lijkt doen. Conclusie: rolmops is 100 procent NL. Dat 'mops' betekent snuit, zoals die van een hond waar hij een beetje op lijkt. Terug naar echt serieuze zaken: het aanschaffen van geschikte haring om te marineren. Die zwemt na de zomer in zee en is na het hom- en kuitschieten bijna 10 procent minder vet dan de nieuwe haring. Ga met deze vis aan de slag en treed in die mooie vaderlandse traditie van het opgieten: de haring inleggen met mooie azijn en fijne kruiden. Je blieft nooit meer diepvries of blik, wedden? Haring in het zuur zoet/ zuur recept magazine 39 Ingrediënten 4 haringen (1 pp.) 1 rode ui 2 verse augurken 2 lepels mosterdzaad 1 Red Meat radijs of watermeloenradijs 100 g zilveruitjes 1 bakje shiso cress (groen) 300 gr suiker 5 dl azijn 3 dl witte balsamico- Bereiding Breng de suiker en azijn van het zoetzuur aan de kook, zet de helft koud weg. Maak de zilveruitjes schoon en halveer deze. Giet de 2,5 dl warme zoetzuur over de uitjes en laat afkoelen. Meng de 2,5 dl koude zoetzuur met de balsamico-azijn en leg de haringen daar mini maal vier uurtjes in. Snij de rode ui in banaanvorm. Snij de augurk in plakjes van 2 millimeter dik. Schaaf de radijs zo dun mogelijk, bijvoorbeeld op een Japanse mandoline. Doe nu augurk, rode ui, radijs, Shiso cress en mosterdzaad bij de uit jes en laat dit 1 dag staan. Dresseer de haring op een bord, leg de pickles met vocht bij de haring.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 128