Aan
de slag
landse liefde. Wil je toch lekker
culi met het visje aan de slag, dan
kun je haring ook zelf marineren
en zo de smaak sturen. Of ik
zeker weet dat zure haring en rol-
mops echt authentieke Hollandse
waar is? Zou zomaar kunnen.
Want we zitten al eeuwen in de
haringhandel. Ik heb onze huis
professor gevraagd. Hij meldde
dat we de zure haring aan de
joden te danken hebben die eeu
wen geleden van Oost- naar West-
Europa trokken. Het woord
'rolmops' schijnt z'n oorsprong in
het Nederlands of het Duits te
hebben. We verscheepten de
rolmopsen onder meer naar
Polen en Rusland waar ze nog
steeds het woord met één '1' spel
len. Je hebt ook volkeren die het
woord met dubbel '1' schrijven.
Die volken hebben minder geluk
dan de Polen en Russen want zij
moesten het met Duitse waar
Rolmops is 100 procent NL.
Dat 'mops' betekent snuit,
zoals die van een hond waar
de rolmops een beetje op lijkt
doen. Conclusie: rolmops is 100
procent NL. Dat 'mops' betekent
snuit, zoals die van een hond
waar hij een beetje op lijkt.
Terug naar echt serieuze zaken:
het aanschaffen van geschikte
haring om te marineren. Die
zwemt na de zomer in zee en
is na het hom- en kuitschieten
bijna 10 procent minder vet dan
de nieuwe haring. Ga met deze
vis aan de slag en treed in die
mooie vaderlandse traditie van
het opgieten: de haring inleggen
met mooie azijn en fijne kruiden.
Je blieft nooit meer diepvries of
blik, wedden?
Haring in het zuur
zoet/ zuur recept
magazine 39
Ingrediënten
4 haringen (1 pp.)
1 rode ui
2 verse augurken
2 lepels mosterdzaad
1 Red Meat radijs of
watermeloenradijs
100 g zilveruitjes
1 bakje shiso cress
(groen)
300 gr suiker
5 dl azijn
3 dl witte balsamico-
Bereiding
Breng de suiker en azijn
van het zoetzuur aan de
kook, zet de helft koud
weg.
Maak de zilveruitjes
schoon en halveer deze.
Giet de 2,5 dl warme
zoetzuur over de uitjes
en laat afkoelen.
Meng de 2,5 dl koude
zoetzuur met de
balsamico-azijn en leg
de haringen daar mini
maal vier uurtjes in.
Snij de rode ui in
banaanvorm.
Snij de augurk in plakjes
van 2 millimeter dik.
Schaaf de radijs zo dun
mogelijk, bijvoorbeeld op
een Japanse mandoline.
Doe nu augurk, rode ui,
radijs, Shiso cress en
mosterdzaad bij de uit
jes en laat dit 1 dag
staan.
Dresseer de haring op
een bord, leg de pickles
met vocht bij de haring.