Zure haring
HERMAN DEN BLIJKER
Spanjaarden. Zie ze eens met het
opgeknoopte servet voor genieten
van onze mooie vis! Voor mij is
het simpel: diepvriespanga kan
niet in de schaduw staan van
verse tong, schol, schar, wijting,
pieterman, zeebaars, tarbot, griet,
kreeft, kokkels, krab, oesters en
wat voor mooie vis, schelp- en
schaaldieren nog meer uit de ons
omringende wateren komen. Ik
heb hele volksstammen vistwijfe-
laars in mijn zaak weten te ver
rassen, de afgelopen 30 jaar. Die
ervaring kan niemand uit mijn
hoofd praten. Maar goed, ik heb
0,0 procent fiducie dat ik gemaks
eters kan overhalen.
Vaderlands
Als dan toch zo massaal voor
gemak wordt gekozen, waarom
dan niet wat vaker een pot zure
haring of rolmops van het schap
gepakt? Uit een vlaag van vader-
In menig huishouden schaft de pot bewaarvis. Gemakseters
overhalen om verse tong of wijting te eten, blijkt lastig. Wie een
haring inlegt met azijn en kruiden blieft nooit meer blik.
Zure haring, of het nu
gaat om platte of opge
rolde, oftewel de rol
mops, beschouwen velen
als een Nederlandse culi
naire traktatie. Het is simpel om
dat idee aan flarden te schieten.
Maar waarom de zaterdag van
vele lieve lezers vergallen? Ik kan
er beter een lijstje bij pakken. Dit
lijstje toont niet aan dat gemari
neerde haring hier is bedacht. En
het toont ook niet aan dat we het
als een traktatie beschouwen.
Daarover verderop meer. Ge
rookte zalm, zalm uit blik, tonijn
Het is fijn om te weten
dat steeds meer
mensen zich door koks
laten verwennen met
avontuurlijker eten
uit blik, verse zalm, gezouten ha
ring, vissticks uit de diepvries, be
vroren garnalen, verse mosselen,
diepvrieskoolvis, panga uit de
vrieskist en kibbeling. Deze zee
wezens eten we het meest. En af
toe een verse kabeljauw. Da's echt
een rijtje van een natie van lek
kerbekken. Oh, oh, wat maken
wij een culinaire revolutie mee,
dezer dagen. Het is fijn om te
weten dat steeds meer mensen
zich door koks laten verwennen
met avontuurlijker eten. Maar
eenmaal de voordeur weer dicht
getrokken, schaft de pot in menig
huishouden bewaarvis. Je moest
eens weten wat een mooie spul
len over de grenzen worden ge
sleept. Doordat we exporteren, is
het kwaliteitsbesef bij de visver-
werkende bedrijven in Nederland
groot. We krijgen allemaal de
hartelijke groeten van de Fran
sen, Belgen, Italianen, Zwitsers,
Goed
ingemaakt
38 zaterdag 5 november 2016