Zure haring HERMAN DEN BLIJKER Spanjaarden. Zie ze eens met het opgeknoopte servet voor genieten van onze mooie vis! Voor mij is het simpel: diepvriespanga kan niet in de schaduw staan van verse tong, schol, schar, wijting, pieterman, zeebaars, tarbot, griet, kreeft, kokkels, krab, oesters en wat voor mooie vis, schelp- en schaaldieren nog meer uit de ons omringende wateren komen. Ik heb hele volksstammen vistwijfe- laars in mijn zaak weten te ver rassen, de afgelopen 30 jaar. Die ervaring kan niemand uit mijn hoofd praten. Maar goed, ik heb 0,0 procent fiducie dat ik gemaks eters kan overhalen. Vaderlands Als dan toch zo massaal voor gemak wordt gekozen, waarom dan niet wat vaker een pot zure haring of rolmops van het schap gepakt? Uit een vlaag van vader- In menig huishouden schaft de pot bewaarvis. Gemakseters overhalen om verse tong of wijting te eten, blijkt lastig. Wie een haring inlegt met azijn en kruiden blieft nooit meer blik. Zure haring, of het nu gaat om platte of opge rolde, oftewel de rol mops, beschouwen velen als een Nederlandse culi naire traktatie. Het is simpel om dat idee aan flarden te schieten. Maar waarom de zaterdag van vele lieve lezers vergallen? Ik kan er beter een lijstje bij pakken. Dit lijstje toont niet aan dat gemari neerde haring hier is bedacht. En het toont ook niet aan dat we het als een traktatie beschouwen. Daarover verderop meer. Ge rookte zalm, zalm uit blik, tonijn Het is fijn om te weten dat steeds meer mensen zich door koks laten verwennen met avontuurlijker eten uit blik, verse zalm, gezouten ha ring, vissticks uit de diepvries, be vroren garnalen, verse mosselen, diepvrieskoolvis, panga uit de vrieskist en kibbeling. Deze zee wezens eten we het meest. En af toe een verse kabeljauw. Da's echt een rijtje van een natie van lek kerbekken. Oh, oh, wat maken wij een culinaire revolutie mee, dezer dagen. Het is fijn om te weten dat steeds meer mensen zich door koks laten verwennen met avontuurlijker eten. Maar eenmaal de voordeur weer dicht getrokken, schaft de pot in menig huishouden bewaarvis. Je moest eens weten wat een mooie spul len over de grenzen worden ge sleept. Doordat we exporteren, is het kwaliteitsbesef bij de visver- werkende bedrijven in Nederland groot. We krijgen allemaal de hartelijke groeten van de Fran sen, Belgen, Italianen, Zwitsers, Goed ingemaakt 38 zaterdag 5 november 2016

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 127