Bevrijd het kookboek
44
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Van aal tot zult
5. Ketel
Vergeelde
grondverf niet
Verf de treden
om en om
Lange droogtijd
is altijd goed
Ik neem aan dat wij niet
de enigen zijn. Het is het
droeve lot van kookboe
ken: het leven is te kort om
alle recepten te bereiden,
hoe overweldigend ze er
ook uitzien. Maar we probe
ren er iets aan te doen. Sinds
een paar jaar bereiden we
elke maand ten minste één
avond een nog niet eerder
bereid gerecht uit een kook
boek. We noemen onszelf
het kookboekenbevrijdings-
front.
Programma
Een paar jaar geleden be
dacht ik voor een tv-zender
een programma om het lot
van vele kookboeken wat te
verzachten: het eerste kook
boekenprogramma ter we
reld. De opzet was simpel. Ik
zou mijn vrouw de keuze
bieden uit drie kookboeken,
zowel nieuwe als klassieke.
Zij zou er een uitpikken en
willekeurig zou ik daar een
voor-, hoofd- en nagerecht
uit kiezen. Vervolgens zou
ik die op aanwijzing van de
receptuur nauwgezet nako-
ken. Klopten de ingrediën
ten met het boek? Klopten
AAN DE SLAG
1 ui
de kooktijden? Zagen mijn
gerechten er net zo mooi uit
als op de foto? En natuurlijk
de belangrijkste vraag: hoe
smaakten de gerechten? De
zender was enthousiast,
maar zoals het vaak gaat: het
format sneuvelde in het
slagveld van leuke ideeën.
Een paar maanden geleden
bezocht ik het Wereldmu-
Mijn format voor
een tv-show
sneuvelde in
het slagveld van
leuke ideeën
seum in Rotterdam, waar ik
in de museumwinkel Het
nieuw Afrikaans kookboek
aanschafte, een fraai boek
met gerechten uit alle Afri
kaanse windstreken (calulu
de peixe, dabo kolo, maak-
ouda batata, etc.). Het boek
kwam in onze kast terecht
en de kans dat we het ooit
zouden oppakken leek
klein. Daarom besloot ik de
proef op de som te nemen
en er één gerecht uit te kie
zen dat van het papier
spatte. Het werd varanga,
een gerecht van Lily en
Jenny Raharivola uit Mada
gaskar (voor wie binnenkort
in de hoofdstad Antanana
rivo moet zijn: hun restau
rant heet Chez Lily).
Varanga zou volgens een
koninklijke traditie een van
de zeven meest begeerde ge
rechten van het land zijn,
gegeten tijdens speciale fes
tivals. Toen de Fransen Ma
dagaskar koloniseerden was
dat het einde van de monar
chie op het eiland, maar ge
lukkig bleven de gerechten
behouden.
Varanga is ook een manier
van conserveren, een me
thode om rundvlees langer
houdbaar te maken. Op de
foto oogde de schotel als
knapperig draadjesvlees,
wat het ook precies is. De
ingrediënten zijn Afrikaans,
maar bij ons in de super
markt te verkrijgen, dus dat
mag geen excuus zijn dit ge
recht niet te bereiden.
Het is verbazingwekkend
hoe simpel het is te berei
den en hoe aangenaam de
smaak en de textuur. Ik be
grijp waarom dit het predi
kaat koninklijk kreeg: het
gerecht is knapperig én
zacht én zalvend. Een ideale
snack voor bij de borrel. Na
mens het kookboeken-
bevrijdingsfront: kook eens
wat vaker uit vergeten kook
boeken.
vrijdag 4 november 2016
GO
16,95, Imbarro
Grote stappen, snel
boven? Het is beter om
de trap eerst in de
grondverf te zetten.
Grondverf heeft vaak
een vullend vermogen,
waardoor het eindresul
taat strakker is. Daar
naast is het een goede
hechtlaag. Kies voor
binnen een grondverf en
lak op waterbasis. Die
zijn beter voor je ge
zondheid.
Een inkoppertje, maar
velen gaan nog steeds
de mist in: verf de tre
den om en om, zodat je
de trap kunt belopen.
Kies voor een kras- en
slijtvaste lak. Je kunt de
trap ook lakken en dan
een blanke antisliplaag
aanbrengen. Kies geen
harde tweecomponen-
tenlak. Hout werkt altijd
en hoe harder de lak,
hoe eerder deze
scheurt.
Als de verf droog aan
voelt, is deze nog niet
uitgehard. Je kunt er
met sokken op lopen als
de droogtijd die op het
verfblik staat verstreken
is, maar zeker nog niet
met schoenen! Daar
voor zijn wel een paar
dagen nodig. Sowieso
slijt de lak natuurlijk
sneller als je met schoe
nen over de trap loopt.
Wij hebben in onze
huiskamer een grote kast
met kookboeken die voor
een groot deel staan te
verstoffen.
Ingrediënten
500 gr kogelbiefstuk,
aan één stuk
2 laurierbladeren
4 pimentbessen
3 teentje knoflook
4 el zonnebloemolie
zout en verse zwarte
peper
Doe de (hele) biefstuk in
een pan met een paar cen-
timeter water, de laurier
bladeren en pimentbessen.
Breng dit zachtjes aan de
kook en laat het afgedekt
circa een uur langzaam
koken tot het vlees hele
maal gaar is. Laat het der
tig minuten afkoelen en
trek het vlees dan met de
twee vorken of met schone
vingers in fijne draadjes
uiteen. Pers de knoflook en
meng het door het vlees.
Snijd de ui in ringen. Verhit
de olie in een zware koe
kenpan en bak daarin de ui
goudbruin. Voeg het vlees
toe en bak dit tot de ran
den knapperig beginnen te
worden. Bestrooi het vlees
met zout en peper naar
smaak. Serveer de vlees
draadjes met een aperitief
of versgeperst vruchten
sap en geef er een pittige
saus bij.
HET NIEUW
AFRIKAANS
KOOKBOEK