Bevrijd het kookboek 44 7 GIPHARTS KOOKEILAND Van aal tot zult 5. Ketel Vergeelde grondverf niet Verf de treden om en om Lange droogtijd is altijd goed Ik neem aan dat wij niet de enigen zijn. Het is het droeve lot van kookboe ken: het leven is te kort om alle recepten te bereiden, hoe overweldigend ze er ook uitzien. Maar we probe ren er iets aan te doen. Sinds een paar jaar bereiden we elke maand ten minste één avond een nog niet eerder bereid gerecht uit een kook boek. We noemen onszelf het kookboekenbevrijdings- front. Programma Een paar jaar geleden be dacht ik voor een tv-zender een programma om het lot van vele kookboeken wat te verzachten: het eerste kook boekenprogramma ter we reld. De opzet was simpel. Ik zou mijn vrouw de keuze bieden uit drie kookboeken, zowel nieuwe als klassieke. Zij zou er een uitpikken en willekeurig zou ik daar een voor-, hoofd- en nagerecht uit kiezen. Vervolgens zou ik die op aanwijzing van de receptuur nauwgezet nako- ken. Klopten de ingrediën ten met het boek? Klopten AAN DE SLAG 1 ui de kooktijden? Zagen mijn gerechten er net zo mooi uit als op de foto? En natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe smaakten de gerechten? De zender was enthousiast, maar zoals het vaak gaat: het format sneuvelde in het slagveld van leuke ideeën. Een paar maanden geleden bezocht ik het Wereldmu- Mijn format voor een tv-show sneuvelde in het slagveld van leuke ideeën seum in Rotterdam, waar ik in de museumwinkel Het nieuw Afrikaans kookboek aanschafte, een fraai boek met gerechten uit alle Afri kaanse windstreken (calulu de peixe, dabo kolo, maak- ouda batata, etc.). Het boek kwam in onze kast terecht en de kans dat we het ooit zouden oppakken leek klein. Daarom besloot ik de proef op de som te nemen en er één gerecht uit te kie zen dat van het papier spatte. Het werd varanga, een gerecht van Lily en Jenny Raharivola uit Mada gaskar (voor wie binnenkort in de hoofdstad Antanana rivo moet zijn: hun restau rant heet Chez Lily). Varanga zou volgens een koninklijke traditie een van de zeven meest begeerde ge rechten van het land zijn, gegeten tijdens speciale fes tivals. Toen de Fransen Ma dagaskar koloniseerden was dat het einde van de monar chie op het eiland, maar ge lukkig bleven de gerechten behouden. Varanga is ook een manier van conserveren, een me thode om rundvlees langer houdbaar te maken. Op de foto oogde de schotel als knapperig draadjesvlees, wat het ook precies is. De ingrediënten zijn Afrikaans, maar bij ons in de super markt te verkrijgen, dus dat mag geen excuus zijn dit ge recht niet te bereiden. Het is verbazingwekkend hoe simpel het is te berei den en hoe aangenaam de smaak en de textuur. Ik be grijp waarom dit het predi kaat koninklijk kreeg: het gerecht is knapperig én zacht én zalvend. Een ideale snack voor bij de borrel. Na mens het kookboeken- bevrijdingsfront: kook eens wat vaker uit vergeten kook boeken. vrijdag 4 november 2016 GO 16,95, Imbarro Grote stappen, snel boven? Het is beter om de trap eerst in de grondverf te zetten. Grondverf heeft vaak een vullend vermogen, waardoor het eindresul taat strakker is. Daar naast is het een goede hechtlaag. Kies voor binnen een grondverf en lak op waterbasis. Die zijn beter voor je ge zondheid. Een inkoppertje, maar velen gaan nog steeds de mist in: verf de tre den om en om, zodat je de trap kunt belopen. Kies voor een kras- en slijtvaste lak. Je kunt de trap ook lakken en dan een blanke antisliplaag aanbrengen. Kies geen harde tweecomponen- tenlak. Hout werkt altijd en hoe harder de lak, hoe eerder deze scheurt. Als de verf droog aan voelt, is deze nog niet uitgehard. Je kunt er met sokken op lopen als de droogtijd die op het verfblik staat verstreken is, maar zeker nog niet met schoenen! Daar voor zijn wel een paar dagen nodig. Sowieso slijt de lak natuurlijk sneller als je met schoe nen over de trap loopt. Wij hebben in onze huiskamer een grote kast met kookboeken die voor een groot deel staan te verstoffen. Ingrediënten 500 gr kogelbiefstuk, aan één stuk 2 laurierbladeren 4 pimentbessen 3 teentje knoflook 4 el zonnebloemolie zout en verse zwarte peper Doe de (hele) biefstuk in een pan met een paar cen- timeter water, de laurier bladeren en pimentbessen. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het afgedekt circa een uur langzaam koken tot het vlees hele maal gaar is. Laat het der tig minuten afkoelen en trek het vlees dan met de twee vorken of met schone vingers in fijne draadjes uiteen. Pers de knoflook en meng het door het vlees. Snijd de ui in ringen. Verhit de olie in een zware koe kenpan en bak daarin de ui goudbruin. Voeg het vlees toe en bak dit tot de ran den knapperig beginnen te worden. Bestrooi het vlees met zout en peper naar smaak. Serveer de vlees draadjes met een aperitief of versgeperst vruchten sap en geef er een pittige saus bij. HET NIEUW AFRIKAANS KOOKBOEK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 38