W** UEi
Als je je wilt onderscheiden in het
winkelaanbod, verkoop dan één
product. De monoshop rukt op.
Macaron
'11
om jonge mensen met een groot vertrouwen
in hun product", zegt Frijters. „Ze hebben
geen mega-investering nodig, geen ingewik
keld businessplan dat ze moeten voorleggen.
Dit type ondernemer past bij deze tijd: ze
gaan het gewoon doen."
Marjan Ippel signaleerde al enkele jaren
geleden de opkomst van de monoshops. „De
Zoutkamer en de Waterwinkel bijvoorbeeld.
Restaurants die zich in één gerecht specialise
ren, zoals pastrami of gehaktballen. Ik noem
ze onetrickpony's. Waar het om gaat is dat
specialisme leidt tot betere kennis van je pro
duct. De kaasboer weet meer van zijn assorti
ment dan het meisje op de kaasafdeling in de
supermarkt. Dat is altijd zo. Wat er veranderd
is, is ónze kennis en ervaring. Consumenten
weten meer van eten, door alle kookboeken
en culinaire programma's op tv. Ook reizen
ze meer: ze proeven het 'echte' eten in het
buitenland en laten zich niet meer afsche
pen met Chinese soep uit een pakje."
Het kopen van culinaire producten past
volgens Ippel ook goed in de huidige ca
deaucultuur. „Iedereen heeft alles al. Het
krijgen van een goede fles olijfolie of lek
kere pot pindakaas, dat vindt iedereen leuk.
En het gaat gewoon op. Geen verspilling
dus, en ook geen cadeau waar je jarenlang
mee blijft zitten omdat je daar niet op zat te
wachten, maar datje uit goed fatsoen niet
weg durfde te doen." ->
magazine 29
nïiiCrn!®lF.. tl--.
Tekst: Jolanda van der Ploeg Foto's: Joost Hoving
Eigenaar: Bert-Jan Lantinga (34) en
Ruben Jan Adriaan (34)
Adres: Utrechtsestraat 18a
Product: twaalf soorten macarons
Meest verkocht: gezouten caramel
met vanille
Prijs: €1,35 per stuk,
zes voor €7,50
Niet de eerste maar wel de nieuwste in
macarons gespecialiseerde zaak. Patis
sier Ruben Jan Adriaan exploiteerde
eerder drie macaronwinkels in Zuid-
Korea en opende er dit jaar twee in
Amsterdam: één in de Cornelis Schuyt-
straat en één in de Utrechtsestraat.
Mede-eigenaar Bert-Jan Lantinga: „De
macaron komt oorspronkelijk uit Parijs,
maar is ook in Singapore en Korea heel
populair. De belangstelling voor dit
luchtige koekje met de zachte vulling in
Nederland groeit en ik geloof dat het
een blijvende trend is. Het is een vers
product, waarmee je eindeloos kunt
variëren in smaak: van yoghurt-grape
fruit tot de Japanse citrusvrucht yuzu.
Er komen veel expats in de winkel en
vrouwen die een hightea organiseren.
Naast de macarons verkopen we ook
andere Franse patisserie." De vitrine
met macarons in verschilLende pastel
kleuren is de blikvanger. „Het is een
fotogeniek product. Zo'n kleine proeve-
rij in een doosje is toch net zo leuk om
cadeau te geven als een bos bloemen?"