Michiel Vos begon dit jaar een winkel
waar hij alleen maar pindakaas ver
koopt. Hij heeft er alle vertrouwen
in dat dat een succes wordt. „Als je
ergens fan van bent, dan kun je daar een win
kel in beginnen", stelt hij. „Ik geloof in de
extra diepgang die het verkopen van één pro
duct geeft. Dat doe je vanzelf met passie."
Het afgelopen jaar openden nog minstens
zes andere monowinkels op het gebied van
food in de hoofdstad. „Het is een grootstede
lijk verschijnsel", zegt food-trendwatcher Mar
jan Ippel. „Je hebt een behoorlijke kritische
massa nodig om te overleven met maar één
product. Dankzij internet en ons webshop
gedrag kunnen vele zaken blijven bestaan.
Mensen zien en proeven een product in de
stad en kunnen het dan natuurlijk kopen,
maar ze kunnen het ook later online bestellen."
Speciaalzaken zijn van alle tijden: omfiet
sen voor een goede wijn of lekker brood, wie
doet het niet. Retailexpert Carin Frijters: „De
monostore noem ik de speciaalzaak der spe
ciaalzaken. Ik vind het logisch dat die winkels
zich concentreren op etenswaren en dat ze in
grote steden ontstaan. Drie keer eten per dag
is immers voor steeds meer mensen eerder
uitzondering dan regel. En voor eten en drin
ken geldt: try before you buy. De monostore
is wat dat betreft een mooi visitekaartje."
Martijn Doets, die het concept van zelf
gemaakt ijs op stokjes bedacht: „Anders zijn
en ergens in uitblinken, dat wordt in deze tijd
gewaardeerd. Het is een reactie op de indus
trialisatie en middelmatigheid. Als je je op
één ding focust, word je daar vanzelf goed in."
Ook Carin Frijters wijst op de wens je te on
derscheiden: „Bij de Lidl kun je ook kleren
kopen, bij de Bouwmarkt speelgoed. Het ge
volg is dat er minder specialisten zijn. Terwijl
we juist het beste van het beste willen, iets
waarmee je je omgeving kunt verrassen."
Wat ook in deze tijdgeest past is het verlan
gen naar ambachtelijkheid. Kijk naar de op
komst van de lokale bierbrouwerijen. Eerlijk
produceren, liefst biologisch en duurzaam.
Geen kunstmatige toevoegingen, weten waar
het product vandaan komt. „Het gaat vaak
Marlijn (links) en
Jaschenka doen de
luchtige koekjes in
een speciale
cadeauverpakking.
SUPERSPECLA
28 zaterdag 29 oktober 2016