COLUMN MONICA Laat ze vooral veel zelf doen, las ik, anders vinden ze het al snel niet meer leuk Monica doet een voorstel dat juichend door haar dochters wordt ontvangen. Dus schorten aan en kneden maar. Monica Beek is journalist en heeft twee dochters. magazine 15 I Oma's appeltaart Al meer dan twee jaar hangt er een maar ze zijn mateloos trots op recept voor appeltaart op onze ijs- hun inmiddels wat kleinere en kast, onder een magneetje in de veelkantige appels - gelukkig vorm van een kameel. Het is deel van had ik er wat extra gekocht. Al meer dan twee jaar hangt er een recept voor appeltaart op onze ijs kast, onder een magneetje in de vorm van een kameel. Het is deel van een knutselwerkje dat Jongste Dochter ooit op de peuterspeelzaal heeft gemaakt. Het hangt er vooral als reminder: maak er nou eens een, want van citroencake tot Mississippi mud pie, ik heb het geprobeerd, alleen de appeltaart is er altijd bij ingeschoten. Als een regenachtige woensdagmiddag zich voor ons uitstrekt, valt mijn oog op het blaadje, krijg ik Heel Holland Bakt-wisioenen - al zou ik in een verre voorronde nog uitgelachen worden om mijn discutabele niveau - en juichen de meisjes bij mijn voorstel samen een appeltaart te bakken. Het blijkt een recept voor oma's appeltaart, met spijs, abrikozen jam en custard. Dat heb ik (natuurlijk) alle maal niet in huis, maar een tochtje naar de supermarkt later staat het aanrecht vol met verpakkingen waarvan ik zeker weet dat ik ze over een paar maanden halfleeg ga weg gooien, maar nu hebben we ze nodig. Laat ze vooral veel zelf doen, las ik laatst in een artikel over koken met kinderen, anders vinden ze het al snel niet meer leuk. Goed dan. Schorten aan en aan de slag. Ze wegen, ze zeven, ze breken eieren, ze kneden, ze proe ven (heel veel) en met een bot mes mogen ze appels schillen. Dat duurt een eeuwigheid, maar ze zijn mateloos trots op hun inmiddels wat kleinere en veelkantige appels - gelukkig had ik er wat extra gekocht. Even pauze als het deeg moet rusten, maar daarna ruziën ze weer wie vooraan mag staan. We rollen, bekleden (ai, lastig werkje), storten de appelstuk jes en leggen mooie deeglijn tjes ('dit is het leukste gedeelte, mam'). En dan maar wachten. Dat geeft mij mooi de tijd om de boterklodders van de muur te schrapen, de schillen van de grond te rapen en het flinterdunne laagje meel dat in een meter om ons heen is neergeslagen weg te poetsen. Na de verlossende ping! van de oven, druk ik het alarm uit en kijk op het ovenklokje. Half 6, en aan gewoon eten heb ik nog niks gedaan. Ik roep de meisjes. Op een netjes gedekte tafel krijgen ze een groot stuk warme appeltaart voor hun neus. Met een tomaat ernaast, ter compen satie. „Is dit ons avondeten?" Jongste Dochter kan het bijna niet geloven. „Jullie hebben zo hard gewerkt, vanavond mag het." En even ben ik de meest geliefde moeder ter wereld.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 85