Walnoot O 0 0 O Zeeuwse kweepeer in Spaanse membrillo ZEELAND 15 MARGOT BEOORDELING Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Van mijn collega kreeg ik vorige week een paar zakken walnoten uit eigen tuin. Wat een weelde. Ze heeft dit jaar een overvloedige oogst en deze had ze nog van vorig jaar, die zijn nu prima te eten. En omdat ze van een zaailing komen zijn volgens haar deze noten extra lekker. Iedere ochtend eet ik havermout met abrikozen en walnoten dus ik was heel blij met de gift. Walnoten zien er, als je er goed naar kijkt, heel mooi uit. De noot en de harde schil er om heen zijn prachtig gevormd. Onze oudste man is aller gisch voor noten, maar nu hij niet meer thuis woont kan ik er eens heerlijk mee experimen teren. Ik maakte er walnotenburgers van. Kook een halve liter water met een maggiblok- je, voeg 75 gram linzen toe en laat dit op een klein pitje zachtjes gaar koken. Hak too gram walnoten klein en doe ze met de linzen in een kom met een ei, 50 gram geraspte kaas, een sjalotje, een knoflookteen wat platte peter selie, wat chilivlokken, zout en peper en een eetlepel kikkererwtenmeel. Roer dit alles goed door elkaar en laat het mengsel een half uur in de koelkast rusten. Maak er vier bur gers van, haal ze even door de bloem en bak ze in een koekenpan met een klontje boter en een scheut olie in 10 minuten goudbruin. Ik legde ze op een bruin broodje met sla, tomaat en natuurlijk Zeeuwse ketchup van de Ketchupfabriek uit Graauw. Verantwoord lek ker en een goede gezonde maaltijd. Al had on ze jongste man zo zijn bedenkingen. Hij heeft toch liever vlees, zo liet hij weten. met Kaltbach, lang gerijpte Zwitserse gruyère. Een soort luxeknipoog richting kaasfondue. En dan die intense gevogeltejus, die iets span nends doet met een poedertje van eekhoorn tjesbrood. La Découverte van wijnmaakster Aurélie Vic is er inderdaad een ontdekking bij, bomvol kersenfruit. 't Hemelrijk heeft standaard minstens twaalf kazen paraat liggen en die komen uit sluitend uit Nederland en België. We proeven een superselectie: Achelse Napoleon, Achelse blauwe, zeewierkaas van Het Hinkespel en smeuïge Petit Doruvael. Ook de rabarberchut- ney maakt indruk. Het zoete dessert is nieuw vandaag: ijs van witte chocolade, mummel- zachte appelstukjes, kruimeltjes van melkcho- cola en toefjes koffïecrème. Er zitten eetbare glitterblaadjes op, maar die nemen niet weg dat dit een bedeesde afsluiter is. Lief en lek ker, maar geen immoreel soft-erotisch klap stuk zoals dat mooi zou passen in de straatjes van Hulst. De Maeloc eco-cider geeft met haar gistige appeltjesbombardement wel die ver langde vervoering. Excuses We zaten 3,5 uur voor vier gangen en hebben eigenlijk nog trek. Koffie met friandises zou fijn zijn, maar we vragen toch de rekening om dat we niet weer willen wachten. Chef Tho mas zou later zijn excuses aanbieden, vanwe ge ziekte was er een man tekort in de bedie ning. Maar had dan gewoon een mandje brood op tafel gezet, in plaats van die tijdrovende broodcommunie met een tang en klinische handschoentjes. GaultMillau heeft groot gelijk met haar nominatie voor deze jonge chef: hier kookt een groot talent met veel plezier en prachtige lokale producten. Dit is geen frutsel- tjeskeuken, gerechten hebben een duidelijke maar toch ook verrassende samenhang. Maar als dit de akoestiek van de hemel is, dan doe ik misschien liever een luxe kaasfondue be- nee. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Onze oudste man is allergisch voor noten, maar nu hij niet meer thuis woont kan ik er eens heerlijk mee experimenteren Sindsdien maken Luteijn en IJska elke herfst meer dan veertig potten gelei. „Vaak hoor je dat kweeperen niet lekker zijn om te eten", zegt Luteijn. „Maar als je er jam of gelei van maakt, dan weet je niet wat je proeft." IJska is im porteur van Spaanse produc- Je weet niet wat je proeft als je jam of gelei maakt van kweeperen ten onder de naam 'Life is a Pintxo'. Hij is vaak in Spanje. „Membrillo eten ze daar in combinatie met manchego kaas maar Zeeuwse schapen kaas is een goede vervanger. Al kost het wel veel tijd om deze gelei te maken. Maar dan heb je ook iets", lacht hij. Snijd de kweeperen in parten en kook deze zachtjes tot moes. Zeef dit, bij voorkeur met een passé vite, en voeg een mix van geleisuiker en ge wone suiker toe met een ver houding van 2:3. Zit er al veel pectine in de vruchten zelf, dan moet er minder geleisui ker bij. De membrillo moet wel een wat zurige smaak houden. Vervolgens lang roe ren in een pan met een dikke bodem totdat de massa kara- melkleurig is. Soms duurt dat wel twee uur. Daarna overgie ten in schone jampotten. Geen zin in al dat werk? Hun huisgemaakte membrillo is ook te koop bij de Zeeuwse Hemel in Zierikzee of bij II Rovigo in Sluis. zaterdag 29 oktober 2016 'ijk. FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE and j e (Prijs/kwaliteit telt dubbel) MIDDELBURG Martien Luteijn en Wim IJska had den vroeger samen een res taurant in Middelburg: Zuid wester. Daar maakten ze voor eigen gebruik wel eens een paar potten membrillo, kweeperengelei. Totdat er eens een gezelschap uit We- meldinge kwam eten dat zich geen raad wist met hun overvloedige kweeperen- oogst. Wim IJska bereidt kweeperengelei. fotoizaakverkeste Martien Luteijn

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 47