ETEN RESTAURANT 'T HEMELRIJK IN HULST 14 ZEELAND Het zijn spannende tijden in 't Hemelrijk in Hulst: chef Thomas d'Hooghe is door GaultMillau genomineerd als Talentvol Chef voor 2017. We gaan de sfeer peilen en prikken uiteraard een vorkje mee. HULST Recht achter de fraaie basiliek ligt 't Hemelrijk, ingeklemd tussen een goudsmid en een lingeriezaak. Binnen treffen we een bescheiden aantal tafeltjes in een vernieuwd wit interieur. Strakke schilderijen met diverse gouden vierkantjes, vazen vol witte lelies. Van wege drempels en opstapjes is het pand niet echt toegankelijk voor mindervaliden. We krij gen een tafeltje aan het raam, met hemels uit zicht op de Willibrordus. Sommelier Jeroen Lobstein brengt ons de aperitiefkaart. De Vla mingen om ons heen gaan enthousiast aan de champagne, ik kies de verslavende likeur van de concullega: hierbas de las dunas van chef Syrco Bakker, met kruiden uit het Zwin. Man lief drinkt het lokale bier Belle Elegante, van Brouwerij La Fontaine uit Sas van Gent. Een beetje bitter met abrikoosjes, lekker. Op tafel verschijnt een knoestige hout stronk vol wier waaruit twee spelden steken: een prachtig vehikel voor een schaaltje kruk- els met vinaigrette. Terwijl we gezellig peute ren bewonderen we het ragfijne bestek met zwarte steeltjes, dat net een setje schilderspen- HETMENU selen lijkt. Meer attenties volgen: een sneetje desembrood, zachte olijfolie en een schaaltje rillettes van Zeeuws scharrelvarken. Dikke zoetzure mossels die als ceviche zijn gegaard. En een minigazpacho van de meest intense to maten van huiskweker Hugo de Ridder, met zachte wolkjes geitenkaas. Ik heb een theorie dat de dingen die bijna té lekker zijn ook altijd een raar randje hebben. Of zoals 't Hemelrijk stelt: comfortfood, met n'en hoek af. De eerste gang voldoet daar volle dig aan. Een beeldschoon kommetje met zoete Noordzeekrab, stukjes vette paling en zoetzu re physalis of ananaskers - de gele bessen uit die leuke papieren lampionnetjes. Clustertjes groene naalden lijken precies rozemarijn, maar het blijkt jonge zeegroente, zilt schorren- kruid. Knolselderijblokjes zijn puur Japan, een citrusafrikaantje zorgt voor een vleugje bitter. Roodwiertentakeltjes en tot kroepoek gebak ken vissenhuid geven interessante wenken richting zee. De Oostenrijkse wijn erbij heet TOM und der Gemischter Satz en is een meng sel van zeven druivenrassen. Die samen won derwel doen wat ook het eten doet: uit vele componenten een mooie en verrassende een heid smeden. Er wordt zwijgend afgeruimd WAAR en dat is jammer, we willen graag terugzeg gen dat het geweldig was. Gastvrouw Irene Vandeputte, moeder van de chef, komt nog eens langs met een extra sneetje brood. Na drie kwartier wachten mogen we verder proeven: een gang van zeebaars met spectacu laire geroosterde inktvis, sappige slaharten en Hollandse garnaaltjes. In een zoete schuimige saus van schaal- en schelpdieren en gekonfijte tomaat. De vrij neutrale zeebaars ligt in een nestje van fideua, paella-noedels met het krui dige van chorizo. Rucolabloemetjes geven pit en lieflijkheid. En dan is het weer wachten, in een soort culinair vagevuur zonder de troost van brood of conversatie. We zitten recht on der een dreunende box, de akoestiek is bedroe vend. Overleg over drankjes moet halfin geba rentaal. Fazant is het hoofdgerecht, maar net zoals bij de gang met zeebaars stelen de sidekicks de show. De fazant is vaak lekker, soms droog, soms bijna rauw. Bovenop ligt een gulle plak ganzenlever, waarover geurige zwarte truffel wordt geraspt. Onderin proeven we heerlijk kruidige zuurkool, met dikke gewelde rozij nen die openbarsten in zoetigheid. Stukken spek, witlof en cantharellen zijn oversmolten REKENING 't Hemelrijk Lange Nieuwstraat 28 zaterdag 29 oktober 2016 Chef Thomas d'Hooghe snijdt inktvis in de keuken van restaurant 't Hemelt r Té lekker heeft altij deen raar Tussengerecht met zeebaars en inktvis. Marloes Matthijssen Lunchen in 't He melrijk kan met het aanbod van de markt. Amuse, starter, hoofd en na. In twee gan gen (27 euro wijn erbij 13,-) of drie gangen (35,- wijn erbij 19,-). Er is één menu, Hemel se Smaken: van drie gangen (39,-, wijn 21,-) tot en met zes gangen (75,-, wijn 42,-). Het driegangenme nu is niet verkrijg baar op zaterdag avond. Menu-items kun nen ook als losse gerechten worden gekozen. Hierbas de las dunas on the rocks 7,- Belle et Elegante bier 4,50 Fles Bru 6,- Tweemaal wijn 12,- Tweemaal menu vier gangen 98,- Kaassupplement 11,- Totaal 138,50 forvmI

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 46