ETEN RESTAURANT 'T HEMELRIJK IN HULST
14 ZEELAND
Het zijn
spannende
tijden in 't
Hemelrijk in
Hulst: chef
Thomas d'Hooghe
is door GaultMillau
genomineerd als
Talentvol Chef
voor 2017. We
gaan de sfeer
peilen en prikken
uiteraard een
vorkje mee.
HULST
Recht achter de fraaie basiliek ligt 't
Hemelrijk, ingeklemd tussen een
goudsmid en een lingeriezaak.
Binnen treffen we een bescheiden
aantal tafeltjes in een vernieuwd
wit interieur. Strakke schilderijen met diverse
gouden vierkantjes, vazen vol witte lelies. Van
wege drempels en opstapjes is het pand niet
echt toegankelijk voor mindervaliden. We krij
gen een tafeltje aan het raam, met hemels uit
zicht op de Willibrordus. Sommelier Jeroen
Lobstein brengt ons de aperitiefkaart. De Vla
mingen om ons heen gaan enthousiast aan de
champagne, ik kies de verslavende likeur van
de concullega: hierbas de las dunas van chef
Syrco Bakker, met kruiden uit het Zwin. Man
lief drinkt het lokale bier Belle Elegante,
van Brouwerij La Fontaine uit Sas van Gent.
Een beetje bitter met abrikoosjes, lekker.
Op tafel verschijnt een knoestige hout
stronk vol wier waaruit twee spelden steken:
een prachtig vehikel voor een schaaltje kruk-
els met vinaigrette. Terwijl we gezellig peute
ren bewonderen we het ragfijne bestek met
zwarte steeltjes, dat net een setje schilderspen-
HETMENU
selen lijkt. Meer attenties volgen: een sneetje
desembrood, zachte olijfolie en een schaaltje
rillettes van Zeeuws scharrelvarken. Dikke
zoetzure mossels die als ceviche zijn gegaard.
En een minigazpacho van de meest intense to
maten van huiskweker Hugo de Ridder, met
zachte wolkjes geitenkaas.
Ik heb een theorie dat de dingen die bijna té
lekker zijn ook altijd een raar randje hebben.
Of zoals 't Hemelrijk stelt: comfortfood, met
n'en hoek af. De eerste gang voldoet daar volle
dig aan. Een beeldschoon kommetje met zoete
Noordzeekrab, stukjes vette paling en zoetzu
re physalis of ananaskers - de gele bessen uit
die leuke papieren lampionnetjes. Clustertjes
groene naalden lijken precies rozemarijn,
maar het blijkt jonge zeegroente, zilt schorren-
kruid. Knolselderijblokjes zijn puur Japan, een
citrusafrikaantje zorgt voor een vleugje bitter.
Roodwiertentakeltjes en tot kroepoek gebak
ken vissenhuid geven interessante wenken
richting zee. De Oostenrijkse wijn erbij heet
TOM und der Gemischter Satz en is een meng
sel van zeven druivenrassen. Die samen won
derwel doen wat ook het eten doet: uit vele
componenten een mooie en verrassende een
heid smeden. Er wordt zwijgend afgeruimd
WAAR
en dat is jammer, we willen graag terugzeg
gen dat het geweldig was. Gastvrouw Irene
Vandeputte, moeder van de chef, komt nog
eens langs met een extra sneetje brood.
Na drie kwartier wachten mogen we verder
proeven: een gang van zeebaars met spectacu
laire geroosterde inktvis, sappige slaharten en
Hollandse garnaaltjes. In een zoete schuimige
saus van schaal- en schelpdieren en gekonfijte
tomaat. De vrij neutrale zeebaars ligt in een
nestje van fideua, paella-noedels met het krui
dige van chorizo. Rucolabloemetjes geven pit
en lieflijkheid. En dan is het weer wachten, in
een soort culinair vagevuur zonder de troost
van brood of conversatie. We zitten recht on
der een dreunende box, de akoestiek is bedroe
vend. Overleg over drankjes moet halfin geba
rentaal.
Fazant is het hoofdgerecht, maar net zoals
bij de gang met zeebaars stelen de sidekicks
de show. De fazant is vaak lekker, soms droog,
soms bijna rauw. Bovenop ligt een gulle plak
ganzenlever, waarover geurige zwarte truffel
wordt geraspt. Onderin proeven we heerlijk
kruidige zuurkool, met dikke gewelde rozij
nen die openbarsten in zoetigheid. Stukken
spek, witlof en cantharellen zijn oversmolten
REKENING
't Hemelrijk
Lange Nieuwstraat 28
zaterdag 29 oktober 2016
Chef Thomas d'Hooghe snijdt inktvis in de keuken van restaurant 't Hemelt
r
Té lekker heeft altij deen raar
Tussengerecht met zeebaars en inktvis.
Marloes Matthijssen
Lunchen in 't He
melrijk kan met
het aanbod van de
markt. Amuse,
starter, hoofd en
na. In twee gan
gen (27 euro wijn
erbij 13,-) of drie
gangen (35,- wijn
erbij 19,-). Er is
één menu, Hemel
se Smaken: van
drie gangen (39,-,
wijn 21,-) tot en
met zes gangen
(75,-, wijn 42,-).
Het driegangenme
nu is niet verkrijg
baar op zaterdag
avond.
Menu-items kun
nen ook als losse
gerechten worden
gekozen.
Hierbas de las dunas on the rocks 7,-
Belle et Elegante bier 4,50
Fles Bru 6,-
Tweemaal wijn 12,-
Tweemaal menu vier gangen 98,-
Kaassupplement 11,-
Totaal 138,50
forvmI