Lamsniertjes HERMAN DEN BLIJKER Het is tot op heden nog niet gelukt: Nederland aan het orgaanvlees krijgen. Maar de aanhouder wint. Ga vandaag gezellig aan de slag met niertjes en jenever. Vandaag begeef ik me met plezier op glad ijs. Want op het menu staat een salade met lamsniertjes. Ik denk dat de meeste lezers zelden nier tjes op tafel zetten. Als ze al een keer nier eten, dan in het buiten land. Ik denk dan aan Frankrijk: aanschuiven in een ouderwets ingerichte eethut en je dan tegoed doen aan een bord vol rognon de veau, kalfsnieren, in een mosterdsaus. Ze stuurden me dagelijks naar het slachthuis om een bak goedkope abats op te halen Gruwelijk lekker Frans boeren- voer! Ze eten de niertjes ook a la bordelaise, in een rode wijnsaus met merg of gebakken en opge diend in een maderasaus. Om maar eens wat te noemen. In Engeland durft een enkeling nog wel de tanden in een kidney pie te zetten, gemaakt met kalfs nieren. Italianen weten ook raad met onder meer lamsniertjes, reni di agnello. Ik heb nog eens in de Artusi zitten bladeren, het Italiaanse kookboek dat elke zichzelf serieus nemende hobbykok in de kast heeft staan. Daar staan puike recepten in, zoals gebak ken niertjes van zuigkalf met knoflook, peterselie, wat citroen sap, zout en peper, je eet het met op open vuur geroosterd brood. Fles chianti opentrekken en buffelen maar. En wat dacht je van de Luikenaren? Die maken schofterig smakelijke niertjes met jenever en jeneverbessen, echt eten voor bij koud weer. Zo'n gerecht kunnen wij Neder landers maken met onze eigen spullen. Daarover verderop meer. Eerst maar eens duidelijk maken wanneer en waarom ik voor orgaanvlees ben gevallen. Kalfsballen Ooit stond ik achter de kachel in een plattelandsrestaurant in Lamastre, de Ardèche. Daar leerde ik op de kleintjes en de smaak te letten. Ze stuurden me dagelijks naar het slachthuis om een bak goedkope abats op te halen. Slachtafval, bestaande uit Laatje niet kennen 34 zaterdag 29 oktober 2016

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 104