De beste mosterdsoep 7 GIPHARTS KOOKEILAND Inbouw of opbouw? Goed gejat Oud huis? 6. Beton, Van aal tot zult 4. Geel 5. Specht, Verderop nam ik plaats in Stadsbierhuys De Waag, dat volgens het Guinness Book of Records het oudste nog actieve café restaurant van Nederland is. Als sinds 1478 worden daar magen gevuld (dus nog voor Amerika werd ontdekt door de Europeanen). Buiten stond een bord dat mijn aandacht trok. 'Overall winnaar van de Doesburgse mosterdsoepwedstrijd'. Er is veel waar ik geen weet van heb: dit jaar werd in Does burg voor de negentiende keer op rij gestreden om de titel 'beste mosterdsoep van het jaar'. Ik geef toe: ze ma ken een puike mosterdsoep bij De Waag. AAN DE SLAG Soup'. 'Potage a la moutarde fagon Hollandaise'. Om een écht goede uni versele mosterdsoep te ma ken heb ik er meer nodig. Maakt u weieens mosterd soep? Mail uw recept naar binnenenbuiten@ persgroep.nl. Uit alle be schikbare mosterdsoepre cepten zal ik de 'universele mosterdsoep' destilleren, die hopelijk moeiteloos zou moeten kunnen concurre ren met de inzendingen van de jaarlijkse mosterdsoep wedstrijd in Doesburg. Ik hoop stiekem op een uitno diging om - met uw hulp - aan dat evenement te mo gen meedoen. Om in de stemming te komen deze week een recept om zelf mosterd te maken. Stier Terug in mijn keuken be dacht ik hoe ik zelf een prijswinnende mosterdsoep zou kunnen bereiden. Een paar jaar geleden heb ik ge haktballen bereid volgens een verschijnsel dat 'the wisdom of crowds' heet. Als aan duizend mensen wordt gevraagd te schatten hoe veel een stier weegt zal het gemiddelde antwoord dicht in buurt van het werkelijke gewicht liggen. Van veel verschillende gehaktbalre cepten heb ik de ingrediën ten geturfd en daarna een gemiddelde bepaald voor een 'universele gehaktbal'. Is een gemiddelde bal lekker der dan die van de beste kok? Ik durf die competitie aan (nog steeds word ik op straat door onbekenden nageroe pen dat mijn ballen hen be vielen). Zou dit procédé ook Uit al uw recepten zal ik de universele mosterdsoep destilleren toepasbaar zijn op mosterd soep, bedacht ik. En dus ben ik verschillende recepten voor mosterdsoep gaan ver zamelen. Op internet en in kookboeken vond ik er vele. 'Zachte mosterdsoep' (met bieslook). 'Mieks mosterd soep' (met witte wijn en knoflook). 'Groninger mos terdsoep' (met Groninger metworst). 'Dutch Mustard vrijdag 28 oktober 2016 GO CW6ÖHRD Bij een nieuw stopcon tact of nieuwe schakelaar kies je voor opbouw of inbouw. Opbouw steekt een flink stuk uit de muur, inbouw is vlak. Bij stopcontac ten kun je ook nog kiezen voor geaard. Vooral als er vocht bij kan komen kies je deze. Maar dat heeft alleen zin als je er ook echt een groengele draad op aansluit! Maak foto's van de oude situatie waar je goed kunt zien waar de zwarte, blauwe, bruine en groengele draad in zitten. Meestal kun je de nieuwe op dezelfde manier weer aansluiten. Voor een stopcontact heb je blauw en bruin. Voor een lamp blauw en zwart. Voor 1970 werden an dere kleuren draad ge bruikt. Rood komt over een met wat nu de blauwe draad is en voert de spanning af. Groen is wat nu de bruine draad is en voert de spanning aan. Grijs is wat nu de groengele draad is, oftewel de aar- dedraad. Zwart is zwart gebleven en is de schakeldraad. 69, Zuiver 80, Alessi 53, Karlsson Ingrediënten 100 gr mosterd zaad 22 ml azijn (wit- tewijnazijn, dra gonazijn of wat u maar wilt) 1 tl specerij (bij voorbeeld kur kuma) 50 gr suiker (of honing) peper 1 tl zout In haar boek Home Made geeft tv-kok Yvette van Boven een makkelijk re cept voor basis mosterd, dat ik met liefde leen. Mosterd maken is niet moei lijk, als je een keu kenmachine hebt en ervoor zorgt dat je niet te diep inha leert wanneer het mosterdzaad staat te draaien. Laat het mosterdzaad weken in de azijn (dit kan variëren van een uur tot een nacht). Doe het ge weekte zaad in een keukenmachine, samen met het zout, peper en uw favoriete specerij (dit kan nootmus kaat, kervel, karwij- zaad, knoflookpoe der, curry, kurkuma of wat dan ook zijn) en suiker of honing. Laat dit een minuut of zes tot een kwartier draaien. Doe de mosterd in een pot en bewaar de pot in de koel kast (hoe langer u wacht, hoe beter de smaak). Maak met deze mosterd een soep en stuur uw recept naar binnenenbuiten@ persgroep.nl. Op mijn aanrecht staat een pot Doesburgsche mosterd, die ik onlangs kocht toen ik in het Hanze- stadje was voor een le zing. Tijdens een wande ling door het historische centrum stuitte ik op een chocolaterie die 'mosterd bonbons' verkocht. Martin Bril zou zeggen: het moet niet gekker worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 54