De beste mosterdsoep
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Inbouw of
opbouw?
Goed gejat
Oud huis?
6. Beton,
Van aal tot zult
4. Geel
5. Specht,
Verderop nam ik plaats
in Stadsbierhuys De
Waag, dat volgens het
Guinness Book of Records
het oudste nog actieve café
restaurant van Nederland is.
Als sinds 1478 worden daar
magen gevuld (dus nog voor
Amerika werd ontdekt door
de Europeanen).
Buiten stond een bord dat
mijn aandacht trok. 'Overall
winnaar van de Doesburgse
mosterdsoepwedstrijd'. Er is
veel waar ik geen weet van
heb: dit jaar werd in Does
burg voor de negentiende
keer op rij gestreden om de
titel 'beste mosterdsoep van
het jaar'. Ik geef toe: ze ma
ken een puike mosterdsoep
bij De Waag.
AAN DE SLAG
Soup'. 'Potage a la moutarde
fagon Hollandaise'.
Om een écht goede uni
versele mosterdsoep te ma
ken heb ik er meer nodig.
Maakt u weieens mosterd
soep? Mail uw recept naar
binnenenbuiten@
persgroep.nl. Uit alle be
schikbare mosterdsoepre
cepten zal ik de 'universele
mosterdsoep' destilleren,
die hopelijk moeiteloos zou
moeten kunnen concurre
ren met de inzendingen van
de jaarlijkse mosterdsoep
wedstrijd in Doesburg. Ik
hoop stiekem op een uitno
diging om - met uw hulp -
aan dat evenement te mo
gen meedoen. Om in de
stemming te komen deze
week een recept om zelf
mosterd te maken.
Stier
Terug in mijn keuken be
dacht ik hoe ik zelf een
prijswinnende mosterdsoep
zou kunnen bereiden. Een
paar jaar geleden heb ik ge
haktballen bereid volgens
een verschijnsel dat 'the
wisdom of crowds' heet. Als
aan duizend mensen wordt
gevraagd te schatten hoe
veel een stier weegt zal het
gemiddelde antwoord dicht
in buurt van het werkelijke
gewicht liggen. Van veel
verschillende gehaktbalre
cepten heb ik de ingrediën
ten geturfd en daarna een
gemiddelde bepaald voor
een 'universele gehaktbal'. Is
een gemiddelde bal lekker
der dan die van de beste
kok?
Ik durf die competitie aan
(nog steeds word ik op straat
door onbekenden nageroe
pen dat mijn ballen hen be
vielen). Zou dit procédé ook
Uit al uw
recepten zal ik
de universele
mosterdsoep
destilleren
toepasbaar zijn op mosterd
soep, bedacht ik. En dus ben
ik verschillende recepten
voor mosterdsoep gaan ver
zamelen. Op internet en in
kookboeken vond ik er vele.
'Zachte mosterdsoep' (met
bieslook). 'Mieks mosterd
soep' (met witte wijn en
knoflook). 'Groninger mos
terdsoep' (met Groninger
metworst). 'Dutch Mustard
vrijdag 28 oktober 2016
GO
CW6ÖHRD
Bij een nieuw stopcon
tact of nieuwe
schakelaar kies je voor
opbouw of inbouw.
Opbouw steekt een flink
stuk uit de muur, inbouw
is vlak. Bij stopcontac
ten kun je ook nog
kiezen voor geaard.
Vooral als er vocht bij
kan komen kies je deze.
Maar dat heeft alleen
zin als je er ook echt
een groengele draad op
aansluit!
Maak foto's van de
oude situatie waar je
goed kunt zien waar de
zwarte, blauwe, bruine
en groengele draad in
zitten. Meestal kun je
de nieuwe op dezelfde
manier weer aansluiten.
Voor een stopcontact
heb je blauw en bruin.
Voor een lamp blauw en
zwart.
Voor 1970 werden an
dere kleuren draad ge
bruikt. Rood komt over
een met wat nu de
blauwe draad is en
voert de spanning af.
Groen is wat nu de
bruine draad is en voert
de spanning aan. Grijs is
wat nu de groengele
draad is, oftewel de aar-
dedraad. Zwart is zwart
gebleven en is de
schakeldraad.
69, Zuiver
80, Alessi
53, Karlsson
Ingrediënten
100 gr mosterd
zaad
22 ml azijn (wit-
tewijnazijn, dra
gonazijn of wat u
maar wilt)
1 tl specerij (bij
voorbeeld kur
kuma)
50 gr suiker (of
honing)
peper
1 tl zout
In haar boek Home
Made geeft tv-kok
Yvette van Boven
een makkelijk re
cept voor basis
mosterd, dat ik met
liefde leen. Mosterd
maken is niet moei
lijk, als je een keu
kenmachine hebt
en ervoor zorgt dat
je niet te diep inha
leert wanneer het
mosterdzaad staat
te draaien. Laat het
mosterdzaad
weken in de azijn
(dit kan variëren
van een uur tot een
nacht). Doe het ge
weekte zaad in een
keukenmachine,
samen met het
zout, peper en uw
favoriete specerij
(dit kan nootmus
kaat, kervel, karwij-
zaad, knoflookpoe
der, curry, kurkuma
of wat dan ook zijn)
en suiker of honing.
Laat dit een minuut
of zes tot een
kwartier draaien.
Doe de mosterd in
een pot en bewaar
de pot in de koel
kast (hoe langer u
wacht, hoe beter
de smaak). Maak
met deze mosterd
een soep en stuur
uw recept naar
binnenenbuiten@
persgroep.nl.
Op mijn aanrecht staat
een pot Doesburgsche
mosterd, die ik onlangs
kocht toen ik in het Hanze-
stadje was voor een le
zing. Tijdens een wande
ling door het historische
centrum stuitte ik op een
chocolaterie die 'mosterd
bonbons' verkocht. Martin
Bril zou zeggen: het moet
niet gekker worden.