Zuurkool bacchanaal op z'n Frans 8 Anthonie van den Buuse (60) is ambtenaar, maar ook een van de beste 'fingerpickers' op de akoestische gitaar. Zijn tweede cd, 'Sacramental journey', presenteert hij vrijdag in De Drvkkery. Gitaar „Ik was vroeger een talent met trom melstokken. Tot mijn 14e was ik lid van Ons Genoegen en de Delta Band. Toen ontdekte ik de popmuziek. Dat was in nog de goede oude Wood stock periode. Wij woonden in een flat in Vlissingen, dus drummen was lastig. Toen mijn jongere broer een gitaar kreeg, ben ik dat ook gaan pro beren. Mijn aandacht verschoof, want je kon hier echt muziek mee maken: diverse sferen creëren, emo ties mee uiten en oproepen. Ik heb een tijd elektrisch gespeeld, onder meer in de groep van John Caljouw. Later ontmoette ik Gert de Meijer. Dat is een van mijn grote voorbeel den geworden. Door hem ben ik be smet geraakt met het akoestisch gi taarvirus. Andere inspiratiebronnen zijn onder meer de Frans-Algerijnse gitarist Pierre Bensusan, Ry Cooder en Stephen Stills. Stills haal ik er zo uit. Van hem heb ik een techniek ge adopteerd die heel weinig door ande ren gebruikt wordt. Toch denk ik nog vaak in ritmes. Dat hoor je in mijn spel, met open stemming en finger- picking, goed terug. Een basis leggen onder een melodie Gitaar en Zeeland „In Zeeland mis ik wel de verbon denheid. Je kunt elkaar bewust op zoeken, maar er is geen sprake van een smeltkroes, zoals ik onlangs in Amsterdam ervaarde. Het is hier goed toeven wat betreft rust, maar ik mis contacten, interacties en elkaar inspireren. Het landschap inspireert wel. Zo heb ik een tijdje op een boer derij gewoond. Het nummer Buz zards above cornfields is daar een di rect gevolg van. En Song for Stevie, over een overleden paard. Dan komt de filosoof in mij naar boven." Filosoof „Filosofie is mijn grootste passie. Met name Albert Camus spreekt me aan. Wij woonden in een flat in Vlissingen, dus drummen was lastig Daarom ben ik dat ook gaan stude ren. Ik kan gitaarspelen daarvan niet los zien. Door het spelen komt iets naar boven, komt iets tot stand. Ik vertaal existentiële zaken in mu ziek." Professioneel muzikant „Professioneel muzikant worden. Nu nog? Een aantal dingen weerhouden me. Je moet commerciëler gaan den ken, wellicht concessies doen. Lob byen ook. En voor mijn stijl is de in teresse al niet erg groot. Maar als ik slechts één mens gelukkig kan ma ken met mijn muziek of een compo- sitie, is die voor mij geslaagd. Muziek is een persoonlijke ontdekkingstocht. Je kunt er het leven van anderen mee verrijken. Emoties delen is toch prachtig! Al zou ik het wel leuk vinden als Steven Spielberg belt dat hij mijn filmmuziek waardeert, hoor." Nieuwe cd „De eersteling is zowat totstandgeko men als een opwelling. Over Sacra mental journey heb ik zo'n twee jaar gedaan. De verhaaltjes zijn rijper, de muziek doorleefder en ingetogener. Ik heb privé ook veel meegemaakt de laatste jaren. Dat heeft zijn weerslag op een aantal nummers. Sommige melodieën bestaan al jaren, maar ze zijn ontplooid en hebben een beteke nis of verbinding gekregen. Puzzel stukjes vallen ineens in elkaar. Zo hoorde ik in het titelnummer de klanken van een accordeon. Gastmu zikant Baby Dee Norris speelt dat op de cd. Die was erg onder de indruk van het nummer en dat hoor je in de presentatie. Qua geluid is er precies uitgekomen wat ik in mijn hoofd had. Verder speelt Eddy Telapary een belangrijke rol, met de invulling van de tweede gitaar op sommige nummers. Hij speelt die noten op de plek waar ze horen. Wat een supergi tarist is dat. Die is zo ondergewaar deerd, maar de bescheidenheid zelve". PUCK KOOKT KLASSIEKERS RECEPT Elzasser zuurkool donderdag 27 oktober 2016 P2 'In Zeeland mis ik wel de verbondenheid' Marius Roeting Anthonie van den Buuse Anthonie van den Buuse: „Filosofie is mijn grootste passie. Ik kan gitaarspelen daarvan niet los zien." foto ruben oreel Anthonie van den Buuse speelt op zaterdagmiddag 29 oktober in de Drvkkery aan de Markt in Middel burg. Daar zal hij de meeste num mers van de laatste cd Sacramental journey presenteren. Eddy Telapary zal hem bij een aantal nummers be geleiden. Het optreden begint om 15.30 uur. Hutspot, babi pangang of coq au vin. Het zijn klassiekers die niet van het menu te slaan zijn. Culinair journalist Puck Kerkhoven scherpt de recepten aan, om uit te knip pen en lek ker vaak thuis te maken. Vandaag: choucroute. Choucroute garnie noem je zo'n over vloedig met var kensvlees overladen, in witte wijn gestoofde zuur koolschotel uit de Franse Elzas. Het culinaire erf goed mag er zijn: de gul heid van de Duitse keuken gemixt met de verfijnde Franse smaken en berei dingsmethodes. Deze klassieker is vooral in Parijs razend populair. Ik wijk iets af van het traditi onele recept: twee be langrijke ingrediënten komen niet uit de Elzas, maar gewoon uit La Hol- lande. Zuurkool uit de Kop van Noord-Holland, die is zo lekker knapperig en fris melkzurig, daar kan geen Franse tegenop. En in plaats van Franse saucis- ses kies ik voor echte Gel derse rookworst, com pleet met touwtje en lood jes, van de goede slager uiteraard. Lekker mals, super sappig, licht rokerig. Aardappels worden er niet doorheen gestampt, maar apart erbij geserveerd. Je kunt deze zuurkool rustig drie uur boterzacht laten sudderen in een lauw warme oven, maar na 45 minuten vind ik hem per fect. In de Elzas geldt: hoe meer vlees hoe beter. Vaak vind je er ook var kensknie, karbonades en lange knakworsten op. Ingrediënten voor 4 a 5 personen 1 kilo zuurkool; 1 kilo iets kruimig kokende aardap pels, geschild; 3 el gan- zenvet of boter; 75 gr ontbijtspek in dikke plak ken; 1 grote ui, gesnip perd; 2 tenen knoflook, gehakt; 3 dl witte wijn (milde riesling); 10 jene verbessen; 10 gekneusde peperkorrels; 2 laurier blaadjes; 150 gr zuur- koolspek; 1 verse Gel derse rookworst; 2 plak ken casselerrib; 1 tl tijm; 8 korianderzaadjes, ge plet; zout Bereiding Spoel zuurkool in ver giet af met koud water. Smelt boter of ganzen- vet in grote braadpan, voeg spekplakken toe en bak 5 min. i Voeg uisnippers toe, bak glazig. Voeg knof look toe, wijn en even veel water, laurierblad, peper, koriander en je neverbessen. Leg zuurkool en casse lerrib erop, laat 45 min. zacht stoven met dek sel schuin op pan. Kook aardappels in 20 min. in water met zout gaar. Laat worst in pan met net niet kokend water gaar worden, snij in stukken. 1 Schik zuurkool in mid den van decoratieve schaal, aardappelpar ten er omheen. Spek, casselerrib en worst er bovenop.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 58