Zuurkool
bacchanaal
op z'n Frans
8
Anthonie van den Buuse
(60) is ambtenaar, maar
ook een van de beste
'fingerpickers' op de
akoestische gitaar. Zijn
tweede cd, 'Sacramental
journey', presenteert hij
vrijdag in De Drvkkery.
Gitaar
„Ik was vroeger een talent met trom
melstokken. Tot mijn 14e was ik lid
van Ons Genoegen en de Delta Band.
Toen ontdekte ik de popmuziek. Dat
was in nog de goede oude Wood
stock periode. Wij woonden in een
flat in Vlissingen, dus drummen was
lastig. Toen mijn jongere broer een
gitaar kreeg, ben ik dat ook gaan pro
beren. Mijn aandacht verschoof,
want je kon hier echt muziek mee
maken: diverse sferen creëren, emo
ties mee uiten en oproepen. Ik heb
een tijd elektrisch gespeeld, onder
meer in de groep van John Caljouw.
Later ontmoette ik Gert de Meijer.
Dat is een van mijn grote voorbeel
den geworden. Door hem ben ik be
smet geraakt met het akoestisch gi
taarvirus. Andere inspiratiebronnen
zijn onder meer de Frans-Algerijnse
gitarist Pierre Bensusan, Ry Cooder
en Stephen Stills. Stills haal ik er zo
uit. Van hem heb ik een techniek ge
adopteerd die heel weinig door ande
ren gebruikt wordt. Toch denk ik nog
vaak in ritmes. Dat hoor je in mijn
spel, met open stemming en finger-
picking, goed terug. Een basis leggen
onder een melodie
Gitaar en Zeeland
„In Zeeland mis ik wel de verbon
denheid. Je kunt elkaar bewust op
zoeken, maar er is geen sprake van
een smeltkroes, zoals ik onlangs in
Amsterdam ervaarde. Het is hier
goed toeven wat betreft rust, maar ik
mis contacten, interacties en elkaar
inspireren. Het landschap inspireert
wel. Zo heb ik een tijdje op een boer
derij gewoond. Het nummer Buz
zards above cornfields is daar een di
rect gevolg van. En Song for Stevie,
over een overleden paard. Dan komt
de filosoof in mij naar boven."
Filosoof
„Filosofie is mijn grootste passie. Met
name Albert Camus spreekt me aan.
Wij woonden
in een flat in
Vlissingen, dus
drummen was
lastig
Daarom ben ik dat ook gaan stude
ren. Ik kan gitaarspelen daarvan niet
los zien. Door het spelen komt iets
naar boven, komt iets tot stand. Ik
vertaal existentiële zaken in mu
ziek."
Professioneel muzikant
„Professioneel muzikant worden. Nu
nog? Een aantal dingen weerhouden
me. Je moet commerciëler gaan den
ken, wellicht concessies doen. Lob
byen ook. En voor mijn stijl is de in
teresse al niet erg groot. Maar als ik
slechts één mens gelukkig kan ma
ken met mijn muziek of een compo-
sitie, is die voor mij geslaagd. Muziek
is een persoonlijke ontdekkingstocht.
Je kunt er het leven van anderen mee
verrijken. Emoties delen is toch
prachtig! Al zou ik het wel leuk
vinden als Steven Spielberg belt dat
hij mijn filmmuziek waardeert,
hoor."
Nieuwe cd
„De eersteling is zowat totstandgeko
men als een opwelling. Over Sacra
mental journey heb ik zo'n twee jaar
gedaan. De verhaaltjes zijn rijper, de
muziek doorleefder en ingetogener.
Ik heb privé ook veel meegemaakt de
laatste jaren. Dat heeft zijn weerslag
op een aantal nummers. Sommige
melodieën bestaan al jaren, maar ze
zijn ontplooid en hebben een beteke
nis of verbinding gekregen. Puzzel
stukjes vallen ineens in elkaar. Zo
hoorde ik in het titelnummer de
klanken van een accordeon. Gastmu
zikant Baby Dee Norris speelt dat op
de cd. Die was erg onder de indruk
van het nummer en dat hoor je in de
presentatie. Qua geluid is er precies
uitgekomen wat ik in mijn hoofd
had. Verder speelt Eddy Telapary
een belangrijke rol, met de invulling
van de tweede gitaar op sommige
nummers. Hij speelt die noten op de
plek waar ze horen. Wat een supergi
tarist is dat. Die is zo ondergewaar
deerd, maar de bescheidenheid
zelve".
PUCK KOOKT KLASSIEKERS
RECEPT
Elzasser zuurkool
donderdag 27 oktober 2016
P2
'In Zeeland mis ik wel
de verbondenheid'
Marius Roeting
Anthonie van den
Buuse
Anthonie van den Buuse:
„Filosofie is mijn grootste passie.
Ik kan gitaarspelen daarvan niet
los zien." foto ruben oreel
Anthonie van den Buuse speelt op
zaterdagmiddag 29 oktober in de
Drvkkery aan de Markt in Middel
burg. Daar zal hij de meeste num
mers van de laatste cd Sacramental
journey presenteren. Eddy Telapary
zal hem bij een aantal nummers be
geleiden. Het optreden begint om
15.30 uur.
Hutspot, babi pangang of coq au
vin. Het zijn klassiekers die niet
van het menu te slaan zijn.
Culinair journalist Puck
Kerkhoven scherpt
de recepten aan, om
uit te knip
pen en lek
ker vaak
thuis te
maken.
Vandaag:
choucroute.
Choucroute garnie
noem je zo'n over
vloedig met var
kensvlees overladen, in
witte wijn gestoofde zuur
koolschotel uit de Franse
Elzas. Het culinaire erf
goed mag er zijn: de gul
heid van de Duitse keuken
gemixt met de verfijnde
Franse smaken en berei
dingsmethodes.
Deze klassieker is vooral
in Parijs razend populair. Ik
wijk iets af van het traditi
onele recept: twee be
langrijke ingrediënten
komen niet uit de Elzas,
maar gewoon uit La Hol-
lande. Zuurkool uit de Kop
van Noord-Holland, die is
zo lekker knapperig en fris
melkzurig, daar kan geen
Franse tegenop. En in
plaats van Franse saucis-
ses kies ik voor echte Gel
derse rookworst, com
pleet met touwtje en lood
jes, van de goede slager
uiteraard. Lekker mals,
super sappig, licht rokerig.
Aardappels worden er niet
doorheen gestampt, maar
apart erbij geserveerd. Je
kunt deze zuurkool rustig
drie uur boterzacht laten
sudderen in een lauw
warme oven, maar na 45
minuten vind ik hem per
fect.
In de Elzas geldt: hoe
meer vlees hoe beter.
Vaak vind je er ook var
kensknie, karbonades en
lange knakworsten op.
Ingrediënten
voor 4 a 5 personen
1 kilo zuurkool; 1 kilo iets
kruimig kokende aardap
pels, geschild; 3 el gan-
zenvet of boter; 75 gr
ontbijtspek in dikke plak
ken; 1 grote ui, gesnip
perd; 2 tenen knoflook,
gehakt; 3 dl witte wijn
(milde riesling); 10 jene
verbessen; 10 gekneusde
peperkorrels; 2 laurier
blaadjes; 150 gr zuur-
koolspek; 1 verse Gel
derse rookworst; 2 plak
ken casselerrib; 1 tl tijm;
8 korianderzaadjes, ge
plet; zout
Bereiding
Spoel zuurkool in ver
giet af met koud water.
Smelt boter of ganzen-
vet in grote braadpan,
voeg spekplakken toe
en bak 5 min.
i Voeg uisnippers toe,
bak glazig. Voeg knof
look toe, wijn en even
veel water, laurierblad,
peper, koriander en je
neverbessen.
Leg zuurkool en casse
lerrib erop, laat 45 min.
zacht stoven met dek
sel schuin op pan.
Kook aardappels in 20
min. in water met zout
gaar. Laat worst in pan
met net niet kokend
water gaar worden, snij
in stukken.
1 Schik zuurkool in mid
den van decoratieve
schaal, aardappelpar
ten er omheen. Spek,
casselerrib en worst er
bovenop.