'Een beetje een snob is-ie wel. Een culi-snob' #MIJNCRUISE DIE VAN MIJ 'Ik schaamde me voor de macaronischotel, altijd dezelfde, die ik hem had voorgezet' Volgende week magazine 63 Na het artikel over cruisefans vorige week in het magazine, deelden onze lezers hun favoriete bootfoto met ons. Uw foto op deze pagina? Voor de komende weken vragen we om uw beelden van #pompoen en #ontbijt. Zet uw foto op onze Facebookpa- gina, tag op Instagram of mail naar fotomagazine@persgroep.nl. Tekst: Pam van der Veen Sanne (50): „Toen ik Peter Leerde kennen, wist ik amper hoe je een tosti moest bakken. Hij heeft mij leren koken én eten. De eerste keer dat ik bij hem thuis kwam, had hij een prachtige salade met eetbare bloemen voor me klaargemaakt. Ik wist niet wat ik zag. Fantastisch vond ik het, maar ik schaamde me ook een beetje voor de macaronischotel die ik hém had voorgezet; met spekjes en courgette, altijd dezelfde, het enige dat ik kon verzinnen. Nu, vijftien jaar verder, is mijn repertoire fors uitgebreid. Onder Peters bezielende leiding ben ik van een culinaire nitwit uitgegroeid tot een enthousiaste kookliefhebber. Donna Hay en Ottolenghi, ik volg ze op de voet, en ook taarten bak ik tegenwoordig voor de lol. Al blijf ik nog ver achter bij Peter, die zijn hand niet omdraait voor ingewikkeLde technieken als glaceren, sous-vide en fermenteren. Waar ik in de keuken toch altijd het liefst in mijn comfortzone blijf, stort hij zich graag op het experiment. Omdat het zijn hobby is, natuurlijk, maar óók om gasten te imponeren. Want een beetje een snob is-ie wel, Peter. Een culi-snob. Alleen voor ons gezin kookt hij al de sterren van de hemel, maar als er mensen komen eten, trekt hij echt alles uit de kast. Verse kazen van de groot handel, enorme vissen van de visjuwelier, exotische groenten van dat ene winkeltje aan de andere kant van de stad, een lamsschouder van de ambach telijke bio-boerderij - alleen het beste is goed genoeg, Best vermoeiend, vind ik soms. 'Kunnen we niet gewoon een kippetje roosteren?' zeg ik dan. Maar nee, dan moet het weer een of ander scharrellandhoen van de groene slager zijn, gevuld met salie, pancetta en citroen, die gepe keld en wel op de Big Green Egg gaat, de Rolls-Royce onder de barbecues. Dus de hele stad weer af op zoek naar de beste spullen, een klein fortuin uitgeven aan speciale ham van met eikels gevoerde varkens en stress als er geen haricots verts, maar alleen sperziebonen te koop zijn. Gedoe. Maar het resultaat is altijd de moeite waard, dat moet ik toegeven. Als Peter kookt, proef je liefde, aandacht en een hoop plezier. En dat is dus ook precies wat hij verwacht als hij zijn tweede hobby uitoefent: uit eten gaan. Terecht, daar niet van, maar de zoektocht naar het perfecte restaurant kan daardoor groteske vormen aan nemen. Waar we ook zijn, altijd is hij op jacht naar het hipste dan wel authentiekste. Gewoon even ergens binnenlopen om een vorkje te prikken? Ondenkbaar. Zelfs op het Franse platteland krijgt hij het nog voor elkaar om op internet eerst alle eettentjes in een straal van twintig kilometer te bekijken. Terwijl de kinderen en ik lang zaam maar zeker verhongeren voor de tent, raadpleegt hij food- bloggers en de online Michelingids tot hij overtuigd is. Met als gevolg dat we óók in de middle of fucking nowhere altijd lekker zitten te eten. En ik Peter toch maar weer eens uitbundig prijs om zijn gastronomische vasthoudendheid." Ook over die van jou vertellen? magazine@persgroep.nl @GERARDVANPUTTEN ©ELLYVANDERBLIEK lch»Cgm.mTTTT7«T|T;« «awagfjuUTt jiji adventure @PIETVANKAAM @LENTY @DICKYKLIJNSMIT @HANSJANSEN @PETERTJEVR WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 126