m
I
10
Poffen
Chocolade
Koken
Kastanjebier
Wild
of tam?
HERFST MULTIFUNCTIONELE NOOT
De herfst is niet alleen het seizoen
van griepaanvallen en bockbier, maar
ook dat van de kastanje. Nog altijd
ondergewaardeerd, maar steeds
multifunctioneler: de noot duikt
op in gerechten, dranken en
cosmeticaproducten.
Na zon, zee, aardbeien en
gin-tonic komen de
griepaanvallen en
bockbiertjes van de
herfst. Een seizoen dat
ook het jaargetijde is van de kas
tanje. En dan vooral dat van de ca-
stanea sativa, ofwel: de tamme kas
tanje.
In Zuid-Europa al decennialang
een populaire noot die in super
markten en in de winkelstraten, op
de roosters van kastanjepoffers,
volop verkrijgbaar is. Hier is het een
delicatesse die mondjesmaat wordt
genuttigd.
Ten onrechte, vindt Arno van der
Kruis van boomgaard Bellefleur bij Res-
sen. Hij raakte zo onder de indruk van de
loofboom dat hij twintig jaar geleden vier
exemplaren bestelde bij het privékwekerijtje
van een baron. Sindsdien oogst hij elk najaar 200
kilo kastanjes. Van der Kruis: „Ze zijn rijk aan vita
mine C en vet-arm en combineren met hun
warme smaak goed bij wild, spruitjes, puree en
chocolade. Maar ook gekookt of geroosterd met
wat boter en zout zijn ze heerlijk."
Bovendien is het samen zoeken naar kastanjes
volgens Van der Kruis 'goed voor het ultieme
herfstgevoel'.
zaterdag 22 oktober 2016
PZ
Rapen maar, want de
kas tan j e kan óveral in
Annemart van Rhee
Op veel straathoeken in
New York, Parijs en Lon
den staat een kastanjepof
fer. Hier vind je hem op een
enkel foodtruckfestival. Ook
in te huren voor feesten en
partijen. Voor wie zelf wil
poffen: maak inkepingen in
de schil en
rooster ze 15
tot 20 minuten
op de barbe
cue, of in een
speciale pan
op het fornuis.
TAMME KASTANJES
minuten is de
kooktijd van een
kilo kastanjes
om een puree te
maken. Stamp
ze fijn met room
en boter en voeg
een halve liter
melk toe.
Komende week in
de schappen van de
Rotterdamse Bonte
Koe Chocolade: vier
kante bonbons met
kastanjevulling. Cho
colatier Connor Klein:
„Na de frisse zo
merse smaken van
aardbeien en bos
bessen kiezen we nu
voor een ganache
van melkchocolade in
combinatie met ge
pofte kastanjepuree.
Donker, troostend en
vol van smaak. En
door de soepele tex
tuur makkelijk te be
reiden."
De grotere supermarkten
bieden ze sinds kort online
aan, maar ook op Markt
plaats zijn ze te vinden. In
de aanbieding: zakjes van
500 gram tot partijen van
300 kilo. Daarbij is er een
handel in kastanjepuree,
-pasta, -shampoo, -zeep en
-rijst en geconserveerde
exemplaren. Meel is ook
verkrijgbaar. Al in de Mid
deleeuwen bakten Italianen
cakes van: 175 gram
kastanjemeel, 30
milliliter olijfolie,
250 ml water,
zout, rozijnen, ro
zemarijn en pijn
boompitten.
Halfuur in de oven
180 graden.
jaar duurt het
ongeveer voor
dat een gemid
delde kastanje
boom voor het
eerst noten pro
duceert. De
oogst kan oplo
pen tot meer
dan 50 kilo per
seizoen.
Kasteel Aerwinkel in Pos-
terholt brouwde dit jaar
het eerste Limburgse
kastanjebier. Een amber
kleurige, hooggistende
drank met een alcohol
percentage van 7,8 pro
cent. Bedenker Petra
de Haas: „We wilden
een apart bier met
een herfstsmaak.
Van 5 kilo kas
tanjes brouwen
we tientallen li
ters die we op
smaak bren
gen door ho
ning toe te
voegen. An
ders was het
wel een heel
straf biertje
geworden."
Kastanjes zelf rapen
kan natuurlijk ook.
Maar: let dan goed op
of je met wilde of
tamme kastanjes te
maken hebt. De wilde
variant - ook wel
paardenkastanje ge
noemd - is giftig. Niet
dodelijk, maar gezond
is anders. Volgens
kastanjekenner Van
der Kruis is deze noot
makkelijk te spotten:
diep donkerbruin, kei
hard, met een bolster
met enkele stekels.
De kleinere tamme
kastanje zit verborgen
in een lichtgroen
zachter omhulsel vol
vervaarlijke doornen.
De vrucht is ronder en
regelmatiger van
vorm dan de paarden
kastanje, en zo hard
dat je de noot nauwe
lijks kan schillen.
Zelf tamme kastanjes
scoren? Kijk op
Wildplukwijzer.nl
voor locaties overal in
het land.