m I 10 Poffen Chocolade Koken Kastanjebier Wild of tam? HERFST MULTIFUNCTIONELE NOOT De herfst is niet alleen het seizoen van griepaanvallen en bockbier, maar ook dat van de kastanje. Nog altijd ondergewaardeerd, maar steeds multifunctioneler: de noot duikt op in gerechten, dranken en cosmeticaproducten. Na zon, zee, aardbeien en gin-tonic komen de griepaanvallen en bockbiertjes van de herfst. Een seizoen dat ook het jaargetijde is van de kas tanje. En dan vooral dat van de ca- stanea sativa, ofwel: de tamme kas tanje. In Zuid-Europa al decennialang een populaire noot die in super markten en in de winkelstraten, op de roosters van kastanjepoffers, volop verkrijgbaar is. Hier is het een delicatesse die mondjesmaat wordt genuttigd. Ten onrechte, vindt Arno van der Kruis van boomgaard Bellefleur bij Res- sen. Hij raakte zo onder de indruk van de loofboom dat hij twintig jaar geleden vier exemplaren bestelde bij het privékwekerijtje van een baron. Sindsdien oogst hij elk najaar 200 kilo kastanjes. Van der Kruis: „Ze zijn rijk aan vita mine C en vet-arm en combineren met hun warme smaak goed bij wild, spruitjes, puree en chocolade. Maar ook gekookt of geroosterd met wat boter en zout zijn ze heerlijk." Bovendien is het samen zoeken naar kastanjes volgens Van der Kruis 'goed voor het ultieme herfstgevoel'. zaterdag 22 oktober 2016 PZ Rapen maar, want de kas tan j e kan óveral in Annemart van Rhee Op veel straathoeken in New York, Parijs en Lon den staat een kastanjepof fer. Hier vind je hem op een enkel foodtruckfestival. Ook in te huren voor feesten en partijen. Voor wie zelf wil poffen: maak inkepingen in de schil en rooster ze 15 tot 20 minuten op de barbe cue, of in een speciale pan op het fornuis. TAMME KASTANJES minuten is de kooktijd van een kilo kastanjes om een puree te maken. Stamp ze fijn met room en boter en voeg een halve liter melk toe. Komende week in de schappen van de Rotterdamse Bonte Koe Chocolade: vier kante bonbons met kastanjevulling. Cho colatier Connor Klein: „Na de frisse zo merse smaken van aardbeien en bos bessen kiezen we nu voor een ganache van melkchocolade in combinatie met ge pofte kastanjepuree. Donker, troostend en vol van smaak. En door de soepele tex tuur makkelijk te be reiden." De grotere supermarkten bieden ze sinds kort online aan, maar ook op Markt plaats zijn ze te vinden. In de aanbieding: zakjes van 500 gram tot partijen van 300 kilo. Daarbij is er een handel in kastanjepuree, -pasta, -shampoo, -zeep en -rijst en geconserveerde exemplaren. Meel is ook verkrijgbaar. Al in de Mid deleeuwen bakten Italianen cakes van: 175 gram kastanjemeel, 30 milliliter olijfolie, 250 ml water, zout, rozijnen, ro zemarijn en pijn boompitten. Halfuur in de oven 180 graden. jaar duurt het ongeveer voor dat een gemid delde kastanje boom voor het eerst noten pro duceert. De oogst kan oplo pen tot meer dan 50 kilo per seizoen. Kasteel Aerwinkel in Pos- terholt brouwde dit jaar het eerste Limburgse kastanjebier. Een amber kleurige, hooggistende drank met een alcohol percentage van 7,8 pro cent. Bedenker Petra de Haas: „We wilden een apart bier met een herfstsmaak. Van 5 kilo kas tanjes brouwen we tientallen li ters die we op smaak bren gen door ho ning toe te voegen. An ders was het wel een heel straf biertje geworden." Kastanjes zelf rapen kan natuurlijk ook. Maar: let dan goed op of je met wilde of tamme kastanjes te maken hebt. De wilde variant - ook wel paardenkastanje ge noemd - is giftig. Niet dodelijk, maar gezond is anders. Volgens kastanjekenner Van der Kruis is deze noot makkelijk te spotten: diep donkerbruin, kei hard, met een bolster met enkele stekels. De kleinere tamme kastanje zit verborgen in een lichtgroen zachter omhulsel vol vervaarlijke doornen. De vrucht is ronder en regelmatiger van vorm dan de paarden kastanje, en zo hard dat je de noot nauwe lijks kan schillen. Zelf tamme kastanjes scoren? Kijk op Wildplukwijzer.nl voor locaties overal in het land.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 11