Aan de slag Dirty Martini ldeel (30 ml) witte vermout 3 olijven vermout populair als mixdrankje in cocktails, met een ware ver- mouthype tot gevolg. De oude Italiaanse merken staan nog steeds fier overeind: Cocchi, Cinzano, Carpano Antica Formule (men zegt: het origineel) en Martini. Nu duikt Turijn weer op in deze rubriek, toch wel opvallend voor een stad waaraan een nogal industrieel imago kleeft. Ze maken daar, ik herhaal mezelf met reden, de beste hazel nootpasta, de bekende soepsten gels grissini torinese en de savoiardi, dikke lange vingers zonder welke tiramisu niet had bestaan. Van de omringende heuvels komen witte en zwarte truffels en zware beukwijnen als barolo en barbaresco. En alsof deze verwennerij al niet genoeg is, kent Turijn ook de hoogste chocoladedichtheid van Europa: nergens anders tref je zoveel chocolademakers per vierkante kilometer. Terug naar de ver mout. Met vermout kun je ook koken. Vlees met een zoete ver mout lakken is een leuke, rustge vende techniek om een makelijke korst te krijgen. Het trucje werkt het beste op blank vlees als var ken en kip, omdat dit vlees goed combineert met zoete smaken. Geniale mixjes Ik eindig dit stukje met een vraag. Is de perfecte cocktail met gin en vermout shaken of stirred Het antwoord geeft de Rotter damse bartender Arno van Eijmeren die vaak feesten en partijen voor mij opleukt met z'n geniale mixjes. Hij weet dat shaken de mix sneller verdunt. Volgens hem kun je een gin- vermout beter rustig roeren, to stir, zodat de etherische oliën van de gin de cocktail niet troebel maken. Bezoek z'n barretje Dr. in Rotjeknor en ervaar het zelf. Vlees met een zoete vermout lakken is een leuke, rustgevende techniek om een smakelijke korst te krijgen magazine 41 Ingrediënten 2 delen (60 ml) gin Bereiding Gebruik een met ijs gekoeld martini glas. Voor een stirred dirty martini gebruik je geen ijs, om de smaak zo puur mogelijk te houden. Toch liever shaken? Doe de vermout en gin in een beker met veel ijs en schud even krachtig. Doe 3 olijven aan een prikker. Schenk uit in het gekoelde glas. Tips De olijf is de smaak maker van deze cocktail. Gebruik je favoriete oLijfsoort en voeg ook een paar druppels olijf olie toe. Neem voor de eerste slok een olijf in je mond; goed voor de smaak en minder heftig om mee te beginnen. Bij het uitschenken van de cocktail komt de olie van de oLijven vrij en mengt zich met de ginvermout.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 104