Aan
de slag
Dirty Martini
ldeel (30 ml)
witte vermout
3 olijven
vermout populair als mixdrankje
in cocktails, met een ware ver-
mouthype tot gevolg. De oude
Italiaanse merken staan nog
steeds fier overeind: Cocchi,
Cinzano, Carpano Antica Formule
(men zegt: het origineel) en
Martini. Nu duikt Turijn weer
op in deze rubriek, toch wel
opvallend voor een stad waaraan
een nogal industrieel imago
kleeft. Ze maken daar, ik herhaal
mezelf met reden, de beste hazel
nootpasta, de bekende soepsten
gels grissini torinese en de
savoiardi, dikke lange vingers
zonder welke tiramisu niet had
bestaan. Van de omringende
heuvels komen witte en zwarte
truffels en zware beukwijnen als
barolo en barbaresco. En alsof
deze verwennerij al niet genoeg
is, kent Turijn ook de hoogste
chocoladedichtheid van Europa:
nergens anders tref je zoveel
chocolademakers per vierkante
kilometer. Terug naar de ver
mout. Met vermout kun je ook
koken. Vlees met een zoete ver
mout lakken is een leuke, rustge
vende techniek om een makelijke
korst te krijgen. Het trucje werkt
het beste op blank vlees als var
ken en kip, omdat dit vlees goed
combineert met zoete smaken.
Geniale mixjes
Ik eindig dit stukje met een
vraag. Is de perfecte cocktail met
gin en vermout shaken of stirred
Het antwoord geeft de Rotter
damse bartender Arno van
Eijmeren die vaak feesten en
partijen voor mij opleukt met z'n
geniale mixjes. Hij weet dat
shaken de mix sneller verdunt.
Volgens hem kun je een gin-
vermout beter rustig roeren,
to stir, zodat de etherische oliën
van de gin de cocktail niet troebel
maken. Bezoek z'n barretje Dr. in
Rotjeknor en ervaar het zelf.
Vlees met een
zoete vermout
lakken is een
leuke, rustgevende
techniek om een
smakelijke korst
te krijgen
magazine 41
Ingrediënten
2 delen (60 ml) gin
Bereiding
Gebruik een met ijs
gekoeld martini
glas.
Voor een stirred
dirty martini gebruik
je geen ijs, om de
smaak zo puur
mogelijk te houden.
Toch liever shaken?
Doe de vermout en
gin in een beker met
veel ijs en schud
even krachtig.
Doe 3 olijven aan
een prikker.
Schenk uit in het
gekoelde glas.
Tips
De olijf is de smaak
maker van deze
cocktail. Gebruik je
favoriete oLijfsoort
en voeg ook een
paar druppels olijf
olie toe.
Neem voor de eerste
slok een olijf in je
mond; goed voor de
smaak en minder
heftig om mee te
beginnen. Bij het
uitschenken van de
cocktail komt de olie
van de oLijven vrij en
mengt zich met de
ginvermout.