Vermout HERMAN DEN BLIJKER In navolging van gin wordt vermout nu gebruikt voor hippe cocktails. Puur kan ook. En wat te denken van een vlees gelakt met deze versterkte wijn? witte, rode, rosé, zoete, halfzoete, extra droge en amberkleurige vermouts. Ze komen op dit moment uit Spanje, uit Frankrijk, zoals de bekende vermouts Noilly Prat en Dolin, en uit Duitsland zoals de inmiddels hippe Belsazar. Die Duitsers hebben recht van spreken: het woord 'vermout' komt van het Duitse woord 'Wermut', het bitter- smakende kruid alsem waarmee wijnmakers al heel lang beroerde wijnen oppepten en oppeppen. Heilzaam De versterkte wijn werd aan de man gebracht als medicinaal drankje, vanwege de vermeende heilzame werking van de toe gevoegde kruiderij. Maar het waren de Italianen die vermout als eerste een rol als aperitief toedichtten, in de stad Turijn, ergens in de achttiende eeuw. Een eeuw later werd deze Hypes komen, hypes gaan. Maar, naar het laat aanzien, vermout blijft altijd bestaan. We groeien op dit moment weer naar een vermout- trendje toe. Want vermout (spreek uit: vermoet) is in steden als Barcelona dik in. Dus zal ons land ook wel overspoeld gaan worden door deze versterkte wijn. De bartenders met wie ik werk, zijn er al volop mee bezig. Die shakende meiden en jongens ontdekken dat je met vermout echt gave sappies kunt maken. Daarmee trekken ze twij felaars over de streep. Dat doen ze heel slim: ze spelen in op de ginhype en mengen een halfzoete vermout met gin en campari, de klassieker negroni. In de Spaanse vermuterias schenken ze vermout puur en in de mix op een manier waarbij dat hele James Bond shaken, not stirred gebeuren ver bleekt tot een paars-permanentje- ritueel. Wellicht denk je nu in middels: 'Barcelona, Spanje? Hola, wacht even, Den Blijker. Vermout is toch een Italiaans dingetje?' Dus niet, maar ook weer wel. Wijn op smaak brengen met kruiden, suiker, fruitschillen en weet ik veel wat allemaal nog meer, is een activiteit die in veel wijnlanden al eeuwen wordt uit geoefend. Want van lang niet alle wijndruiven kun je puike wijnen maken. Dus gingen ze destijds - en nog steeds - aan de slag met pure alcohol of een druivendistil- laat, rode of witte basiswijn en aromaten. Het resultaat zijn Die shakende meiden en jongens ontdekken dat je met vermout echt gave sappies kunt maken Shaken or stirred 40 zaterdag 22 oktober 2016

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 103