Vermout
HERMAN DEN BLIJKER
In navolging van gin wordt vermout
nu gebruikt voor hippe cocktails. Puur
kan ook. En wat te denken van een
vlees gelakt met deze versterkte wijn?
witte, rode, rosé, zoete, halfzoete,
extra droge en amberkleurige
vermouts. Ze komen op dit
moment uit Spanje, uit Frankrijk,
zoals de bekende vermouts Noilly
Prat en Dolin, en uit Duitsland
zoals de inmiddels hippe
Belsazar. Die Duitsers hebben
recht van spreken: het woord
'vermout' komt van het Duitse
woord 'Wermut', het bitter-
smakende kruid alsem waarmee
wijnmakers al heel lang beroerde
wijnen oppepten en oppeppen.
Heilzaam
De versterkte wijn werd aan de
man gebracht als medicinaal
drankje, vanwege de vermeende
heilzame werking van de toe
gevoegde kruiderij. Maar het
waren de Italianen die vermout
als eerste een rol als aperitief
toedichtten, in de stad Turijn,
ergens in de achttiende eeuw.
Een eeuw later werd deze
Hypes komen, hypes
gaan. Maar, naar het
laat aanzien, vermout
blijft altijd bestaan.
We groeien op dit
moment weer naar een vermout-
trendje toe. Want vermout
(spreek uit: vermoet) is in steden
als Barcelona dik in. Dus zal ons
land ook wel overspoeld gaan
worden door deze versterkte
wijn. De bartenders met wie
ik werk, zijn er al volop mee
bezig. Die shakende meiden en
jongens ontdekken dat je met
vermout echt gave sappies kunt
maken. Daarmee trekken ze twij
felaars over de streep. Dat doen
ze heel slim: ze spelen in op de
ginhype en mengen een halfzoete
vermout met gin en campari, de
klassieker negroni. In de Spaanse
vermuterias schenken ze vermout
puur en in de mix op een manier
waarbij dat hele James Bond
shaken, not stirred gebeuren ver
bleekt tot een paars-permanentje-
ritueel. Wellicht denk je nu in
middels: 'Barcelona, Spanje?
Hola, wacht even, Den Blijker.
Vermout is toch een Italiaans
dingetje?' Dus niet, maar ook
weer wel. Wijn op smaak brengen
met kruiden, suiker, fruitschillen
en weet ik veel wat allemaal nog
meer, is een activiteit die in veel
wijnlanden al eeuwen wordt uit
geoefend. Want van lang niet alle
wijndruiven kun je puike wijnen
maken. Dus gingen ze destijds -
en nog steeds - aan de slag met
pure alcohol of een druivendistil-
laat, rode of witte basiswijn en
aromaten. Het resultaat zijn
Die shakende meiden
en jongens ontdekken
dat je met vermout
echt gave sappies
kunt maken
Shaken
or
stirred
40 zaterdag 22 oktober 2016