Machtige
schotel
vol bonen
8
Van rock tot Nederpop:
het repertoire van Bas
Matthijsse is breed.
De zorgverlener uit
Heinkenszand staat
zaterdag met de band
van Marjon van Iwaarden
in Rilland.
Muziekcarrière
„De cornet was mijn eerste instru
ment, daarmee begon ik te spelen in
een brassband. Op mijn 15e ben ik
trompet gaan spelen bij de grote
funkband Crush. De bassist van die
band had een muziekwinkel in Mid
delburg. Toen ben ik overgestapt naar
basgitaar. Drieëntwintig jaar geleden
ging ik kijken bij het allereerste op
treden van de Zeeuwse rockband Ma
ntilla. Ik ontmoette daar de zanger.
Hij wist dat ik bassist was en vroeg of
ik zin had om mee te spelen. Met Ma
ntilla treed ik nu niet meer zo vaak
op, maar als we spelen, geniet ik daar
echt van.
Een aantal jaren geleden leerde ik
Marjon van Iwaarden kennen. Voor
dat we een relatie kregen, was Marjon
net begonnen met het schrijven van
Nederlandstalige nummers. Na ver
loop van tijd kwamen we tot de con
clusie dat er een liveband moest ko
men. Het is een ander genre dan dat
van Mantilla, maar het leek me een
leuke uitdaging."
Zeeuwse klei
„Toen we de band samenstelden,
kreeg Marjon het advies om de leden
buiten Zeeland te zoeken. Maar dat
was iets wat ze niet wilde; de band
moest geen samenraapsel worden
van schnabbelaars uit alle hoeken
Zeeuwse publiek stug is. Maar wij
hebben voor een uitverkochte zaal
met 'stugge Zeeuwen' gestaan. Dan
zouden we het in de rest van Neder
land toch helemaal moeten redden."
Videoclip
„We hebben net een nieuwe single
uitgebracht, getiteld Vrij. Voor de vo
rige single hebben we met de band
van Marjon een videoclip opgeno
men. De regisseur vroeg ons publiek
om hun mobieltje mee te nemen en
ons optreden te filmen. Met die beel
den is het echt een heel gave clip ge
worden. Daarnaast brengen we onze
singles bijna nooit meer uit op een
tastbare cd, ze zijn allemaal te
downloaden of verkrijgbaar op een
usb-stick."
Podium Reimerswaal
„Binnenkort staan we met de band
op Podium Reimerswaal in Rilland.
Dat is echt een uniek podium waar
van wij vinden dat het niet mag ver
dwijnen. Het vormt een mooie com
binatie van een podium dat zowel
voor muziek als theater kan worden
gebruikt, precies wat wij leuk vin
den. Onlangs ging de zaak daar bijna
over de kop. Toen hebben wij eige
naar Jacques Boonman toegezegd om
een keertje te komen optreden om
hem op die manier een hart onder de
riem te steken. Jacques heeft name
lijk ontzettend veel betekend voor de
Zeeuwse theater- en muziekwereld.
Het zou ontzettend jammer zijn als
zijn podium moet sluiten."
van Nederland. Het moesten mensen
zijn die hier uit de Zeeuwse klei zijn
getrokken. Zelfben ik een geboren en
getogen Middelburger, maar hier in
Heinkenszand bevalt het me ook
prima. Zolang ik de zilte Zeeuwse
lucht maar kan ruiken, voel ik me
thuis. Het strand is ook echt een van
mijn favoriete plekken. Weer of geen
weer; ik vind het heerlijk om lekker
op te warmen in een strandtent, na
dat we volledig zijn gezandstraald.
We vinden het ook belangrijk om
onze roots te laten terugkomen in
onze songteksten."
Dromen
„Mamilla vormt voor mij puur ple-
We vinden het
ook belangrijk
om onze
Zeeuwse roots
terug te laten
komen in onze
songteksten
zier. Het klinkt misschien vreemd,
maar we vormen samen een preten
tieloze club. We rocken gewoon voor
ons plezier. Bij de band van Marjon
ligt dat iets anders. Ook dan genieten
we van het muziek maken, maar te
gelijkertijd stellen we onszelf daarbij
wel doelen. Een hartstikke mooie
mijlpaal voor de band was onze ei
gen, uitverkochte, theatershow in de
Mythe vorig jaar. Natuurlijk dromen
we ervan om ook buiten Zeeland be
kend te worden, maar die stap blijft
lastig. Je moet dan doorbreken in een
soort kliekje van de Randstad. Ik ge
loof namelijk niet dat het publiek
daar anders is dan in Zeeland. Som
mige mensen zeggen weieens dat het
PUCK KOOKT KLASSIEKERS
RECEPT
Cassoulet met
eend
donderdag 20 oktober 2016
'Zolang ik de zilte lucht
ruik, voel ik me thuis'
Janneke Koster
Bas Matthijsse: „Een mooie mijl
paal was onze uitverkochte thea
tershow in de Mythe vorig jaar."
FOTO JOH AN VAN DER HEIJDEN
Nederlandstalig concert Marjon
van Iwaarden met Band, zaterdag
om 20.00 uur in Podium Reimers
waal in Rilland.
Hutspot, babi pangang of coq au
vin. Het zijn klassiekers die niet
van het menu te slaan zijn.
Culinair journalist Puck
Kerkhoven scherpt de
recepten aan,
om uit te
knippen en
lekker vaak
thuis te
maken.
Vandaag:
cassoulet.
Onze klassieker van
vandaag, cassou
let, staat in de top
10 van meest favoriete
Franse gerechten. De
streek waar deze mach
tige bonenschotel van
daan komt, ligt in het zuid
westen, tegen de Pyre
neeën. Drie eeuwenoude
steden beconcurreren el
kaar over de vraag wie de
meest authentieke cas
soulet maakt: Toulouse,
Carcassonne en Castel-
naudary. Naast witte
bonen, spekzwoerd en
saucisse de Toulouse
voegt de één er lams
vlees aan toe, de
ander patrijs of eend.
Ik ga heel praktisch
voor gekonfijte eend.
Die zit in zijn eigen vet in
blik of pot. Vroeger in ons
land moeilijk te krijgen,
maar nu in elke grote su
permarkt te koop, anders
zeker bij de poelier. Je
hebt dan meteen het vet
in huis, dat onmisbaar is in
een klassieke cassoulet.
Dat vet is de grote smaak
maker in deze schotel:
alles wordt erin gebakken.
Eenden- of ganzenvet
zorgt voor de kenmer
kende rijke smaak en dat
fluweelzachte mondge-
voel. Liever iets minder
dierlijke vetten? Vervang
de helft door neutrale
plantaardige olie. En voor
zichtig met zout, want die
eendenboutjes zijn al be
hoorlijk zout van zichzelf.
Ingrediënten
Voor 3 a 4 personen:
4 gekonfijte eendenbout
jes met eendenvet, in blik
of pot; 2 grote uien in
halve ringen; 2 tenen
knoflook, gepeld en ge
plet; 100 gr ontbijtspek
of pancetta in stukjes; 3
varkensbraadworstjes;
800 gr voorgegaarde
witte bonen (uitlekge
wicht 530 gr) uit blik of
pot; 400 gr tomatenblok-
jes met sap; 1 tl tomaten
puree; 3 takjes verse
tijm; 2 laurierblaadjes;
zout en versgemalen
peper.
Bereiding
Warm oven voor op 150
graden.
Smelt in braadpan 3 el
eenden- of ganzenvet.
Bak uienringen, knof
look, spek en varkens
worstjes op rustig vuur.
Voeg uitgelekte witte
bonen, tomatenblokjes
en tomatenpuree, tijm
en laurier toe. Vermeng
met half kopje water,
breng aan de pruttel.
Breng op smaak met
peper en weinig zout.
Zet pan zonder deksel
in oven of giet bonen
schotel over in aarden-
werk ovenschotel. Laat
bonen hierin ca. 2 uur
zacht pruttelen. Oven
temperatuur zo nodig
bijstellen. Als boven
kant indroogt, door
breek met houten lepel
en roer even door.
i Leg 20 min. voor einde
kooktijd stukjes een
denbout er bovenop.
Zet geurende schaal
op tafel en uitscheppen
maar. Stukje stokbrood
erbij om die heerlijke
saus op te deppen.
Lekker met stevige
rode Roussillon.