Machtige schotel vol bonen 8 Van rock tot Nederpop: het repertoire van Bas Matthijsse is breed. De zorgverlener uit Heinkenszand staat zaterdag met de band van Marjon van Iwaarden in Rilland. Muziekcarrière „De cornet was mijn eerste instru ment, daarmee begon ik te spelen in een brassband. Op mijn 15e ben ik trompet gaan spelen bij de grote funkband Crush. De bassist van die band had een muziekwinkel in Mid delburg. Toen ben ik overgestapt naar basgitaar. Drieëntwintig jaar geleden ging ik kijken bij het allereerste op treden van de Zeeuwse rockband Ma ntilla. Ik ontmoette daar de zanger. Hij wist dat ik bassist was en vroeg of ik zin had om mee te spelen. Met Ma ntilla treed ik nu niet meer zo vaak op, maar als we spelen, geniet ik daar echt van. Een aantal jaren geleden leerde ik Marjon van Iwaarden kennen. Voor dat we een relatie kregen, was Marjon net begonnen met het schrijven van Nederlandstalige nummers. Na ver loop van tijd kwamen we tot de con clusie dat er een liveband moest ko men. Het is een ander genre dan dat van Mantilla, maar het leek me een leuke uitdaging." Zeeuwse klei „Toen we de band samenstelden, kreeg Marjon het advies om de leden buiten Zeeland te zoeken. Maar dat was iets wat ze niet wilde; de band moest geen samenraapsel worden van schnabbelaars uit alle hoeken Zeeuwse publiek stug is. Maar wij hebben voor een uitverkochte zaal met 'stugge Zeeuwen' gestaan. Dan zouden we het in de rest van Neder land toch helemaal moeten redden." Videoclip „We hebben net een nieuwe single uitgebracht, getiteld Vrij. Voor de vo rige single hebben we met de band van Marjon een videoclip opgeno men. De regisseur vroeg ons publiek om hun mobieltje mee te nemen en ons optreden te filmen. Met die beel den is het echt een heel gave clip ge worden. Daarnaast brengen we onze singles bijna nooit meer uit op een tastbare cd, ze zijn allemaal te downloaden of verkrijgbaar op een usb-stick." Podium Reimerswaal „Binnenkort staan we met de band op Podium Reimerswaal in Rilland. Dat is echt een uniek podium waar van wij vinden dat het niet mag ver dwijnen. Het vormt een mooie com binatie van een podium dat zowel voor muziek als theater kan worden gebruikt, precies wat wij leuk vin den. Onlangs ging de zaak daar bijna over de kop. Toen hebben wij eige naar Jacques Boonman toegezegd om een keertje te komen optreden om hem op die manier een hart onder de riem te steken. Jacques heeft name lijk ontzettend veel betekend voor de Zeeuwse theater- en muziekwereld. Het zou ontzettend jammer zijn als zijn podium moet sluiten." van Nederland. Het moesten mensen zijn die hier uit de Zeeuwse klei zijn getrokken. Zelfben ik een geboren en getogen Middelburger, maar hier in Heinkenszand bevalt het me ook prima. Zolang ik de zilte Zeeuwse lucht maar kan ruiken, voel ik me thuis. Het strand is ook echt een van mijn favoriete plekken. Weer of geen weer; ik vind het heerlijk om lekker op te warmen in een strandtent, na dat we volledig zijn gezandstraald. We vinden het ook belangrijk om onze roots te laten terugkomen in onze songteksten." Dromen „Mamilla vormt voor mij puur ple- We vinden het ook belangrijk om onze Zeeuwse roots terug te laten komen in onze songteksten zier. Het klinkt misschien vreemd, maar we vormen samen een preten tieloze club. We rocken gewoon voor ons plezier. Bij de band van Marjon ligt dat iets anders. Ook dan genieten we van het muziek maken, maar te gelijkertijd stellen we onszelf daarbij wel doelen. Een hartstikke mooie mijlpaal voor de band was onze ei gen, uitverkochte, theatershow in de Mythe vorig jaar. Natuurlijk dromen we ervan om ook buiten Zeeland be kend te worden, maar die stap blijft lastig. Je moet dan doorbreken in een soort kliekje van de Randstad. Ik ge loof namelijk niet dat het publiek daar anders is dan in Zeeland. Som mige mensen zeggen weieens dat het PUCK KOOKT KLASSIEKERS RECEPT Cassoulet met eend donderdag 20 oktober 2016 'Zolang ik de zilte lucht ruik, voel ik me thuis' Janneke Koster Bas Matthijsse: „Een mooie mijl paal was onze uitverkochte thea tershow in de Mythe vorig jaar." FOTO JOH AN VAN DER HEIJDEN Nederlandstalig concert Marjon van Iwaarden met Band, zaterdag om 20.00 uur in Podium Reimers waal in Rilland. Hutspot, babi pangang of coq au vin. Het zijn klassiekers die niet van het menu te slaan zijn. Culinair journalist Puck Kerkhoven scherpt de recepten aan, om uit te knippen en lekker vaak thuis te maken. Vandaag: cassoulet. Onze klassieker van vandaag, cassou let, staat in de top 10 van meest favoriete Franse gerechten. De streek waar deze mach tige bonenschotel van daan komt, ligt in het zuid westen, tegen de Pyre neeën. Drie eeuwenoude steden beconcurreren el kaar over de vraag wie de meest authentieke cas soulet maakt: Toulouse, Carcassonne en Castel- naudary. Naast witte bonen, spekzwoerd en saucisse de Toulouse voegt de één er lams vlees aan toe, de ander patrijs of eend. Ik ga heel praktisch voor gekonfijte eend. Die zit in zijn eigen vet in blik of pot. Vroeger in ons land moeilijk te krijgen, maar nu in elke grote su permarkt te koop, anders zeker bij de poelier. Je hebt dan meteen het vet in huis, dat onmisbaar is in een klassieke cassoulet. Dat vet is de grote smaak maker in deze schotel: alles wordt erin gebakken. Eenden- of ganzenvet zorgt voor de kenmer kende rijke smaak en dat fluweelzachte mondge- voel. Liever iets minder dierlijke vetten? Vervang de helft door neutrale plantaardige olie. En voor zichtig met zout, want die eendenboutjes zijn al be hoorlijk zout van zichzelf. Ingrediënten Voor 3 a 4 personen: 4 gekonfijte eendenbout jes met eendenvet, in blik of pot; 2 grote uien in halve ringen; 2 tenen knoflook, gepeld en ge plet; 100 gr ontbijtspek of pancetta in stukjes; 3 varkensbraadworstjes; 800 gr voorgegaarde witte bonen (uitlekge wicht 530 gr) uit blik of pot; 400 gr tomatenblok- jes met sap; 1 tl tomaten puree; 3 takjes verse tijm; 2 laurierblaadjes; zout en versgemalen peper. Bereiding Warm oven voor op 150 graden. Smelt in braadpan 3 el eenden- of ganzenvet. Bak uienringen, knof look, spek en varkens worstjes op rustig vuur. Voeg uitgelekte witte bonen, tomatenblokjes en tomatenpuree, tijm en laurier toe. Vermeng met half kopje water, breng aan de pruttel. Breng op smaak met peper en weinig zout. Zet pan zonder deksel in oven of giet bonen schotel over in aarden- werk ovenschotel. Laat bonen hierin ca. 2 uur zacht pruttelen. Oven temperatuur zo nodig bijstellen. Als boven kant indroogt, door breek met houten lepel en roer even door. i Leg 20 min. voor einde kooktijd stukjes een denbout er bovenop. Zet geurende schaal op tafel en uitscheppen maar. Stukje stokbrood erbij om die heerlijke saus op te deppen. Lekker met stevige rode Roussillon.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 63