44 €500 €30 m 8 tv "v €100 WAT MAG'T KOSTEN? Wekelijks speurt de redactie op Marktplaats en Prikbord naar buitenkansjes. Deze week vonden we materialen om zelf wijn te maken. Het zijn restanten van een hobby die Bas Minderhoud (69) uit Terneuzen niet in de vingers kreeg. Twaalf jaar geleden stuitte Bas Minderhoud toevallig op een wijnclub in Hoek. Hij werd lid en stelde zichzelf ten doel smaak volle wijn te maken. „Dat is gelukt, maar lekker kan ik mijn brouwsels niet noemen", vertelt Minderhoud in alle eerlijkheid. Hij doet er zelfs een schepje bovenop. „De smaak was ronduit slecht. Waarschijnlijk ge bruikte ik verkeerde druiven, want ik voerde het proces uit volgens het boekje." Voor zijn eerste poging gebruikte hij druiven uit Zeeuws-Vlaanderen. „Ik kwam aan 15 liter vloeistof. Het rook niet slecht, maar bij het eerste slokje bleek het naar rotte druiven te smaken. Van mijn eerste productie heb ik nog een paar flessen in mijn kelder liggen die ik niet durf te ope nen. Theoretisch is het denkbaar dat de wijn lekkerder is geworden, maar ik waag het te betwijfelen." Eén van zijn volgende experimen- DE CONCURRENTIE ten van mislukte ook. Zijn streven om champagne te maken, eindigde in een natte kelder vol glas. Explosie „Om champagne in plaats van wijn te fabriceren, moet je extra suiker toevoegen. Op een nacht schrok ik wakker van een explosie. Waar schijnlijk had ik te veel suiker toege voegd, waardoor er een overschot aan koolzuur was ontstaan." Toch denkt Minderhoud dat het met de spullen die hij aanbiedt, moet lukken goede wijn te produceren. „Mijn tip: gebruik geen consumptie druiven, maar speciale wijndruiven. Ik heb flessen in mijn kelder liggen die ik niet durf te openen Ik denk dat het daar fout ging bij mij." Hij legt beknopt uit welke stappen je doorloopt bij het proces van wijn maken. „Je perst druiven tot een vloeistof. Dan gaat de vloeistof, af hankelijk van het soort wijn wel of niet met suiker, in een fermentatie- fles. Voor het fermentatieproces be gint, voeg je een klein beetje wijngist toe. Dan gaan de kurk en een speciaal waterslotje op de fles en na een paar weken vergisten de suikers naar alco hol en komt er koolzuur vrij. Na het afhevelen van de vloeistof onder de drablaag ben je klaar om te bottelen. Tot slot gebruik je een dichtheids- en alcoholgraadmeter." Behalve de meters biedt Minder houd zes grote mandflessen, een he vel, allerlei gisten, klaringsproducten en 100 lege wijnflessen aan. Door vele verbouwingswerkzaamheden bij zijn kinderen ontbreekt de tijd om zijn hobby voort te zetten. „Nog een voordeel: als ik alles verkoop, heb ik weer ruimte in mijn garage." €25 €135, Bruiloften en partijen, zak- en kleedgeld, goede doelen. Wat hebben we ervoor over? Deze week: een handtas Veronique Dellebeke (21) uit Middel burg: „Een handtas hoeft niet duur te zijn. In Italië kocht ik er ooit eentje voor 15 euro en daar had ik jaren plezier van. Mijn grootste uitdaging was het vinden van een handzame tas om mijn camera in mee te nemen. Ik volg een foto grafieoplei ding. Na lang zoeken vond ik een model waar al mijn apparatuur in past. Deze kostte zo'n 100 euro, maar ge middeld geef ik 50 euro uit aan een tas." Marijke Gra- vemaker (54) uit Middel burg: „Ik heb veel handtassen. Voor elke gele genheid één. Voor een avondje uit, een fiets tochtje, een middagje naar een vriendin. Daar hoort steeds een an dere tas bij. De zwarte hand tas voor mijn werk kostte 300 euro en is een belang rijke, omdat ik die dagelijks gebruik. Mijn laptop past erin en tal van andere spul len. Ideaal. De limiet voor een handtas ligt op 500 euro." Kelly Reyn- ders (25) uit Middelburg: „Dure tassen koop ik bijna nooit. Voor speciale gele genheden maak ik een uitzondering. Nu heb ik een tas van de Primark bij me. Die kostte hooguit 5 euro. Het voordeel van een goed kope tas is dat je er niet zuinig mee hoeft te zijn. Mijn meeste tassen zijn zwart, groot en kos ten 30 euro. Zwart kleurt overal bij, zodat ik niet van tas hoef te wisselen." woensdag 19 oktober 2016 PZ M Wijn en cham pagne maken was niet zo'n succes. FOTO PETER NICOLAI 'Lekker zijn mijn brouwsels niet' Hans Puik Bas Minderhoud Object Artikelen om zelf wijn te maken Verkoper Bas Min derhoud (69) uit Terneuzen Prijs Gezien op Prikbord Com plete set om wijn te maken, €85, Almere (Markt plaats) rij* 2É Wijnmakers- artikelen, Hoornaar (Marktplaats) Alles om zelf wijn maken, €100, Zeewolde (Markt plaats)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50