44
€500
€30
m
8
tv "v
€100
WAT MAG'T KOSTEN?
Wekelijks speurt de redactie op Marktplaats en Prikbord naar buitenkansjes.
Deze week vonden we materialen om zelf wijn te maken. Het zijn restanten van
een hobby die Bas Minderhoud (69) uit Terneuzen niet in de vingers kreeg.
Twaalf jaar geleden stuitte Bas
Minderhoud toevallig op een
wijnclub in Hoek. Hij werd lid
en stelde zichzelf ten doel smaak
volle wijn te maken. „Dat is gelukt,
maar lekker kan ik mijn brouwsels
niet noemen", vertelt Minderhoud in
alle eerlijkheid. Hij doet er zelfs een
schepje bovenop. „De smaak was
ronduit slecht. Waarschijnlijk ge
bruikte ik verkeerde druiven, want ik
voerde het proces uit volgens het
boekje."
Voor zijn eerste poging gebruikte
hij druiven uit Zeeuws-Vlaanderen.
„Ik kwam aan 15 liter vloeistof. Het
rook niet slecht, maar bij het eerste
slokje bleek het naar rotte druiven te
smaken. Van mijn eerste productie
heb ik nog een paar flessen in mijn
kelder liggen die ik niet durf te ope
nen. Theoretisch is het denkbaar dat
de wijn lekkerder is geworden, maar
ik waag het te betwijfelen."
Eén van zijn volgende experimen-
DE CONCURRENTIE
ten van mislukte ook. Zijn streven
om champagne te maken, eindigde in
een natte kelder vol glas.
Explosie
„Om champagne in plaats van wijn
te fabriceren, moet je extra suiker
toevoegen. Op een nacht schrok ik
wakker van een explosie. Waar
schijnlijk had ik te veel suiker toege
voegd, waardoor er een overschot aan
koolzuur was ontstaan."
Toch denkt Minderhoud dat het
met de spullen die hij aanbiedt, moet
lukken goede wijn te produceren.
„Mijn tip: gebruik geen consumptie
druiven, maar speciale wijndruiven.
Ik heb flessen in mijn
kelder liggen die ik niet
durf te openen
Ik denk dat het daar fout ging bij
mij."
Hij legt beknopt uit welke stappen
je doorloopt bij het proces van wijn
maken. „Je perst druiven tot een
vloeistof. Dan gaat de vloeistof, af
hankelijk van het soort wijn wel of
niet met suiker, in een fermentatie-
fles. Voor het fermentatieproces be
gint, voeg je een klein beetje wijngist
toe. Dan gaan de kurk en een speciaal
waterslotje op de fles en na een paar
weken vergisten de suikers naar alco
hol en komt er koolzuur vrij. Na het
afhevelen van de vloeistof onder de
drablaag ben je klaar om te bottelen.
Tot slot gebruik je een dichtheids- en
alcoholgraadmeter."
Behalve de meters biedt Minder
houd zes grote mandflessen, een he
vel, allerlei gisten, klaringsproducten
en 100 lege wijnflessen aan. Door
vele verbouwingswerkzaamheden
bij zijn kinderen ontbreekt de tijd
om zijn hobby voort te zetten. „Nog
een voordeel: als ik alles verkoop, heb
ik weer ruimte in mijn garage."
€25
€135,
Bruiloften en partijen, zak- en
kleedgeld, goede doelen.
Wat hebben we ervoor over?
Deze week: een handtas
Veronique
Dellebeke (21)
uit Middel
burg:
„Een handtas
hoeft niet duur
te zijn. In Italië
kocht ik er ooit
eentje voor 15
euro en daar
had ik jaren
plezier van.
Mijn grootste
uitdaging was
het vinden van
een handzame
tas om mijn
camera in mee
te nemen. Ik
volg een foto
grafieoplei
ding. Na lang
zoeken vond ik
een model
waar al mijn
apparatuur in
past. Deze
kostte zo'n 100
euro, maar ge
middeld geef
ik 50 euro uit
aan een tas."
Marijke Gra-
vemaker (54)
uit Middel
burg:
„Ik heb veel
handtassen.
Voor elke gele
genheid één.
Voor een
avondje uit,
een fiets
tochtje, een
middagje naar
een vriendin.
Daar hoort
steeds een an
dere tas bij. De
zwarte hand
tas voor mijn
werk kostte
300 euro en is
een belang
rijke, omdat ik
die dagelijks
gebruik. Mijn
laptop past
erin en tal van
andere spul
len. Ideaal. De
limiet voor een
handtas ligt op
500 euro."
Kelly Reyn-
ders (25) uit
Middelburg:
„Dure tassen
koop ik bijna
nooit. Voor
speciale gele
genheden
maak ik een
uitzondering.
Nu heb ik een
tas van de
Primark bij me.
Die kostte
hooguit 5 euro.
Het voordeel
van een goed
kope tas is dat
je er niet zuinig
mee hoeft te
zijn. Mijn
meeste tassen
zijn zwart,
groot en kos
ten 30 euro.
Zwart kleurt
overal bij,
zodat ik niet
van tas hoef te
wisselen."
woensdag 19 oktober 2016
PZ
M Wijn en
cham
pagne
maken
was niet
zo'n
succes.
FOTO PETER
NICOLAI
'Lekker zijn mijn
brouwsels niet'
Hans Puik
Bas Minderhoud
Object
Artikelen
om zelf
wijn te
maken
Verkoper
Bas Min
derhoud
(69) uit
Terneuzen
Prijs
Gezien op
Prikbord
Com
plete set
om wijn
te maken,
€85,
Almere
(Markt
plaats)
rij* 2É
Wijnmakers-
artikelen,
Hoornaar
(Marktplaats)
Alles
om zelf
wijn
maken,
€100,
Zeewolde
(Markt
plaats)