Wijn van 6 euro is ook prima 44 9 1 4 Ketchup Hoeveel tomaten er in ketchup moeten zitten, is nergens vastgelegd. Vandaar, de verschillen tussen de merken onderling zijn groot. De één smaakt meer naar puree, de ander is zuur van smaak. i Mijn geld en ik „Van mijn ouders kreeg ik al op jonge leeftijd een eigen bankpas. Ik zat in groep 8 van de basisschool of net op de middelbare school. Ik was de eer ste in mijn klas die al kon internet- bankieren en zijn eigen bankreke ning checkte." „Voor zover ik weet hebben ze nooit gekeken waaraan ik mijn geld uitgaf. Ik kreeg de vrijheid om zelf te leren met financiën om te gaan." Ik was de eerste van mijn klas die al kon internetbankieren en zijn rekening checkte „Het gevaar op die leeftijd is dat je geld te gemakkelijk uitgeeft. Ik vond het leuk om anderen te trakteren. Mijn ouders adviseerden me op een gegeven moment hiermee te stoppen omdat ik niet inzag dat alle kleine be dragen samen opliepen tot een groot bedrag. Die raad heb ik opgevolgd." „Enerzijds een stukje vertrouwen. Aan de andere kant is het belangrijk dat je weet hoe de financiële wereld in elkaar steekt en daar kun je maar beter vroeg mee beginnen. Mensen van 18 jaar en ouder vragen soms aan mij: hoe werkt internetbankieren?" „Mijn opa is al ondernemer zolang ik me kan herinneren. Van hem leerde ik hoe leuk ondernemen kan zijn. Als jongen van 14 kocht ik tweedehands Apple-computers. Ik maakte het be sturingssysteem beter en verkocht ze met winst door. Per computer le verde me dat 100 tot 150 euro op. On dernemen zat er vroeg in." „Via een klasgenootje kwam ik in aanraking met de ZomerOnderne- mer. Dat is een cursus waarin je de fijne kneepjes leert van het opstarten van een bedrijf. Tijdens die periode richtte ik BaanApps op, een ont- werpbedrijf van apps. Op dit mo ment zit ik middenin de ontwikke ling van de app 'Concentrate!' waar mee ik de concentratie tijdens het studeren wil verbeteren." „Een app ontwikkelen is prijzig. Dat varieert van 2.000 tot 100.000 euro. Hoe meer functionaliteiten, hoe duurder. Mijn app gaat minstens 30.000 euro kosten en ik ben dras tisch op zoek naar een investeerder om een deel te bekostigen." „Miljardair hoefik niet te worden. Dan weet je niet wat je met al dat geld aan moet. Natuurlijk is het fijn geld te hebben, zodat je niet zuinig hoeft te leven. Als ik veel geld zou verdienen, lijkt het me mooi een deel aan goede doelen te besteden." „Doe slimme uitgaven, niet overdre ven duur en naar je eigen vermogen. Stel: je hebt 2.000 euro op je reke ning, dan is het niet slim om een lap top van 1200 euro te kopen. Dat is 60 procent van je vermogen. Dat noem ik geldverkwisting. Heb je op dat mo ment per se een laptop nodig, koop er één van 300 euro. Ik ben een wijnlief hebber en ik zie flessen van 50 euro voorbij komen. Wijn van 6 euro is ook prima, dus kies ik daarvoor. Mijn belangrijkste les is: besteed je geld verantwoord." Ineens wist Patrick Keizer het: ik word professioneel ketchupmaker. Als hobbykok maakte de Zeeuw altijd al zijn eigen ketchup, 'omdat hij de chemische troep uit de supermarktflessen niet te eten vond'. De zelfgemaakte ketchup - door een goede kennis gekscherend een opgevoerde versie van Heinz cu linair genoemd - viel bij anderen in de smaak. Iemand zei: 'Patrick, daar moet je wat mee doen'. In de zomer van 2013 zette hij zijn eerste flesjes ketchup op de bakfiets voor zijn huis, om te verkopen aan voorbijgangers. Zo is De Ketchupfabriek begonnen. Hij maakt gebruik van duurzaam geteelde, lokale producten. Het basis recept - trostomaten, rode ui, rode paprika, azijn, suiker, zout, kruiden en specerijen- is grotendeel geba seerd op het originele recept uit 1801, beschreven door Sandy Addison in The Sugar House Book. Hij maakt zo'n 12.000 flesjes per jaar in drie va rianten: de klassieke versie, Polder- ketchup (met pepers) en Mosterdket- chup. Keizer levert aan twaalf restau rants en zo'n zeventig winkels. Een dag per week crosst hij met zijn Ket- chupmobiel het land door om te le veren. Knijpflessen Het is al weer een tijdje geleden dat Keizer ketchup uit knijpflessen heeft geproefd. Waar hij op gaat letten? „Tomatenketchup moet naar tomaat smaken, simpel zat." Lineke Keizer is panellid nummer twee. Als vrouw van de ketchupma ker is ze een kritische ketchupeter ONS PANEL &$SSÉ 1 w geworden. Tomatenkweker Denny Snel maakt het panel compleet. De test wordt blind uitgevoerd; achterafhoren de testers welke mer ken ze hebben geproefd. Ze proeven de ketchup puur: dus zonder frites of op een tosti, maar gewoon op een le peltje. Tussendoor drinken ze water. De eerste ketchup komt van de Aldi. Terwijl Lineke en Denny op het punt staan een eerste hapje te ne men, blijft Patrick zitten, met de ar men over elkaar. „Ik durf niet", zegt hij met een lach. De ketchup glimt, zegt Lineke. Denny neemt de eerste hap. Hij kijkt er niet vrolijk bij. „Dit is tomatenpuree.Mag ik hier een onvoldoende voor geven?" Lineke proeft heel, heel in de verte tomaten. Patricks nieuwsgierigheid heeft ge wonnen, hij moet er ook aan geloven. „Wat Denny zegt: dit is tomatenpu- woensdag 19 oktober 2016 PZ Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag de 18-jarige Chilian Baan uit Vlissingen. Hij is vwo-leerling en heeft sinds deze zomer ook zijn eigen bedrijf: BaanApps. Hans Puik Wanneer kwam je bewust in aanra king met geld? Keken je ouders mee? —Chilian Baan Hoefden ze je niet bij te sturen? Wat was de reden van die financiële vrijheid tijdens je jeugd? Je begon al jong als ondernemer. En afgelopen zomer de grote stap genomen? Welke kosten komen er kijken bij de onderneming? Is rijk worden je doel? Wat is voor jou verstandig met geld omgaan? Miljar dair hoeft Chilian niet te worden. FOTO LEX DE MEESTER Kijk deze ketchup blijft hangen Jeroen Kreule I Ket chup testen doet het panel vanaf een lepeltje, zonder frites of tosti. FOTO JOYCE VAN BELKOM Patrick Keizer (47), grafisch vormgever, hobbykok en ket chupmaker in Graauw. Oprich ter van De Ketchupfabriek. Lineke Keizer (46), vrouw van de ketchupmaker. Roert niet in de pannen ketchup, maar helpt bijvoorbeeld met labelen. Denny Snel (39), tomatenteler in de Smitsschepoldervlak bij Terneuzen. Hij levert trostoma ten aan De Ketchupfabriek. iBaan/lppsl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 47