Wijn van 6 euro
is ook prima
44
9
1
4
Ketchup Hoeveel tomaten er in ketchup
moeten zitten, is nergens vastgelegd. Vandaar,
de verschillen tussen de merken onderling zijn
groot. De één smaakt meer naar puree, de
ander is zuur van smaak.
i
Mijn geld en ik
„Van mijn ouders kreeg ik al op jonge
leeftijd een eigen bankpas. Ik zat in
groep 8 van de basisschool of net op
de middelbare school. Ik was de eer
ste in mijn klas die al kon internet-
bankieren en zijn eigen bankreke
ning checkte."
„Voor zover ik weet hebben ze nooit
gekeken waaraan ik mijn geld uitgaf.
Ik kreeg de vrijheid om zelf te leren
met financiën om te gaan."
Ik was de eerste van
mijn klas die al kon
internetbankieren en
zijn rekening checkte
„Het gevaar op die leeftijd is dat je
geld te gemakkelijk uitgeeft. Ik vond
het leuk om anderen te trakteren.
Mijn ouders adviseerden me op een
gegeven moment hiermee te stoppen
omdat ik niet inzag dat alle kleine be
dragen samen opliepen tot een groot
bedrag. Die raad heb ik opgevolgd."
„Enerzijds een stukje vertrouwen.
Aan de andere kant is het belangrijk
dat je weet hoe de financiële wereld
in elkaar steekt en daar kun je maar
beter vroeg mee beginnen. Mensen
van 18 jaar en ouder vragen soms aan
mij: hoe werkt internetbankieren?"
„Mijn opa is al ondernemer zolang ik
me kan herinneren. Van hem leerde
ik hoe leuk ondernemen kan zijn. Als
jongen van 14 kocht ik tweedehands
Apple-computers. Ik maakte het be
sturingssysteem beter en verkocht ze
met winst door. Per computer le
verde me dat 100 tot 150 euro op. On
dernemen zat er vroeg in."
„Via een klasgenootje kwam ik in
aanraking met de ZomerOnderne-
mer. Dat is een cursus waarin je de
fijne kneepjes leert van het opstarten
van een bedrijf. Tijdens die periode
richtte ik BaanApps op, een ont-
werpbedrijf van apps. Op dit mo
ment zit ik middenin de ontwikke
ling van de app 'Concentrate!' waar
mee ik de concentratie tijdens het
studeren wil verbeteren."
„Een app ontwikkelen is prijzig. Dat
varieert van 2.000 tot 100.000 euro.
Hoe meer functionaliteiten, hoe
duurder. Mijn app gaat minstens
30.000 euro kosten en ik ben dras
tisch op zoek naar een investeerder
om een deel te bekostigen."
„Miljardair hoefik niet te worden.
Dan weet je niet wat je met al dat
geld aan moet. Natuurlijk is het fijn
geld te hebben, zodat je niet zuinig
hoeft te leven. Als ik veel geld zou
verdienen, lijkt het me mooi een deel
aan goede doelen te besteden."
„Doe slimme uitgaven, niet overdre
ven duur en naar je eigen vermogen.
Stel: je hebt 2.000 euro op je reke
ning, dan is het niet slim om een lap
top van 1200 euro te kopen. Dat is 60
procent van je vermogen. Dat noem
ik geldverkwisting. Heb je op dat mo
ment per se een laptop nodig, koop er
één van 300 euro. Ik ben een wijnlief
hebber en ik zie flessen van 50 euro
voorbij komen. Wijn van 6 euro is
ook prima, dus kies ik daarvoor. Mijn
belangrijkste les is: besteed je geld
verantwoord."
Ineens wist Patrick Keizer
het: ik word professioneel
ketchupmaker. Als hobbykok
maakte de Zeeuw altijd al
zijn eigen ketchup, 'omdat
hij de chemische troep uit de
supermarktflessen niet te
eten vond'. De zelfgemaakte ketchup
- door een goede kennis gekscherend
een opgevoerde versie van Heinz cu
linair genoemd - viel bij anderen in
de smaak. Iemand zei: 'Patrick, daar
moet je wat mee doen'. In de zomer
van 2013 zette hij zijn eerste flesjes
ketchup op de bakfiets voor zijn huis,
om te verkopen aan voorbijgangers.
Zo is De Ketchupfabriek begonnen.
Hij maakt gebruik van duurzaam
geteelde, lokale producten. Het basis
recept - trostomaten, rode ui, rode
paprika, azijn, suiker, zout, kruiden
en specerijen- is grotendeel geba
seerd op het originele recept uit 1801,
beschreven door Sandy Addison in
The Sugar House Book. Hij maakt
zo'n 12.000 flesjes per jaar in drie va
rianten: de klassieke versie, Polder-
ketchup (met pepers) en Mosterdket-
chup. Keizer levert aan twaalf restau
rants en zo'n zeventig winkels. Een
dag per week crosst hij met zijn Ket-
chupmobiel het land door om te le
veren.
Knijpflessen
Het is al weer een tijdje geleden dat
Keizer ketchup uit knijpflessen heeft
geproefd. Waar hij op gaat letten?
„Tomatenketchup moet naar tomaat
smaken, simpel zat."
Lineke Keizer is panellid nummer
twee. Als vrouw van de ketchupma
ker is ze een kritische ketchupeter
ONS PANEL
&$SSÉ
1
w
geworden. Tomatenkweker Denny
Snel maakt het panel compleet.
De test wordt blind uitgevoerd;
achterafhoren de testers welke mer
ken ze hebben geproefd. Ze proeven
de ketchup puur: dus zonder frites of
op een tosti, maar gewoon op een le
peltje. Tussendoor drinken ze water.
De eerste ketchup komt van de
Aldi. Terwijl Lineke en Denny op het
punt staan een eerste hapje te ne
men, blijft Patrick zitten, met de ar
men over elkaar. „Ik durf niet", zegt
hij met een lach. De ketchup glimt,
zegt Lineke. Denny neemt de eerste
hap. Hij kijkt er niet vrolijk bij. „Dit
is tomatenpuree.Mag ik hier een
onvoldoende voor geven?" Lineke
proeft heel, heel in de verte tomaten.
Patricks nieuwsgierigheid heeft ge
wonnen, hij moet er ook aan geloven.
„Wat Denny zegt: dit is tomatenpu-
woensdag 19 oktober 2016
PZ
Elke week vraagt de redactie een
streekgenoot het hemd van het lijf
over financiële kwesties.
Vandaag de 18-jarige Chilian Baan
uit Vlissingen. Hij is vwo-leerling en
heeft sinds deze zomer ook zijn
eigen bedrijf: BaanApps.
Hans Puik
Wanneer kwam je bewust in aanra
king met geld?
Keken je ouders mee?
—Chilian Baan
Hoefden ze je niet bij te sturen?
Wat was de reden van die
financiële vrijheid tijdens je jeugd?
Je begon al jong als ondernemer.
En afgelopen zomer de grote stap
genomen?
Welke kosten komen er kijken bij
de onderneming?
Is rijk worden je doel?
Wat is voor jou verstandig met geld
omgaan?
Miljar
dair hoeft
Chilian
niet te
worden.
FOTO LEX DE
MEESTER
Kijk
deze
ketchup blijft
hangen
Jeroen Kreule
I
Ket
chup
testen
doet het
panel
vanaf een
lepeltje,
zonder
frites of
tosti.
FOTO JOYCE
VAN BELKOM
Patrick Keizer (47), grafisch
vormgever, hobbykok en ket
chupmaker in Graauw. Oprich
ter van De Ketchupfabriek.
Lineke Keizer (46), vrouw van
de ketchupmaker. Roert niet in
de pannen ketchup, maar helpt
bijvoorbeeld met labelen.
Denny Snel (39), tomatenteler
in de Smitsschepoldervlak bij
Terneuzen. Hij levert trostoma
ten aan De Ketchupfabriek.
iBaan/lppsl