Ananas HERMAN DEN BLIJKER Waarom prikkelt het vruchtvlees van ananas zo in je mond en waarom wordt stug stoofvlees malser door het sap? Een minicollege voor de hobbykok. k dacht: kom, laat ik het stukje van vandaag eens een weten schappelijk tintje geven. Wel eens gehoord van het woord 'climacterisch'? Ik in ieder geval niet, tot voor kort. Het klinkt heel medisch, ik ver moedde een behandeling die je liever niet wil ondergaan. De ananas maakte me wijzer. Dat zit zo. We bespraken de onder werpen voor de komende weken. Bleek dat de ananas nooit met een eigen aflevering in het zonne tje is gezet. De huisprofessor kreeg de opdracht een en ander uit te vogelen. Dingen als: waar om rotten die stekelige krengen zo snel, kan een ananas über haupt goed narijpen, waarom krijg je van ananas rimpels op je mondvlees en wat kun je allemaal in de keuken met het fruit doen? De semiprofessor dook diep in de bronnen en concludeerde in al zijn geleende wijsheid dat de ananas een niet-climacterische vrucht is. „Wabedoellie!?" „Doktoren kunnen overgangs klachten ook als climacterische klachten omschrijven." Aha, medisch! Ik vermoedde het al. Maar nu de ananas, die ondergaat dus geen menopauze? Dat blijkt inderdaad het geval. Er vindt geen overgang in de vrucht plaats vanaf de pluk. Het fruit kan niet narijpen, net zoals de braam, de aardbei en de druif dit niet kunnen. De moederplant voorziet het fruit van suikers. Alleen fruit dat zetmeel bevat, zoals peren en appels, rijpt goed De ananas kan na de pluk wel iets zoeter gaan smaken, maar dit is onderdeel van de intredende rotting na: ze zetten het meel in suikers om. Een ananas kan na de pluk wel iets zoeter gaan smaken omdat zuren worden afgebroken. Maar dit proces is onderdeel van de snel intredende rotting. Die rotting vertraag je door ananas na aanschaf in de koelkast te bewaren. Vers of blik Dat van het gerimpelde vlees in je mond na het eten van een stuk ananas komt door het stofje bromelaïne. Het spul splijt als een hakmes de enzymen in vlees tot gort. Verse ananas is dan ook een goede vleesvermalser, blik- ananas niet. Want bromelaïne breekt af door verhitting. En blikananas is verhit geweest. Ik wil hier een kanttekening bij plaatsen. Want ik heb stug vlees in een stoofschotel met bliksap toch proefbaar malser zien worden. Wellicht dat moderne Stekelig kreng 38 zaterdag 15 oktober 2016

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 99