14 ZEELAND
ETEN HET VLEESCHVENTJE IN VLISSINGEN
Kunt u de bavette
aanwijzen, of de
procureur? De
longhaas,
diamanthaas: het
is vlees dat veel
mensen niet meer
eten of zelfs niet
kennen. Het
VleeschVentje
stookt de grillplaat
op om deze
onbeminde
vleesjes te laten
stralen.
Restaurant Het VleeschVentje in Vlissingen promoot goed vlees, ook
zelfs niet meer kennen, fotos lex de meester
Soms krijg je dineertips op onver
wachtse plekken. Zoals laatst, lig
gend op de behandelbank bij de
osteopaat. Die was met zijn vrien
denclub gaan eten bij het nieuwe
VleeschVentje: bier, vlees van slagerij Heersma
uit Oostkapelle, verder geen poespas. Een oste
opaat lijkt mij wel iemand die een topstukje
vlees kan herkennen, met soepele weefsels en
een mooie vet-spier verhouding. Dus nam ik
mijn schoonzus mee naar de voor Vlissingse
begrippen zeer pittoreske Oude Markt. Het
VleeschVentje zit naast het Broadmisje, dat
ioo% Zeeuwse delicatessen verkoopt. De twee
zaken worden gerund door Marije Temmer
man en Jean-Pierre Hack en die combi is mooi
en handig, niet alleen voor het assortiment: bij
het VleeschVentje zit het toilet boven, bij 't
Broadmisje kun je gewoon op de begane
grond. Fijn voor mindervaliden dus.
De ouderwetse spelling verwijst naar de mis
sie van het VleeschVentje: echt goed vlees pro
moten, ook de onderdelen die we niet meer
eten of zelfs helemaal niet meer kennen. Long
haas, zijlende, staartstuk: je moet al geluk heb
ben bij je lokale slager en je vindt het al hele
maal niet onder een cellofaantje in de super
markt. Ik ben een soort flexitariër, maar kan
me zeker vinden in de neus-tot-staartfilosofïe:
gebruik zo veel mogelijk, van lokale goed be
handelde dieren. Soms moet je alleen net we
ten wat er allemaal kan, en hoe je het klaar
moet maken.
Binnen hadden we een carnivore machobe
doeling verwacht, met bebaarde mannen die
zich een weg eten door hele varkens en gemari
neerde ribbenkasten. De realiteit blijkt totaal
anders: soulmuziek klinkt en damesgroepjes
zitten lekker te borrelen met planken charcute-
rie, piccalilly en olijfjes. De inrichting is vrij
Spartaans, met kale donkerbruine tafels en be
stek in een conservenblik. Dit is dan ook een
bistrobar. Voedingsmiddelen zijn ingezet als
decoratie: langs de ene wand potjes paté, aan
de andere kant flessen bier. Aan de muur han
gen schilderijtjes van koe en varken, maar dan
afgebeeld als schematisch slagersdiagram. Mijn
schoonzus vindt de meeste restaurantstoelen
een marteling, maar deze zijn recht en goed.
Eigenaresse Marije ontvangt ons hartelijk en
loodst ons door het menu, even later neemt
serveerster Demi het net zo vriendelijk van
HET MENU
WAAR
haar over. Omdat er op de kaart geen wijnen
genoemd staan vragen we om bieradvies: we
drinken het bruine Brasserie LeFort, fruitig
met een beetje chocola. En de zware Quadru-
pel van La Trappe, waarvan het karamelsmaak
je vast goed past bij de grillkorst van het vlees.
Maar eerst gaan we voor rauw: steak tartare,
dat durf ik hier wel aan. Op een plank ver
schijnt een mooi rondje ongegaard rundvlees
met in het midden een rauw kwarteleitje. De
bief is niet helemaal platgemalen en dus nog
interessant van structuur. Het vlees aange
maakt met smaakmakers in zoet en vooral
zuur, zoals augurkjes, kappertjes, ansjovis, wor-
cestershiresaus (woestersaus) en een vleugje ta
basco. Met wat ei kun je het vlees nog romiger
en smeuïger maken. De carpaccio is niet dat ge
ijkte bord met rode, doorschijnende flapjes,
maar een bord vol roze vlees: gerookte Zeeuw
se kogelbiefstuk met mayonaise, pijnboompit
jes en oude kaas van boerderij Schellach. Bo
venop een toefje salade die we bij de volgende
gang ook in een kommetje krijgen: komkom
mer, tomaat, ijsbergsla. Dat smaakt naar meer!
Omdat we slecht kunnen kiezen gaan we
voor de 'vleeschdegustatie' voor twee, zodat
we drie verschillende stukken kunnen proe-
REKENING
-é-
zaterdag 15 oktober 2016
Voorgerecht steak tartare.
Het VleeschVentje, beestachti
Marloes Matthijssen
Voorgerechten
beginnen bij 'bread
dips' (preparé,
aioli en rillettes,
5,50) tot een char-
cuterieplank voor
twee (met Zeeuw
se rookham, spina-
ta en diverse zure
bijgerechtjes voor
19,50). Als hoofd
gerecht zijn er di-
verse burgers (van
af 14,50), vergeten
vleesjes, lams-
kroon (24,50) en
vleesspecials, zo
als de Ierse Rib
Roast (62,50 voor
twee). Na de herfst
vakantie komt er
een nieuwe kaart
met een 'catch of
the day'.
VLISSINGEN
Oude Markt 15, I
Vlissingen
Oude
Markt
Ice tea
2,50
2 Chaudfontaine rood
4,-
Carpaccio
11,50
Steak tartaar
12,50
Vleeschdegustatie 2 personen
47,50
Brasserie Lefort
4,-
La Trappe Quadrupel
4,95
Crème brulee
8,50
Limoensorbet
8,50
Totaal
103, 95