14 ZEELAND ETEN HET VLEESCHVENTJE IN VLISSINGEN Kunt u de bavette aanwijzen, of de procureur? De longhaas, diamanthaas: het is vlees dat veel mensen niet meer eten of zelfs niet kennen. Het VleeschVentje stookt de grillplaat op om deze onbeminde vleesjes te laten stralen. Restaurant Het VleeschVentje in Vlissingen promoot goed vlees, ook zelfs niet meer kennen, fotos lex de meester Soms krijg je dineertips op onver wachtse plekken. Zoals laatst, lig gend op de behandelbank bij de osteopaat. Die was met zijn vrien denclub gaan eten bij het nieuwe VleeschVentje: bier, vlees van slagerij Heersma uit Oostkapelle, verder geen poespas. Een oste opaat lijkt mij wel iemand die een topstukje vlees kan herkennen, met soepele weefsels en een mooie vet-spier verhouding. Dus nam ik mijn schoonzus mee naar de voor Vlissingse begrippen zeer pittoreske Oude Markt. Het VleeschVentje zit naast het Broadmisje, dat ioo% Zeeuwse delicatessen verkoopt. De twee zaken worden gerund door Marije Temmer man en Jean-Pierre Hack en die combi is mooi en handig, niet alleen voor het assortiment: bij het VleeschVentje zit het toilet boven, bij 't Broadmisje kun je gewoon op de begane grond. Fijn voor mindervaliden dus. De ouderwetse spelling verwijst naar de mis sie van het VleeschVentje: echt goed vlees pro moten, ook de onderdelen die we niet meer eten of zelfs helemaal niet meer kennen. Long haas, zijlende, staartstuk: je moet al geluk heb ben bij je lokale slager en je vindt het al hele maal niet onder een cellofaantje in de super markt. Ik ben een soort flexitariër, maar kan me zeker vinden in de neus-tot-staartfilosofïe: gebruik zo veel mogelijk, van lokale goed be handelde dieren. Soms moet je alleen net we ten wat er allemaal kan, en hoe je het klaar moet maken. Binnen hadden we een carnivore machobe doeling verwacht, met bebaarde mannen die zich een weg eten door hele varkens en gemari neerde ribbenkasten. De realiteit blijkt totaal anders: soulmuziek klinkt en damesgroepjes zitten lekker te borrelen met planken charcute- rie, piccalilly en olijfjes. De inrichting is vrij Spartaans, met kale donkerbruine tafels en be stek in een conservenblik. Dit is dan ook een bistrobar. Voedingsmiddelen zijn ingezet als decoratie: langs de ene wand potjes paté, aan de andere kant flessen bier. Aan de muur han gen schilderijtjes van koe en varken, maar dan afgebeeld als schematisch slagersdiagram. Mijn schoonzus vindt de meeste restaurantstoelen een marteling, maar deze zijn recht en goed. Eigenaresse Marije ontvangt ons hartelijk en loodst ons door het menu, even later neemt serveerster Demi het net zo vriendelijk van HET MENU WAAR haar over. Omdat er op de kaart geen wijnen genoemd staan vragen we om bieradvies: we drinken het bruine Brasserie LeFort, fruitig met een beetje chocola. En de zware Quadru- pel van La Trappe, waarvan het karamelsmaak je vast goed past bij de grillkorst van het vlees. Maar eerst gaan we voor rauw: steak tartare, dat durf ik hier wel aan. Op een plank ver schijnt een mooi rondje ongegaard rundvlees met in het midden een rauw kwarteleitje. De bief is niet helemaal platgemalen en dus nog interessant van structuur. Het vlees aange maakt met smaakmakers in zoet en vooral zuur, zoals augurkjes, kappertjes, ansjovis, wor- cestershiresaus (woestersaus) en een vleugje ta basco. Met wat ei kun je het vlees nog romiger en smeuïger maken. De carpaccio is niet dat ge ijkte bord met rode, doorschijnende flapjes, maar een bord vol roze vlees: gerookte Zeeuw se kogelbiefstuk met mayonaise, pijnboompit jes en oude kaas van boerderij Schellach. Bo venop een toefje salade die we bij de volgende gang ook in een kommetje krijgen: komkom mer, tomaat, ijsbergsla. Dat smaakt naar meer! Omdat we slecht kunnen kiezen gaan we voor de 'vleeschdegustatie' voor twee, zodat we drie verschillende stukken kunnen proe- REKENING -é- zaterdag 15 oktober 2016 Voorgerecht steak tartare. Het VleeschVentje, beestachti Marloes Matthijssen Voorgerechten beginnen bij 'bread dips' (preparé, aioli en rillettes, 5,50) tot een char- cuterieplank voor twee (met Zeeuw se rookham, spina- ta en diverse zure bijgerechtjes voor 19,50). Als hoofd gerecht zijn er di- verse burgers (van af 14,50), vergeten vleesjes, lams- kroon (24,50) en vleesspecials, zo als de Ierse Rib Roast (62,50 voor twee). Na de herfst vakantie komt er een nieuwe kaart met een 'catch of the day'. VLISSINGEN Oude Markt 15, I Vlissingen Oude Markt Ice tea 2,50 2 Chaudfontaine rood 4,- Carpaccio 11,50 Steak tartaar 12,50 Vleeschdegustatie 2 personen 47,50 Brasserie Lefort 4,- La Trappe Quadrupel 4,95 Crème brulee 8,50 Limoensorbet 8,50 Totaal 103, 95

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50