Indonesische gerechten met een Zeeuwse twist M ZEELAND 9 HoÓP fN H£T PMiMieHuiS 1 W16 Mü£T6ü Nm N06 tCAMP SJUR&t om 0(6 2% mjoeM nam b/na/êh re halem BRIEVEN In de krant van 29 septem ber staat een stukje over streektaal en op 28 septem ber over de op initiatief van Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA-Euro- pa) en Jens Gieseke (CDU) in Brussel georganiseerde EVP-conferentie met als ti tel 'Low- Saxon, the sleeping giant'. Vele disciplines op het ge bied van streektaal werden door terzake deskundigen behandeld. Er werd onder anderen door taalweten schapper Sterre Leufkens (UU) gesteld dat dialect een taal is. Eveneens werd ge steld dat tweetaligheid, te bereiken door bijvoorbeeld met je kinderen plat te spre ken, leidt tot het voor het kind gemakkelijker leren van een derde taal. Onlangs was in het nieuws dat men sen die dialect spreken min der zouden verdienen dan wie zogenaamd ABN spreekt; dat valt nog te be zien... Dus: 'Aj plat kan praot'n. moej't nie laot'n.' Over de doden niets dan goeds. Obama hekelde het feit dat te veel Arabieren van jongs af aan haat tegen Israël wordt bijgebracht (krant 1 oktober). Dat wil len we maar al te graag gelo ven. Dat zal best ook zo zijn, maar eerlijk is eerlijk, andersom is ook waar. Jood se kinderen in Israël wordt geleerd om Arabieren te ha ten. Dat schrijft Nurit Pe- led-Elhanan, hoogleraar taal onderwijs aan de Hebreeuw se Universiteit van Jeruza lem, moeder van een doch ter die op 13-jarige leeftijd bij een Palestijnse bomaan slag om het leven kwam. Zij vertelt dat joden in Israël van jongs af aan leren om Arabieren te haten om hun klaar te maken voor het le ger. Dat mag ook wel gezegd/ge schreven worden. Google maar eens op Nurit Peled. Dat uitgerekend onze minis ter van Volksgezondheid Edith Schippers moet zeg gen dat je via ontgroening de vereniging én de mensen razendsnel leert kennen (krant 1 oktober). Hoe durft ze, na alle excessen die we in de voorbije jaren hebben gehad? Hoe komt die uit- COR DE JONGE spraak aan bij ouders die een kind hebben verloren door ontgroening? Maar inderdaad: „Het gepeu pel haal je er wel snel uit." Alleen jammer dat deze mensen ons later gaan rege ren. Walgelijk! Mijn echtge noot is benieuwd naar het cijfer dat mevrouw Schip pers heeft gekregen tijdens haar ontgroening? Zij mag dan minister van Volksge zondheid zijn, voor mij is ze volkomen door de mand ge vallen. Ze heeft door deze uitspraak getoond nog niet veel van het echte leven be grepen te hebben. Wat heeft het voor zin om over de dood van Mitch Hen riquez steeds te schrijven en mensen te vervolgen die hun werk deden (krant 19 september)? Het is ongeloof waardig dat dit als grap be gonnen is. Anders is het nog tragischer. Het is een waar schuwing om dit soort grap pen achterwege te laten. Ze ker bij mensen die dienst doen onder spanning. Niet alleen is er een dode, ook vijf andere mensen zijn le venslang beschadigd. Kleefrijst met kokos én Zeeuwse keukenstroop. Of soto, een Molukse kippen soep, gepimpt met zeekraal. Vol gend weekend bereidt topchef Syr- co Bakker met kooktalenten uit de Molukse gemeenschap traditione le gerechten in Middelburg. Met een Zeeuwse twist. Als aftrap voor de festiviteiten rond 800 jaar Middelburg wordt van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober een VOC-weekend ge houden. De replica van VOC- schip De Halve Maen meert vrij dagmiddag aan bij de Maisbaai in Middelburg en daar hoort eten bij dat werelden samenbrengt. Syrco Bakker van restaurant Pu re C in Cadzand-Bad is daar de aangewezen kok voor. Hij heeft In donesische roots en werkt veel De Indonesische keuken voelt als thuiskomen, ik groeide op met die geuren met lokale producten. Drie recep ten werkte hij uit met Franklin Dooms Patty en Nur Tuanaya. De twee zijn werkgroepleden van de Molukse Stichting Dekat Di Hati en hebben veel kookervaring. In de keuken van Pure C probeerde het trio de gerechten met een Zeeuwse knipoog gisteren uit. Over en weer werd kennis ge deeld. „Wat zit hier in? En hoe lang laat je dat opstaan?", klonk het, terwijl de heerlijkste geuren zich met elkaar vermengden. „We hebben alles van tevoren bespro ken, maar ik ben nu ook aan het le ren", legde Syrco uit. „Ik heb een basis in de Indonesische keuken omdat mijn moeder Indonesisch is, maar Indonesisch- Moluks is net weer anders. Het voelt als thuiskomen, ik ben opgegroeid met deze geuren." zaterdag 15 oktober 2016 U kunt uw brief (max. 150 woorden) richten aan: lezersredacteur@pzc.nl of per post aan Lezersredacteur PZC Postbus 5046 4380 KA Vlissingen 08801-30210 Streektaal Piet van den Ameele Offenbachlaan 48 Vlissingen Shimon Peres Corrie van der Hart Vronesteijn 46 Oostkapelle Ontgroening W.A. Verberkmoes- Ekkenbus Brouwerijstraat 5, Groede Mitch Henriquez M.J. de Graaf A. Lauwereyszstraat 63 Middelburg Sophie Stockman Cadzand-Bad —Syrco Bakker Nur Tuanaya, Syrco Bakker en Franklin Dooms Patty (vlnr) probe ren de Rica Rica uit met Zeeuwse mosselen, foto ronald den dekker Informatie: Er worden nabij het VOC schip op zaterdag 22 en zon dag 23 oktober van 12.00 tot 20.00 uur drie gerechten gekookt door Syrco, Franklin en Nur. Alle gerechtjes samen kosten 15 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 45