Indonesische gerechten
met een Zeeuwse twist
M
ZEELAND 9
HoÓP fN H£T PMiMieHuiS 1
W16 Mü£T6ü Nm N06 tCAMP SJUR&t
om 0(6 2% mjoeM nam b/na/êh re halem
BRIEVEN
In de krant van 29 septem
ber staat een stukje over
streektaal en op 28 septem
ber over de op initiatief van
Europarlementariërs Annie
Schreijer-Pierik (CDA-Euro-
pa) en Jens Gieseke (CDU)
in Brussel georganiseerde
EVP-conferentie met als ti
tel 'Low-
Saxon, the sleeping giant'.
Vele disciplines op het ge
bied van streektaal werden
door terzake deskundigen
behandeld. Er werd onder
anderen door taalweten
schapper Sterre Leufkens
(UU) gesteld dat dialect een
taal is. Eveneens werd ge
steld dat tweetaligheid, te
bereiken door bijvoorbeeld
met je kinderen plat te spre
ken, leidt tot het voor het
kind gemakkelijker leren
van een derde taal. Onlangs
was in het nieuws dat men
sen die dialect spreken min
der zouden verdienen dan
wie zogenaamd ABN
spreekt; dat valt nog te be
zien...
Dus: 'Aj plat kan praot'n.
moej't nie laot'n.'
Over de doden niets dan
goeds. Obama hekelde het
feit dat te veel Arabieren
van jongs af aan haat tegen
Israël wordt bijgebracht
(krant 1 oktober). Dat wil
len we maar al te graag gelo
ven. Dat zal best ook zo
zijn, maar eerlijk is eerlijk,
andersom is ook waar. Jood
se kinderen in Israël wordt
geleerd om Arabieren te ha
ten. Dat schrijft Nurit Pe-
led-Elhanan, hoogleraar taal
onderwijs aan de Hebreeuw
se Universiteit van Jeruza
lem, moeder van een doch
ter die op 13-jarige leeftijd
bij een Palestijnse bomaan
slag om het leven kwam. Zij
vertelt dat joden in Israël
van jongs af aan leren om
Arabieren te haten om hun
klaar te maken voor het le
ger. Dat mag ook wel
gezegd/ge
schreven worden. Google
maar eens op Nurit Peled.
Dat uitgerekend onze minis
ter van Volksgezondheid
Edith Schippers moet zeg
gen dat je via ontgroening
de vereniging én de mensen
razendsnel leert kennen
(krant 1 oktober). Hoe durft
ze, na alle excessen die we
in de voorbije jaren hebben
gehad? Hoe komt die uit-
COR DE JONGE
spraak aan bij ouders die
een kind hebben verloren
door ontgroening?
Maar inderdaad: „Het gepeu
pel haal je er wel snel uit."
Alleen jammer dat deze
mensen ons later gaan rege
ren. Walgelijk! Mijn echtge
noot is benieuwd naar het
cijfer dat mevrouw Schip
pers heeft gekregen tijdens
haar ontgroening? Zij mag
dan minister van Volksge
zondheid zijn, voor mij is ze
volkomen door de mand ge
vallen. Ze heeft door deze
uitspraak getoond nog niet
veel van het echte leven be
grepen te hebben.
Wat heeft het voor zin om
over de dood van Mitch Hen
riquez steeds te schrijven
en mensen te vervolgen die
hun werk deden (krant 19
september)? Het is ongeloof
waardig dat dit als grap be
gonnen is. Anders is het nog
tragischer. Het is een waar
schuwing om dit soort grap
pen achterwege te laten. Ze
ker bij mensen die dienst
doen onder spanning. Niet
alleen is er een dode, ook
vijf andere mensen zijn le
venslang beschadigd.
Kleefrijst met kokos én
Zeeuwse keukenstroop. Of
soto, een Molukse kippen
soep, gepimpt met zeekraal. Vol
gend weekend bereidt topchef Syr-
co Bakker met kooktalenten uit de
Molukse gemeenschap traditione
le gerechten in Middelburg. Met
een Zeeuwse twist.
Als aftrap voor de festiviteiten
rond 800 jaar Middelburg wordt
van vrijdag 21 tot en met zondag
23 oktober een VOC-weekend ge
houden. De replica van VOC-
schip De Halve Maen meert vrij
dagmiddag aan bij de Maisbaai in
Middelburg en daar hoort eten bij
dat werelden samenbrengt.
Syrco Bakker van restaurant Pu
re C in Cadzand-Bad is daar de
aangewezen kok voor. Hij heeft In
donesische roots en werkt veel
De Indonesische
keuken voelt als
thuiskomen, ik
groeide op met die
geuren
met lokale producten. Drie recep
ten werkte hij uit met Franklin
Dooms Patty en Nur Tuanaya. De
twee zijn werkgroepleden van de
Molukse Stichting Dekat Di Hati
en hebben veel kookervaring. In
de keuken van Pure C probeerde
het trio de gerechten met een
Zeeuwse knipoog gisteren uit.
Over en weer werd kennis ge
deeld. „Wat zit hier in? En hoe
lang laat je dat opstaan?", klonk
het, terwijl de heerlijkste geuren
zich met elkaar vermengden. „We
hebben alles van tevoren bespro
ken, maar ik ben nu ook aan het le
ren", legde Syrco uit. „Ik heb een
basis in de Indonesische keuken
omdat mijn moeder Indonesisch
is, maar Indonesisch- Moluks is
net weer anders. Het voelt als
thuiskomen, ik ben opgegroeid
met deze geuren."
zaterdag 15 oktober 2016
U kunt uw brief (max. 150
woorden) richten aan:
lezersredacteur@pzc.nl
of per post aan
Lezersredacteur PZC
Postbus 5046
4380 KA Vlissingen
08801-30210
Streektaal
Piet van den Ameele
Offenbachlaan 48
Vlissingen
Shimon Peres
Corrie van der Hart
Vronesteijn 46
Oostkapelle
Ontgroening
W.A. Verberkmoes-
Ekkenbus
Brouwerijstraat 5, Groede
Mitch Henriquez
M.J. de Graaf
A. Lauwereyszstraat 63
Middelburg
Sophie Stockman
Cadzand-Bad
—Syrco Bakker
Nur Tuanaya, Syrco Bakker en Franklin Dooms Patty (vlnr) probe
ren de Rica Rica uit met Zeeuwse mosselen, foto ronald den dekker
Informatie: Er worden nabij het
VOC schip op zaterdag 22 en zon
dag 23 oktober van 12.00 tot
20.00 uur drie gerechten gekookt
door Syrco, Franklin en Nur. Alle
gerechtjes samen kosten 15 euro.