Ananas op drie manieren Gemarineerd Gedroogd conserveringsmethoden minder bromelaïne afbreken. Oké, weten we dat allemaal ook weer. Ik heb op deze plek vaker over fruitdiscriminatie geschre ven: bij appels wordt het ras wel vermeld en bij veel ander fruit niet. Ik heb hierover nog nooit iemand een zinvolle uitleg over horen geven, wel opmerkingen opgepikt in de trant van dat het de consument toch niet interes seert. Die verklaring kan ook een uiting van pure gemakzucht zijn. Veelzijdig Als kok krijg ik veel te proeven, dus ook ananas. Ik kan je vertel len dat de verschillen groot zijn: van waterachtige geligheid tot spectaculair diepsmakende vruchten waar qua smaak werke lijk alles aan klopt. In Europa worden verschillende rassen ananas aangevoerd, zoals de Sweet met zoet, romig vrucht- Discriminatie van fruit: bij appels wordt het ras wel vermeld, bij ananas niet vlees, de Smooth Cayenne dat een lekker zuurtje biedt, de kleine Victoria met geurig vruchtvlees. Het moet toch niet zo moeilijk zijn dit te vermelden op het kaartje dat aan het fruit hangt? Qua koken kun je met de ana nas je lol op. Om de veelzijdig heid aan te tonen, presenteer ik ananas op drie manieren: een frisse, makkelijk te maken granité, onze huisklassieker met onder meer vanille en kardemom en als laatste een chutney van gegrilde ananas. Het grillen geeft het vruchtvlees een diepe smaak omdat een deel van de suikers gaan karamelliseren. Hobbykook ze! Granité van ananas magazine Ingrediënten 1 ananas 20 koffiebonen 5 stuks steranijs 5 kardemompitten 2 vanillestokjes 1 fles Bacardi rum Bereiding Doe de bbq (of grill) aan. Maak hele ananas schoon. Snij hem in grote stukken. Leg ze op de bbq (of grill). Laat de ananas karamelli- seren totdat ze mooi van kleur zijn. Doe ze in een bak met de koffiebonen, steranijs, kardemompitten en leeg- geschraapte vanillestok jes. Voeg een fles Bacardi rum toe. Dek dit af en laat het een dag marineren. Snij ze in kleine blokjes. Ingrediënten 1 ananas Bereiding SchiL de ananas en zorg dat deze rond blijft. Snij de ananas in dunne plakken, liefst op een snij machine of mandoline- schaaf i Zetje oven op 105 °C. i Leg de plakken op een vetvrij papiertje in de oven. i Haal ze eruit als ze goud bruin zijn. i Snij de schijven in vieren. Ingrediënten 1 ananas 1 dl ananassap 1 dl water 1 limoen, geraspt 2 citroenen, sap 70 g rietsuiker Bereiding Snij de ananas in grove stukken en pureer met de de mixer. Voeg ananassap, water, limoenrasp, citroensap en de suiker toe. Mix alles nog even. Giet de massa over in een kom en dek deze af. Zet in het vriesvak voor 90 min. om in te dikken. Breek de ijslaag met een vork om granitékristallen te vormen en herhaal dit om de 30 min. tot je het gerecht serveert (duurtijd is circa 4 uur). Presentatie Vi bosje muntblaadjes Opmaken glazen Doe de granité in een glas. Doe de blokjes gemari neerde ananas erbij. Doe een stuk gedroogde ananas erin. Garneer met de munt blaadjes. 39

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 100