Ananas op drie manieren
Gemarineerd
Gedroogd
conserveringsmethoden minder
bromelaïne afbreken.
Oké, weten we dat allemaal ook
weer. Ik heb op deze plek vaker
over fruitdiscriminatie geschre
ven: bij appels wordt het ras wel
vermeld en bij veel ander fruit
niet. Ik heb hierover nog nooit
iemand een zinvolle uitleg over
horen geven, wel opmerkingen
opgepikt in de trant van dat het
de consument toch niet interes
seert. Die verklaring kan ook een
uiting van pure gemakzucht zijn.
Veelzijdig
Als kok krijg ik veel te proeven,
dus ook ananas. Ik kan je vertel
len dat de verschillen groot zijn:
van waterachtige geligheid tot
spectaculair diepsmakende
vruchten waar qua smaak werke
lijk alles aan klopt. In Europa
worden verschillende rassen
ananas aangevoerd, zoals de
Sweet met zoet, romig vrucht-
Discriminatie van
fruit: bij appels wordt
het ras wel vermeld,
bij ananas niet
vlees, de Smooth Cayenne dat een
lekker zuurtje biedt, de kleine
Victoria met geurig vruchtvlees.
Het moet toch niet zo moeilijk
zijn dit te vermelden op het
kaartje dat aan het fruit hangt?
Qua koken kun je met de ana
nas je lol op. Om de veelzijdig
heid aan te tonen, presenteer
ik ananas op drie manieren:
een frisse, makkelijk te maken
granité, onze huisklassieker met
onder meer vanille en kardemom
en als laatste een chutney van
gegrilde ananas. Het grillen geeft
het vruchtvlees een diepe smaak
omdat een deel van de suikers
gaan karamelliseren. Hobbykook
ze!
Granité van ananas
magazine
Ingrediënten
1 ananas
20 koffiebonen
5 stuks steranijs
5 kardemompitten
2 vanillestokjes
1 fles Bacardi rum
Bereiding
Doe de bbq (of grill) aan.
Maak hele ananas schoon.
Snij hem in grote stukken.
Leg ze op de bbq (of grill).
Laat de ananas karamelli-
seren totdat ze mooi van
kleur zijn.
Doe ze in een bak met de
koffiebonen, steranijs,
kardemompitten en leeg-
geschraapte vanillestok
jes.
Voeg een fles Bacardi rum
toe.
Dek dit af en laat het een
dag marineren.
Snij ze in kleine blokjes.
Ingrediënten
1 ananas
Bereiding
SchiL de ananas en zorg
dat deze rond blijft.
Snij de ananas in dunne
plakken, liefst op een snij
machine of mandoline-
schaaf
i Zetje oven op 105 °C.
i Leg de plakken op een
vetvrij papiertje in de oven.
i Haal ze eruit als ze goud
bruin zijn.
i Snij de schijven in vieren.
Ingrediënten
1 ananas
1 dl ananassap
1 dl water
1 limoen, geraspt
2 citroenen, sap
70 g rietsuiker
Bereiding
Snij de ananas in grove
stukken en pureer met de
de mixer.
Voeg ananassap, water,
limoenrasp, citroensap en
de suiker toe.
Mix alles nog even.
Giet de massa over in een
kom en dek deze af.
Zet in het vriesvak voor 90
min. om in te dikken.
Breek de ijslaag met een
vork om granitékristallen
te vormen en herhaal dit
om de 30 min. tot je het
gerecht serveert (duurtijd
is circa 4 uur).
Presentatie
Vi bosje muntblaadjes
Opmaken glazen
Doe de granité in een glas.
Doe de blokjes gemari
neerde ananas erbij.
Doe een stuk gedroogde
ananas erin.
Garneer met de munt
blaadjes.
39