'Er wordt gedaan alsof je zonder partner nietgelukkig kuntzijn' Vanachter haar inktvissalade in een Itali aans restaurant knikt culinair journalist en Heel Holland A'a/cf-jury 1 id Janny van der Heijden naar de overkant. Naar de mannen, vrouwen, kinderen die het Rotterdamse Centraal Station vrijwel allemaal verlaten met een snack in de hand. Een saucijzenbroodje. Een rook- ïen frikandel. Van der Hl^clen (62) gruwelt bij het zien van ene laatste frituurhap. „Dat vind ik zo goor. Ik begrijp werkelijk niet dat mensen dit eten." Er zijn niet zo veel andere etenswaren die Van der Heijden (hooggehakt, haren in model, stevige parelketting om de hals) niet blieft. Hoewel, konijn behoort ook niet tot haar favoriete gerechten. Terwijl de overlevering dit wil: op 3 september 1954, toen de geboorte van Van der Heijden zich aandiende, wilde haar moeder het fornuis eigenlijk niet verruilen voor het kraambed. „Ze had net konijn in de pan zitten." Vrijwel elk gespreksonderwerp weet Van der Heijden terug te brengen tot eten. Informeer naar haar jeugd en ze vertelt al gauw dit: „Mijn vader noemde mijn moeder wel Mina Bakgraag, dat was vroeger een stripfiguur. Mijn moeder bakte elk weekeinde; haar mokkataart was zo ongelooflijk zwaar, daar kon je maar een klein stukje van op. Ze was nogal kwistig met boter en room." „Ik denk dat je het niet serieus genoeg kunt nemen. Omdat we voor mijn gevoel het contact met de aarde verliezen, niet meer weten waar ons eten vandaan komt. De natuur geeft ons alles om te groeien. Elke kleur heeft zijn eigen voedingsstoffen. Dus als je maar genoeg verschillende kleuren eet, eet je vanzelf uitgebalanceerd. Maar wij denken dat we van alles kunnen verbeteren, dat de industrie beter is dan wat de aarde ons geeft. „En daar komen alle voedselhypes nog eens bij. Wat me momenteel stoort is het enorme narcisme van sommigen die publiceren over eten. Van die mensen die op sociale media de hele dag uitventen: 'Ik ben slank, ik ben mooi en als je wilt „Helemaal niet, want mijn moeder kookte alles vers. De tegenwoordige angst voor suiker is echt idioot. In een vers, normaal voedingspatroon past echt wel een stukje taart. Waar ik stelling tegen neem zijn alle verborgen suikers, die de industrie in ons eten stopt op plekken waar ze echt niet horen. Kijk naar de mensen die uit het station komen. Daar is alles voorhanden, je gooit het zo naar binnen - zonder er bij na te denken." worden zoals ik moet je eten zoals ik'. Daar erger ik me wild aan, want het hele woord wij en waar eten óók voor bedoeld is - delen - komt er niet aan te pas. Niets verbindt zo als eten. We kunnen veel van andere culturen leren, juist door samen te eten." Uw twee zoons zijn al lang en breed het huis uit, u bent al zo'n vijftien jaar ge scheiden en woont sindsdien alleen. Veel mensen zeggen: 'Als ik alleen leef, ga ik niet elke dag koken voor één persoon'. „Ik kook nog steeds elke dag, dat is een cadeau aan mezelf. We gaan koken zien als een verplichting, als een last. Terwijl: wat is er mooier dan voor jezelf iets lekkers en goeds bereiden en daarvan genieten." „Het wordt als mislukking gezien, er zou iets aan het leven ontbreken. Maar kijk naar mij: ik heb het leukste werk van de wereld, vrienden, twee kinderen op wie ik mateloos fier ben, twee kleinkinderen op wie ik zo mogelijk nog trotser ben, ik heb alles wat ik wil. Moet ik dan toch zeggen: ik mis nog iets in mijn leven? Ik vind dat gewoon niet kloppen. Is je leven zo veel beter als je altijd met iemand samen bent? Wat is er zielig aan alleen zijn? Sommige mensen zouden graag een partner naast zich hebben, maar dat is iets anders. Er wordt gedaan alsof je niet gelukkig kunt zijn als dat niet zo is en dat wil ik bestrijden." Uw leven draait voor een groot deel om eten. Maakt u dat soms niet te belangrijk? Moeilijk voor een dochter die waarschijn lijk van gebak hield, maar ook op haar gewicht wilde letten. Premier Rutte zei laatst dat op langdurig leven zonder partner een taboe rust. 10 zaterdag 8 oktober 2016

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 112