De zorgzame
bovenbuurvrouw
7
WAARVAN AKTE
De notaris
Zijn zus ziet haar broer, een verstokte
vrijgezel, achteruit gaan. Gebeurte
nissen uit een ver verleden herinnert
hij zich als de dag van gisteren, maar gisteren
kan hij zich amper voor de geest halen. Een
rotziekte, Alzheimer. Opname in een ver
pleeghuis ligt voor de hand, maar hoe verward
hij ook is, daartegen verzet hij zich met hand
en tand. Gesteund door zijn zorgzame buur
vrouw. „Ik zorg toch voor hem?" Dat is waar,
de bovenbuurvrouw zorgt voor hem. Dus zijn
zus legt zich er bij neer. Intussen krijgt ze
steeds moeilijker contact met haar broer. Als ze
belt, zegt de buurvrouw dat hij net ligt te sla
pen. Als ze langskomt, komt haar bezoek altijd
'nu even niet uit'. Het bericht van zijn overlij
den komt toch nog onverwacht. Zijn zus is tot
executeur benoemd. Nu zit ze aan mijn bureau.
„Er klopt iets niet", zegt ze. „Mijn broer had
een goed pensioen en leefde heel zuinig. Hij
had, heeft hij wel eens verteld, een flinke
spaarrekening. Maar al zijn geld is weg." Ze
heeft zelf geen interesse in de erfenis, maar wil
weten hoe de vork in
de steel zit. Of ik dat
wil uitzoeken. De
kosten van mijn on
derzoek neemt ze
desnoods zelf voor
haar rekening.
Het testament dat
hij lang geleden
heeft laten opmaken,
vermeldt dat zijn na
latenschap naar vier
goede doelen gaat.
Op zijn bankrekening staat bij zijn overlijden
nog geen tooo euro. Er valt amper wat te erven.
Raar, vind ik nu ook.
Ik vraag bij zijn bank de afschriften van de laat
ste jaren op.
Als zijn zus
langskomt,
komt haar
bezoek altijd
'even niet uit'
Mij valt meteen op dat met grote regelmaat
bedragen zijn afgeschreven. Steeds tooo
euro, steeds bij dezelfde automaat, steeds met
dezelfde pinpas. Zijn pinpas. Omdat hij zelf
niet meer buiten kwam, kan alleen de buur
vrouw dat hebben gedaan. Ik vraag haar naar
kantoor te komen om wat dingen door te spre
ken. Ze heeft niets in de gaten. Van de geldop
names weet ze niets, vertelt ze. Maar de pinpas
heeft ze voor me meegenomen. Ze realiseert
zich niet dat die pas, met haar vingerafdruk
ken, bewijsmateriaal is. Ik berg hem zorgvul
dig op en bel na naar vertrek de politie.
De recherche is erg gespitst op oplichting
van hulpbehoevende ouderen en staat de vol
gende dag voor haar deur. Ze geeft meteen toe.
Het geld - ruim een ton - staat op haar bankre
kening. Omdat ze berouwvol is en het direct
terugstort, volgt alleen een indringend gesprek
op het politiebureau en wordt ze niet vervolgd.
De goede doelen krijgen alsnog hun geld en
zijn daar zo blij mee dat ze mijn rekening zon
der morren betalen. De zus is gerustgesteld.
Het is aan haar oplettendheid en intuïtie te
danken dat een akelig bedrog is voorkomen.
—Johan Nebbe ling
Menno Bron uit hoe hij aan de slag
ging met de briefing van AH. „We
zijn van alles gaan uitproberen.
'Koolhydraatvervangers' was de
werktitel." De belangrijkste bron van
ideeën was chefkok Dick Tool. „Die
is met zo'n tien tot twaalf producten
aan het werk gegaan, waaronder
broccoli-couscous en een pasta van
paprika", vertelt Bron. „Een paar ble
ken na het snijden niet goed genoeg
te zijn. De komkommerspaghetti was
bijvoorbeeld niet stevig genoeg. Een
aantal andere producten is afgevallen
na consumententesten."
Worteltagliatelle
Zo werd de worteltagliatelle, die in
middels in de supermarkt ligt, in eer
ste instantie getest als wortelmie. Die
was een stuk fijner gesneden, maar
de consument zag dat niet zitten.
„De combinatie tussen wortel en mie
vonden ze niet goed. Dus zijn we ver
der gaan testen. Daar kwam wortel
tagliatelle uit; dat sprak beter aan."
Kwalitatief onderzoek, testen op
houdbaarheid en microbiologisch
onderzoek (testen van veiligheid,
zout- en vetgehaltes) vond allemaal
bij Vezet zelf plaats. Het bedrijf heeft
ook een eigen testpanel, bestaande
uit consumenten.
Nadat ongeveer de helft van de
twaalf producten was afgevallen,
werden zes producten voorgelegd
aan AH. Die keek er vervolgens nog
met de kwaliteitsafdeling kritisch
naar. Neem bijvoorbeeld die verse
bloemkoolrijst: is die wel echt ge
maakt van verse bloemkool? En is het
product wel veilig?
Nadat de kwaliteitsafdeling van
AH ook zijn goedkeuring had gege
ven, werden de producten voorge
legd aan consumenten van een ex
tern testpanel van Ivomar of Mobiel
We willen het eten
van groente leuker
en makkelijker maken
Centre Marktonderzoek, bedrijven
die zijn gespecialiseerd in markt- en
productonderzoek.
Het eindresultaat was dat uiteinde
lijk drie producten in het schap zijn
komen te liggen. „Het product moet
altijd boven het gemiddelde scoren
van wat al op het schap ligt", ver
klaart categoriemanager Merick
Schoute. „Sommige groepen, bij
voorbeeld chocola, scoren altijd erg
hoog: gemiddeld een 8. Dan kan je
niet met een 7 aankomen, want dat
trekt het gemiddelde omlaag. Andere
productgroepen scoren gemiddeld
lager, dus dan moet je ook reëel zijn,
maar het moet in ieder geval altijd
beter. Voor de wokgroente was het
gemiddelde cijfer een 7,2 of een 7,3;
de nieuwe Excellent wokgroente
scoorde gelukkig beter."
Bitter en zoet
Chef-kok Dick Tool staat in de keu
ken van Verzet uien te snijden.
Ideeën die op papier staan, moet hij
zien om te zetten in maaltijden en
producten die de consument zou
willen kopen. Voor de Excellente
wok- en roerbakgroente moest hij op
zoek naar de juiste combinaties van
groenten om een lekkere maaltijd
mee te kunnen bereiden.
„Een bittere groente past vaak goed
bij een wat zoetere groente", legt hij
uit. „Het is dus niet verstandig om
bijvoorbeeld vier bittere groenten bij
elkaar te doen. Ook kun je beter geen
rode ui en rode paprika combineren.
Dat zijn geen vrienden van elkaar. Je
moet kijken naar natte en droge
groenten en naar de houdbaarheid.
Daarnaast moet je kijken naar de
kleuren, want het oog wil ook wat."
Soms gaat Tool gewoon met een
karretje de fabriek door om wat
groenten uit te zoeken, die hij vervol
gens in de keuken in de koekenpan of
de wokpan gooit. „Ook belangrijk is
dat de bite goed is. Dat je geen slappe
groente krijgt. Sommige combinaties
vallen uiteindelijk af op smaak, ande
ren op houdbaarheid of op prijs."
Witlof
Niet alle vernieuwingen zijn een suc
ces. Merick Schoute; „Ze zeggen wel
eens dat categoriemanagers de on
dernemers binnen het bedrijf zijn.
Dus bij alles wat je onderneemt, gaan
er zaken goed maar ook wel eens
fout. Zo had ik vorig jaar gesneden
witlof geïntroduceerd. Het kwam
goed uit de kwaliteitstesten en we
waren er zelf best enthousiast over.
Dan doe je in het begin wel eens een
actie door korting te geven, maar het
verkocht niet zoals we hoopten."
Soms, zegt hij, moet je producten
ook even de tijd geven. „In principe
zit daar geen termijn aan vast. Maar
onze 28 nieuwe producten zijn echt
innovatief, dus die haal je niet na een
halfjaar weer van het schap af, als de
verkoop wat tegenvalt. Maar daar ga
ik niet van uit."
woensdag 5 oktober 2016
GO
Irene van den Berg is volgende week weer terug van vakantie
Bovenstaand verhaal is echt gebeurd.
Vanwege beroepsgeheim zijn de namen
van de betrokkenen niet vermeld.
Reageren? johan.nebbeling@persgroep.nl
Een waargebeurd
voorval uit een
notarispraktijk
Merick Schoute, Groentegemak AH