'Ik heb af en toe
een dure smaak'
66
4
Melkopschuimers Niet lang geleden was
koffieschuim dik en vol bellen. Nu dient het
zoet, zacht en romig te zijn. Maar kloppen de
elektrische melkopschuimers ook zo?
We testten er zes.
Mijn geld en ik
„Ik kwam niets tekort. Over kleed-
en zakgeld waren duidelijke afspra
ken. Hierdoor leerde ik omgaan met
geld, al sponsorde mijn moeder soms
uitstapjes. Dankzij bijbaantjes, varië
rend van caissière bij Albert Heijn tot
serveerster bij Van der Valk, kon ik
alle leuke extraatjes gemakkelijk be
talen."
Ik geef te veel geld uit
aan plastic tassen bij
de supermarkt
„Als je kijkt naar de vergoedingen, is
het geen vetpot. Naast je sport moet
je een goede baan hebben of een op
leiding volgen. Ik verdien niets met
mijn hobby, maar haal er veel plezier
uit. Zonder twijfel was het afgelopen
WK in Tsjechië met Jong Oranje een
hoogtepunt uit mijn carrière. Ik
streef ernaar me te ontwikkelen tot
één van de beste aanvalsters van
Nederland."
„Vorig jaar maakte ik een transfer
naar topclub Koog Zaandijk. Mijn
voorwaarde was dat ik geen onkosten
zou maken. Omdat ik veel moest rei
zen, stelde de club een auto ter be
schikking. Ook krijg ik de benzine-
kosten vergoed."
„Ik word blij van nieuwe aankopen
en mooie spullen. Af en toe heb ik
een dure smaak. Ik heb laatst bijvoor
beeld een mooie tas gekocht van 160
euro. Onafhankelijkheid is een ander
belangrijk uitgangspunt. Ik wil later
goed voor mezelf kunnen zorgen, dus
een goed verdienende baan past in
mijn toekomstplaatje."
„Een echte miskoop heb ik niet ge
had. De minst goede aankoop is een
paar laarzen uit Italië, gekocht voor
150 euro. Amper gedragen. Maar ze
passen nog steeds, dus wie weet
moet ik dit antwoord over een tijdje
bijstellen."
„Mijn MacBook. Jaren geleden aange
schaft voor 1.000 euro, maar het geld
dubbel en dwars waard. Ik gebruik
mijn computer voor school en privé
en neem hem overal mee naartoe."
„Ik bof met mijn ouders, want zij be
talen mijn kamer, collegegeld en stu
dieboeken. Het geld van mijn studie
financiering gebruikte ik voor de kos
ten van mijn telefoon, boodschappen
en kleding. Omdat de studiefinancie
ring vorig jaar na mijn bachelor stop
te, is deze omgezet in een lening van
300 euro per maand."
„Ik woon en studeer in Utrecht. De
kamerprijzen zijn er hoog. Voor 400
euro heb je een kleine ruimte. Via
Kamernet vond ik een kleine kamer
voor 395 euro per maand."
„Ik geef te veel geld uit aan plastic
tassen bij de supermarkt. Bij elk be
zoek vergeet ik een tas mee te ne
men, wat me steeds 25 eurocent kost.
Voor een keertje niet zo erg, maar als
ik al mijn plastic tassen bij elkaar op
tel, kom ik op een aardig bedrag uit."
„Ik wil volgende zomer door Indone
sië trekken. Daarvoor spaar ik."
et vier kofïieken-
ners bij elkaar in
de Arnhemse kof
fiebar Kaldi - de
testlocatie van
vandaag - en als
vanzelf ontvouwt
er een erudiet college melk opschui
men. „In principe kun je elke melk
gebruiken om te schuimen", doceert
bedrijfsleider Ronald. „Maar met
volle melk krijg je doorgaans de beste
resultaten. De vetten houden tussen
de opgeklopte eiwitten namelijk het
best de belletjes vast."
Barista Jeroen: „En de belletjes
moeten microscopisch klein zijn, hè.
Microfoam noemen we dat. Eigenlijk
oogt het meer als een soort room dan
als schuim."
Jorge: „Ik gebruik in ieder geval
nooit biologische melk. Die koeien
grazen 's zomers buiten en door het
vochtige gras kun je dan melk krijgen
waarvan het schuim veel eerder dood
slaat."
Jeroen: „Het uitgangspunt is een
laag van 0,5 tot 1,5 centimeter
schuim."
Zacht en zoet
Het moge duidelijk zijn: verwacht bij
de panelleden geen lukraak afge
roomde bakkies troost, maar stijl
volle cappuccino's die met chirurgi
sche precisie zijn opgeschuimd. „Wat
tien jaar geleden in de horeca werd
neergezet, kan nu echt niet meer",
zegt Jeroen met een glimlach. „De
melk werd gekookt, waardoor je een
soort bellenblaas vol grote bubbels
kreeg, en het blok schuim op je koffie
was zo dik dat je er gerust je lepeltje
op kon neerleggen."
In deze tijden van cold drip installa
ties, baristacursussen en soy-latte-
caramel-hazelnut-macchiato's gel
den andere eisen. „Koffie is beleving
geworden", zegt Jeroen. „Dat zie je
ook aan het schuim. Goed schuim is
creamy, zacht en zoet. Als je er een
beetje vaardigheid in steekt tenmin
ste."
Stopwatch
Met die vaardigheid zit het bij het pa
nel wel snor in ieder geval. Werkelijk
niets wordt aan het toeval overgela
ten. De melk - Friesche Vlag volle
opschuimmelk - wordt keurig afge
meten op 150 ml. Om de temperatuur
(5,5 graden Celsius) gelijk te houden
gaat het pak elke ronde na inschen
ken terug in de koelkast. „Des te kou-
ONS PANEL
woensdag 5 oktober 2016
PZ
Elke week vraagt de redactie een
streekgenoot het hemd van het lijf
over financiële kwesties. Vandaag
topsportster Naomi Zuidweg (22)
uit Middelburg. Ze korfbalt bij Koog
Zaandijk in het Noord-Hollandse
Koog aan de Zaan op het hoogste
niveau en werd afgelopen zomer
als international van Jong Oranje
wereldkampioen.
Hans Puik
Hoe zag je financiële opvoeding
eruit?
—Naomi Zuidweg
Valt er geld te verdienen in de top
van het Nederlandse korfbal?
Hoe zit het met de onkosten voor
je sport?
Hoe belangrijk is geld in jouw
leven?
Wat was je grootste miskoop?
En wat was je beste aankoop?
Hoe duur is het studentenleven?
Wat vind je van de prijzen voor een
kamer?
Wat is jouw financiële valkuil?
Waarvoor leg je geld apart?
Naomi
spaart
voor een
reis naar
Indone
sië.
PRIVÉFOTO
'Dit schuim
is lekker
lobbig
Matthijs Meeuwsen
Jeroen Brugman (34)
Topbarista - vorig jaar nog bij
Nederlands beste drie - van
Smit Dorlas koffiebranders.
Ronald Israël (56)
Bedrijfsleider van koffiebar
Kaldi in Arnhem.
Jorge Amaral Ferreira (45)
Vaste Kaldi-klant en een vat
vol koffiekennis.
Noële Verbeek (43) Nog zo'n
zelfverklaarde koffiegek. Zeker
zes koppen per dag. In het
weekend meer.