'Ik heb af en toe een dure smaak' 66 4 Melkopschuimers Niet lang geleden was koffieschuim dik en vol bellen. Nu dient het zoet, zacht en romig te zijn. Maar kloppen de elektrische melkopschuimers ook zo? We testten er zes. Mijn geld en ik „Ik kwam niets tekort. Over kleed- en zakgeld waren duidelijke afspra ken. Hierdoor leerde ik omgaan met geld, al sponsorde mijn moeder soms uitstapjes. Dankzij bijbaantjes, varië rend van caissière bij Albert Heijn tot serveerster bij Van der Valk, kon ik alle leuke extraatjes gemakkelijk be talen." Ik geef te veel geld uit aan plastic tassen bij de supermarkt „Als je kijkt naar de vergoedingen, is het geen vetpot. Naast je sport moet je een goede baan hebben of een op leiding volgen. Ik verdien niets met mijn hobby, maar haal er veel plezier uit. Zonder twijfel was het afgelopen WK in Tsjechië met Jong Oranje een hoogtepunt uit mijn carrière. Ik streef ernaar me te ontwikkelen tot één van de beste aanvalsters van Nederland." „Vorig jaar maakte ik een transfer naar topclub Koog Zaandijk. Mijn voorwaarde was dat ik geen onkosten zou maken. Omdat ik veel moest rei zen, stelde de club een auto ter be schikking. Ook krijg ik de benzine- kosten vergoed." „Ik word blij van nieuwe aankopen en mooie spullen. Af en toe heb ik een dure smaak. Ik heb laatst bijvoor beeld een mooie tas gekocht van 160 euro. Onafhankelijkheid is een ander belangrijk uitgangspunt. Ik wil later goed voor mezelf kunnen zorgen, dus een goed verdienende baan past in mijn toekomstplaatje." „Een echte miskoop heb ik niet ge had. De minst goede aankoop is een paar laarzen uit Italië, gekocht voor 150 euro. Amper gedragen. Maar ze passen nog steeds, dus wie weet moet ik dit antwoord over een tijdje bijstellen." „Mijn MacBook. Jaren geleden aange schaft voor 1.000 euro, maar het geld dubbel en dwars waard. Ik gebruik mijn computer voor school en privé en neem hem overal mee naartoe." „Ik bof met mijn ouders, want zij be talen mijn kamer, collegegeld en stu dieboeken. Het geld van mijn studie financiering gebruikte ik voor de kos ten van mijn telefoon, boodschappen en kleding. Omdat de studiefinancie ring vorig jaar na mijn bachelor stop te, is deze omgezet in een lening van 300 euro per maand." „Ik woon en studeer in Utrecht. De kamerprijzen zijn er hoog. Voor 400 euro heb je een kleine ruimte. Via Kamernet vond ik een kleine kamer voor 395 euro per maand." „Ik geef te veel geld uit aan plastic tassen bij de supermarkt. Bij elk be zoek vergeet ik een tas mee te ne men, wat me steeds 25 eurocent kost. Voor een keertje niet zo erg, maar als ik al mijn plastic tassen bij elkaar op tel, kom ik op een aardig bedrag uit." „Ik wil volgende zomer door Indone sië trekken. Daarvoor spaar ik." et vier kofïieken- ners bij elkaar in de Arnhemse kof fiebar Kaldi - de testlocatie van vandaag - en als vanzelf ontvouwt er een erudiet college melk opschui men. „In principe kun je elke melk gebruiken om te schuimen", doceert bedrijfsleider Ronald. „Maar met volle melk krijg je doorgaans de beste resultaten. De vetten houden tussen de opgeklopte eiwitten namelijk het best de belletjes vast." Barista Jeroen: „En de belletjes moeten microscopisch klein zijn, hè. Microfoam noemen we dat. Eigenlijk oogt het meer als een soort room dan als schuim." Jorge: „Ik gebruik in ieder geval nooit biologische melk. Die koeien grazen 's zomers buiten en door het vochtige gras kun je dan melk krijgen waarvan het schuim veel eerder dood slaat." Jeroen: „Het uitgangspunt is een laag van 0,5 tot 1,5 centimeter schuim." Zacht en zoet Het moge duidelijk zijn: verwacht bij de panelleden geen lukraak afge roomde bakkies troost, maar stijl volle cappuccino's die met chirurgi sche precisie zijn opgeschuimd. „Wat tien jaar geleden in de horeca werd neergezet, kan nu echt niet meer", zegt Jeroen met een glimlach. „De melk werd gekookt, waardoor je een soort bellenblaas vol grote bubbels kreeg, en het blok schuim op je koffie was zo dik dat je er gerust je lepeltje op kon neerleggen." In deze tijden van cold drip installa ties, baristacursussen en soy-latte- caramel-hazelnut-macchiato's gel den andere eisen. „Koffie is beleving geworden", zegt Jeroen. „Dat zie je ook aan het schuim. Goed schuim is creamy, zacht en zoet. Als je er een beetje vaardigheid in steekt tenmin ste." Stopwatch Met die vaardigheid zit het bij het pa nel wel snor in ieder geval. Werkelijk niets wordt aan het toeval overgela ten. De melk - Friesche Vlag volle opschuimmelk - wordt keurig afge meten op 150 ml. Om de temperatuur (5,5 graden Celsius) gelijk te houden gaat het pak elke ronde na inschen ken terug in de koelkast. „Des te kou- ONS PANEL woensdag 5 oktober 2016 PZ Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag topsportster Naomi Zuidweg (22) uit Middelburg. Ze korfbalt bij Koog Zaandijk in het Noord-Hollandse Koog aan de Zaan op het hoogste niveau en werd afgelopen zomer als international van Jong Oranje wereldkampioen. Hans Puik Hoe zag je financiële opvoeding eruit? —Naomi Zuidweg Valt er geld te verdienen in de top van het Nederlandse korfbal? Hoe zit het met de onkosten voor je sport? Hoe belangrijk is geld in jouw leven? Wat was je grootste miskoop? En wat was je beste aankoop? Hoe duur is het studentenleven? Wat vind je van de prijzen voor een kamer? Wat is jouw financiële valkuil? Waarvoor leg je geld apart? Naomi spaart voor een reis naar Indone sië. PRIVÉFOTO 'Dit schuim is lekker lobbig Matthijs Meeuwsen Jeroen Brugman (34) Topbarista - vorig jaar nog bij Nederlands beste drie - van Smit Dorlas koffiebranders. Ronald Israël (56) Bedrijfsleider van koffiebar Kaldi in Arnhem. Jorge Amaral Ferreira (45) Vaste Kaldi-klant en een vat vol koffiekennis. Noële Verbeek (43) Nog zo'n zelfverklaarde koffiegek. Zeker zes koppen per dag. In het weekend meer.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 45