Penne alia gricia 22 Lezers helpen lezers Wat eten we vandaag? Deze pasta alia gricia zou de vroe ge voorloper zijn van de all'ama- triciana en alla carbonara. De pasta is een simpele en geliefde klassie ker in Lazio, de regio waar Rome de hoofdstad van is. De grootste smaakma ker in het traditionele recept is de guan- ciale. Dat is een Italiaanse type spek, ge maakt van de wang (kinnebak) van het varken. Het vlees wordt ingewreven met zout en zwarte gekneusde peper en drie weken gedroogd aan de lucht. In dit recept is gewoon ontbijtspek ge bruik en een ui om net een beetje een zoete tegenhanger te krijgen tegenover het zoute spek en de Pecorino (Italiaan se harde schapenkaas). Bereiding Breng water aan de kook voor de pasta. Snijd de dikke plakken spek in reepjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan of hapjespan en bak hierin de stukjes spek zodat ze een mooi kleurtje krij gen. Pel en snipper intussen de ui. Voeg zout en pasta toe aan het kookwater en kook de pasta al dente. Schep intussen de spekreepjes uit de pan en laat ze uit lekken. Voeg de uisnippers toe aan de pan en fruit de snippers zacht. Hak de peterselie klein. Voeg de spekreepjes te rug in de pan bij de uisnippers en schep met een schuimspaan de beetga re pennen hierbijHet water dat nog een beetje aan de pasta hangt, zorgt zo voor een mooie en goede menging met de overige ingrediënten. Rasp hierbo ven rijkelijk pecorino en meng. Lekker met een grote salade ernaast. GEHOORD... OP HET WANDELPAD Ingrediënten Komende dagen OPMERKELIJK Dak van Arena als uitdagende bergtop woensdag 5 oktober 2016 Wilt u ook een oproep doen? E-mail dan een korte tekst met contactgegevens en eventueel een foto (in jpg-formaat) naar lezershelpenlezers@pzc.nl. Heeft er nog iemand voor mijn verzameling een DINO plaatje nr. 105 J. Prenen, pren44@zeelandnet.nl Onze Kenwood Grand Chef blender heeft de kennismaking met de plavuizen vloer niet overleeft. Heeft iemand nog een ongebruikte staan? feliciakruimel@gmail.nl Voor een moestuinproject ben ik op zoek naar gebruikte fruit/veilingkistjes. Kunt u mij verder helpen? kinkmonique@gmail.com Wie kan mij een plezier doen met ansichtkaarten van Wolp- haartsdijk en Oud-Sabbinge? Ik verzamel ze voor het nage slacht. hangoetheer@kpnmail.nl, 0113-233553 Voor mijn logé ben ik zoek naar een kleine hondentondeuse. Wie heeft er nog eentje en doet er niks meer mee? Ine Hendrikse, inehendrikse@me.com In Zierikzee bij een kringloop zaak heb ik een doos met een puzzel gekocht. Tot mijn verba zing zat er een zwart naambord je in met de tekst 'H.C.Vermaat Burgemeester', in witte letters. De afmetingen zijn: 20x10 cm. Komt iemand dit bordje bekend voor? Mevr. G Leering-Hummel, dleering@zeelandnet.nl Op de zaterdagmiddag van de Kustmarathon ben ik onder weg, tussen Burg-Haamstede naar Zoutelande, het zwarte hoesje van mijn fototoestel ver loren. Een langwerpig leren hoesje met magneetdrukker en grijs polskoordje voor een Lu- mix Panasonic toestel. Heeft ie mand dit misschien gevonden? Lia Buteijn, Liabuteijn@zeelandnet.nl Deze kookfanaat zoekt de vijf delen van het boekje Dagelijkse Kost met Jeroen Meus. De boeken zijn helaas uit verkocht. Wie kan mij helpen? G. Oosterling, Gouda, 06 20690777. Welke lezer kan mij helpen aan AH-dino's? Bij ons in België zijn ze niet meer te krijgen. Segers Gunther, Aartselaar, segers@telenet.be Voor onze creaclub zoeken wij boekenstandaards om een geopend boek op te zetten. Wie helpt ons? Marga Draaijer, hdraaijer@upcmail.nl It GEEN KRANT ONTVANGEN? 088-0561510 Vragen over VERHUIZING OF VAKANTIE? 088-0139910 Abonneren U kunt gebruikmaken van onze aanbiedingen via pzc.nl/abonneren of neem contact op met onze klantenservice voor een aanbod. Klantenservice Wilt u een vakantie of verhuizing doorgeven, uw abonnement beëindigen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze klanten service via 088-0139910 van maandag t/m vrij dag van 9.00-17.00 uur. Of geef uw wijzigingen online door via pzc.nl/service. Bezorgservice De PZC wordt van maandag t/m vrijdag voor 7.00 uur bezorgd en op zaterdag voor 7.30 uur. Heeft u een bezorgklacht? De bezorgservice is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 7.00-17.00 uur. Op zaterdag van 8.00-12.00 uur. U kunt 24 uur per dag online uw bezorgklacht doorgeven via pzc.nl/service of via 088-0561510. Leveringsvoorwaarden Op alle abonnementen zijn onze leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze kunt u nalezen op pzc.nl/service of opvragen via 088-0139910. Advertenties Wilt u in de PZC adverteren neem dan contact op via 088-0139998 of ga naar persgroep.nl/adverteren. Auteursrechten Alle auteursrechten en databankrechten ten aan zien van de inhoud van deze uitgave worden uit drukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten bij de PZC c.q. de desbetreffende makers. PZC De Persgroep Nederland Edisonweg 37e, Vlissingen Postbus 5046 4380 KA Vlissingen Telefoon: 088-0130200 redactie@pzc.nl BTW Nr.: NL001094592B01 KVK Nr.: 10017784 HOOFDREDACTIE SALESDIRECTIE Hoofdredacteur Arie Leen Kroon Commercieel directeur Tessa van Waarde REDACTIES Walcheren 088-0130221 walcheren@pzc.nl Bevelanden/Tholen 088-0130221 bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl Schouwen-Duiveland 088-0130221 schouwen-duiveland@pzc.nl Zeeuws-Vlaanderen 0115-645740 zeeuws-vlaanderen@pzc.nl Postbus 145 4530 AC Terneuzen Sport sport@pzc.nl 088-0130241 Heeft u tips voor de redactie? Mail naar redactie@pzc.nl 088-0130200 JANNY VAN DER HEIJDEN HOOFDGERECHT, 4 personen 400 gram penne zout 4 dikke plakken ontbijt spek van ca. 50 gram per stuk scheutje olijfolie 1 flinke ui stukje pecorino enkele takjes peterselie Vers gemalen zwarte peper MORGEN Zoete aardappelfriet is patat die mag. VRIJDAG De lamssaté krijgt een intensievere smaak na marineren in ketjap ZATERDAG Zo populair als ijs bij ons is, is saffraan-pistache kulfi in India Mijn vriendin woont in West- Brabant. Haar vriend is een Am sterdammer. Op zondagmorgen wan delen ze vaak gezel lig samen. Ze komen dan nog al wat fietsers en wandelaars tegen. Vriendelijk groet mijn vriendin ieder een: soms met een knikje, soms met een 'hallo' of 'goede morgen'. Dat bevreemdt haar vriend zo, dat hij haar vraagt: „Ken jij al die mensen?" Zij vertelt hem dat de meeste Braban ders bij het passe ren elkaar begroe ten. Na een tijdje komen ze een goede be kende van haar te gen. Ze gaan samen naar haar toe om een praatje te ma ken en ze vraagt naar de echtgenoot die ziek is. „Da kan gin stoefe lije", ant woordt de goede be kende. 'Niet om over naar huis te schrijven' betekent dat, maar voor de Amsterdammer klinkt het veel dra matischer. „Is hij gestorven?", reageert hij ge schokt. Pijnlijke Bra bantse spraakver warring. Riet Kouters Wat doe je als je een ijzermijn wil uitbreiden en er staat een huis in de weg? Afbreken natuurlijk. Of, en dat is misschien wel veel beter, gewoon verplaatsen. In het Noord-Zweedse plaatsje Malmberget is dat de oplossing. Dit huis staat nu 10 kilometer verderop, fotoap De freerunners van Munki Motion hebben stiekem, en zonder zekeringen, de Am sterdam Arena beklommen. Wie zijn dit? De vijf - Jor- dy, Joachim, Xander, Peter en Michel - zijn professio nele 'parkour-runners' die ook in Hollywood-films te zien zijn. 2 Hoe? Zeker tien keer zijn ze gaan kijken bij de Amsterdam Arena voor dat ze een filmpje maakten. Jordy: „We kijken welke route we het beste kunnen nemen. Scouten noemen we dat. Steeds weer een stukje ver der." 3 En? De beklimming was toch lastiger dan ze ge dacht hadden. „Maar het was een machtig moment toen we bovenaan op de top stonden."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 21