Penne alia gricia
22
Lezers helpen lezers
Wat eten we vandaag?
Deze pasta alia gricia zou de vroe
ge voorloper zijn van de all'ama-
triciana en alla carbonara. De
pasta is een simpele en geliefde klassie
ker in Lazio, de regio waar Rome de
hoofdstad van is. De grootste smaakma
ker in het traditionele recept is de guan-
ciale. Dat is een Italiaanse type spek, ge
maakt van de wang (kinnebak) van het
varken. Het vlees wordt ingewreven
met zout en zwarte gekneusde peper
en drie weken gedroogd aan de lucht.
In dit recept is gewoon ontbijtspek ge
bruik en een ui om net een beetje een
zoete tegenhanger te krijgen tegenover
het zoute spek en de Pecorino (Italiaan
se harde schapenkaas).
Bereiding
Breng water aan de kook voor de pasta.
Snijd de dikke plakken spek in reepjes.
Verhit de olie in een ruime koekenpan
of hapjespan en bak hierin de stukjes
spek zodat ze een mooi kleurtje krij
gen. Pel en snipper intussen de ui. Voeg
zout en pasta toe aan het kookwater en
kook de pasta al dente. Schep intussen
de spekreepjes uit de pan en laat ze uit
lekken. Voeg de uisnippers toe aan de
pan en fruit de snippers zacht. Hak de
peterselie klein. Voeg de spekreepjes te
rug in de pan bij de uisnippers en
schep met een schuimspaan de beetga
re pennen hierbijHet water dat nog
een beetje aan de pasta hangt, zorgt zo
voor een mooie en goede menging met
de overige ingrediënten. Rasp hierbo
ven rijkelijk pecorino en meng. Lekker
met een grote salade ernaast.
GEHOORD... OP HET WANDELPAD
Ingrediënten
Komende dagen
OPMERKELIJK
Dak van Arena
als uitdagende
bergtop
woensdag 5 oktober 2016
Wilt u ook een oproep doen?
E-mail dan een korte tekst met
contactgegevens en eventueel
een foto (in jpg-formaat) naar
lezershelpenlezers@pzc.nl.
Heeft er nog iemand voor mijn
verzameling een DINO plaatje
nr. 105
J. Prenen, pren44@zeelandnet.nl
Onze Kenwood Grand Chef
blender heeft de kennismaking
met de plavuizen vloer niet
overleeft. Heeft iemand nog
een ongebruikte staan?
feliciakruimel@gmail.nl
Voor een moestuinproject ben
ik op zoek naar gebruikte
fruit/veilingkistjes.
Kunt u mij verder helpen?
kinkmonique@gmail.com
Wie kan mij een plezier doen
met ansichtkaarten van Wolp-
haartsdijk en Oud-Sabbinge? Ik
verzamel ze voor het nage
slacht.
hangoetheer@kpnmail.nl,
0113-233553
Voor mijn logé ben ik zoek naar
een kleine hondentondeuse.
Wie heeft er nog eentje en doet
er niks meer mee?
Ine Hendrikse,
inehendrikse@me.com
In Zierikzee bij een kringloop
zaak heb ik een doos met een
puzzel gekocht. Tot mijn verba
zing zat er een zwart naambord
je in met de tekst 'H.C.Vermaat
Burgemeester', in witte letters.
De afmetingen zijn: 20x10 cm.
Komt iemand dit bordje bekend
voor?
Mevr. G Leering-Hummel,
dleering@zeelandnet.nl
Op de zaterdagmiddag van de
Kustmarathon ben ik onder
weg, tussen Burg-Haamstede
naar Zoutelande, het zwarte
hoesje van mijn fototoestel ver
loren. Een langwerpig leren
hoesje met magneetdrukker en
grijs polskoordje voor een Lu-
mix Panasonic toestel. Heeft ie
mand dit misschien gevonden?
Lia Buteijn,
Liabuteijn@zeelandnet.nl
Deze kookfanaat zoekt de
vijf delen van het boekje
Dagelijkse Kost met Jeroen
Meus. De boeken zijn helaas uit
verkocht. Wie kan mij helpen?
G. Oosterling, Gouda,
06 20690777.
Welke lezer kan mij helpen aan
AH-dino's? Bij ons in België zijn
ze niet meer te krijgen.
Segers Gunther, Aartselaar,
segers@telenet.be
Voor onze creaclub zoeken wij
boekenstandaards om een
geopend boek op te zetten.
Wie helpt ons?
Marga Draaijer,
hdraaijer@upcmail.nl
It
GEEN KRANT ONTVANGEN?
088-0561510
Vragen over
VERHUIZING OF VAKANTIE?
088-0139910
Abonneren
U kunt gebruikmaken van onze aanbiedingen via
pzc.nl/abonneren of neem contact op met onze
klantenservice voor een aanbod.
Klantenservice
Wilt u een vakantie of verhuizing doorgeven, uw
abonnement beëindigen of heeft u een andere
vraag? Neem dan contact op met onze klanten
service via 088-0139910 van maandag t/m vrij
dag van 9.00-17.00 uur. Of geef uw wijzigingen
online door via pzc.nl/service.
Bezorgservice
De PZC wordt van maandag t/m vrijdag voor
7.00 uur bezorgd en op zaterdag voor 7.30 uur.
Heeft u een bezorgklacht? De bezorgservice is
bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen
7.00-17.00 uur. Op zaterdag van 8.00-12.00 uur.
U kunt 24 uur per dag online uw bezorgklacht
doorgeven via pzc.nl/service of via 088-0561510.
Leveringsvoorwaarden
Op alle abonnementen zijn onze
leveringsvoorwaarden van toepassing. Deze kunt
u nalezen op pzc.nl/service of opvragen via
088-0139910.
Advertenties
Wilt u in de PZC adverteren neem dan contact
op via 088-0139998 of ga naar
persgroep.nl/adverteren.
Auteursrechten
Alle auteursrechten en databankrechten ten aan
zien van de inhoud van deze uitgave worden uit
drukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten
bij de PZC c.q. de desbetreffende makers.
PZC
De Persgroep Nederland
Edisonweg 37e, Vlissingen
Postbus 5046
4380 KA Vlissingen
Telefoon: 088-0130200
redactie@pzc.nl
BTW Nr.: NL001094592B01
KVK Nr.: 10017784
HOOFDREDACTIE SALESDIRECTIE
Hoofdredacteur
Arie Leen Kroon
Commercieel directeur
Tessa van Waarde
REDACTIES
Walcheren
088-0130221
walcheren@pzc.nl
Bevelanden/Tholen
088-0130221
bevelanden@pzc.nl
tholen@pzc.nl
Schouwen-Duiveland
088-0130221
schouwen-duiveland@pzc.nl
Zeeuws-Vlaanderen
0115-645740
zeeuws-vlaanderen@pzc.nl
Postbus 145
4530 AC Terneuzen
Sport
sport@pzc.nl
088-0130241
Heeft u tips voor de redactie?
Mail naar redactie@pzc.nl
088-0130200
JANNY VAN DER HEIJDEN
HOOFDGERECHT,
4 personen
400 gram penne
zout
4 dikke plakken ontbijt
spek van ca. 50 gram
per stuk
scheutje olijfolie
1 flinke ui
stukje pecorino
enkele takjes peterselie
Vers gemalen zwarte
peper
MORGEN
Zoete aardappelfriet is patat die
mag.
VRIJDAG
De lamssaté krijgt een intensievere
smaak na marineren in ketjap
ZATERDAG
Zo populair als ijs bij ons is, is
saffraan-pistache kulfi in India
Mijn vriendin
woont in West-
Brabant. Haar
vriend is een Am
sterdammer. Op
zondagmorgen wan
delen ze vaak gezel
lig samen.
Ze komen dan nog
al wat fietsers en
wandelaars tegen.
Vriendelijk groet
mijn vriendin ieder
een: soms met een
knikje, soms met
een 'hallo' of 'goede
morgen'.
Dat bevreemdt haar
vriend zo, dat hij
haar vraagt: „Ken jij
al die mensen?"
Zij vertelt hem dat
de meeste Braban
ders bij het passe
ren elkaar begroe
ten.
Na een tijdje komen
ze een goede be
kende van haar te
gen. Ze gaan samen
naar haar toe om
een praatje te ma
ken en ze vraagt
naar de echtgenoot
die ziek is. „Da kan
gin stoefe lije", ant
woordt de goede be
kende. 'Niet om
over naar huis te
schrijven' betekent
dat, maar voor de
Amsterdammer
klinkt het veel dra
matischer.
„Is hij gestorven?",
reageert hij ge
schokt. Pijnlijke Bra
bantse spraakver
warring.
Riet Kouters
Wat doe je als je een ijzermijn wil uitbreiden en er staat een huis
in de weg? Afbreken natuurlijk. Of, en dat is misschien wel veel beter,
gewoon verplaatsen. In het Noord-Zweedse plaatsje Malmberget is dat
de oplossing. Dit huis staat nu 10 kilometer verderop, fotoap
De freerunners van Munki
Motion hebben stiekem, en
zonder zekeringen, de Am
sterdam Arena beklommen.
Wie zijn dit? De vijf - Jor-
dy, Joachim, Xander, Peter
en Michel - zijn professio
nele 'parkour-runners' die ook
in Hollywood-films te zien zijn.
2 Hoe? Zeker tien keer
zijn ze gaan kijken bij de
Amsterdam Arena voor
dat ze een filmpje maakten.
Jordy: „We kijken welke route
we het beste kunnen nemen.
Scouten noemen we dat.
Steeds weer een stukje ver
der."
3 En? De beklimming was
toch lastiger dan ze ge
dacht hadden. „Maar
het was een machtig moment
toen we bovenaan op de top
stonden."