Kouign- amann
HERMAN DEN BLIJKER
De Bretonse boterkoek kouign-amann is zo'n beetje het
vetste gebak van Frankrijk. Het Lijkt op de croissant en is een
variant op suikerbrood. Rijk aan smaak en Lekker zoet.
In het kader van de vakantie-
oprek-weken presenteer ik
wederom een buitenlandse
hap. Ik denk dat ik dit
volhoud tot half oktober,
als de herfstvakantie aanbreekt.
Daarna zien we wel weer. Ik duik
nogmaals Frankrijk in en beland
wederom in Bretagne.
Waarom? Omdat die Kelten
interessante baksels maken.
Zoals de kouign-amann, dat je
uitspreekt als kween-ah-mon of
kween-ah-man en 'brood en
boter' betekent. De uitspraak
hangt af van het lokale dialect of
de kwaliteit van het gebit van de
Breton die je aanspreekt. Want
Het was gewoon een
zoetebek die een
excuus zocht om
van zijn brood een
suikerhomp te maken
als je maar genoeg van dit gebak
eet, gaan je tanden vanzelf naar
de filistijnen.
De kween is zo'n beetje het
vetste gebak van Frankrijk, dus
rijk aan smaak en daarom
volkomen de moeite waard om
op deze pagina's te presenteren.
Je weet, ik ga altijd 100 procent
voor smaak.
Bloemschaarste
Bretonse bakkers maken het
brooddeeg als bladerdeeg. Je rolt
een lap deeg uit en legt daar de
boter op. Vervolgens ga je het
deeg tourneren, zoals patissiers
dat noemen: uitrollen en weer
dichtvouwen en deze handeling
herhalen zodat laagjes ontstaan.
De Kelten zijn naar verluidt als
eerste op dit brooddeeg gekomen
vanwege bloemschaarste. Een
bakker in het plaatsje Douarne-
nez beschikte ergens in de 19de
eeuw over meer boter dan bloem.
De tarweoogst was mislukt, zo
gaat het verhaal, wat destijds
regelmatig gebeurde. Dus kwam
hij op het idee een broodcrois
sant te maken, wat het feitelijk is.
Je kunt een croissant ook een
boterkween noemen, ware het
niet dat de croissant eerder werd
bedacht. Je zou het gebak ook
een subtiele variant op suiker
brood kunnen noemen.
Salomonsoordeel
Om het geheel meer sjeu te
geven, bracht hij de bladerkoek
op smaak met karamel. Die
karamel doet mij twijfelen over
de juistheid van de anekdote over
bloemschaarste. Het was gewoon
een zoetebek die een excuus
zocht om van zijn brood een
suikerhomp te maken. Ik moet
zeggen, de man is werkelijk
geslaagd geschiedenis te
schrijven. Maar echt de eer op
kunnen opstrijken was er niet
bij. De bakker ging snel dood.
Daarbij kon je destijds zo'n
Vette
hap
38 zaterdag 1 oktober 2016