0 O Marathon Peren uit Kloetinge zijn dit jaar groot en stevig 3T ZEELAND 15 MARGOT een mosselpan, met serieuze stukken witvis en zalm in een prima roomsaus. Met een heel legioen aan Hollandse garnaaltjes, gestrooid met gulle hand. Eetvriendin is verrast door de pastaschotel met inktvis: niet de gebruikelijke gefrituurde gummibandjes, maar zachte lamel len met dunne pastasliertjes. Fettucine mis schien, al lijkt het nog het meest op mie. Maar nog lekker al dente, met een zomerse lichte saus van paprika en tomaat. Door allerlei ver schillende groenten is elke hap leuk: courgette blokjes, paprika, rode ui. De pastagroenten lig gen ook op mijn bord als warm groentengarni- tuur, maar zo op een bergje doen ze ineens denken aan een half zakje soepgroenten. Het klassieke slaatje erbij heeft een lekker zure dressing, frietjes zijn helaas wat flets. Het wordt echt te fris om buiten te eten. We besluiten zeer rebels en anarchistisch gewoon naar binnen te stappen met onze glazen en ser vetten. Daar vinden we een goed gevulde eet zaal met twee lege tafeltjes en zo'n ouderwets schuifluik naar de keuken. Gelukkig blijkt on ze ongeautoriseerde verhuisactie geen enkel probleem, een andere serveerster maakt snel een tafeltje gereed voor het dessert. Over de Markt reed net een schetterende, neonkleurige ijskar die even het carillon wist te overstem men. Die bracht ons op een goed idee: ijs, met warme krieken. Voor de zekerheid wijs ik nog even op mijn notenallergie - dat er geen aman delschaafsel bij komt ofzo. 'Dat staat er niet bij 'ee', is het droge antwoord. En dat is typerend voor de hele ervaring hier: wat er staat, wat er beloofd wordt, dat krijg je. Met gulle hand. Op vallend lekker ijs in dit geval, vanille en aard beien, met verse aardbeien voor mijn disge noot en een flinke schep zoetzure warme ker sen voor mij. Veel slagroom, knapperige oublie rolletjes. Gewoon, nostalgische, huiselijke kost. En meer moet dat soms niet zijn. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Op mijn werkkamer staat een affiche van vroeger; 'Oosterschelde dicht? 'K zou het toch maar niet doen'. Ik weet nog dat ik als kind hoorde over de af sluiting van de Oosterschelde. Mijn ouders wa ren daar toen fel tegen. We zwommen als het even kon bij de gebroken dijk, tussen Goes en Kattendijke. Daarvoor woonden we in Kruiningen en ook daar zwommen we in de Oosterschelde. En die moest open blijven, zo vonden we toen. Gelukkig, dat is gebeurd. En zeg nu zelf, als je over de Oosterscheldekering rijdt dan is dat toch een machtig gezicht; al die pijlers in het gelid en de dynamiek van het water. Vandaag is de Stormvloedkering weer het decor voor een van mijn favoriete evenemen ten; de Kustmarathon Zeeland. Nee, ik doe dit jaar niet mee; ik had even geen tijd om te trai nen. Te druk met werk en dan de B&B er ook nog eens bij. Maar ik ga zeker kijken en aanmoedigen Want ook langs de kant geniet ik mee van de Kustmarathon Zeeland. Ik weet maar al te goed hoe het kan voelen om te rennen of te wandelen. Geweldig, maar soms ook wel pijn lijk. Zeker als je de man met de hamer tegen komt. Hoe fijn is het dan dat er mensen zijn die je aanmoedigen. Zeker als je, zoals ik, altijd wat in de achterhoede loopt. Na het lopen van de marathon had ik vaak zin in frites met veel mayonaise. Heerlijk om weer even bij te ko men van de inspanningen, het liefste met een biertje erbij. De euforie giert dan nog door je lijf, de spierpijn komt vaak pas de volgende dag. Trou wens, daar is zwemmen weer heel goed voor. Ik weet maar al te goed hoe het kan voelen om te rennen of te wandelen. Geweldig, maar soms ook wel pijnlijk. KLOETINGE De perenpluk is deze week nog in volle gang. Overal in de boomgaard staan grote houten kisten klaar en zijn mensen op ladders bezig het fruit van de bomen te ha len. „De conference-peren zijn allemaal geplukt, nu moeten de doyenné du comice er wor den afgehaald", vertelt Arian- ne Hoogstrate uit Kloetinge. „We hebben dit jaar een bij zonder goede oogst. In tegen stelling tot onze Belgische col lega's, die hadden veel last van hagel en storm. Zij heb ben nu een veel kleinere oogst. Wij hebben dit jaar wellicht iets minder peren, maar de peren die we hebben zijn allemaal heel groot, dat geeft toch een goede op brengst." Ze verkopen de peren via Delta Fruit aan de Greenery en in hun zaak aan de Zomer- weg in Kloetinge. „Daar had den we ook de zomerperen; triomphe de vienne, beuré hardy en de bonne louise. De ze zomerperen zijn snel bruin en melig, die moeten meteen gegeten worden. Van daar dat deze peren niet in de supermarkt liggen, daar wil len ze het hele jaar door de zelfde peren aan kunnen bie den, terwijl wij die afwisse ling juist leuk voor onze klan ten vinden", laat Hoogstrate weten. Peren zijn in veel gerechten te gebruiken. Bijvoorbeeld in een salade. Neem 150 gram veldsla, een handvol gepelde walnoten en 100 gram blauw- aderkaas in brokjes. Meng daarna alles voorzichtig door elkaar. Schil twee peren en verdeel ze in parten. Snij deze fijn en besprenkel de peren met citroensap. Maak een dressing van olijfolie en balsa- mico. Meng alles voorzichtig door elkaar. Lekker als voorge recht. zaterdag 1 oktober 2016 PETER NICOLAI azerne (Prijs/kwaliteit telt dubbel) De conference-peren zijn dit jaar uit de kluiten gewassen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 49