0
O
Marathon
Peren uit Kloetinge zijn
dit jaar groot en stevig
3T
ZEELAND 15
MARGOT
een mosselpan, met serieuze stukken witvis
en zalm in een prima roomsaus. Met een heel
legioen aan Hollandse garnaaltjes, gestrooid
met gulle hand. Eetvriendin is verrast door de
pastaschotel met inktvis: niet de gebruikelijke
gefrituurde gummibandjes, maar zachte lamel
len met dunne pastasliertjes. Fettucine mis
schien, al lijkt het nog het meest op mie. Maar
nog lekker al dente, met een zomerse lichte
saus van paprika en tomaat. Door allerlei ver
schillende groenten is elke hap leuk: courgette
blokjes, paprika, rode ui. De pastagroenten lig
gen ook op mijn bord als warm groentengarni-
tuur, maar zo op een bergje doen ze ineens
denken aan een half zakje soepgroenten. Het
klassieke slaatje erbij heeft een lekker zure
dressing, frietjes zijn helaas wat flets.
Het wordt echt te fris om buiten te eten. We
besluiten zeer rebels en anarchistisch gewoon
naar binnen te stappen met onze glazen en ser
vetten. Daar vinden we een goed gevulde eet
zaal met twee lege tafeltjes en zo'n ouderwets
schuifluik naar de keuken. Gelukkig blijkt on
ze ongeautoriseerde verhuisactie geen enkel
probleem, een andere serveerster maakt snel
een tafeltje gereed voor het dessert. Over de
Markt reed net een schetterende, neonkleurige
ijskar die even het carillon wist te overstem
men. Die bracht ons op een goed idee: ijs, met
warme krieken. Voor de zekerheid wijs ik nog
even op mijn notenallergie - dat er geen aman
delschaafsel bij komt ofzo. 'Dat staat er niet bij
'ee', is het droge antwoord. En dat is typerend
voor de hele ervaring hier: wat er staat, wat er
beloofd wordt, dat krijg je. Met gulle hand. Op
vallend lekker ijs in dit geval, vanille en aard
beien, met verse aardbeien voor mijn disge
noot en een flinke schep zoetzure warme ker
sen voor mij. Veel slagroom, knapperige oublie
rolletjes. Gewoon, nostalgische, huiselijke
kost. En meer moet dat soms niet zijn.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Op mijn werkkamer staat een affiche
van vroeger; 'Oosterschelde dicht? 'K
zou het toch maar niet doen'.
Ik weet nog dat ik als kind hoorde over de af
sluiting van de Oosterschelde. Mijn ouders wa
ren daar toen fel tegen. We zwommen als het
even kon bij de gebroken dijk, tussen Goes en
Kattendijke.
Daarvoor woonden we in Kruiningen en
ook daar zwommen we in de Oosterschelde.
En die moest open blijven, zo vonden we
toen.
Gelukkig, dat is gebeurd. En zeg nu zelf, als
je over de Oosterscheldekering rijdt dan is dat
toch een machtig gezicht; al die pijlers in het
gelid en de dynamiek van het water.
Vandaag is de Stormvloedkering weer het
decor voor een van mijn favoriete evenemen
ten; de Kustmarathon Zeeland. Nee, ik doe dit
jaar niet mee; ik had even geen tijd om te trai
nen. Te druk met werk en dan de B&B er ook
nog eens bij.
Maar ik ga zeker kijken en aanmoedigen
Want ook langs de kant geniet ik mee van de
Kustmarathon Zeeland. Ik weet maar al te
goed hoe het kan voelen om te rennen of te
wandelen. Geweldig, maar soms ook wel pijn
lijk. Zeker als je de man met de hamer tegen
komt.
Hoe fijn is het dan dat er mensen zijn die je
aanmoedigen. Zeker als je, zoals ik, altijd wat
in de achterhoede loopt. Na het lopen van de
marathon had ik vaak zin in frites met veel
mayonaise. Heerlijk om weer even bij te ko
men van de inspanningen, het liefste met een
biertje erbij.
De euforie giert dan nog door je lijf, de
spierpijn komt vaak pas de volgende dag. Trou
wens, daar is zwemmen weer heel goed voor.
Ik weet maar al te goed hoe het kan voelen om
te rennen of te wandelen. Geweldig, maar
soms ook wel pijnlijk.
KLOETINGE De perenpluk is
deze week nog in volle gang.
Overal in de boomgaard staan
grote houten kisten klaar en
zijn mensen op ladders bezig
het fruit van de bomen te ha
len.
„De conference-peren zijn
allemaal geplukt, nu moeten
de doyenné du comice er wor
den afgehaald", vertelt Arian-
ne Hoogstrate uit Kloetinge.
„We hebben dit jaar een bij
zonder goede oogst. In tegen
stelling tot onze Belgische col
lega's, die hadden veel last
van hagel en storm. Zij heb
ben nu een veel kleinere
oogst. Wij hebben dit jaar
wellicht iets minder peren,
maar de peren die we hebben
zijn allemaal heel groot, dat
geeft toch een goede op
brengst."
Ze verkopen de peren via
Delta Fruit aan de Greenery
en in hun zaak aan de Zomer-
weg in Kloetinge. „Daar had
den we ook de zomerperen;
triomphe de vienne, beuré
hardy en de bonne louise. De
ze zomerperen zijn snel
bruin en melig, die moeten
meteen gegeten worden. Van
daar dat deze peren niet in de
supermarkt liggen, daar wil
len ze het hele jaar door de
zelfde peren aan kunnen bie
den, terwijl wij die afwisse
ling juist leuk voor onze klan
ten vinden", laat Hoogstrate
weten.
Peren zijn in veel gerechten
te gebruiken. Bijvoorbeeld in
een salade. Neem 150 gram
veldsla, een handvol gepelde
walnoten en 100 gram blauw-
aderkaas in brokjes. Meng
daarna alles voorzichtig door
elkaar. Schil twee peren en
verdeel ze in parten. Snij deze
fijn en besprenkel de peren
met citroensap. Maak een
dressing van olijfolie en balsa-
mico. Meng alles voorzichtig
door elkaar. Lekker als voorge
recht.
zaterdag 1 oktober 2016
PETER NICOLAI
azerne
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
De conference-peren zijn dit jaar uit de kluiten gewassen.