14 ZEELAND ETEN RUDANNA CASTRA Wat deden de Romeinen in Aardenburg? Lekker eten, gokken wij. We rijden naar de stokoude Kikkerstad met haar Romeinse geschiedenis, om te eten in een bijzondere kazerne A De inwoners van Aardenburg heb ben de opvallende bijnaam 'kik kers'. Vanwege hun felgroene fan farejasjes, of misschien vanwege Vlaamse taalinvloeden ('rarara, wie benne kik'). Waar het ook vandaan komt, tijdens de rit naar het stadje (met indrukwek kende Sint-Baafs) is het een serieuze discussie in de auto: gaan we het doen, kikkerbilletjes eten? Bij Rudanna Castra staan ze in twee va rianten op de kaart, als voorgerecht in lookbo- ter en als hoofdgerecht in Ricard-roomsaus. Het is bijna niet te geloven dat dit markante pand met torentjes en erkers ooit een kazerne was. We schrikken even van de etalagepop in Romeins uniform die zeer aanwezig op de stoep staat. Gelukkig zijn er verder geen Ro meinse gimmicks, op wat klassieke standbeel den na. De serveersters verschijnen ook niet in toga, maar gaan stijlvol gekleed in een rode HET MENU blouse en lange zwarte rok. Stijlvol en een tik je gestrest, want op deze donderdagavond zit de zaak flink vol. Gelukkig hebben we gereser veerd en spotten we een mooi plekje buiten, op het terras in de zon. Of we daar mogen be ginnen, en dan later als het frisser wordt naar binnen? ,,'Tis binnen, óf buiten!", dicteert de ser veerster. Bij Toutatis, dat is stellig. Als er maar gasten blijven vragen om een tafeltje begrij pen we het antwoord iets beter. Buiten dan maar, met een Orval en een Brugse Tripel en een bakje zoute pinda's erbij. Er komt ook een bordje met gebakken broodjes, ronde tortilla chips en een groen smeerseltje waarvan ik u niet kan zeggen wat het was. Als de voorge rechten een paar minuten later arriveren wordt dit bordje onverbiddelijk weer meegeno men. En vervangen, dat wel, door een mandje toast met boter. Gerookte paling is het menu voorgerecht, ik heb gebakken mossels besteld. Flinke, smakelijke porties met een leuk garni- WAAR tuurtje van roodlof, rucola en tomaat. Dikke pa ling, sappige mossels in lekkere knoflookolie: we beginnen de toestroom van de Belgen be ter te begrijpen. Mensen rijden speciaal om voor de vrijdagavondspecial: een dubbele en- trecote van 750 gram met peperroomsaus en een fles wijn, voor 53 euro. Eigenaar Patrick van der Linde is ook de chef. Hij vertelt en thousiast over zijn biologische rundvlees, dat hij in Brugge gaat halen vanwege de rijping van het vlees. Van der Linde baat Rudanna Cas tra voor de tweede keer uit: hij verkocht de zaak in 2008 maar kwam in 2012 terug. Voor een reddingsactie, want na twee branden en een faillissement was er weinig meer over van de oude glorie. Recente internetrecensies blij ken jubelend en Van der Linde is blij met zijn trouwe vaste gasten, die de kazerne weer ge vonden hebben. Het carillon tinkelt vrolijke liedjes, we trek ken monter een vestje aan en beginnen aan de hoofdgerechten: een vispotje geserveerd in REKENING zaterdag 1 oktober 2016 Robuuste tafeltjes met comfortabele stoelen in de eetzaal van Rudanna Castra, Een indrukwekkende legionair bewaakt de ingang van het restaurant, fotos Nostalgische kost in de hotelk Marloes Matthijssen Voorgerechten beginnen bij 5,50 euro (Provengaal- se tomatensoep) en gaan tot 13,50 euro (de toch maar niet genuttig de kikkerbilletjes met lookboter). Hoofdgerechten zijn er met vis en vlees vanaf 15 eu ro (stoverij van het huis). Klap stuk op de kaart is de in roomboter gebakken entreco- te voor twee per sonen van 750 gram biologisch rundvlees voor 46 euro (op vrijdag avond met fles wijn 53). g Aardenburg Rudanna Castra Markt 2 x^jeststraat Chaudfontaine rood 2,30 2 Brugse Tripel 8,40 Orval 4,50 Gebakken mosselen 9,- Maandmenu 29,- Vispannetje 18,- IJs met warme krieken 8,- Totaal 79,20

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 48