14 ZEELAND
ETEN RUDANNA CASTRA
Wat deden de
Romeinen in
Aardenburg?
Lekker eten,
gokken wij. We
rijden naar de
stokoude
Kikkerstad met
haar Romeinse
geschiedenis,
om te eten in een
bijzondere
kazerne
A
De inwoners van Aardenburg heb
ben de opvallende bijnaam 'kik
kers'. Vanwege hun felgroene fan
farejasjes, of misschien vanwege
Vlaamse taalinvloeden ('rarara,
wie benne kik'). Waar het ook vandaan komt,
tijdens de rit naar het stadje (met indrukwek
kende Sint-Baafs) is het een serieuze discussie
in de auto: gaan we het doen, kikkerbilletjes
eten? Bij Rudanna Castra staan ze in twee va
rianten op de kaart, als voorgerecht in lookbo-
ter en als hoofdgerecht in Ricard-roomsaus.
Het is bijna niet te geloven dat dit markante
pand met torentjes en erkers ooit een kazerne
was. We schrikken even van de etalagepop in
Romeins uniform die zeer aanwezig op de
stoep staat. Gelukkig zijn er verder geen Ro
meinse gimmicks, op wat klassieke standbeel
den na. De serveersters verschijnen ook niet in
toga, maar gaan stijlvol gekleed in een rode
HET MENU
blouse en lange zwarte rok. Stijlvol en een tik
je gestrest, want op deze donderdagavond zit
de zaak flink vol. Gelukkig hebben we gereser
veerd en spotten we een mooi plekje buiten,
op het terras in de zon. Of we daar mogen be
ginnen, en dan later als het frisser wordt naar
binnen?
,,'Tis binnen, óf buiten!", dicteert de ser
veerster. Bij Toutatis, dat is stellig. Als er maar
gasten blijven vragen om een tafeltje begrij
pen we het antwoord iets beter. Buiten dan
maar, met een Orval en een Brugse Tripel en
een bakje zoute pinda's erbij. Er komt ook een
bordje met gebakken broodjes, ronde tortilla
chips en een groen smeerseltje waarvan ik u
niet kan zeggen wat het was. Als de voorge
rechten een paar minuten later arriveren
wordt dit bordje onverbiddelijk weer meegeno
men. En vervangen, dat wel, door een mandje
toast met boter. Gerookte paling is het menu
voorgerecht, ik heb gebakken mossels besteld.
Flinke, smakelijke porties met een leuk garni-
WAAR
tuurtje van roodlof, rucola en tomaat. Dikke pa
ling, sappige mossels in lekkere knoflookolie:
we beginnen de toestroom van de Belgen be
ter te begrijpen. Mensen rijden speciaal om
voor de vrijdagavondspecial: een dubbele en-
trecote van 750 gram met peperroomsaus en
een fles wijn, voor 53 euro. Eigenaar Patrick
van der Linde is ook de chef. Hij vertelt en
thousiast over zijn biologische rundvlees, dat
hij in Brugge gaat halen vanwege de rijping
van het vlees. Van der Linde baat Rudanna Cas
tra voor de tweede keer uit: hij verkocht de
zaak in 2008 maar kwam in 2012 terug. Voor
een reddingsactie, want na twee branden en
een faillissement was er weinig meer over van
de oude glorie. Recente internetrecensies blij
ken jubelend en Van der Linde is blij met zijn
trouwe vaste gasten, die de kazerne weer ge
vonden hebben.
Het carillon tinkelt vrolijke liedjes, we trek
ken monter een vestje aan en beginnen aan de
hoofdgerechten: een vispotje geserveerd in
REKENING
zaterdag 1 oktober 2016
Robuuste tafeltjes met comfortabele stoelen in de eetzaal van Rudanna Castra,
Een indrukwekkende legionair bewaakt de ingang van het restaurant, fotos
Nostalgische kost in de hotelk
Marloes Matthijssen
Voorgerechten
beginnen bij 5,50
euro (Provengaal-
se tomatensoep)
en gaan tot 13,50
euro (de toch
maar niet genuttig
de kikkerbilletjes
met lookboter).
Hoofdgerechten
zijn er met vis en
vlees vanaf 15 eu
ro (stoverij van
het huis). Klap
stuk op de kaart is
de in roomboter
gebakken entreco-
te voor twee per
sonen van 750
gram biologisch
rundvlees voor 46
euro (op vrijdag
avond met fles
wijn 53).
g Aardenburg Rudanna Castra
Markt 2
x^jeststraat
Chaudfontaine rood
2,30
2 Brugse Tripel
8,40
Orval
4,50
Gebakken mosselen
9,-
Maandmenu
29,-
Vispannetje
18,-
IJs met warme krieken
8,-
Totaal
79,20