Bi 7,f EUWS 11 40 procent geeft aan drie of vier dagen per week geen vlees te eten Voor hele generaties vormde een lekker stukje vlees een onmisbare component van de maaltijd. Jongeren kiezen steeds vaker voor alternatieven. 'Minder, maar beter is ons motto' Meer of minder vlees? 'Geen goed gevoel als ik voor het vleesschap sta' 'Of ik vlees op m'n bord mis? Absoluut niet' ijna de helft van de Neder landers vindt elke dag vlees eten 'niet meer van deze tijd'. Vier op de tien geeft aan zijn vleescon sumptie afgelopen vijfjaar te hebben gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur Milieu. De redenen die mensen noemen om minder vlees te eten zijn variatie (50 procent), milieu en natuur (36 pro cent), dierenwelzijn (34 procent) en gezondheid (33 procent). De cijfers bevestigen de trend dat 'vleesminderen een onderwerp is dat mensen bezighoudt', zegt consumptie socioloog Hans Dagevos van Wagenin- gen Universiteit. „De heilige drie-een heid van aardappelen, groente en vlees op het bord is aan het verdwij nen. Zeker bij jongere generaties. Zij eten uit de wereldkeuken. 40 procent van de Nederlanders geeft aan drie of vier dagen per week geen vlees te eten. Dat is een behoorlijke groep." Ook de vleesconsumptie in Neder land daalt, blijkt uit onderzoek van Da gevos en zijn collega's: sinds 2010 met zo'n 500 gram per persoon per jaar. Dat is minder dan je op basis van het aantal flexitariërs zou verwachten, be aamt de onderzoeker. Wat mensen doen is dus iets anders dan wat ze zeg gen. „Mogelijk is er sprake van com pensatiegedrag en eten mensen juist méér vlees nadat ze een dagje vegeta risch hebben gegeten." Vlees mag dan op z'n retour zijn, zuivel blijft populair. Vrouwen eten meer zuivel dan mannen. „De mi lieu-impact van zuivel is echter net zo groot als van vlees", aldus Talitha Koek, van Natuur Milieu. „We roe pen mensen op vaker te kiezen voor een plantaardig alternatief, zoals bo nen, peulvruchten of sojaproducten." GWENDOLYN (47) EN DAVID „We eten twee keer in de week vlees. Minder, maar beter is ons motto. Als we vlees eten, dan wel biologisch. Mensen heb ben helemaal niet zoveel vlees nodig. Dierenleed en het milieu spelen in m'n achterhoofd ook mee als redenen. Het liefst zou ik helemaal geen vlees eten, maar met kin deren is dat lastig. Als ze iets niet lekker vinden, eten ze niet. We eten re gelmatig vis. Vegetarisch koken is lastiger. Geluk kig word ik er steeds be drevener in, bijvoorbeeld met noten." „Sinds ik op mezelf woon, eet ik nauwelijks meer vlees. Thuis aten we elke dag vlees. Als tie ner ben ik wel een jaartje vegetariër geweest, maar dat bleek lastig vol te hou den. Af en toe wilde ik toch naar de snackbar. Nu doe ik zelf boodschap pen en krijg ik geen goed gevoel als ik voor het vleesschap sta. Mijn bud get laat het niet toe om goed vlees te halen bij de slager. Als ik uit eten ga, eet ik soms wel vlees. Er staan niet overal lekkere vegetarische gerechten op de kaart." FLEXITARIERS „Vroeger at ik elke dag vlees, nu nog hoogstens drie keer per week. Dat is gezonder, ik heb een te hoog cholesterol. Meestal houd ik het daarom bij mager rundvlees en hoog stens een beetje varkens vlees door de nasi. Of ik vlees op m'n bord mis? Absoluut niet. Ook niet op m'n brood. Kaas eet ik wel. Afgelopen maanden heb ik kilo's aardbeien op de boterham op. Of ge roosterd brood met een appeltje. Voor het milieu ook beter. We moeten al lemaal een beetje bijdra gen, toch?" WILLEMIJN HARTMAN (26) ELLY VAN DER HEYDEN (74) donderdag 29 september 2016 Aardappelen, groente en een stukje vleesvervanger Annemieke van Dongen Breda FOTO'S ARIE KIEVIT Vleesvervangers zijn niet zo populair. 77 pro cent eet nooit een vlees vervanger, volgens de Vegamonitor van Natuur Milieu. De helft van de ondervraagden geeft aan meer vleesvervan gers te eten als ze lekker der en gezonder zouden zijn. In een restaurant kiezen flexitariërs vaker wel voor vlees. „Het stukje vlees op het bord lijkt meer een luxe artikel te worden: in restaurants eten we het graag, thuis eten we het minder", aldus woord voerster Talitha Koek.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 11