Bi
7,f
EUWS 11
40 procent geeft aan drie of vier dagen per week geen vlees te eten
Voor hele generaties vormde een lekker stukje
vlees een onmisbare component van de maaltijd.
Jongeren kiezen steeds vaker voor alternatieven.
'Minder, maar beter
is ons motto'
Meer of minder vlees?
'Geen goed gevoel als ik
voor het vleesschap sta'
'Of ik vlees op m'n bord
mis? Absoluut niet'
ijna de helft van de Neder
landers vindt elke dag
vlees eten 'niet meer van
deze tijd'. Vier op de tien
geeft aan zijn vleescon
sumptie afgelopen vijfjaar te hebben
gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek in
opdracht van Natuur Milieu.
De redenen die mensen noemen
om minder vlees te eten zijn variatie
(50 procent), milieu en natuur (36 pro
cent), dierenwelzijn (34 procent) en
gezondheid (33 procent).
De cijfers bevestigen de trend dat
'vleesminderen een onderwerp is dat
mensen bezighoudt', zegt consumptie
socioloog Hans Dagevos van Wagenin-
gen Universiteit. „De heilige drie-een
heid van aardappelen, groente en
vlees op het bord is aan het verdwij
nen. Zeker bij jongere generaties. Zij
eten uit de wereldkeuken. 40 procent
van de Nederlanders geeft aan drie of
vier dagen per week geen vlees te
eten. Dat is een behoorlijke groep."
Ook de vleesconsumptie in Neder
land daalt, blijkt uit onderzoek van Da
gevos en zijn collega's: sinds 2010 met
zo'n 500 gram per persoon per jaar.
Dat is minder dan je op basis van het
aantal flexitariërs zou verwachten, be
aamt de onderzoeker. Wat mensen
doen is dus iets anders dan wat ze zeg
gen. „Mogelijk is er sprake van com
pensatiegedrag en eten mensen juist
méér vlees nadat ze een dagje vegeta
risch hebben gegeten."
Vlees mag dan op z'n retour zijn,
zuivel blijft populair. Vrouwen eten
meer zuivel dan mannen. „De mi
lieu-impact van zuivel is echter net zo
groot als van vlees", aldus Talitha
Koek, van Natuur Milieu. „We roe
pen mensen op vaker te kiezen voor
een plantaardig alternatief, zoals bo
nen, peulvruchten of sojaproducten."
GWENDOLYN (47) EN DAVID
„We eten twee keer in de
week vlees. Minder, maar
beter is ons motto. Als
we vlees eten, dan wel
biologisch. Mensen heb
ben helemaal niet zoveel
vlees nodig. Dierenleed
en het milieu spelen in
m'n achterhoofd ook mee
als redenen. Het liefst
zou ik helemaal geen
vlees eten, maar met kin
deren is dat lastig. Als ze
iets niet lekker vinden,
eten ze niet. We eten re
gelmatig vis. Vegetarisch
koken is lastiger. Geluk
kig word ik er steeds be
drevener in, bijvoorbeeld
met noten."
„Sinds ik op mezelf
woon, eet ik nauwelijks
meer vlees. Thuis aten
we elke dag vlees. Als tie
ner ben ik wel een jaartje
vegetariër geweest, maar
dat bleek lastig vol te hou
den. Af en toe wilde ik
toch naar de snackbar.
Nu doe ik zelf boodschap
pen en krijg ik geen goed
gevoel als ik voor het
vleesschap sta. Mijn bud
get laat het niet toe om
goed vlees te halen bij de
slager. Als ik uit eten ga,
eet ik soms wel vlees. Er
staan niet overal lekkere
vegetarische gerechten
op de kaart."
FLEXITARIERS
„Vroeger at ik elke dag
vlees, nu nog hoogstens
drie keer per week. Dat is
gezonder, ik heb een te
hoog cholesterol. Meestal
houd ik het daarom bij
mager rundvlees en hoog
stens een beetje varkens
vlees door de nasi. Of ik
vlees op m'n bord mis?
Absoluut niet. Ook niet
op m'n brood. Kaas eet ik
wel. Afgelopen maanden
heb ik kilo's aardbeien op
de boterham op. Of ge
roosterd brood met een
appeltje. Voor het milieu
ook beter. We moeten al
lemaal een beetje bijdra
gen, toch?"
WILLEMIJN HARTMAN (26)
ELLY VAN DER HEYDEN (74)
donderdag 29 september 2016
Aardappelen, groente en
een stukje vleesvervanger
Annemieke van Dongen
Breda
FOTO'S ARIE KIEVIT
Vleesvervangers zijn
niet zo populair. 77 pro
cent eet nooit een vlees
vervanger, volgens de
Vegamonitor van Natuur
Milieu. De helft van de
ondervraagden geeft
aan meer vleesvervan
gers te eten als ze lekker
der en gezonder zouden
zijn.
In een restaurant
kiezen flexitariërs vaker
wel voor vlees.
„Het stukje vlees op het
bord lijkt meer een luxe
artikel te worden: in
restaurants eten we het
graag, thuis eten we het
minder", aldus woord
voerster Talitha Koek.