Ruwe lijst tweede azc blijft geheim Meer dan honderd paarden op eeuwfeest fokvereniging Hippos WALCHEREN 7 Vorstelijk eten door gebruik natuurlijke en lokale producten Duizendblad, postelein, kervel en oranje besjes van de duindoorn zijn in de duinen en verdere omgeving van Hof aan Zee te vinden. En dus zeer geschikt voor diverse gerechten. woensdag 28 september 2016 Marcel Meijer (m) laat Henrik (I) en Magnus (r) hangop proeven. Het klassieke Hollandse nagerecht krijgt een rol in het diner. Magnus Villnow (I) en Henrik Norén (r) plukken en proeven bessen van de duindoorn. „We willen die wat zure besjes combineren met worteltjes. Dat levert wat verrassends op." fotos lex de meester René Hoonhorst e rode lijsterbesjes zijn voor de vogels. Daar zou een mens maar ziek van worden als-ie wat onrijpe exempla ren eet. Maar de oranje besjes van de duindoorn zijn niet te versma den. Het 'zuurtje' van de duindoorn verwerken chefkoks met lef en smaak graag in een ge recht. Magnus Villnow en Henrik Norén zijn chefs, die zweren bij verse producten uit de directe om geving. Ze deden ervaring op bij wereldberoemde restaurants, tot ze besloten samen restaurant Gro in Stockholm te beginnen. Daar verwierven ze binnen de kortste keren faam als bereiders van eerlij ke gerechten, gemaakt met hoofd zakelijk lokale ingrediënten. Die fi losofie van de New Nordic Cuisine sluit aan bij die van hun collega Marcel Meijer, chef van Hof aan Zee bij het strand van Koudekerke. Ook Marcel struint lokale leve ranciers af. Al dan niet biologische agrariërs en tuinbouwers kunnen rekenen op een bezoekje. En net zo als hij de meest verse vis bijna van het schip afhaalt, jaagt Marcel ook op vers wild. Dus bezoekt hij ook de jager om tijdens het jachtsei zoen eend, duif, hert en/of haas aan te schaffen. Hoewel de faam van Hof aan Zee zienderogen stijgt - ook de recensent van deze krant zong de lof over de prestaties van kok Marcel en gastvrouw Irma Goedbloed - kunnen de Zweedse chefs hem nog wel het een en an- lets namaken, omdat dat commercieel interessant is, heeft me nooit getrokken Marcel Meijer, chef Hof aan Zee der leren, betoogt Meijer.„Henrik en Magnus koken al veel langer dan ik. Ik haal mijn inspiratie uit de Scandinavische filosofie om te koken met ingrediënten uit de di recte omgeving van de plaats waar je kookt." Norén en Villnow bena drukken dat zij geen chauvinisten zijn, die alles uit eigen land beter vinden. „De Italiaanse keuken is natuurlijk fantastisch. Maar bij steeds meer koks in ons land is het besef doorgebroken dat je geen in grediënten uit Italië moet halen om hun kookkunst na te bootsen. Het is veel uitdagender met groen ten, vruchten, vlees en vis uit ei gen omgeving een prachtige, pure maaltijd te maken dan alles in pot jes en blikjes van elders te halen." Magnus en Henrik genieten er van pal achter de duinen echte Zeeuw se maaltijden te bereiden. De bes jes van de duindoorns doen hen denken aan Zweedse havtorn. Die smaken net even anders. „Net als de peentjes hier, die smaken ook net even anders dan Zweedse wor tels. Voeg de smaken van wortels en besjes samen en er ontstaat weer iets verrassend lekkers", zegt Henrik, onder instemmend geknik van Magnus. Villnow en Norén hebben weinig sympathie voor hun met eten en bestek jongleren de collega uit de Muppetshow. Smulpapen kunnen er van op aan dat verfijnde gerechten uit de direc te omgeving van Koudekerke zon der veel opsmuk, met behoud van pure smaak op hun bord belanden. Voor de diners van donderdag en vrijdag zijn nog enkele plaatsen te boeken via www.hofaanzee.nl MIDDELBURG De Middelbur gers krijgen niet te horen waar mogelijk een tweede opvangcen trum voor asielzoekers kan ko men. Alleen de LPM vindt dat burgemeester en wethouders openheid moeten geven. Alle andere fracties vinden dat die lijst geheim moet blijven. On der meer om te voorkomen dat er onnodig onrust ontstaat. Wel liet een aantal fracties weten dat openheid nodig is als er weer se rieus wordt nagedacht over een tweede azc. Piet Kraan (LPM) verweet de anderen dat ze zich bezighouden met achterkamertjespolitiek en tegen openheid zijn. Pim van Kampen (PvdA) antwoordde dat daar geen sprake van is en ver weet de LPM populistisch ge drag. „Er is nu geen sprake van de komst van een tweede azc." De fracties hebben wel een gehei me lijst gekregen waar mogelijk een tweede azc kan komen. Maar dat is volgens Luc Vande- zande (GL) en Willemien Treur niet (CU) een dusdanig ruwe lijst dat die niet gepubliceerd moet worden. „Als deze bekend wordt, komt er gebliksem en ge donder terwijl zeker is dat een heleboel genoemde locaties echt niet realistisch zijn." Biggekerke is zaterdag een dag je Paardekerke. Paardenfokvere- niging Hippos viert haar eeuw feest met een jubileumkeuring waar maar liefst 115 Nederland se trekpaarden aan meedoen. René Hoonhorst Biggekerke De paarden, allen van het Bel gische type, staan vanaf 08.00 uur te pronken op het Kerkplein en di recte omgeving. De jury, twee keurmeesters, beoordeelt de trek paarden zowel op uiterlijk (exteri eur) als op bewegingen (stap en draf) volgens de regels van de ras standaard. De bewegingen kun nen worden getraind, het uiterlijk wordt verfraaid door de manen van de imposante dieren in te vlechten met wol of raffia. De keuringsbaan is ingericht op het Kerkplein, vanaf café Juliana richting de Schuitvlotstraat. De twee jaarlijks keuringen van Hip pos trekken normaal rond de vijf tig trekpaarden. Woordvoerder Coen Minderhoud: „Met 115 trek paarden zijn ruim twee keer zo veel dieren te bewonderen als tij dens een gewone keuring. Leden en andere Walcherse trekpaarden houders weten dan ook al een he le tijd dat deze speciale jubileum keuring wordt gehouden." De paarden trekken zaterdag in alle hoedanigheden aan het publiek voorbij. Er zijn veulens en oudere dieren, merries en hengsten; van roodachtige voskleur tot zwart. De geliefde bruinschimmels zul len het meest te bewonderen zijn. De keuring van het enorme aantal paarden zal een groot deel van de dag in beslag nemen. Burgemees ter Rob van der Zwaag van Veere zal pas rond 18.00 uur de erelinten aan de eigenaren van de dagkam pioenen én de jeugdkampioen uit reiken. Op Facebook is bij Hippos jubileumkeuring alle informatie, in clusief'opwarmfoto's', te vinden. Zweedse topkoks bereiden eerlijke Zeeuwse gerechten D

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 35