Ruwe lijst tweede
azc blijft geheim
Meer dan honderd paarden op
eeuwfeest fokvereniging Hippos
WALCHEREN 7
Vorstelijk eten door gebruik natuurlijke en lokale producten
Duizendblad, postelein, kervel en
oranje besjes van de duindoorn
zijn in de duinen en verdere omgeving
van Hof aan Zee te vinden. En dus
zeer geschikt voor diverse gerechten.
woensdag 28 september 2016
Marcel Meijer (m) laat Henrik (I) en Magnus (r) hangop proeven.
Het klassieke Hollandse nagerecht krijgt een rol in het diner.
Magnus Villnow (I) en Henrik Norén (r) plukken en proeven bessen van de duindoorn. „We willen die
wat zure besjes combineren met worteltjes. Dat levert wat verrassends op." fotos lex de meester
René Hoonhorst
e rode lijsterbesjes zijn
voor de vogels. Daar
zou een mens maar
ziek van worden als-ie
wat onrijpe exempla
ren eet. Maar de oranje besjes van
de duindoorn zijn niet te versma
den. Het 'zuurtje' van de
duindoorn verwerken chefkoks
met lef en smaak graag in een ge
recht.
Magnus Villnow en Henrik
Norén zijn chefs, die zweren bij
verse producten uit de directe om
geving. Ze deden ervaring op bij
wereldberoemde restaurants, tot
ze besloten samen restaurant Gro
in Stockholm te beginnen. Daar
verwierven ze binnen de kortste
keren faam als bereiders van eerlij
ke gerechten, gemaakt met hoofd
zakelijk lokale ingrediënten. Die fi
losofie van de New Nordic Cuisine
sluit aan bij die van hun collega
Marcel Meijer, chef van Hof aan
Zee bij het strand van Koudekerke.
Ook Marcel struint lokale leve
ranciers af. Al dan niet biologische
agrariërs en tuinbouwers kunnen
rekenen op een bezoekje. En net zo
als hij de meest verse vis bijna van
het schip afhaalt, jaagt Marcel ook
op vers wild. Dus bezoekt hij ook
de jager om tijdens het jachtsei
zoen eend, duif, hert en/of haas
aan te schaffen. Hoewel de faam
van Hof aan Zee zienderogen stijgt
- ook de recensent van deze krant
zong de lof over de prestaties van
kok Marcel en gastvrouw Irma
Goedbloed - kunnen de Zweedse
chefs hem nog wel het een en an-
lets namaken, omdat
dat commercieel
interessant is, heeft
me nooit getrokken
Marcel Meijer, chef Hof aan Zee
der leren, betoogt Meijer.„Henrik
en Magnus koken al veel langer
dan ik. Ik haal mijn inspiratie uit
de Scandinavische filosofie om te
koken met ingrediënten uit de di
recte omgeving van de plaats waar
je kookt." Norén en Villnow bena
drukken dat zij geen chauvinisten
zijn, die alles uit eigen land beter
vinden. „De Italiaanse keuken is
natuurlijk fantastisch. Maar bij
steeds meer koks in ons land is het
besef doorgebroken dat je geen in
grediënten uit Italië moet halen
om hun kookkunst na te bootsen.
Het is veel uitdagender met groen
ten, vruchten, vlees en vis uit ei
gen omgeving een prachtige, pure
maaltijd te maken dan alles in pot
jes en blikjes van elders te halen."
Magnus en Henrik genieten er van
pal achter de duinen echte Zeeuw
se maaltijden te bereiden. De bes
jes van de duindoorns doen hen
denken aan Zweedse havtorn. Die
smaken net even anders. „Net als
de peentjes hier, die smaken ook
net even anders dan Zweedse wor
tels. Voeg de smaken van wortels
en besjes samen en er ontstaat
weer iets verrassend lekkers", zegt
Henrik, onder instemmend geknik
van Magnus. Villnow en Norén
hebben weinig sympathie voor
hun met eten en bestek jongleren
de collega uit de Muppetshow.
Smulpapen kunnen er van op aan
dat verfijnde gerechten uit de direc
te omgeving van Koudekerke zon
der veel opsmuk, met behoud van
pure smaak op hun bord belanden.
Voor de diners van donderdag en
vrijdag zijn nog enkele plaatsen te
boeken via www.hofaanzee.nl
MIDDELBURG De Middelbur
gers krijgen niet te horen waar
mogelijk een tweede opvangcen
trum voor asielzoekers kan ko
men. Alleen de LPM vindt dat
burgemeester en wethouders
openheid moeten geven.
Alle andere fracties vinden dat
die lijst geheim moet blijven. On
der meer om te voorkomen dat
er onnodig onrust ontstaat. Wel
liet een aantal fracties weten dat
openheid nodig is als er weer se
rieus wordt nagedacht over een
tweede azc.
Piet Kraan (LPM) verweet de
anderen dat ze zich bezighouden
met achterkamertjespolitiek en
tegen openheid zijn. Pim van
Kampen (PvdA) antwoordde dat
daar geen sprake van is en ver
weet de LPM populistisch ge
drag. „Er is nu geen sprake van
de komst van een tweede azc."
De fracties hebben wel een gehei
me lijst gekregen waar mogelijk
een tweede azc kan komen.
Maar dat is volgens Luc Vande-
zande (GL) en Willemien Treur
niet (CU) een dusdanig ruwe
lijst dat die niet gepubliceerd
moet worden. „Als deze bekend
wordt, komt er gebliksem en ge
donder terwijl zeker is dat een
heleboel genoemde locaties echt
niet realistisch zijn."
Biggekerke is zaterdag een dag
je Paardekerke. Paardenfokvere-
niging Hippos viert haar eeuw
feest met een jubileumkeuring
waar maar liefst 115 Nederland
se trekpaarden aan meedoen.
René Hoonhorst
Biggekerke
De paarden, allen van het Bel
gische type, staan vanaf 08.00 uur
te pronken op het Kerkplein en di
recte omgeving. De jury, twee
keurmeesters, beoordeelt de trek
paarden zowel op uiterlijk (exteri
eur) als op bewegingen (stap en
draf) volgens de regels van de ras
standaard. De bewegingen kun
nen worden getraind, het uiterlijk
wordt verfraaid door de manen
van de imposante dieren in te
vlechten met wol of raffia.
De keuringsbaan is ingericht op
het Kerkplein, vanaf café Juliana
richting de Schuitvlotstraat. De
twee jaarlijks keuringen van Hip
pos trekken normaal rond de vijf
tig trekpaarden. Woordvoerder
Coen Minderhoud: „Met 115 trek
paarden zijn ruim twee keer zo
veel dieren te bewonderen als tij
dens een gewone keuring. Leden
en andere Walcherse trekpaarden
houders weten dan ook al een he
le tijd dat deze speciale jubileum
keuring wordt gehouden." De
paarden trekken zaterdag in alle
hoedanigheden aan het publiek
voorbij. Er zijn veulens en oudere
dieren, merries en hengsten; van
roodachtige voskleur tot zwart.
De geliefde bruinschimmels zul
len het meest te bewonderen zijn.
De keuring van het enorme aantal
paarden zal een groot deel van de
dag in beslag nemen. Burgemees
ter Rob van der Zwaag van Veere
zal pas rond 18.00 uur de erelinten
aan de eigenaren van de dagkam
pioenen én de jeugdkampioen uit
reiken. Op Facebook is bij Hippos
jubileumkeuring alle informatie, in
clusief'opwarmfoto's', te vinden.
Zweedse topkoks bereiden
eerlijke Zeeuwse gerechten
D