0
O
Was
Boerderij de Korenschoof
oogst veel pompoenen
ZEELAND 15
MARGOT
BEOORDELING
percentage auxerrois zit, is een instapwijn.
Maar wel een goede: stuivende neus van wit
fruit, sap, vulling, iets kruidigs en wat witte pe
per na.
Heerlijk bij de zeetong en de rogvleugel die
na een flinke pauze voor onze neus staat te
dampen. In 't Hoekje van Yerseke nemen ze de
tijd, met een bijna achteloze gelatenheid. Dat
heet relaxt. De enorme, in roomboter gebak
ken tong komt met friet en gefrituurde aardap
pelrondjes. Op het bord is nog net plaats voor
een fantasieloze garnituur van sla, wortel, to
maatje, een stukje watermeloen en een paar
strepen sladressing.
Maar goed, in Yerseke draait het in veel za
ken om de vis. En die is hier fraai gebakken.
Zo hebben we ook over de rogvleugel - wat
een lekkere vis is dat toch - weinig te zeuren,
behalve dat het een schepje zout minder kan.
De zurige roomsaus met appel is lekker en
sluit mooi aan bij de rog.
We zetten de broekriem een gaatje verder
om voor u, Zeeuwse lekkerbek, twee desserts
te proeven. Het suikerlaagje op de crème
brülée laat het verplichte klakje horen. De sui
ker is aan de harde kant, de custard daarente
gen romig en vol van smaak. Mijn koffieijs met
karamelachtige saus en drie bloemkolen van
slagroom is aardig, maar knalt niet echt in je
mond. We willen meer koffie proeven. Het ijs
mag ook een tikje minder hard.
Buiten drinken we echte koffie na. Een uit
stekende kop. Bij een sigaar evalueren we ons
menu. 't Hoekje van Yerseke doet het allemaal
best goed, maar weet onze culinaire snaar zel
den te raken. Je hoopt altijd op een wow-mo-
ment. Als we later de rekening krijgen, blijkt
dat de vis behoorlijk moet worden betaald in
hartje Yerseke. We kunnen zo een handvol
Zeeuwse restaurants noemen die voor hetzelf
de geld met eigentijdse, spannende gerechten
tegen een ster aan koken. Maar goed, de figuur-
zaag- en pincetkeuken is ook niet ieders ding.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland.
De wasmachine deed het ineens niet
meer. Dat was een tegenvaller. De
monteur ging aan de slag en was er
wel anderhalf uur mee bezig. Niets hielp.
Dus of we nu wilden of niet, er moest een
nieuwe machine aangeschaft worden. Dat
was niet zo heel moeilijk want ik wilde ge
woon dezelfde, maar dan een nieuwe versie.
Alleen duurde het nog vijf dagen voordat
de oude kon worden opgehaald en de nieu
we kon worden geplaatst. Ik belde bij mijn
buurvrouw aan om te vragen of ik tot die
tijd een keer bij haar mocht wassen. Geen
probleem gelukkig. Dus ik mijn wasmand
vieze was langsgebracht.
De volgende dag kwam alles gewassen, ge
streken en opgevouwen weer terug. Heerlijk;
alles netjes opvouwen, dat doe ik niet zo
vaak. Ik ruim het allemaal wel op maar gun
mezelf niet de tijd om het op een mooie ma
nier te vouwen. Helemaal Marie Kondo, naar
de Japanse opruimgoeroe. Tja, zo kan het
ook, ik weet het. Huishouden, ik heb er be
slist geen hekel aan maar echt heel veel tijd
wil ik er niet aan besteden. Dat is een trend,
lees ik.
De tijd die mensen aan huishoudelijke ta
ken kwijt zijn wordt steeds minder. Niet al
leen omdat we er veel meer naast doen en
moeten van onszelf, maar ook omdat we het
steeds minder belangrijk gaan vinden.
Dat herken ik.
Trouwens, ik heb vaak het idee dat alles
wat je in het huishouden doet, daar al snel
niets meer van te zien is. Dan kun je maar
beter lekker uitgebreid koken. Daar geniet je
tenminste van. Dat ga ik snel eens doen voor
mijn buurvrouw.
De tijd die mensen aan
huishoudelijke taken kwijt zijn
wordt steeds minder
KAMPERLAND Hij heeft nog
nooit zoveel pompoenen ge
had als dit jaar, Kees Steen-
dijk van boerderij de Koren
schoof in Kamperland. Hij
verwacht zo'n 150 a 200 ton
pompoenen te oogsten dit
jaar. Het ziet er prachtig uit
als ik een kijkje neem op de
boerderij; kratten vol oranje
pompoenen liggen daar te
glanzen. Op het land zijn
mensen bezig om ze te oog
sten.
„Niet alleen hebben we
hier veel geluk gehad met het
mooie weer; ook de prijs zit
dit jaar mee doordat het bij
collega's in Limburg en Bra
bant veel geregend heeft.
Daardoor gingen daar pom
poen oogsten verloren, en dat
is weer goed voor de prijs",
zegt hij. „Dus mij hoor je niet
klagen, al was het hier ook
kantje boord; we hadden last
van de bonenvlieg. Die legt
zijn eitjes bij ontkiemend
zaad. De larven boren zich
vervolgens in de stengel van
het kiemende plantje. Daar
door viel ongeveer de helft
weg. Maar de planten die
over bleven kregen in plaats
van één of twee bloemen wel
drie a vier bloemen. De na
tuur compenseert vanzelf',
zegt hij glunderend.
De pompoenen worden bio
logisch geteeld en voor een
deel in de boerderijwinkel
verkocht. Het andere deel
gaat naar een collega in
Zeeuws-Vlaanderen die ver
schillende afnemers heeft.
Pompoen is bijna overal lek
ker bij. Bijvoorbeeld geroos
terd in een salade.
Verwarm de oven voor op
190 graden en verdeel plak
ken ongeschilde pompoen
over een bakplaat. Bestrooi ze
met rozemarijn, tijm, salie,
zout en peper, besprenkel
met olijfolie en rooster ze in
35 minuten gaar. Lekker en
heel gezond.
zaterdag 24 september 2016
lurant 't Hoekje van Yerseke. fotos marcelle davidse
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Kees Steendijk (r) heeft een mooie oogst, foto marcelle davidse