0 O Was Boerderij de Korenschoof oogst veel pompoenen ZEELAND 15 MARGOT BEOORDELING percentage auxerrois zit, is een instapwijn. Maar wel een goede: stuivende neus van wit fruit, sap, vulling, iets kruidigs en wat witte pe per na. Heerlijk bij de zeetong en de rogvleugel die na een flinke pauze voor onze neus staat te dampen. In 't Hoekje van Yerseke nemen ze de tijd, met een bijna achteloze gelatenheid. Dat heet relaxt. De enorme, in roomboter gebak ken tong komt met friet en gefrituurde aardap pelrondjes. Op het bord is nog net plaats voor een fantasieloze garnituur van sla, wortel, to maatje, een stukje watermeloen en een paar strepen sladressing. Maar goed, in Yerseke draait het in veel za ken om de vis. En die is hier fraai gebakken. Zo hebben we ook over de rogvleugel - wat een lekkere vis is dat toch - weinig te zeuren, behalve dat het een schepje zout minder kan. De zurige roomsaus met appel is lekker en sluit mooi aan bij de rog. We zetten de broekriem een gaatje verder om voor u, Zeeuwse lekkerbek, twee desserts te proeven. Het suikerlaagje op de crème brülée laat het verplichte klakje horen. De sui ker is aan de harde kant, de custard daarente gen romig en vol van smaak. Mijn koffieijs met karamelachtige saus en drie bloemkolen van slagroom is aardig, maar knalt niet echt in je mond. We willen meer koffie proeven. Het ijs mag ook een tikje minder hard. Buiten drinken we echte koffie na. Een uit stekende kop. Bij een sigaar evalueren we ons menu. 't Hoekje van Yerseke doet het allemaal best goed, maar weet onze culinaire snaar zel den te raken. Je hoopt altijd op een wow-mo- ment. Als we later de rekening krijgen, blijkt dat de vis behoorlijk moet worden betaald in hartje Yerseke. We kunnen zo een handvol Zeeuwse restaurants noemen die voor hetzelf de geld met eigentijdse, spannende gerechten tegen een ster aan koken. Maar goed, de figuur- zaag- en pincetkeuken is ook niet ieders ding. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. De wasmachine deed het ineens niet meer. Dat was een tegenvaller. De monteur ging aan de slag en was er wel anderhalf uur mee bezig. Niets hielp. Dus of we nu wilden of niet, er moest een nieuwe machine aangeschaft worden. Dat was niet zo heel moeilijk want ik wilde ge woon dezelfde, maar dan een nieuwe versie. Alleen duurde het nog vijf dagen voordat de oude kon worden opgehaald en de nieu we kon worden geplaatst. Ik belde bij mijn buurvrouw aan om te vragen of ik tot die tijd een keer bij haar mocht wassen. Geen probleem gelukkig. Dus ik mijn wasmand vieze was langsgebracht. De volgende dag kwam alles gewassen, ge streken en opgevouwen weer terug. Heerlijk; alles netjes opvouwen, dat doe ik niet zo vaak. Ik ruim het allemaal wel op maar gun mezelf niet de tijd om het op een mooie ma nier te vouwen. Helemaal Marie Kondo, naar de Japanse opruimgoeroe. Tja, zo kan het ook, ik weet het. Huishouden, ik heb er be slist geen hekel aan maar echt heel veel tijd wil ik er niet aan besteden. Dat is een trend, lees ik. De tijd die mensen aan huishoudelijke ta ken kwijt zijn wordt steeds minder. Niet al leen omdat we er veel meer naast doen en moeten van onszelf, maar ook omdat we het steeds minder belangrijk gaan vinden. Dat herken ik. Trouwens, ik heb vaak het idee dat alles wat je in het huishouden doet, daar al snel niets meer van te zien is. Dan kun je maar beter lekker uitgebreid koken. Daar geniet je tenminste van. Dat ga ik snel eens doen voor mijn buurvrouw. De tijd die mensen aan huishoudelijke taken kwijt zijn wordt steeds minder KAMPERLAND Hij heeft nog nooit zoveel pompoenen ge had als dit jaar, Kees Steen- dijk van boerderij de Koren schoof in Kamperland. Hij verwacht zo'n 150 a 200 ton pompoenen te oogsten dit jaar. Het ziet er prachtig uit als ik een kijkje neem op de boerderij; kratten vol oranje pompoenen liggen daar te glanzen. Op het land zijn mensen bezig om ze te oog sten. „Niet alleen hebben we hier veel geluk gehad met het mooie weer; ook de prijs zit dit jaar mee doordat het bij collega's in Limburg en Bra bant veel geregend heeft. Daardoor gingen daar pom poen oogsten verloren, en dat is weer goed voor de prijs", zegt hij. „Dus mij hoor je niet klagen, al was het hier ook kantje boord; we hadden last van de bonenvlieg. Die legt zijn eitjes bij ontkiemend zaad. De larven boren zich vervolgens in de stengel van het kiemende plantje. Daar door viel ongeveer de helft weg. Maar de planten die over bleven kregen in plaats van één of twee bloemen wel drie a vier bloemen. De na tuur compenseert vanzelf', zegt hij glunderend. De pompoenen worden bio logisch geteeld en voor een deel in de boerderijwinkel verkocht. Het andere deel gaat naar een collega in Zeeuws-Vlaanderen die ver schillende afnemers heeft. Pompoen is bijna overal lek ker bij. Bijvoorbeeld geroos terd in een salade. Verwarm de oven voor op 190 graden en verdeel plak ken ongeschilde pompoen over een bakplaat. Bestrooi ze met rozemarijn, tijm, salie, zout en peper, besprenkel met olijfolie en rooster ze in 35 minuten gaar. Lekker en heel gezond. zaterdag 24 september 2016 lurant 't Hoekje van Yerseke. fotos marcelle davidse (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Kees Steendijk (r) heeft een mooie oogst, foto marcelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51