14 ZEELAND
ETEN T HOEKJE VAN YERSEKE
Verscholen in de
Wijngaardstraat
zit 't Hoekje van
Yerseke.
Vanzelfsprekend
op de hoek.
Waarom we hier nog nooit zijn
neergestreken is ons een raad
sel. Misschien omdat Yerseke
zoveel restaurants telt, dat je
er snel eentje over het hoofd
ziet. Ankie Petersen baat dit dorpse restaurant
je al sinds 1 april (nee, geen grap) 2011 uit, bij
gestaan door haar dochters Linda en Amanda.
Al een kwart eeuw zit ze in het vak. Ze werkte
bij Panaché in Goes (oudere stadsbewoners
herinneren zich die zaak nog wel) en bij het
Yersekse restaurant De Schelde. Nu is ze al
weer zes jaar baas in eigen etablissement.
Als we er op een doordeweekse avond aan
wippen, is de septemberavond nog zo zacht
dat we op het aan de straat gelegen terrasje
neerploffen. Het eethuis oogt van kort na de
oorlog, zoals veel panden aan de Wijngaard
straat. Retro lichtreclame van een overbekend
koffiemerk versterkt ons gevoel dat de klok
hier langzamer tikt. Het interieur is verre van
design, maar donkerbruin gezellig zoals je dat
in meer Yersekse restaurants aantreft. Vooral
de klassieke schouw met aan weerszijden twee
HET MENU
enorme houten lepels - de kanovereniging zou
ze zo meejatten - ademt de sfeer van 'toen het
leven nog vredig, overzichtelijk en simpel
was'. In de waterlokalen bespeuren we ander
maal een hang naar het verleden. Naast de
schone urinoirs treffen we glimmende, roest
vrijstalen asbakjes aan. Zonder uitgedrukte
peuken trouwens.
De menukaart sluit bij onze Ollie B. Bom
mel-indruk aan. Zoals veel collega's in het
dorp is het vis, schaal- en schelpdieren en
vleesklassiekers wat de klok slaat. Voor vegeta
riërs is het even slikken, maar Ankie zegt dat
kok Anton ook een smakelijk menu voor de
vis- en vleeslozen kan bereiden.
Dankzij de zachte septemberavond onthaas
ten we buiten op het terras. Op een paar kinde
ren die een gewonde vogel in een handdoek
naar huis dragen, een verwaaide wielrenner en
twee SUV's die voorbij suizen na, is het erg
rustig Yerseke zit op de bank. Er is vast een
voetbalwedstrijd op tv, denken we.
Ons vismenu begint met Sint Jakobsschel
pen en kreeftensoep. Meteen een goede proeve
van bekwaamheid voor de keuken. Op het
bord zwemmen verschillende maten coquilles
WAAR
in een gebonden bruine saus. Van kreeft ver
moeden we. In het hart ligt een cirkel samenge
perste rijst, wat we niet vaak zien in combina
tie met dit delicate schelpdier. De kok heeft er
ook een handvol gedroogde peterselie over
heen gestrooid. „Een nogal ouderwetse presen
tatie", bromt mijn tafelheer. „Maar dat past
wel weer bij de entourage."
De coquilles - ze geven mee als de vinger er
licht indrukt - zijn wel keurig gegaard. De saus
is een beetje melig, maar niet slecht. Het
kan-er-mee-door-gevoel bekruipt ons ook als
we de kreeftensoep proeven, die wordt opge
diend in een witte kom met aan weerszijden
twee leeuwenkoppen. Twintig jaar terug was
dat model en vogue. De soep mist wat vulling.
Na de eerste aanzet valt de smaak weg, waarna
er in de finale nog een pepertje opduikt. De
kom zit echter boordevol kreeft, die ook nog
eens goed is gegaard. We gaan dus ad fundum.
De wijnkaart is interessant, 't Hoekje van
Yerseke voert onder meer de pinot blanc van
het Elzasser huis Trimbach. Wie hun Riesling
Clos Sainte Hune heeft geproefd, weet dat het
wat betreft Riesling niet veel beter wordt. De
pinot blanc, waarin doorgaans ook een flink
REKENING
zaterdag 24 september 2016
Natuurlijk kun je bij 't Hoekje van Yerseke in het seizoen ook gekookte mosselen eten. Dat is een
Yerseks restaurant aan zijn stand verplicht.
Eigenaresse Ankie Petersen bedient gasten op het terras van haar rest;
Klassiek vismenu in hartje Yei
Frank Balkenende
Lief hebbers van
vis en schaal- en
schelpdieren ko
men aan hun trek
ken. De kaart ver
meldt onder meer
als voorgerecht
rauwe en gegrati
neerde oesters
(vanaf 14,50 eu
ro). De dagsoep is
met 4,95 de goed
koopste entree.
Het goedkoopste
hoofdgerecht is
kipfilet of varkens
haas met champig
nonsaus (16,95).
Paling is het
duurst (23,95).
Kreeft en zeetong
gaan per dagprijs,
maar zijn prijziger
dan de paling.
m
Hoekje van Yerseke
Wijngaardstraat 16
2 ijsthee
4,90
1 fles pinot blanc
22,50
2 koffie
4,50
1 kreeftensoep
9,95
1 coquilles
11,50
1 zeetong
32,50
1 rogvleugel
19,95
1 crème brülée
6,50
1 koffieijs
6,50
Totaal:
118,80