14 ZEELAND ETEN T HOEKJE VAN YERSEKE Verscholen in de Wijngaardstraat zit 't Hoekje van Yerseke. Vanzelfsprekend op de hoek. Waarom we hier nog nooit zijn neergestreken is ons een raad sel. Misschien omdat Yerseke zoveel restaurants telt, dat je er snel eentje over het hoofd ziet. Ankie Petersen baat dit dorpse restaurant je al sinds 1 april (nee, geen grap) 2011 uit, bij gestaan door haar dochters Linda en Amanda. Al een kwart eeuw zit ze in het vak. Ze werkte bij Panaché in Goes (oudere stadsbewoners herinneren zich die zaak nog wel) en bij het Yersekse restaurant De Schelde. Nu is ze al weer zes jaar baas in eigen etablissement. Als we er op een doordeweekse avond aan wippen, is de septemberavond nog zo zacht dat we op het aan de straat gelegen terrasje neerploffen. Het eethuis oogt van kort na de oorlog, zoals veel panden aan de Wijngaard straat. Retro lichtreclame van een overbekend koffiemerk versterkt ons gevoel dat de klok hier langzamer tikt. Het interieur is verre van design, maar donkerbruin gezellig zoals je dat in meer Yersekse restaurants aantreft. Vooral de klassieke schouw met aan weerszijden twee HET MENU enorme houten lepels - de kanovereniging zou ze zo meejatten - ademt de sfeer van 'toen het leven nog vredig, overzichtelijk en simpel was'. In de waterlokalen bespeuren we ander maal een hang naar het verleden. Naast de schone urinoirs treffen we glimmende, roest vrijstalen asbakjes aan. Zonder uitgedrukte peuken trouwens. De menukaart sluit bij onze Ollie B. Bom mel-indruk aan. Zoals veel collega's in het dorp is het vis, schaal- en schelpdieren en vleesklassiekers wat de klok slaat. Voor vegeta riërs is het even slikken, maar Ankie zegt dat kok Anton ook een smakelijk menu voor de vis- en vleeslozen kan bereiden. Dankzij de zachte septemberavond onthaas ten we buiten op het terras. Op een paar kinde ren die een gewonde vogel in een handdoek naar huis dragen, een verwaaide wielrenner en twee SUV's die voorbij suizen na, is het erg rustig Yerseke zit op de bank. Er is vast een voetbalwedstrijd op tv, denken we. Ons vismenu begint met Sint Jakobsschel pen en kreeftensoep. Meteen een goede proeve van bekwaamheid voor de keuken. Op het bord zwemmen verschillende maten coquilles WAAR in een gebonden bruine saus. Van kreeft ver moeden we. In het hart ligt een cirkel samenge perste rijst, wat we niet vaak zien in combina tie met dit delicate schelpdier. De kok heeft er ook een handvol gedroogde peterselie over heen gestrooid. „Een nogal ouderwetse presen tatie", bromt mijn tafelheer. „Maar dat past wel weer bij de entourage." De coquilles - ze geven mee als de vinger er licht indrukt - zijn wel keurig gegaard. De saus is een beetje melig, maar niet slecht. Het kan-er-mee-door-gevoel bekruipt ons ook als we de kreeftensoep proeven, die wordt opge diend in een witte kom met aan weerszijden twee leeuwenkoppen. Twintig jaar terug was dat model en vogue. De soep mist wat vulling. Na de eerste aanzet valt de smaak weg, waarna er in de finale nog een pepertje opduikt. De kom zit echter boordevol kreeft, die ook nog eens goed is gegaard. We gaan dus ad fundum. De wijnkaart is interessant, 't Hoekje van Yerseke voert onder meer de pinot blanc van het Elzasser huis Trimbach. Wie hun Riesling Clos Sainte Hune heeft geproefd, weet dat het wat betreft Riesling niet veel beter wordt. De pinot blanc, waarin doorgaans ook een flink REKENING zaterdag 24 september 2016 Natuurlijk kun je bij 't Hoekje van Yerseke in het seizoen ook gekookte mosselen eten. Dat is een Yerseks restaurant aan zijn stand verplicht. Eigenaresse Ankie Petersen bedient gasten op het terras van haar rest; Klassiek vismenu in hartje Yei Frank Balkenende Lief hebbers van vis en schaal- en schelpdieren ko men aan hun trek ken. De kaart ver meldt onder meer als voorgerecht rauwe en gegrati neerde oesters (vanaf 14,50 eu ro). De dagsoep is met 4,95 de goed koopste entree. Het goedkoopste hoofdgerecht is kipfilet of varkens haas met champig nonsaus (16,95). Paling is het duurst (23,95). Kreeft en zeetong gaan per dagprijs, maar zijn prijziger dan de paling. m Hoekje van Yerseke Wijngaardstraat 16 2 ijsthee 4,90 1 fles pinot blanc 22,50 2 koffie 4,50 1 kreeftensoep 9,95 1 coquilles 11,50 1 zeetong 32,50 1 rogvleugel 19,95 1 crème brülée 6,50 1 koffieijs 6,50 Totaal: 118,80

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50