Weer leren eten Mijn vader zei: Jij pleegt heel langzaam zelfmoord ZEELAND 7 Probleem of stoornis? Als je wilt afvallen en maar niet van de taartjes afkan blijven, heb je een eetpro bleem. Als je geen gluten verdraagt, heb je een voedingsprobleem. Als een kind weigert groenten te eten, is er een eetprobleem. Een eetprobleem: verve lend, maar nog geen eetstoornis. Die gaat verder en kan je hele leven gaan be heersen. Mensen met een eetstoornis durven soms niet met anderen uit eten te gaan of op vakantie. Eten wordt zo in gewikkeld, dat de gezondheid ernstig in gevaar kan komen. Anorexia (zich uithongeren) is naast boulimia (eet- buien) de bekendste eetstoornis. Maar ze blijft lijnen, want haar gevoel zegt: niet eten! „Wat ik voelde was een allesoverheersende angst: dat ik zou doorschie ten naar eetbuien en overgewicht als ik zelfs maar in de buurt van dat normale gewicht zou komen. Op een gegeven moment zei mijn vriend: 'Ik vind je zo niet meer aantrekkelijk'. Dat kwam heel erg binnen. Mijn vader zei: 'Jij bent bezig heel lang zaam zelfmoord te plegen.' En dat raakte me nog meer. Dat hielp om die stap te zetten. Het kon zo niet langer. Zo kwam ik bij Emergis terecht." Het is negen uur 's morgens als Michelle voor het eerst binnen stapt bij de 'vierdaagse', zoals haar behandeltra- ject genoemd wordt. De dagen in de kliniek zijn strak ingedeeld. Michel le krijgt een lijst mee naar huis waarop staat wat ze 's morgens moet/mag eten. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag gaat ze daarna naar de kliniek voor behande ling. Om 9 uur stipt is de dagopening, met elke maandag als thema: hoe was het weekeinde? De andere dagen gaat het om moeilijke momenten en/of successen, om af- en toename in ge wicht. En natuurlijk altijd de vraag: hoe voel je je daarbij? Moei lijke vraag, voor iemand die geen emoties meer heeft. Mensen die diep in een eetstoornis zitten, sluiten zich af, zegt Michelle. „In het begin van de behandeling was ik voor nie mand bereikbaar. Ik keek alleen maar op de app met voedingsta bellen die ik op mijn telefoon gedownload had." Maar dat ge drag kan ze niet volhouden in de groep. „Ik mocht niet op mijn telefoon kijken. Ik mocht niet op internet. Groepsleden hielden me in de gaten. En ik hen. Dat was puur helpen." Maar onder huids speelt nog wel iets anders, vermoedt ze: „Zoiets van: als ik dikker moet worden, dan jij ook." Rondom het eten zijn strikte regels: heel je bord leegeten. Niet spelen met je eten. Niet klagen over het eten. Niet van tafel bij het eten. Niet bij an deren op hun bord kijken. Iedereen heeft een eetlijst en een eetdagboek. Op de eetlijst, samen met een diëtiste opgesteld, staat wat je moet eten en hoe laat. „Zonder zo'n lijst was de kans groot dat je een maal tijd of tussendoortje overslaat", legt Michelle uit. Haar eetdagboek is zeegroen met roze bloemen. Alles wat ze eet, alles wat ze drinkt moet ze daarin opschrijven. En ook wat ze daarbij voelt. Het lijken onbeduidende aantekeningen: Och tend: eerst behoorlijk trek, erna goed vol. Bij de warme maaltijd: best trek, goed vol. Maar die aantekeningen helpen haar het contact met haar lichaam te herstellen. „Een eetstoornis draait om nege ren wat je lichaam zegt. Je hebt honger, maar besluit er niet naar te luisteren. Hoe beter je doof blijft voor die signalen, hoe beter je het doet. Daarom was het zo belangrijk om dat op te schrijven. En om het terug te lezen. Je leert weer luisteren naar je gevoel. Zit ik vol? Heb ik honger?" Zes maanden later is Michelle tien kilo zwaarder. Nog steeds heeft ze geen gezond gewicht, maar ze mag weg. „Dat heb ik ge vierd, met taart. Ik was het helemaal beu, volkomen therapie moe. Eten zonder schuldgevoel kon ik nog steeds niet hele maal. Op de achtergrond fluisterde nog steeds dat stemmetje." Het is drie jaar geleden dat ze bij de kliniek voor eetstoornis sen ontslagen werd. En ze wil het de wereld wel in schrééu- wen: wees er snel bij. Doe er iets aan. Waar anderen zwijgen, heeft zij een website gemaakt waarop ze die boodschap ver spreidt. „Het doet me echt pijn als ik lees dat eetstoornissen op steeds jongere leeftijd ontstaan", zegt ze. „Misschien worden ze ook gewoon eerder opgemerkt. En misschien heeft het ook wel te maken met aandacht vanuit ouders voor gezonde voeding. Een soort bangmakerij. Friet is ongezond, wij eten het niet meer, dus jullie ook niet. Melkproducten zijn voor kalfjes, dus die halen we niet meer in huis. Dat soort dingen." Hoeveel Michelle nu weegt? Ze zou het niet weten. „Ik heb al lang niet op de weegschaal gestaan. Ik voel me goed, heb ge noeg energie en mijn broeken passen prima." Een Zeeuwse eetkliniek In 2012 besloot Emergis een programma voor eetstoornissen op te zetten. Voor vol wassenen bestond sinds 2011 al een thera pieprogramma. De nieuwe kliniek was be doeld voor twaalf- tot twintigjarigen. Dit plan voor topklinische zorg, dat Emergis lan delijk op de kaart zou zetten, moest vanwe ge bezuinigingen van tafel. Zeeuwse kinde ren met een eetstoornis moesten voor be handeling naar klinieken buiten Zeeland. In Nederland zijn maar twee plekken waar kin deren uit heel Nederland mogen worden op vangen: Rintveld bij Zeist en Ursula in Lei den. En die hebben lange wachtlijsten. Van 10 tot 16 jaar Eten volgens de regels In de eetkliniek leer je weer normaal te eten. En om voedsel niet meer als vijand te zien. Maar sommigen moeten daarvoor van heel ver komen. Dat wordt wel duidelijk als je de smeerregels leest, prominent opge hangen in de gezamenlijke woonkamer. Fruit wordt gegeten met schil, indien moge lijk. En het wordt in maximaal 8 stukken ge sneden. Boterhammen in maximaal 12 stuk ken. Voor koekjes geldt: vier happen voor één koekje. Je besmeert je gehele boter ham met boter (5 gram) en belegt je gehele boterham met beleg. Smeerbaar beleg moet minimaal 15 gram zijn. De verpleeg kundige ziet hierop toe. Lukt het niet, dan kan het zijn dat je smeerles krijgt. De drie hoofdmaaltijden moeten binnen een half uur op zijn, tussendoortjes in een kwartier. En nog is het niet genoeg... zaterdag 24 september 2016 Michelle Bostelaar is intussen helemaal genezen en zet haar ervaring in om anderen te helpen. Op findyourflow.nu beschreef ze haar worsteling met haar eetstoornis, foto mechteld jansen Een jaar geleden kwam het er dan toch van: een speciale afdeling voor kinderen en jon geren met eetstoornissen. Daar kunnen kin deren van 10 tot circa 16 jaar terecht. Naast behandelgroepen waar herstellende of niet zo zieke patiënten groepstherapie krijgen, en individuele gesprekken met behandel aars, zijn er op deze afdeling zes opname- plekken ('bedden'). En die zijn eigenlijk al tijd 'vol'. Soms ontstaat zelfs weer een wachtlijst. Regelmatig worden kinderen van buiten Zeeland aangemeld, omdat de nood zo hoog is. In individuele gevallen wordt toe stemming gegeven voor opname van niet-Zeeuwen. Plannen voor uitbreiding van de kliniek voor eetstoornissen liggen al weer in het verschiet.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 43