Herfstige
linzensalade
8
Cabaretier Katinka Polderman woont al jaren in
Den Bosch. Maar ze komt zeker een paar keer per
maand terug naar Zeeland. Daar liggen haar roots.
En daar begint deze week de reeks try-outs voor
haar nieuwste voorstelling: 'Polderman tiert welig'.
Een thuiswedstrijd?
„Ja, toch wel. Als ik terug ben in
Zeeland, dan voel ik dat ik hier van
daan kom. Dan komt er zo'n gevoel
over me van 'ja, dit is Zeeuws'. Vooral
op mijn eigen eiland, Zeeuws-Vlaan
deren. Ik groeide op in 's-Heer Abts-
kerke. Zeeuws-Vlaanderen is echt
een ander land."
Blindelings door Goes
„Het is zo gemakkelijk om hier een
toerist in eigen provincie te zijn. Er
zijn hier zoveel leuke plekjes. Veel
meer dan in Brabant, bijvoorbeeld.
Hier ga je van de ene fantastische
plek naar de andere. Zierikzee, Mid
delburg, Goes, Veere, zo veel en alle
maal even mooi. Ik ken ook wel heel
veel mooie plekjes op de dijk, langs
de havenkant, in de polder, aan het
strand. Maar ik ga daar nooit speciaal
terug naartoe. Misschien ben ik in
derdaad toch wel meer een stads
mens. Ik vind dat fijn, al de voorzie
ningen van een stad. Goes heeft voor
mij wel een speciale betekenis. In die
stad ben ik volwassen geworden.
Daar ging ik naar de middelbare
school, daar heb ik mijn puberteit
uitgeleefd. Daar werd ik zelfstandig,
en werd ik niet zo in de gaten gehou
den. Goes is de enige stad waar ik
écht blindelings mijn weg vind. An
dere plattegronden passen nooit echt
hélemaal."
Bolussen
„Eigenlijk ben ik niet het type om
veel te missen. Laatst kon je in Den
Bosch bij de Jumbo bolussen kopen.
De echte Zeeuwse dan nog wel. Dat
vond ik eerst geweldig, maar al gauw
dacht ik: 'hè nee, laat die bolussen
maar daar'. Daar horen ze thuis en ik
wil wel naar daar gaan om ze te kun
nen eten."
Nuchter
„Of ik dan nuchter ben? Of dat
Zeeuws is? Misschien wel. Maar ei
genlijk zegt iedereen dat toch van
zijn streek of zijn stad. Groningers.
Drenten. Rotterdammers. Alleen van
Limburg heb ik dat geloof ik nog
nooit gehoord. Mijn programma's
zijn nooit zweverig, zelfs niet als het
poëtisch wordt. Ik ga op het podium
niet acteren dat ik op een eiland zit of
zo. Het moet niet al te theatraal wor
den."
Mijn programma's zijn
nooit zweverig, zelfs
niet als het poëtisch
wordt
Alles nieuw
„Het was eigenlijk de bedoeling dat
ik vorig jaar met een nieuw pro
gramma zou komen. Mijn vijfde.
Maar toen werd ik zwanger. Ik ben
dus eigenlijk op verlof geweest. Alles
is heel erg nieuw nu. Nieuwe regis-
seur. Nieuwe ideeën. Veel nieuwe
liedjes. Morgen in Nieuw- en Sint
Joosland is de allereerste try-out.
Spannend. En in november is dan de
première van Polderman tiert welig."
Toeval
„Mijn programma's ontstaan altijd
vanuit de liedjes. Maar deze keer is
elke voorstelling anders. Ik heb zo'n
grote bingomolen op het toneel
staan. Daar draai ik telkens een num
mer uit, en dat nummer correspon
deert met een bepaald lied. Het zal
dus steeds een andere volgorde zijn.
En dan kan je er toch niet aan ont
snappen om het op een bepaald mo
ment over toeval te hebben.
Ik wil graag even zeggen dat Laurens
Joensen met wie ik in 2012 Oemoeme-
noe maakte voor Omroep Zeeland,
een aantal van de liedjes heeft ge
componeerd. En dat is ook géén toe
val."
Zeeuwse humor?
„Of dat bestaat? Hoe Zeeuwen met
elkaar omgaan, dat is, hoe zal ik dat
zeggen? Ze zijn nooit zo hypercorrect
met elkaar. Ze kunnen dingen tegen
elkaar zeggen die ze ergens anders
misschien een beetje lomp zouden
vinden. Hier weten ze dan dat die an
der het zo kwaad niet bedoelt. Dat
kan wel eens heel komisch zijn."
PUCK KOOKT BUITEN
RECEPT
Linzensalade met
gegrilde
herfstgroenten
donderdag 22 september 2016
'Alleen in Goes weet ik
blindelings de weg'
Willem Nijssen
Katinka Polderman
Katinka Polderman: „Zeeuwen
zijn nooit zo hypercorrect met
elkaar." foto mechteld jansen
Katinka Polderman staat morgen
om 20.30 uur met Polderman tiert
welig in Theater De Wegwijzer in
Nieuw- en Sint Joosland.
Op 15 oktober staat ze vanaf 20.00
uur in Luctor et Emergo in Rilland.
Op 26 januari begint haar show om
20.00 uur in de Stadsschouwburg in
Middelburg.
Op 19 mei speelt ze om 20.30 uur in
De Maagd in Bergen Op Zoom.
Ook in de nazomer gaan we nog
graag naar buiten. Culinair jour
nalist Puck Kerkhoven kookt
gerechten die je buiten bereidt
achter je barbecue,
gasstel of op de pitten
van de buitenkeuken.
Vandaag: salade
met gegrilde
groenten.
uitenkokers zijn
vaak carnivoren.
Deze linzensalade
met gegrilde herfstgroen-
ten en geitenkaas is zo lek
ker dat je vlees niet mist.
Bereid linzen en dressing
thuis voor en gril de wor
tels en zoete aardappels
buiten. Ik strooi er voor het
knapperige herfsteffect
graag versgebrande hazel
noten over. Die maak je
met behulp van een zelfge-
knutseld aluminiumfolie
bakje op de barbecue.
Sinaasappelrasp
geeft de salade net
wat warmte en
diepte en sluit prach
tig aan bij bockbier.
Ook binnen te berei
den met een grillpan.
Ingrediënten (bijgerecht
voor 4 personen, hoofd
gerecht voor 2)
1 kop kleine, vastkokende
(Puy) linzen; 1 kleine ui,
gesnipperd; 1 eetlepel
boter; 1 laurierblad; 2 tak
jes tijm; 2 bosuitjes, in rin
getjes
Dressing: 1 theelepel
fijne mosterd; y2 theele
pel tijmblaadjes; 1 theele
pel honing; 1 eetlepel ap-
pelazijn; 1 eetlepel noten
olie; 1 eetlepel zonne
bloemolie.
Topping: 1 bataat (zoete
aardappel), ongeschild; 4
jonge wortels, geschrapt
en gehalveerd; 1 rode
puntpaprika; 1 pastinaak;
grof zeezout zout en
versgemalen peper; 100
gram zachte geitenkaas,
verkruimeld; 2 handjes
gemengde sla; 20 hazel
noten, gehakt en geroos
terd; 1 theelepel rasp van
sinaasappelschil
Bereiding
Was linzen, verwijder
eventuele kleine steent
jes. Smelt boter in kook
pan, bak uisnippers
zacht, niet bruin.
Voeg linzen toe en drie
koppen water. Voeg zout,
tijm en laurier toe en
kook linzen rustig in ca.
20 minuten beetgaar.
Giet af in zeef, verwij
der tijm en laurier en ver
meng met uienringetjes.
Laat afkoelen tot lauw
warm.
Klop ingrediënten voor
dressing door elkaar, olie
laatst toevoegen. Meng
helft door linzen, bewaar
rest.
Snij zoete aardappel in
schuine plakken van 1 cm
dik. Snij pastinaak in
lengte in achten. Zo ook
puntpaprika, verwijder
pitjes.
Wrijf groenten in met
olie en gril tot ze net gaar
zijn. Bestrooi met zout en
peper.
Schik sla op borden,
stort linzen in het midden
en leg gegrilde groenten
er tegenaan.
Bedruppel met rest van
dressing en bestrooi met
kruimels geitenkaas, ge
roosterde hazelnoten en
sinaasappelrasp.
Serveer met boeren
brood en lekker glas
bockbier of gingerale.