Herfstige linzensalade 8 Cabaretier Katinka Polderman woont al jaren in Den Bosch. Maar ze komt zeker een paar keer per maand terug naar Zeeland. Daar liggen haar roots. En daar begint deze week de reeks try-outs voor haar nieuwste voorstelling: 'Polderman tiert welig'. Een thuiswedstrijd? „Ja, toch wel. Als ik terug ben in Zeeland, dan voel ik dat ik hier van daan kom. Dan komt er zo'n gevoel over me van 'ja, dit is Zeeuws'. Vooral op mijn eigen eiland, Zeeuws-Vlaan deren. Ik groeide op in 's-Heer Abts- kerke. Zeeuws-Vlaanderen is echt een ander land." Blindelings door Goes „Het is zo gemakkelijk om hier een toerist in eigen provincie te zijn. Er zijn hier zoveel leuke plekjes. Veel meer dan in Brabant, bijvoorbeeld. Hier ga je van de ene fantastische plek naar de andere. Zierikzee, Mid delburg, Goes, Veere, zo veel en alle maal even mooi. Ik ken ook wel heel veel mooie plekjes op de dijk, langs de havenkant, in de polder, aan het strand. Maar ik ga daar nooit speciaal terug naartoe. Misschien ben ik in derdaad toch wel meer een stads mens. Ik vind dat fijn, al de voorzie ningen van een stad. Goes heeft voor mij wel een speciale betekenis. In die stad ben ik volwassen geworden. Daar ging ik naar de middelbare school, daar heb ik mijn puberteit uitgeleefd. Daar werd ik zelfstandig, en werd ik niet zo in de gaten gehou den. Goes is de enige stad waar ik écht blindelings mijn weg vind. An dere plattegronden passen nooit echt hélemaal." Bolussen „Eigenlijk ben ik niet het type om veel te missen. Laatst kon je in Den Bosch bij de Jumbo bolussen kopen. De echte Zeeuwse dan nog wel. Dat vond ik eerst geweldig, maar al gauw dacht ik: 'hè nee, laat die bolussen maar daar'. Daar horen ze thuis en ik wil wel naar daar gaan om ze te kun nen eten." Nuchter „Of ik dan nuchter ben? Of dat Zeeuws is? Misschien wel. Maar ei genlijk zegt iedereen dat toch van zijn streek of zijn stad. Groningers. Drenten. Rotterdammers. Alleen van Limburg heb ik dat geloof ik nog nooit gehoord. Mijn programma's zijn nooit zweverig, zelfs niet als het poëtisch wordt. Ik ga op het podium niet acteren dat ik op een eiland zit of zo. Het moet niet al te theatraal wor den." Mijn programma's zijn nooit zweverig, zelfs niet als het poëtisch wordt Alles nieuw „Het was eigenlijk de bedoeling dat ik vorig jaar met een nieuw pro gramma zou komen. Mijn vijfde. Maar toen werd ik zwanger. Ik ben dus eigenlijk op verlof geweest. Alles is heel erg nieuw nu. Nieuwe regis- seur. Nieuwe ideeën. Veel nieuwe liedjes. Morgen in Nieuw- en Sint Joosland is de allereerste try-out. Spannend. En in november is dan de première van Polderman tiert welig." Toeval „Mijn programma's ontstaan altijd vanuit de liedjes. Maar deze keer is elke voorstelling anders. Ik heb zo'n grote bingomolen op het toneel staan. Daar draai ik telkens een num mer uit, en dat nummer correspon deert met een bepaald lied. Het zal dus steeds een andere volgorde zijn. En dan kan je er toch niet aan ont snappen om het op een bepaald mo ment over toeval te hebben. Ik wil graag even zeggen dat Laurens Joensen met wie ik in 2012 Oemoeme- noe maakte voor Omroep Zeeland, een aantal van de liedjes heeft ge componeerd. En dat is ook géén toe val." Zeeuwse humor? „Of dat bestaat? Hoe Zeeuwen met elkaar omgaan, dat is, hoe zal ik dat zeggen? Ze zijn nooit zo hypercorrect met elkaar. Ze kunnen dingen tegen elkaar zeggen die ze ergens anders misschien een beetje lomp zouden vinden. Hier weten ze dan dat die an der het zo kwaad niet bedoelt. Dat kan wel eens heel komisch zijn." PUCK KOOKT BUITEN RECEPT Linzensalade met gegrilde herfstgroenten donderdag 22 september 2016 'Alleen in Goes weet ik blindelings de weg' Willem Nijssen Katinka Polderman Katinka Polderman: „Zeeuwen zijn nooit zo hypercorrect met elkaar." foto mechteld jansen Katinka Polderman staat morgen om 20.30 uur met Polderman tiert welig in Theater De Wegwijzer in Nieuw- en Sint Joosland. Op 15 oktober staat ze vanaf 20.00 uur in Luctor et Emergo in Rilland. Op 26 januari begint haar show om 20.00 uur in de Stadsschouwburg in Middelburg. Op 19 mei speelt ze om 20.30 uur in De Maagd in Bergen Op Zoom. Ook in de nazomer gaan we nog graag naar buiten. Culinair jour nalist Puck Kerkhoven kookt gerechten die je buiten bereidt achter je barbecue, gasstel of op de pitten van de buitenkeuken. Vandaag: salade met gegrilde groenten. uitenkokers zijn vaak carnivoren. Deze linzensalade met gegrilde herfstgroen- ten en geitenkaas is zo lek ker dat je vlees niet mist. Bereid linzen en dressing thuis voor en gril de wor tels en zoete aardappels buiten. Ik strooi er voor het knapperige herfsteffect graag versgebrande hazel noten over. Die maak je met behulp van een zelfge- knutseld aluminiumfolie bakje op de barbecue. Sinaasappelrasp geeft de salade net wat warmte en diepte en sluit prach tig aan bij bockbier. Ook binnen te berei den met een grillpan. Ingrediënten (bijgerecht voor 4 personen, hoofd gerecht voor 2) 1 kop kleine, vastkokende (Puy) linzen; 1 kleine ui, gesnipperd; 1 eetlepel boter; 1 laurierblad; 2 tak jes tijm; 2 bosuitjes, in rin getjes Dressing: 1 theelepel fijne mosterd; y2 theele pel tijmblaadjes; 1 theele pel honing; 1 eetlepel ap- pelazijn; 1 eetlepel noten olie; 1 eetlepel zonne bloemolie. Topping: 1 bataat (zoete aardappel), ongeschild; 4 jonge wortels, geschrapt en gehalveerd; 1 rode puntpaprika; 1 pastinaak; grof zeezout zout en versgemalen peper; 100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld; 2 handjes gemengde sla; 20 hazel noten, gehakt en geroos terd; 1 theelepel rasp van sinaasappelschil Bereiding Was linzen, verwijder eventuele kleine steent jes. Smelt boter in kook pan, bak uisnippers zacht, niet bruin. Voeg linzen toe en drie koppen water. Voeg zout, tijm en laurier toe en kook linzen rustig in ca. 20 minuten beetgaar. Giet af in zeef, verwij der tijm en laurier en ver meng met uienringetjes. Laat afkoelen tot lauw warm. Klop ingrediënten voor dressing door elkaar, olie laatst toevoegen. Meng helft door linzen, bewaar rest. Snij zoete aardappel in schuine plakken van 1 cm dik. Snij pastinaak in lengte in achten. Zo ook puntpaprika, verwijder pitjes. Wrijf groenten in met olie en gril tot ze net gaar zijn. Bestrooi met zout en peper. Schik sla op borden, stort linzen in het midden en leg gegrilde groenten er tegenaan. Bedruppel met rest van dressing en bestrooi met kruimels geitenkaas, ge roosterde hazelnoten en sinaasappelrasp. Serveer met boeren brood en lekker glas bockbier of gingerale.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 59