O
O
Oesters tegen verkoudheid
u
ZEELAND 15
MARGOT
tijden heb gegeten. Het andere bordje scheer
messen is hartiger, de beestjes proeven lekker
rokerig door de loeihete grill waar ze op bereid
zijn. Secondenwerk, want anders worden ze
taai. Snel opeten is ook het devies en dat is
geen enkel probleem, ook het knapperige
broodje van de bakker hier op de Markt is een
smaakfeestje.
Zwarte Woud
We drinken er 'Blanc' bij van De Kleine Schor
re, die ook op grote hoogte wordt uitgeschon
ken door de KLM. 'Heel zuiver en dus tech
nisch onberispelijk', lezen we in het wijnboek
je. Zachte, rijpe peertjes en zuchtjes vanille
proeven we in de Sander Weissburgunder uit
het Zwarte Woud. Ik laat wat in mijn glas voor
de hoofdgerechten: twee vissen, knapperig op
de huid gebakken. Dorade van de grill met
tijm, subtiele knoflook en partjes limoen. En
van het menu een stevige blanke kabeljauw
moot. Geen sausjes, gewoon heerlijke vis. Met
strategisch gestrooide microkruidjes en een
groentegarnituur met lamsoor en broccoli. Dik
ke aardappelparten in de schil komen met een
minipotje mayo. We ruiken dat ouderwetse
geurtje: ossewit, de frituristenfetish.
Heuvellandschapje
C-food serveert één dessert: een heuvelland
schapje met bramen, aardbeien, munt en twee
soorten chocolademousse. Heel pure en witte
met zomerfruit. We sluiten af met een pittig
bakje biokoffie en omdat we bij wijnkenners
zijn ook nog een glaasje rood: Berri Estates Shi-
raz, kersenrood in kleur en smaak en iets sta
tigs van laurier.
Lokaal. Biologisch. Van kleine ambachtelijke
producenten. Waar je vanaf twaalf uur kunt
binnenvallen voor kleine en grote honger. Op
papier vonden we het al leuk en eenmaal aan
tafel zijn we nog meer onder de indruk. En om
dat er een slimme ingebouwde verrassingsfac
tor in zit kun je hier volgens mij blijven eten.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Hij was gisteren jarig. De jongste man
werd 15 jaar. Een kroonjaar. En om
maar eens een open deur in te trap
pen; wat gaat het hard. Hij was wat je noemt
een huilbaby. Na maanden ploeteren, afzien
en voor hem pijn lijden, bleek dat zijn dar
men niet helemaal goed ontwikkeld waren.
Daarna brak er pas een tijd van genieten aan
en van wat meer slaap, want de nachten wa
ren een hel, die eerste negen maanden. Maar
nu slaapt hij uit, soms wel tot diep in de mid
dag. Niet altijd zo gezellig en dus komt hij in
het weekend gewoon aan het ontbijt. Hoewel
dat tegen die tijd voor ons alweer lunch is. Hij
houdt van appeltaart, dus die heb ik gisteren
voor hem gebakken. Gelukkig is het appel tijd
en hangen er aan onze boom heerlijke appels.
Ik heb meteen twee taarten gebakken, want
hij kan goed eten.
Neem voor 1 taart 300 gr. bloem, 100 gr. sui
ker, 0,5 tl zout, 200 gr. koude boter, een ei en 2
el ijskoud water. Kneed hier met de hand een
soepel deeg van en leg het even in de koelkast.
Schil 10 appels, meng ze met 100 gr. bruine
suiker, 4 tl kaneelpoeder, 100 gr. rozijnen, ci
troenrasp en wat sap. Bekleed een ingevet
taartblik met een deel van het deeg, strooi wat
bloem op de bodem en doe de appels er in. De
bovenlaag afdekken met repen van het achter
gebleven deeg. Bestrijk dit met een losgeklopt
ei vermengd met een lepel jam. Na 1 uur in de
oven op 180 graden Celsius is de taart klaar.
Voor deze speciale gebeurtenis serveerde ik er
veel slagroom bij. Wel zo feestelijk.
Hij was een huilbaby. Na maanden ploeteren,
afzien en voor hem pijn lijden, bleek dat zijn
darmen niet helemaal goed ontwikkeld waren
YERSEKE Ik was bij de ope
ning van het oesterseizoen.
Er zijn dit jaar minder oes
ters, maar de oesters die er
zijn hebben een zeer goede
kwaliteit. En door het mooie
weer van de laatste weken
gaat het met de verkoop van
de oester goed.
Mensen eten bij warm
weer graag een oester bij een
witte wijn op een terras, we
ten ze bij Krijn Verwijs in Yer-
seke. „De aanvoer van de oes
ters moet nog op gang ko
men. Afgelopen periode heb
ben de oesters zich voortge
plant, ook wel 'melken' ge
noemd. Dit duurt tot onge
veer begin september", ver
telt Ilse Kamermans van
Krijn Verwijs.
„Onder ons pand hebben
we sinds dit jaar een oester
kelder. Het water daar staat
wel in contact met de Ooster-
Door het warme
weer zijn oesters
eerder gerijpt
schelde, maar de temperatuur
is daar constanter dan in de
traditionele oesterputten om
dat die geregeld kan worden.
Dat komt de kwaliteit van de
oesters ten goede", vervolgt
ze. „Op dit moment zit er
veel nieuwe vis in de schel
pen, zowel in de creuses als
in de platte oesters. Door het
warme weer van de afgelopen
weken zijn de oesters eerder
gerijpt dan normaal", zegt ze.
„Dat is alleen maar goed voor
ons."
Oesters hebben verschillen
de smaken. De Premier Pre
mium Quality oester uit het
Grevelingenmeer smaakt bij
voorbeeld een beetje romig
terwijl de Huïtres Sentinelles
juist een wat zoetige smaak
hebben. Neem er dus even de
tijd voor en eet ze met aan
dacht.
En nu de herfst er toch aan
komt; oesters hebben een ver
hoogd gehalte aan zink. Ze
zijn daarom goed tegen een
verkoudheid.
zaterdag 17 september 2016
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Ilse Kamermans, van
oesterhandel Krijn Verwijs
Ilse Kamermans van Krijn Verwijs in Yerseke geniet van
oesters, foto maroelle davidse