O O Oesters tegen verkoudheid u ZEELAND 15 MARGOT tijden heb gegeten. Het andere bordje scheer messen is hartiger, de beestjes proeven lekker rokerig door de loeihete grill waar ze op bereid zijn. Secondenwerk, want anders worden ze taai. Snel opeten is ook het devies en dat is geen enkel probleem, ook het knapperige broodje van de bakker hier op de Markt is een smaakfeestje. Zwarte Woud We drinken er 'Blanc' bij van De Kleine Schor re, die ook op grote hoogte wordt uitgeschon ken door de KLM. 'Heel zuiver en dus tech nisch onberispelijk', lezen we in het wijnboek je. Zachte, rijpe peertjes en zuchtjes vanille proeven we in de Sander Weissburgunder uit het Zwarte Woud. Ik laat wat in mijn glas voor de hoofdgerechten: twee vissen, knapperig op de huid gebakken. Dorade van de grill met tijm, subtiele knoflook en partjes limoen. En van het menu een stevige blanke kabeljauw moot. Geen sausjes, gewoon heerlijke vis. Met strategisch gestrooide microkruidjes en een groentegarnituur met lamsoor en broccoli. Dik ke aardappelparten in de schil komen met een minipotje mayo. We ruiken dat ouderwetse geurtje: ossewit, de frituristenfetish. Heuvellandschapje C-food serveert één dessert: een heuvelland schapje met bramen, aardbeien, munt en twee soorten chocolademousse. Heel pure en witte met zomerfruit. We sluiten af met een pittig bakje biokoffie en omdat we bij wijnkenners zijn ook nog een glaasje rood: Berri Estates Shi- raz, kersenrood in kleur en smaak en iets sta tigs van laurier. Lokaal. Biologisch. Van kleine ambachtelijke producenten. Waar je vanaf twaalf uur kunt binnenvallen voor kleine en grote honger. Op papier vonden we het al leuk en eenmaal aan tafel zijn we nog meer onder de indruk. En om dat er een slimme ingebouwde verrassingsfac tor in zit kun je hier volgens mij blijven eten. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Hij was gisteren jarig. De jongste man werd 15 jaar. Een kroonjaar. En om maar eens een open deur in te trap pen; wat gaat het hard. Hij was wat je noemt een huilbaby. Na maanden ploeteren, afzien en voor hem pijn lijden, bleek dat zijn dar men niet helemaal goed ontwikkeld waren. Daarna brak er pas een tijd van genieten aan en van wat meer slaap, want de nachten wa ren een hel, die eerste negen maanden. Maar nu slaapt hij uit, soms wel tot diep in de mid dag. Niet altijd zo gezellig en dus komt hij in het weekend gewoon aan het ontbijt. Hoewel dat tegen die tijd voor ons alweer lunch is. Hij houdt van appeltaart, dus die heb ik gisteren voor hem gebakken. Gelukkig is het appel tijd en hangen er aan onze boom heerlijke appels. Ik heb meteen twee taarten gebakken, want hij kan goed eten. Neem voor 1 taart 300 gr. bloem, 100 gr. sui ker, 0,5 tl zout, 200 gr. koude boter, een ei en 2 el ijskoud water. Kneed hier met de hand een soepel deeg van en leg het even in de koelkast. Schil 10 appels, meng ze met 100 gr. bruine suiker, 4 tl kaneelpoeder, 100 gr. rozijnen, ci troenrasp en wat sap. Bekleed een ingevet taartblik met een deel van het deeg, strooi wat bloem op de bodem en doe de appels er in. De bovenlaag afdekken met repen van het achter gebleven deeg. Bestrijk dit met een losgeklopt ei vermengd met een lepel jam. Na 1 uur in de oven op 180 graden Celsius is de taart klaar. Voor deze speciale gebeurtenis serveerde ik er veel slagroom bij. Wel zo feestelijk. Hij was een huilbaby. Na maanden ploeteren, afzien en voor hem pijn lijden, bleek dat zijn darmen niet helemaal goed ontwikkeld waren YERSEKE Ik was bij de ope ning van het oesterseizoen. Er zijn dit jaar minder oes ters, maar de oesters die er zijn hebben een zeer goede kwaliteit. En door het mooie weer van de laatste weken gaat het met de verkoop van de oester goed. Mensen eten bij warm weer graag een oester bij een witte wijn op een terras, we ten ze bij Krijn Verwijs in Yer- seke. „De aanvoer van de oes ters moet nog op gang ko men. Afgelopen periode heb ben de oesters zich voortge plant, ook wel 'melken' ge noemd. Dit duurt tot onge veer begin september", ver telt Ilse Kamermans van Krijn Verwijs. „Onder ons pand hebben we sinds dit jaar een oester kelder. Het water daar staat wel in contact met de Ooster- Door het warme weer zijn oesters eerder gerijpt schelde, maar de temperatuur is daar constanter dan in de traditionele oesterputten om dat die geregeld kan worden. Dat komt de kwaliteit van de oesters ten goede", vervolgt ze. „Op dit moment zit er veel nieuwe vis in de schel pen, zowel in de creuses als in de platte oesters. Door het warme weer van de afgelopen weken zijn de oesters eerder gerijpt dan normaal", zegt ze. „Dat is alleen maar goed voor ons." Oesters hebben verschillen de smaken. De Premier Pre mium Quality oester uit het Grevelingenmeer smaakt bij voorbeeld een beetje romig terwijl de Huïtres Sentinelles juist een wat zoetige smaak hebben. Neem er dus even de tijd voor en eet ze met aan dacht. En nu de herfst er toch aan komt; oesters hebben een ver hoogd gehalte aan zink. Ze zijn daarom goed tegen een verkoudheid. zaterdag 17 september 2016 (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Ilse Kamermans, van oesterhandel Krijn Verwijs Ilse Kamermans van Krijn Verwijs in Yerseke geniet van oesters, foto maroelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 51