14 ZEELANI ETEN C-FOOD IN BROUWERSHAVEN nsmtm C-food heeft een vrolijke woordspeling bedacht als naam, maar is heel serieus wat vis en wijn betreft. Liefst lokaal en verantwoord, met extra aandacht voor onbeminde zeebewoners. Maar smaken die ook een beetje lekker? v^c'P^ en vers visje uit eigen wateren, een goed glas wijn erbij. Het lijkt zo'n logische restaurantformule voor Zeeland. Toch struikel je niet over dit soort plekken. Saté en carpaccio zijn op elke straathoek verkrijgbaar, maar waar eet je wijting, schar of poon? Nederlanders doen graag maritiem, dobberend op een klein of groot bootje, maar gemiddeld eten we maar één keer in de drie weken vis. En dan liefst zalm of waterkip oftewel pangasius. Dus vind ik de liefdesverklaring van het nieuwe C-food een prachtig initiatief: zij koken met onbeken de streekvissen. Mul, steenbolk, leng of haai. Vis die als bijvangst aan wal wordt gebracht. Die onvoorspelbare aanvoer maakt de keuze bij C-food steeds anders, met een dagelijks wis selend driegangenmenu voor 25 euro. Van avond lijken we een beetje pech te hebben: de 'catch of the day' blijkt kabeljauw want er wa ren verder geen onverwachtse gasten aan boord. Onbeminde schelpdieren staan wel op het menu: kokkels en scheermessen oftewel mesheften, die standaard richting export gaan. HET MENU En dat terwijl Moeder Natuur juist op haar creatiefst is als het om zeebeestjes gaat: google maar eens 'geoduck'. Pijpenla Het is een heerlijke nazomeravond en we dine ren buiten, onder reusachtige gele parasols, pal op de Markt van Brouwershaven. Met uitzicht op het elegante stadhuisje en het standbeeld van Jacob Cats, die een stoïcijnse zeemeeuw als hoofddeksel heeft. Vlaamse en Duitse toe risten zitten tevreden achter een mosselpanne tje. We gluren snel even binnen in wat vroe ger Sjee-Bee was. Een echte pijpenla, een smal historisch pandje met een open keuken, groen blauwe balken en veel wijnfoto's. Fris en uitno digend, al hebben de toiletten boven de sfeer van een tandartspraktijk anno 1981. Achterin de zaak is ook een invalidentoilet, maar een elektrische rolstoel past niet door de krappe voordeur. De kaart is een vrolijke ode aan de zee, aan Schouwen-Duiveland en aan biologische wijn makers van over de hele wereld. Alles dwars door elkaar, van fish 'n chips en borrelhapjes tot oesters en kreeft. Ook carnivoren en vegeta- WAAR riërs hebben keuze. De eigenaar van C-food is Evert van Dilst, van D'Ouwe Smisse in Zonne- maire. Achter de kachel staat chef Guus de Jong en gastvrouw vanavond is de vriendelijke Sitare. Zij zorgt voor een hartelijk welkom en een lekker nuchter wijnadvies. Het wijnboekje telt zo'n twintig wijnen die je per glas kunt proeven, waarvan het leeuwendeel van wijn makers die kleinschalig en duurzaam werken. Veel familiebedrijven: het milieuvriendelijke Siegrist uit de Pfalz, en de Spaanse familie Ochoa die teruggaat tot de 14e eeuw. Ook de Zeeuwse wijnen van De Kleine Schorre heb ben een prominent plekje. Weelderig Eetvriendin en ik starten allebei met scheer messen of mesheften, in diepe hemelsblauwe borden. De menuvariant is een salade, met per fect gare scheermessen, zilte kokkels en dikke oranje mossels. De benaming salade lijkt ons een beetje overdreven, als we wat sprieten bies look, cherrytomaatjes en stukken rauwe papri ka zien. Maar onder de schelpen ligt een weel derige groene salade met spinazie, die aange maakt is met de lekkerste vinaigrette die ik in REKENING zaterdag 17 september 2016 A Kitty Glimmerveen aan de dis in restaurant C-food. A Gastvrouw Sitare de Jong van C-food in Brouwershaven, foto's ernesta verbur< Onbekende bijvangst op je boi Marloes Matthijssen Voorgerechten beginnen vanaf 6,50 euro (dop erwtensoep met room en munt), via een selectie schelpdieren (kok keltjes met per- nod en venkel, 7,50 euro) tot 12,50 euro voor coquille (met risot- to, algen en li moen). Hoofdgerechten beginnen bij 18,50 euro ('superverse vegetarische risot to met passie', do rade van de grill), ook is er kreeft - 1000 gram voor 44,50 euro). C-food Markt 31 BROUW Perensap 2,50 Spa rood 2,25 Wijn Kleine Schorre 5,- Wijn Schwarzwald 6,- Scheermessen 7,50 Dorade 18,50 Driegangenmenu 25,- Rode wijn Shiraz 3,50 Koffie 2,25 Thee 2,25 Dessert 7,50 Totaal 82,25

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 50