14 ZEELANI
ETEN C-FOOD IN BROUWERSHAVEN
nsmtm
C-food heeft een
vrolijke
woordspeling
bedacht als naam,
maar is heel
serieus wat vis en
wijn betreft. Liefst
lokaal en
verantwoord, met
extra aandacht
voor onbeminde
zeebewoners.
Maar smaken die
ook een beetje
lekker?
v^c'P^
en vers visje uit eigen wateren, een
goed glas wijn erbij. Het lijkt zo'n
logische restaurantformule voor
Zeeland. Toch struikel je niet over
dit soort plekken. Saté en carpaccio
zijn op elke straathoek verkrijgbaar, maar waar
eet je wijting, schar of poon? Nederlanders
doen graag maritiem, dobberend op een klein
of groot bootje, maar gemiddeld eten we maar
één keer in de drie weken vis. En dan liefst
zalm of waterkip oftewel pangasius. Dus vind
ik de liefdesverklaring van het nieuwe C-food
een prachtig initiatief: zij koken met onbeken
de streekvissen. Mul, steenbolk, leng of haai.
Vis die als bijvangst aan wal wordt gebracht.
Die onvoorspelbare aanvoer maakt de keuze
bij C-food steeds anders, met een dagelijks wis
selend driegangenmenu voor 25 euro. Van
avond lijken we een beetje pech te hebben: de
'catch of the day' blijkt kabeljauw want er wa
ren verder geen onverwachtse gasten aan
boord. Onbeminde schelpdieren staan wel op
het menu: kokkels en scheermessen oftewel
mesheften, die standaard richting export gaan.
HET MENU
En dat terwijl Moeder Natuur juist op haar
creatiefst is als het om zeebeestjes gaat: google
maar eens 'geoduck'.
Pijpenla
Het is een heerlijke nazomeravond en we dine
ren buiten, onder reusachtige gele parasols, pal
op de Markt van Brouwershaven. Met uitzicht
op het elegante stadhuisje en het standbeeld
van Jacob Cats, die een stoïcijnse zeemeeuw
als hoofddeksel heeft. Vlaamse en Duitse toe
risten zitten tevreden achter een mosselpanne
tje. We gluren snel even binnen in wat vroe
ger Sjee-Bee was. Een echte pijpenla, een smal
historisch pandje met een open keuken, groen
blauwe balken en veel wijnfoto's. Fris en uitno
digend, al hebben de toiletten boven de sfeer
van een tandartspraktijk anno 1981. Achterin
de zaak is ook een invalidentoilet, maar een
elektrische rolstoel past niet door de krappe
voordeur.
De kaart is een vrolijke ode aan de zee, aan
Schouwen-Duiveland en aan biologische wijn
makers van over de hele wereld. Alles dwars
door elkaar, van fish 'n chips en borrelhapjes
tot oesters en kreeft. Ook carnivoren en vegeta-
WAAR
riërs hebben keuze. De eigenaar van C-food is
Evert van Dilst, van D'Ouwe Smisse in Zonne-
maire. Achter de kachel staat chef Guus de
Jong en gastvrouw vanavond is de vriendelijke
Sitare. Zij zorgt voor een hartelijk welkom en
een lekker nuchter wijnadvies. Het wijnboekje
telt zo'n twintig wijnen die je per glas kunt
proeven, waarvan het leeuwendeel van wijn
makers die kleinschalig en duurzaam werken.
Veel familiebedrijven: het milieuvriendelijke
Siegrist uit de Pfalz, en de Spaanse familie
Ochoa die teruggaat tot de 14e eeuw. Ook de
Zeeuwse wijnen van De Kleine Schorre heb
ben een prominent plekje.
Weelderig
Eetvriendin en ik starten allebei met scheer
messen of mesheften, in diepe hemelsblauwe
borden. De menuvariant is een salade, met per
fect gare scheermessen, zilte kokkels en dikke
oranje mossels. De benaming salade lijkt ons
een beetje overdreven, als we wat sprieten bies
look, cherrytomaatjes en stukken rauwe papri
ka zien. Maar onder de schelpen ligt een weel
derige groene salade met spinazie, die aange
maakt is met de lekkerste vinaigrette die ik in
REKENING
zaterdag 17 september 2016
A Kitty Glimmerveen aan de dis in restaurant C-food.
A Gastvrouw Sitare de Jong van C-food in Brouwershaven, foto's ernesta verbur<
Onbekende bijvangst op je boi
Marloes Matthijssen
Voorgerechten
beginnen vanaf
6,50 euro (dop
erwtensoep met
room en munt),
via een selectie
schelpdieren (kok
keltjes met per-
nod en venkel,
7,50 euro) tot
12,50 euro voor
coquille (met risot-
to, algen en li
moen).
Hoofdgerechten
beginnen bij 18,50
euro ('superverse
vegetarische risot
to met passie', do
rade van de grill),
ook is er kreeft -
1000 gram voor
44,50 euro).
C-food
Markt 31
BROUW
Perensap
2,50
Spa rood
2,25
Wijn Kleine Schorre
5,-
Wijn Schwarzwald
6,-
Scheermessen
7,50
Dorade
18,50
Driegangenmenu
25,-
Rode wijn Shiraz
3,50
Koffie
2,25
Thee
2,25
Dessert
7,50
Totaal
82,25