love balkenbrij
7
GIPHARTS KOOKEILAND
Cs
Van aal tot zult
B Off
«aiwi xulce
R00
Ga met je
huisgenoten
om tafel
Coördineer
de vaklieden
Bespreek
het budget
Verdwaasd keek ik naar
het scherm. Ik voel
me behoorlijk Dutch,
maar heb nog nooit van
scrapple gehoord. Het klonk
meer als de naam van een
geslachtsziekte dan iets dat
je vrijwillig in je mond zou
willen stoppen. Na een
snelle google bleek dat het
wel degelijk bestond: scrap
ple is de favoriete schotel
van een etnische groep ge
naamd 'the Pennsylvania
Dutch', een kolonie religi
euze immigranten uit het
zuidwesten van Duitsland
en Zwitserland, die lijken
op de Amish. Dat ze 'the
Dutch' worden genoemd is
het gevolg van een vertaal
fout: ze spreken met als de
Amish een soort Deutsch,
maar ergens in de geschie
denis is er een 'e' weggeval
len. The Dutch hebben dus
AAN DE SLAG
niets met ons, the Dutch, te
maken.
Scrapple. Terug uit Ame
rika ben ik verder gaan zoe
ken, want er blijkt een hele
cultus rondom het gerecht
te zijn. Het woord 'scrapple'
zou kunnen komen van
'scraps', oftewel 'schraap
sels'. De schotel bestaat uit
alle mogelijke schraapsels
van varkensvlees krabbe
tjes, tong, hart, lever, nieren
die met boekweitmeel
(en eventueel bloed) zijn
gebonden tot een dikke sub
stantie. Die wordt vervol
gens in plakken gesneden
en gebakken of gefrituurd.
En vervolgens als ontbijtge-
recht gegeten (met appel
stroop of honing) of als di
ner (met ketchup of mos
terd).'
Decennialang was scrap
ple een deerniswekkend
Bebaarde
slagers
hebben een
voorliefde
voor scrapple
product waarover de Ameri
kaanse gastronomische goe
gemeente zich vrolijk
maakte, maar de laatste ja
ren is het hip en gewild.
Bebaarde slagers en koks
met tatoeages die dieren
graag van kop tot staart be
reiden, hebben een voor
liefde voor scrapple, omdat
bij dit gerecht niets in de af
valcontainer verdwijnt. Er
verschijnen boeken over
scrapple, er zijn scrapplefes-
tivals en er worden scrap-
plegasm-dinners georgani
seerd, waar gasten meerdere
varianten krijgen voorge
schoteld, met zelfs scrapple
als toetje. Ja, die Amerika
nen love their scrapple.
Restsnijdsels
Overigens hebben wij, the
real Dutch, natuurlijk onze
eigen versie: balkenbrij, een
gerecht dat iedereen van
naam zal kennen, maar wei
nigen echt hebben gegeten.
Het wordt net als de Ameri
kaanse variant gemaakt van
restsnijdsels van varkens.
Ik heb een eenvoudig re
cept, een soort balkenbrij
light, in de zin dat het zon
der bloed en enge varkens
uithoeken hoeft te worden
bereid.
vrijdag 16 september 2016
GO
CW létrr.
Ikict
*ÏJ*
Kiti/1 ch.ffgj
Ga met je huisgenoten
om tafel en bespreek
goed door wat er moet
gebeuren. Ik heb we
ieens meegemaakt dat
partner en kinderen niet
wisten dat een witte
trap rood geschilderd
moest worden. Gelukkig
kwam het goed.
Coördineer de arbeid
van de eventuele ver
schillende vaklieden,
zodat niemand zijn tijd
verdoet omdat men alle
maal in dezelfde (kleine)
ruimte moet werken.
Dat kost uiteindelijk
geld en het werkt niet
fijn voor ons.
Bespreek het budget
met iedereen.
Bepaal wat écht nodig
is en denk ook aan de
toekomst. Moeten
ergens alvast leidingen
komen voor later?
Ook dat tikt aan op het
budget.
Een tijdje terug was ik in
New York, waar ik op mijn
hotelkamer in een verlo
ren uur zapte langs vele
tv-kanalen. Er kwam een
kookprogramma voorbij
waar een man een plak
van een weke substantie
omhoog hield en riep:
'The Dutch, they really
love their scrapple'.
Ingrediënten
250 gram
boekweitmeel
500 gram verschillende
soorten varkensvlees
kruiden (uienzout, kum-
mel, gemberpoeder,
knoflookpoeder)
zout en peper
Maak een eigen combina
tie van meerdere soorten
varkensvlees. Breng een
liter water aan de kook en
giet daarin 500 gram van
dit mengsel. Laat dit op
een zacht vuur een uur
staan en haal het vlees uit
de bouillon. Snijd het vlees
in stukjes. Zeef de bouillon
en voeg er zout en kruiden
aan toe. Giet tweederde
van de bouillon in een pan,
met het vlees. De reste
rende bouillon gaat in een
schaal, samen met boek
weitmeel. Roer dit tot een
glad beslag. Giet dit beslag
rustig bij de pan met bouil
lon. Zet het vuur hoger en
kook de pap tot hij goed
stijf is. Neem een oven
schaal en giet de massa
hierin. Dek de schaal af en
laat de balkenbrij afkoelen.
Draai de schaal om op een
plank of bord. Snij plakken
van twee centimeter breed
en bak deze in de boter
bruin aan twee kanten. Bal
kenbrij heeft onder lekker
bekken nog lang niet de
status die scrapple heeft in
Amerika, maar misschien
komt er ooit een tijd dat we
kunnen zeggen: 'The
Dutch, they really love their
balkenbrij'.