love balkenbrij 7 GIPHARTS KOOKEILAND Cs Van aal tot zult B Off «aiwi xulce R00 Ga met je huisgenoten om tafel Coördineer de vaklieden Bespreek het budget Verdwaasd keek ik naar het scherm. Ik voel me behoorlijk Dutch, maar heb nog nooit van scrapple gehoord. Het klonk meer als de naam van een geslachtsziekte dan iets dat je vrijwillig in je mond zou willen stoppen. Na een snelle google bleek dat het wel degelijk bestond: scrap ple is de favoriete schotel van een etnische groep ge naamd 'the Pennsylvania Dutch', een kolonie religi euze immigranten uit het zuidwesten van Duitsland en Zwitserland, die lijken op de Amish. Dat ze 'the Dutch' worden genoemd is het gevolg van een vertaal fout: ze spreken met als de Amish een soort Deutsch, maar ergens in de geschie denis is er een 'e' weggeval len. The Dutch hebben dus AAN DE SLAG niets met ons, the Dutch, te maken. Scrapple. Terug uit Ame rika ben ik verder gaan zoe ken, want er blijkt een hele cultus rondom het gerecht te zijn. Het woord 'scrapple' zou kunnen komen van 'scraps', oftewel 'schraap sels'. De schotel bestaat uit alle mogelijke schraapsels van varkensvlees krabbe tjes, tong, hart, lever, nieren die met boekweitmeel (en eventueel bloed) zijn gebonden tot een dikke sub stantie. Die wordt vervol gens in plakken gesneden en gebakken of gefrituurd. En vervolgens als ontbijtge- recht gegeten (met appel stroop of honing) of als di ner (met ketchup of mos terd).' Decennialang was scrap ple een deerniswekkend Bebaarde slagers hebben een voorliefde voor scrapple product waarover de Ameri kaanse gastronomische goe gemeente zich vrolijk maakte, maar de laatste ja ren is het hip en gewild. Bebaarde slagers en koks met tatoeages die dieren graag van kop tot staart be reiden, hebben een voor liefde voor scrapple, omdat bij dit gerecht niets in de af valcontainer verdwijnt. Er verschijnen boeken over scrapple, er zijn scrapplefes- tivals en er worden scrap- plegasm-dinners georgani seerd, waar gasten meerdere varianten krijgen voorge schoteld, met zelfs scrapple als toetje. Ja, die Amerika nen love their scrapple. Restsnijdsels Overigens hebben wij, the real Dutch, natuurlijk onze eigen versie: balkenbrij, een gerecht dat iedereen van naam zal kennen, maar wei nigen echt hebben gegeten. Het wordt net als de Ameri kaanse variant gemaakt van restsnijdsels van varkens. Ik heb een eenvoudig re cept, een soort balkenbrij light, in de zin dat het zon der bloed en enge varkens uithoeken hoeft te worden bereid. vrijdag 16 september 2016 GO CW létrr. Ikict *ÏJ* Kiti/1 ch.ffgj Ga met je huisgenoten om tafel en bespreek goed door wat er moet gebeuren. Ik heb we ieens meegemaakt dat partner en kinderen niet wisten dat een witte trap rood geschilderd moest worden. Gelukkig kwam het goed. Coördineer de arbeid van de eventuele ver schillende vaklieden, zodat niemand zijn tijd verdoet omdat men alle maal in dezelfde (kleine) ruimte moet werken. Dat kost uiteindelijk geld en het werkt niet fijn voor ons. Bespreek het budget met iedereen. Bepaal wat écht nodig is en denk ook aan de toekomst. Moeten ergens alvast leidingen komen voor later? Ook dat tikt aan op het budget. Een tijdje terug was ik in New York, waar ik op mijn hotelkamer in een verlo ren uur zapte langs vele tv-kanalen. Er kwam een kookprogramma voorbij waar een man een plak van een weke substantie omhoog hield en riep: 'The Dutch, they really love their scrapple'. Ingrediënten 250 gram boekweitmeel 500 gram verschillende soorten varkensvlees kruiden (uienzout, kum- mel, gemberpoeder, knoflookpoeder) zout en peper Maak een eigen combina tie van meerdere soorten varkensvlees. Breng een liter water aan de kook en giet daarin 500 gram van dit mengsel. Laat dit op een zacht vuur een uur staan en haal het vlees uit de bouillon. Snijd het vlees in stukjes. Zeef de bouillon en voeg er zout en kruiden aan toe. Giet tweederde van de bouillon in een pan, met het vlees. De reste rende bouillon gaat in een schaal, samen met boek weitmeel. Roer dit tot een glad beslag. Giet dit beslag rustig bij de pan met bouil lon. Zet het vuur hoger en kook de pap tot hij goed stijf is. Neem een oven schaal en giet de massa hierin. Dek de schaal af en laat de balkenbrij afkoelen. Draai de schaal om op een plank of bord. Snij plakken van twee centimeter breed en bak deze in de boter bruin aan twee kanten. Bal kenbrij heeft onder lekker bekken nog lang niet de status die scrapple heeft in Amerika, maar misschien komt er ooit een tijd dat we kunnen zeggen: 'The Dutch, they really love their balkenbrij'.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 59