Fransen leren bij in Yerseke Boeren zien brood in teelt van sojabonen 10 ZEELAND Een bijzonder project in de polder bij Kats. De schuur van een boerderij is nu hoofdgebouw. Het huis kreeg de rol van bijgebouw. VERBOUWEN PALEIS IN DE POLDER A Gisteren keken de twaalf studen ten rond bij Le Petit Pêcheur in Yerseke (kweek, productie en ver pakking van schelpdieren). Le Pe tit Pêcheur heeft twintig bassins voor de verwatering van schelpdie ren, elk gevuld met 6o kubieke meter Oosterscheldewater dat voortdurend ververst wordt. Zo'n twee uur kregen de studenten van het Lycée Olivier Guichard (in Guérande) en hun docenten Gil das Gautier en Michel Andrieux uitleg. „Ze waren heel erg onder de indruk", vertelt directeur Ida Sinke achteraf. „Want in Frankrijk heeft een groot bedrijf maximaal vier verwaterbassins van maxi maal 50 kuub. En dan heb je het over een héél groot bedrijf." Hoeveel kilo Le Petit Pêcheur verhandelde, wilde een student weten. Ida Sinke rekende het in rap Frans voor: in topmaand de cember 200 ton alleen al aan oes ters. Dat is een factor vijf meer dan gebruikelijk bij een bedrijf in Frankrijk. In Frankrijk zijn het vooral fami liebedrijfjes die schelpdieren ver handelen. Verkoop gaat vaak recht streeks van kweker naar consu ment. En terwijl in Nederland TERNEUZEN Een proef met de teelt van soja in Zeeuws-Vlaande- ren is hoopgevend. De telers ver wachten binnenkort een mooie soja-oogst binnen te halen. De so ja dient in dit geval als grondstof voor de broodindustrie. Een beet je soja-eiwit maakt brood langer houdbaar. Landbouwcoöperatie CZAV on derzoekt samen met firma Dut- voortdurend gezocht wordt naar manieren om processen te automa tiseren, is de kweek en verwer king van schelpdieren in Frank rijk voornamelijk handwerk. Ook de kweekmethoden zijn verschil lend. Zo worden Franse mosselen na negen maanden al geoogst, die in Zeeland pas na twee jaar. Het bezoek aan Zeeland was on derdeel van een vijfdaagse rond reis, die maandag begon in België. Woensdag arriveerde het gezel schap bij de Hogeschool Zeeland, waar coördinator Aquacultuur Re search Jasper van Houcke hen bij praatte over de stand van zaken in Nederland. Samen bezochten zij het HZ-SEA Lab, Prins Dinge- manse en de mosselveiling in Yer seke. Donderdag stond na Le Petit Pêcheur een bezoek aan Grovisco in Stavenisse op het programma. Vandaag eindigt de studiereis bij Urban Farmer in Den Haag. Wij doen nog veel meer met de hand chsoy of er brood zit in de teelt van soja in Zeeland. Daarvoor is vier hectare ingezaaid bij Zeeuws- Vlaamse akkerbouwers. De grond in die regio is geschikt voor de sojateelt. De planten staan er mooi bij. De projectpartners wil len het onderzoek een vervolg ge ven. De CZAV verwacht de brood industrie dit najaar van Zeeuwse sojabonen te voorzien. Een heleboel men sen zeiden, sloop het, maar dat wil den we niet. We wilden de basis behouden. Als je nieuw gaat bou wen, bouw je nooit meer zo hoog." En daarmee kozen Elly Stolk en Remco van Heumen uit Kats bepaald niet de gemakkelijk ste weg nadat ze een oude, deels in slechte staat verkerende boerde rij bij Kats hadden gekocht. Een jaar lang zijn ze iedere dag bezig geweest met het realiseren van hun droom. Het was een doodgewone boer derij. Een niet al te groot woon huis met een losse schuur. Opge trokken in rode baksteen en in het midden een grote deur en dat alles op een niet al te courante plek. Toch zagen Van Heumen en Stolk er wel wat in. „Wij houden allebei van verbouwen. Wij zien overal mogelijkheden en vinden vaak dezelfde dingen mooi", ver telt Stolk. „Je ziet bijna altijd dat de schuur wordt verbouwd tot woonruimte, maar dan is het nog steeds de schuur. Dat wilden we niet. Wij maakten van de schuur het hoofdhuis en het woonhuis werd bijgebouw." Stolk en Van Heumen namen een architect in de arm die aan de slag ging met hun uitgesproken ideeën. „Wij hadden in ons hoofd een beeld hoe het moest worden." Tussen het woonhuis en de schuur werd een stevige 'doos' neergezet. Dit doet deels dienst als monumentaal aandoende gang tussen het oude woonhuis en de voormalige schuur en een groot deel van de ruimte is tuinka mer. Hoewel het nieuwbouw is, zie je dat nergens. „Dat komt om dat wij overal oude materialen ge bruiken", vertelt Van Heumen. „Het ziet er vaak duur uit, maar het is meestal goedkoper. Je moet alleen wel mensen hebben die er mee kunnen werken." De meeste spullen vinden ze op rommelmarkten en Marktplaats. „En we reizen er voor. Het is ook onze hobby. Het struinen, het snuffelen, we zijn altijd op zoek naar leuke spullen. Soms koop je iets voor een euro, en soms moet je meer betalen." Stolk en Van Heumen kopen dingen omdat ze ze mooi vinden, en daarna zien ze wel waar ze het gaan gebruiken. Zo kon het gebeu ren dat de bankjes die ze hadden gekocht omdat het hun leuk leek voor de ontvangstkamer, uiteinde lijk zijn beland in de gang omdat ze daar beter pasten. En het ont werp is ook op verschillende pun ten aangepast op het materiaal dat er was. „We hadden oude ramen voor de tuinkamer gekocht, en die gene die ze verkocht had op de website staan dat ze 3 meter 93 hoog waren. Daar is de hoogte van de tuinkamer op aangepast. Maar toen ze binnen kwamen ble ken ze geen 3,93, maar 3 meter 39 te zijn. Te kort dus. Een borstwe ring wilden we niet en ook een stuk muur aan de bovenkant zag vrijdag 16 september 2016 De Franse studenten aquacultuur kijken in Yerseke onder meer rond bij Le Petit Pêcheur. foto marieke mandenmaker 'Wij houden allebei van verbouwen' De bijzondere tegelvloer was te klein voor de gang. Toch is de vloer neergelegd en zijn er aanvullende tegels bijgezocht. De schuur zoals hij er uitzag voor de verbouwing Zwaar onder de indruk waren ze, de Franse studenten aquacul tuur die de afgelopen twee da gen in Zeeland rondkeken bij be drijven uit de schelpdiersector. En dan vooral van de omvang van de bedrijven en de manier waarop het productieproces ge automatiseerd is. Ondine van der Vleuten Yerseke —Olivier Guichard, docent Lycée Olivier Guichard in Guérande Melita Lanting

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 42